Dodaj do ulubionych

test obciążenia glukozą

04.01.08, 15:32
cześć dziewczyny.
Mma pytanko dostałam skierownie od swojego lekarza na zrobienie
badania morfologi, moczu i w kierunku obciążenia glukozą,poszłam na
nie rano na czczo ale oczywiście nie wzięłam ze sobą glukozy, pani
która przyjmowala w przychodni powiedziała mi, zebym zostawiła
siusiu, pobrała mi krew do morfoligii i kazała przyjść następnego
dnia godzinę po wypiciu glukozy na czczo i wtedy drugi raz pobrala
mi krew.
Moje pytanie brzmi, czy to badanie nie powinno być robione tego
samego dnia? słyszałam, że pobiera się krew tego samego dnia dwa
razy, zastanawiam się czy dobrze wykonałam to badanie...może któraś
z was orientuje się w tym temacie? dzięki
Obserwuj wątek
    • gaga74 Re: test obciążenia glukozą 04.01.08, 16:46
      Ja w 21 tygodniu robiłam tzn. krzywą cukrowa, ayglądało to tak:
      najpierw pobrano mi krew naczczo, potem wypiłam glukozę i po 1
      godzinie od jej wypicia było drugie pobranie, a po następnych 2
      godzinach trzecie. Wszydtko odbyło się tego samego dnia. Wiem też,
      że często robi się tylko 2 pierwsze pobrania, ale tez jednego dnia.
      pozdrawiam
    • ewuncia.a Re: test obciążenia glukozą 04.01.08, 17:16
      Hej! Ja w najbliższym czasie też mam wykonać to badanie. Lekarka powiedziała mi (z opowieści koleżanek wynika to samo), że najpierw pobierana jest krew po raz pierwszy, potem należy wypić glukozę, odczekać godzinę (przez ten czas nie wolno nic jeść ani pić, ani też zbytnio się ruszać) i po raz drugi udać się do laboratorium na pobranie krwi.
    • ala.81 Re: test obciążenia glukozą 04.01.08, 17:22
      moj lekarz zlecił mi w nastepujacy sposob
      wypic na czczo 50g glukozy i iść na pobranie po godzinie
      • spoti Re: test obciążenia glukozą 04.01.08, 20:35
        czasem wypija się 50g glukozy a czasem 75g
        cukier bada się na czczo
        przy wypiciu 50g po godzinie
        przy wypiciu 75g po godzinie i po dwóch
        • kasiapro1 Re: test obciążenia glukozą 04.01.08, 20:57
          ja nie bralam zadnej glukozy,moze dlatego ze prywatnie.Zaserwowaly
          mi same,ciezko bylo to wypic,oj ciezko!
        • krypteia Re: test obciążenia glukozą 04.01.08, 21:56
          spoti napisała:

> czasem wypija się 50g glukozy a czasem 75g
          > cukier bada się na czczo
          > przy wypiciu 50g po godzinie
          > przy wypiciu 75g po godzinie i po dwóch

sprawdza się poziom glukozy na czczo TYLKO wtedy jeśli na
          skierowaniu lekarz tak wpisał
          autorka najwidoczniej nie dostała skierowania na badanie poziomu
          glukozy na czczo a jedynie po spożyciu 50g po 1 godzinie
          morfologia swoją drogą - była na nią skierowana i nie ma znaczenia
          kiedy została pobrana - do morfologii krwi NIE zalicza się badania
          poziomu glukozy na czczo
      • mijka Re: test obciążenia glukozą 09.01.08, 20:23
        a ktoś może mi napisać jakie sa normy glukozy dla kobiet w ciązy po
        wypiciu na czczo 50g glukozy??
    • aniazolsztyna Re: test obciążenia glukozą 04.01.08, 22:01
      Glukoza nie jest ciężka do wypicia pod jednym warunkiem: trzeba do niej wcisnąć
      dużo soku z cytryny - nie zmienia to wyniku badania a ułatwia życie
      • osa551 Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 10:11
        co prawda to prawda, życzę dobrych wyników
    • teqilaa Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 12:57
      Test powinno się robić tego samego dnia a na kolacje dnia
      poprzedniego zjesc coś lekkostrawnego. W sumie nie ma nic złego że
      rozłożyli Ci to na dwa dni. Ważne aby jedno pobranie było na czczo a
      drugie po 1h od wypicia glukozy na czczo. Dziwne że panie nie kazały
      Ci po prostu pójść do najbliższej apteki po glukoze i tyle. Kubeczek
      i wode to chyba tam miały nie?
      • madtea Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 13:04
        ale autorka zdaje się nie musiała robić glukozy na czczo i po wypiciu, a same po
        wypiciu; napisała, że za pierwszym razem pobrano krew jedynie do morfologii
        • teqilaa Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 13:07
          napisała że poszła na czczo i miała pobrana krew na różne badania
          min na określenie cukru. Zawsze bada sie cukier najpierw na czczo
          potem po obciążeniu glukozą.
          • madtea Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 13:18
            "skierownie od swojego lekarza na zrobienie
            badania morfologi, moczu i w kierunku obciążenia glukozą,poszłam na
            nie rano na czczo ale oczywiście nie wzięłam ze sobą glukozy, pani
            która przyjmowala w przychodni powiedziała mi, zebym zostawiła
            siusiu, pobrała mi krew do morfoligii i kazała przyjść następnego
            dnia godzinę po wypiciu glukozy na czczo i wtedy drugi raz pobrala
            mi krew." to cytat

pobrano jej morfologię, a nie "różne badania, min na określenie cukru"
            gdy robisz test na obciążenie glukozą nie musisz zawsze robić dwóch pobrań
            większość lekarzy każe zrobić jedynie po wypiciu glukozy, a nie raz bez a po
            godzinie znowu - więc nie uogólniaj, jeśli ty miałaś dwa pobrania, to nie
            znaczy, że wszyscy tak mają
            gdy robisz badanie na obciążenie glukozą to prócz tej glukozy też nic nie
            powinnaś jeść

czyli podsumowując, to że ktoś ma pobraną krew jedynie po wypiciu glukozy nie
            znaczy, że ma źle przeprowadzone badanie; wprost przeciwnie, coraz częściej tak
            to badanie jest przez lekarzy stosowane...
            • teqilaa Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 17:25
              ale po co sie tak ekscytujesz?
              sama mam cukrzyce i wiem że parametry cukru na czczo sa równie wazne
              jak te po glukozie. Stąd zazwyczaj jeśli się już idzie na obciążenie
              to robi sie dwa pomiary na czczo i po glukozie. Nie jest to
              konieczne oczywiście ale rozsądne. Ja bynajmniej nie spotkałam sie z
              sytuacją gdzie nie byłoby badania na czczo.
              • madtea Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 18:16
                daleko mi do ekscytacji, zwyczajnie lepsza prawda od zgadywanki
                co do tego, że się nie spotkałaś to trudno - przejrzyj choćby to forum przez
                wyszukiwarkę, a się przekonasz, że lekarze na szczęście odchodzą od podwójnego
                pobrania - nie ma to nic wspólnego z zaniedbaniem czy olewczym podejściem do tematu
                tyle w tej kwestii
                • waryszka Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 18:23
                  ja mialam robione obciazenie i lekarz kazal zbadac krew dopiero po
                  dwoch godzinach na czczo nie chcial. Dodam ze mialam obciazenie z
                  75g glukozy.
                  • osa551 Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 18:39
                    Co lekarz to teoria, ja miałam test obciążenia 75 g glukozy na
                    czczo, po godzinie i po dwóch. Panie w laboratorium powiedziały mi,
                    że lekarze różnie zlecają a one oczywiście robią zgodnie ze
                    skierowaniem.
                  • krypteia Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 22:01
                    ja także nie miałam badania poziomu glukozy na czczo a jedynie 50g
                    po 1 godzinie
                    oczywiście zamiast sprawdzić co mam napisane na skierowaniu
                    naczytałam się na forum, że najpierw pobierają na czczo więc poszłam
                    niepotrzebnie na takie pobranie; pani pielegniarka spytała czy już
                    wypiłam glukozę, ja na to, że nie, bo najpierw powinnam mieć badaną
                    glukozę na czczo, ona na to, że nie mam takiego badania na
                    skierowaniu; więc bez żadnego pobrania dała mi 50g do wypicia i
                    czekałam jak głupia godzinę pod gabinetem
                    wniosek: nie czytać głupot na forum tylko sprawdzić dokładnie co
                    jest napisane na skierowaniu
                    • teqilaa Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 22:08
                      nigdzie nie napisałam o olewaniu i zaniedbaniu, chyba nastąpiła
                      jakas nadinterpretacja moich słów. Opieram sie na swoich
                      doświadczeniach i tym co usłyszałam od lekarza. To wszystko i nic
                      ponad to. Proszę czytać ze zrozumieniem smile

