05.08.03, 17:51
Jak długo przyszła mama może przebywać na słonću?
Nie chodzi mi o leżenie plackiem, ale np. o wypady nad wodę ze starszym
dzieckiem.
Zastanawiam się też, czy mogę trochę popływać w jeziorku- dodam, że woda
jest ekologicznie czysta, tyle że trochę zielona?
Obserwuj wątek
    • iza1610 Re: Opalanie. 06.08.03, 15:35
      Na moje pytanie: czego powinnam unikać w ciąży? bardzo doświadczona pani
      ginekolog(nb rodzinnie w moją ciążę zaangażowana) wymieniła przebywanie na
      słońcu i przemęczanie się. Unikam więc długotrwałego opalania, chociaż panujące
      upały trochę mi to uniemożliwiają. Tęsknię za lekko brązową skórą, bo
      opalenizna sprzed 2 miesięcy juz zbladła. Pływanie w jeziorze: wskazane!!!
      (rozmawiałam z lekarzem), ale i spotkałam się z radą, by włożyć tampon dla
      unikniecia zakażenia. Piszesz, że woda jest sterylna, więc bez problemu. Aha,
      osuszenie skóry na słońcu to nie koniec świata. Tyle wiem. Pozdrawiam IZA
    • utalia Re: Opalanie. 06.08.03, 21:46
      Uwazam, ze jak najbardziej mozesz przebywac na sloncu. Ja w ciazy nawet troche
      sie opalalam ale wazne jest zeby nie bylo zbyt goraco, zeby nie zrobilo Ci sie
      slabo. Tekla
    • lusia03 Re: Opalanie. 07.08.03, 06:02
      Jesli chodzo o plywanie, to jednak nalezy sie zastanowic. Jesli masz tendencje
      do lapania roznych infekcji bakteryjnych i grzybic w
      okolicach "ginekologicznych", to bezpieczniej unikac plywania (niestety). Jesli
      nie doleczysz grzybicy w ciazy, to na kontakt z grzybkiem narazone bedzie
      dziecko w czasie porodu i takze moze to swinstwo podlapac.
      • ewetka Re: Opalanie. 07.08.03, 09:13
        Z opalaniem to radziłabym Wam uważać. Wysoka temperatura może uszkodzić układ
        nerwowy dziecka, dlatego lekarz zabronił mi długo przebywać na słońcu. Dlatego
        też dla kobiet w ciąży niebezpieczna jest gorączka. Jeśli chodzi o pływanie,
        to zapytaj swojego lekarza co o tym sądzi. Polecam baseny o wodzie ozonowanej.
        Nie szkodzi tak jak chlorowana.
        Pozdrawiam Ewa
    • taaga Re: Opalanie. 07.08.03, 09:54
      Witam. Z tego co wiem, w ciąży na słońcu trzeba przede wszystkim uważać, żeby
      nie przegrzać brzuszka. Ponieważ jestem w 4 miesiącu i pracuję, a chciałabym w
      weekendy troche wypocząć rozwiązuję to w ten sposób,że często wchodzę do wody,
      pływam i wtedy schładzam ciało, a potem susząc się na słońcu - kładę na
      brzuszku chustkę lub kapelusik. Dzięki temu - dobrze sie czuję, nie straszę
      chorowitą bladością, a dzidziuś ma wypoczętą mamusię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka