maria.ksiazek 02.01.08, 15:57 dentysta mi przepisał..mam duży problem z zębem..może któraś z was brała?Troszkę się boję,jestem w 34 tyg ciąży. Pozdrawiam, do gina się nie dodzwoniłam jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: Czy któraś z was brała antybiotyk Klimicin-wa 02.01.08, 16:01 Tak to bezpieczny antybiotyk dla kobiet w ciąży. Mniemam iż dentysta wiedział o ciąży i dlatego taki PRZEPISAŁ i zrobił to raczej świadomie niż na oślep. I skoro go przepisał to raczej wie co robi. Dziecku i ciąży nie zaszkodzi z pewnością. A nie wyleczony stan zap.jest bardziej szkodliwy niż ten antybiotyk. więc go grzecznie łykaj. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
maria.ksiazek małgosiek2,wieelkie dzięki :) a co do ciąży to 02.01.08, 16:09 dentyst zauważył-ciężko nie zauważyć (34ty tydzień),ale dla pewności jeszcze mu powiedziałam no to idę łyknąć..bo ząb boli jak cholera!!Od zeszłego roku się męczę Odpowiedz Link Zgłoś
dentystka2 malgosiek, z calym szacunkiem, 02.01.08, 16:21 ale klimicin to klindamycyna? Grupa B1- to oznacza, ze nie ustalono jednoznacznie, ze jest to lek absolutnie bezpieczny w ciazy. Przenika przez lozysko, moze byc stosowany w ciazy wylacznie w razie bezwzglednej koniecznosci (ja bym go osobiscie zamienila na penicyline- np. ampicyline). Jedynie przy stwierdzonej alergii na penicyliny zlecilabym erytromycyne ( w 3. trymestrze, ostatecznie klindamycyne. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: malgosiek, z calym szacunkiem, 02.01.08, 16:30 Tak naprawdę to mało jest leków bezpiecznych w ciązy. Moze jednak stan zap.jest duży? Ani Ty ani ja nie widziałyśmy autorki wątku i jej stanu zap.wiec trudno gdybać czy trzeba zamienić. W ciązy brałam Furagin w I trym,a niby nie mozna go stosować na zakażenie ukł.moczowego. Wiec dentysta chyba wie jaki dobrać lek. A może sieczepaim? Pzdr.gośka Odpowiedz Link Zgłoś
dentystka2 Re: malgosiek, z calym szacunkiem, 02.01.08, 16:47 Na podstawie wlasnego doswiadczenia zawodowego osmiele sie wysunac teze, ze zlecenie klindamycyny jest raczej efektem milosci stomatologow do tego leku, a nie wynika z wielkosci (jak ja mierzyc nota bene?) procesu zapalnego. Nie twierdze, ze stanie sie cos strasznego, w koncu klindamycyna jest, w warunkach koniecznosci, dopuszczona do stosowania w ciazy, ale zal (i troche wstyd za srodowisko), ze nie zaczyna sie od penicylin jako lek z wyboru, antybiotyk pierwszego rzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
maria.ksiazek stan zapalny jest poważny.. 02.01.08, 16:45 albo ekstrakcja zęba..(to jest ząb pod koroną),albo antybiotyk.. już wzięłam 1-szą kapsułkę..mam nadzieje że pomoże-boli okropnie i nie zaszkodzi dzidzi. dzięki dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
dentystka2 Re: stan zapalny jest poważny.. 02.01.08, 16:50 jesli sprawa az tak sie ma, to zab albo jest do usuniecia, albo do leczenia kanalowego i antybiotyk nie zastapi zabiegu, ktory powinien rozpoczac sie jak najszybciej. Antybiotyk tylko chwilowo wyciszy stan zapalny, ale go nie zlikwiduje, wiec za tydzien czy kilka tygodni, po zaprzestaniu antybiotykoterapii, bol moze powrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
maria.ksiazek dentystko2 02.01.08, 17:12 dzięki za odpowiedzi..jeśli chodzi o inny lek to on zastanawiał się nad augumentinem (ale ja nie pamiętam kto..albo moja mama albo ja jest uczulony na penicylinę i pochodnę)..mama nie potrafi odpowiedzieć mi na to pytanie i ja wolałam nie sprawdzać.. a co do zęba to korona była w 2006 roku zrobiona..więc chyba jest stosunkowo nowa..on nie chciał jej przecinać i robić rtg zęba..bo to podobno też jest niewskazane w ciąży.. może ty poradzisz mi co mam zrobić z tym zębem..to jest dolna 6- ka,wolalabym ją mieć..ale żeby nie bolala Odpowiedz Link Zgłoś
dentystka2 Re: dentystko2 02.01.08, 17:33 Co ja proponuje? fartuch olowiany na brzuch i zdjecie rtg bolacego zeba. Dalsze postepowanie zalezne od obrazu radiologicznego (leczenie kanalowe po przewierceniu korony, niekonicznie od razu trzeba ja sciagac, lub usuniecie zeba). Na podstawie Twojego opisu nie widze innego wyjscia, a zwlekanie z wykonaniem zdjecia rtg do czasu, az urodzisz, w tej sytuacji jest IMHO nieuzasadnione. Jesli przykladowo masz zapalenie miazgi (czyli miazga jest zywa), a nie mowimy o zgorzeli (martwica miazgi) powiklanej zapaleniem tkanek okolowierzcholkowych, to antybiotyku w ogole nie powinno byc, tylko od razu leczenie kanalowe. Ale jakie jest rozpoznanie, wie Twoj dentysta, ja tylko sobie gdybam. Odpowiedz Link Zgłoś
maria.ksiazek Re: dentystko2 02.01.08, 17:38 dzięki wielkie..jutro postaram się wybrać do jeszcze jednego dentysty..do tego poszłam,bo on zakładał koronę w 2006 roku (i wtedy było leczenie kanałowe).A czy zanim się zrobi rentgen zęba to koronę trzeba zdjąć,tak?Ja myślałam że on dziś to zrobi,ale on nalegał na antybiotyku Odpowiedz Link Zgłoś