a tak wogóle to świete słowa "wniosek: nie czytać głupot na forum
                      tylko sprawdzić dokładnie co
                      > jest napisane na skierowaniu" smile)))))
                      • madtea Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 22:17
                        napisałaś, że to pierwsze badanie jest równie ważne i zasadne, czy jakiego tam
                        słowa użyłaś - ja rozumiem, że tak może wynikać z twoich osobistych doświadczeń,
                        ale dokonałaś wartościowania i ktoś mógłby pomyśleć, że jemu lekarz zlecił
                        jakieś "gorsze" badanie, a tak nie jest
                        tyle
                        • teqilaa Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 22:27
                          to nie ja dokonałam wartościowania tylko Ty, ja tylko napisałam iż z
                          własnego dośwadczenia wiem, że pomiar cukru na czczo przy cukrzycy
                          tez jest ważny i dlatego zlecenie go jest rozsądne aczkolwiek, jak
                          widac z postów innych, niekonieczne. Poza tym pytam czesto lekarza o
                          wszystkie badania jakie mi zleca. To wszystko. Widzę że Ci sie nudzi
                          ale dla mnie temat zamknięty i chyba napisałam wszystko co mam na
                          ten temat do powiedzenia. Miłego doszukiwania sie ukrytych
                          znaczeń smile)))
                          • madtea Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 22:53
                            ależ oczywiście, to ja napisałam, że badanie na czczo jest "RÓWNIE ważne"...
                            masz rację, sypie głowę popiołem, bo mi się nudzi; a jakaś przyszła mama może
                            dzięki mojej nudzie nie będzie panikować, że jej lekarz źle badanie zlecił
                            wykonać bo jedna z drugą na forum pisały, że na czczo jest "równie ważne"
                            • teqilaa Re: test obciążenia glukozą 06.01.08, 12:53
                              madtea napisała:

> ależ oczywiście, to ja napisałam, że badanie na czczo jest "RÓWNIE
                              ważne"...
                              > masz rację, sypie głowę popiołem, bo mi się nudzi; a jakaś
                              przyszła mama może
                              > dzięki mojej nudzie nie będzie panikować, że jej lekarz źle
                              badanie zlecił
                              > wykonać bo jedna z drugą na forum pisały, że na czczo jest "równie
                              ważne"

uważam że lepiej 10 razy zapytac niż jeden raz zaniechać. Jak
                              narazie to sama wprowadzasz panike używając określenia "zle zlecone
                              badanie". Ja tylko napisałam iż z mojego doświadczenia i z tego co
                              mi lekarz mój powiedział, wiem że badanie na czczo jest równie
                              ważne. Każda ma swojego gina i nic prostszego jak go zapytać jesli
                              się ma wątpliwości. Panika? oj chyba naprawde Ci się nudzisz.
                              Jeśli przeczytam o czymś niepokojącym w necie najpierw konsultuje to
                              z lekarzem bo wiem że forumowo-netowe mądrości maja często nikły
                              związek z rzeczywistością. Wierze, że jeśli którąś z mam zaniepokoi
                              to co napisałam to skłoni ją do zadania dodatkowego pytania a nie do
                              paniki, jak to sugerujesz. Mózg w ciązy nie zamienia się w sieczke.
                              • madtea Re: test obciążenia glukozą 06.01.08, 13:26
                                no i widzisz, patrzysz na wszystkich przez pryzmat siebie; każdy się zastanowi,
                                każdy zapyta lekarza; otóż nie; wystarczy lektura tego forum by się przekonać
                                jak ważną rolę odgrywa to co ludzie przeczytają na sieci; i nie projektuj, ze to
                                ja coś mieszam; ty masz swoja wizje idealnego badania i zaczęłaś od negacji
                                jakiejkolwiek innej formy tego badania by po czasie dojść, że widać niektórzy
                                mają je inaczej zlecone przez LEKARZA
                                dyskusja jest jałowa bo belki we własnym oku nie widzisz smile
                                miłego popołudnia
                          • krypteia Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 23:18
                            teqilaa, wcześniej napisałaś:

> Zawsze bada sie cukier najpierw na czczo
                            > potem po obciążeniu glukozą.

potem zaczęłaś się z tego stopniowo wycofywać
                            • osa551 Re: test obciążenia glukozą 06.01.08, 10:50
                              Rozmawiałam w piątek z diabetologiem na temat testu obciażenia
                              glukozą. Powiedział mi, że aby ten test był miarodajny, po wypiciu
                              glukozy należy unikać zbędnego ruchu, chodzenia etc, ponieważ może
                              to wpłynąć na wynik testu. Więc może te z Was, które
                              spędziły "niepotrzebnie" godzinę pod gabinetem nie zrobiły tego na
                              darmo. Życzę wszystkim dobrych wyników, ja niestety muszę sie kłuć 4
                              razy dziennie i mierzyć poziom cukru, co naprawde nie jest
                              przyjemne.
                              • teqilaa Re: test obciążenia glukozą 06.01.08, 12:44
                                osa551 napisała:

> Rozmawiałam w piątek z diabetologiem na temat testu obciażenia
                                > glukozą. Powiedział mi, że aby ten test był miarodajny, po wypiciu
                                > glukozy należy unikać zbędnego ruchu, chodzenia etc, ponieważ może
                                > to wpłynąć na wynik testu. Więc może te z Was, które
                                > spędziły "niepotrzebnie" godzinę pod gabinetem nie zrobiły tego na
                                > darmo. Życzę wszystkim dobrych wyników, ja niestety muszę sie kłuć
                                4
                                > razy dziennie i mierzyć poziom cukru, co naprawde nie jest
                                > przyjemne.

Jak każdy wie ruch powoduje spalanie węglowodanów, czyli spadek
                                poziomu cukru we krwi. Stąd zalecenie aby po wypiciu glukozy
                                spokojnie usiąsc i poczytac gazete żeby wynik był jak najbardziej
                                miarodajny. Poza tym przy badaniu na czczo ważne jest to co i o
                                której godzinie jadłyśmy bo to tez przekłada sie na wynik. Zjedzenie
                                jajka w majonezie o 22 na przykład, o 3 w nocy może dac niższy
                                wynik niż o 8 rano na czczo w przychodni. Dlatego ważne jest aby
                                przed badaniem poprzedniego dnia wieczorem zjesc cos lekkostrawnego.
                                I nie sa to moje wymysły, pisze to co usłyszałam od lekarzy.
                                Wszystko jest ok jeśli badanie wychodzi w normie, gorzej jak jest
                                powyżej normy, wtedy lekarz robi pełny wywiad o tym co i o której
                                się jadło aby móc dokładnie zinterpretować wynik, czy robimy kolejny
                                test czy może odrazu poradnia cukrzycowa.
                                Uprzedzając docinki, to co opisałam opiera sie na informacjach od
                                lekarzy i własnego doświadczenia a nie tego co przeczytałam w necie.
                                • madtea Re: test obciążenia glukozą 06.01.08, 13:20
                                  tylko zrozum, że nie każdy ma cukrzycę i nie każdy musi przestrzegać tak
                                  rygorystycznie tych wszystkich zaleceń, by dla lekarza prowadzącego wynik był
                                  miarodajny; i masz rację, że gdy wynik przekracza normę to wtedy te wszystkie
                                  obostrzenia stają się bardziej istotne
                                  • osa551 Re: test obciążenia glukozą 06.01.08, 19:33
                                    Wiesz madtea, to nie jest wszystko takie proste jak piszesz. Ja nie
                                    miałam nigdy cukrzycy ani nawet podwyższonego poziomu cukru. Na czzo
                                    całe życie wynik poniżej 80. Teraz zresztą też. Pierwszą ciąże
                                    przebyłam bez żadnych problemów z cukrem. W drugiem poszłam na test
                                    obciążenia glukoza pro-forma i jak zobaczyłam wynik to myślałam, ze
                                    mi się w oczach mieni. Norma do 140 a ja miałam 160. Trafiłam do
                                    poradni cukrzycowej i na kolejne testy przy każdym powtarzano mi, że
                                    miarodajność tego testu zależy od tego, żebym się nie ruszała za
                                    bardzo pomiędzy jednym badaniem a drugim.

Podejrzewam, że gdybym przy pierwszym teście przesiewowym poszła
                                    sobie "pobiegać" to zmieściłabym się w normie. Dlatego ważne jest
                                    aby badanie wykonać tak aby dało miarodajny wynik, nawet u
                                    potencjalnie zdrowej osoby.
                                    • madtea Re: test obciążenia glukozą 06.01.08, 19:58
                                      niedawno w podobnym wątku napisałam, że ważne jest by jak najmniej sie ruszać po
                                      wypiciu tej glukozy, bo łatwo wypaczyć wynik
                                      nie widze przeszkód by wypić na miejscu i odczekać
                                      to tyle ode mnie smile
                                      • osa551 Re: test obciążenia glukozą 06.01.08, 20:04
                                        Masz oczywiście rację. Ja natomiast widziałam taką agentkę, która po
                                        wypiciu glukozy poszła z mężem na spacer, żeby sobie skrócic czas
                                        oczekiwania. Wypicie w domu i przyjazd do przychodzni po godzinie to
                                        też niestety ruch, dlatego napisałam, że te panie, które wypiły w
                                        przychodzni i poczekały spokojnie godzinę - chyba nie straciły czasu.

Nie wiem jak inni, ale normalnie z tym glukometrem można się
                                        zastrzelić. Nikomu nie życzę. A najgorsza jest chyba rodzina, która
                                        zaczęła mi doradzać co można, albo czego nie można jeść.
                            • teqilaa Re: test obciążenia glukozą 06.01.08, 12:35
                              krypteia napisała:

> teqilaa, wcześniej napisałaś:
                              >
                              > > Zawsze bada sie cukier najpierw na czczo
                              > > potem po obciążeniu glukozą.
                              >
                              > potem zaczęłaś się z tego stopniowo wycofywać

zauwazyłam tylko że wg wpisów innych osób nie zawsze się tak dzieje.
                              Ale każdy zobaczy to co chce smile
                              • madtea Re: test obciążenia glukozą 06.01.08, 13:17
                                nie umiesz się przyznać do błędu, co smile
    • nombrilek Re: test obciążenia glukozą 05.01.08, 21:32
      Ja miałam to badanie wykonane tego samego dnia, tak jak powiedział lekarz, ale
      czy dlatego żeby nie trzeba było dwa razy chodzic czy tak trzeba w tym samym
      dniu to nie wiem
    • matiiaga Re: test obciążenia glukozą 10.01.08, 12:41
      Ja miałam niedawno robione to badanie i musiałam wypić glukozę u
      pielegniarek i przyjśc za godzinę. Na czczo mi nie pobrały. Lekarz
      stwierdził że tak może być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka