Dodaj do ulubionych

Relanium - czy jest szkodliwe?

20.08.03, 15:24
Dziewczyny może nie potrzebnie warjuję, ale prosze o informację na temat
relanium w 2 trymestrze. Jestem obecnie w 5 miesiącu ciaży, z powodu silnych
bóli i twardnienia brzucha mój lekarz zapisał mi relanium 0,2 i zapewnił, że
można brać nawet do 5 tabletek dziennie w razie potrzeby. Oczywiście jak z
każdymi lekami starałam się nie przesadzać, wziełam 1x3 szt., 3x2 i 2x1.
Wydawało mi się, że to nie wiele, tymczasem moja przyjaciółka napadła na
mnie, że relanium powoduje uszkodzenie kory mózgowej dziecka i że chyba
zwariowałam jeśli biorę je w ciąży. błagam napiszcie jeśli coś wiecie na ten
temat, czy któraś z Was brała i urodziła zdrowe dziecko? Czy to rzeczywiscie
jest aż tak szkodliwe i czy taka ilość może zaszkodzić mojemu dziecku?
Może przesadzam, ale po reakcji przyjaciółki sama już nie wiem co o tym
mysleć.
Obserwuj wątek
    • anatewka Re: Relanium - czy jest szkodliwe? 20.08.03, 16:22
      Nie mogę wprawdzie uspokoić cię, że już urodziłam zdrowe dziecko, bo jestem
      dopiero w 26 tyg ciąży; ale ja nie mam takich obaw jak ty. Relanium biorę od 6
      tygodnia, jako lek podtrzymujący ciażę. Na początku brałam 2x5 mg (?) a od II-
      go trymestru 2x2. Decyzję o relanium podtrzymało trzech niezależnych lekarzy.
      Moja koleżanka też bierze ten lek jako przeciwskurczowy. Teraz leży w szpitalu
      z rozwarciem i dostawała nawet więcej niż 10 mg na dobę. Z tego co wiem to ten
      lek jest powszechnie stosowany w ciąży, a już na pewno będę bardziej ufała
      lekarzom niż znajomym, bo inaczej zwariuję- trzeba mieć zaufanie do lekarza
      prowadzącego.
      Pozdrawiam serdecznie
      Agnieszka
      Ps. Bardzo proszę o podzielenie się swoim doświadczeniem: czy jak bierzesz
      relanium zauważyłaś, ze dziecko jest spokojniejsze? Ja mam wrażenie że ruchy
      maleństwa są słabsze niż w pierwszej ciąży, choć są regularne, ale zastanawiam
      sie czy to maleństwo jest spokojniejsze z natury, czy to wpływ relanium właśnie.
      • ewelinda101 Re: Relanium - czy jest szkodliwe? 20.08.03, 16:41
        Dzięki Anatewko za słowa otuchy! Rzeczywiście po relanium oprócz tego że sama
        jestem lekko śpiąca, to malenstwo też wydaje se spokojniejsze, a po najwiekszej
        dawce (3 x 0.02) nie ruszało sie wcale przez cały dzień, za to na następny,
        kiedy juz brykało swoim rytmem (bo ja nie brałam co dziennie tylko przy
        najwiekszych bólach) tak więc w dni bez leku bryka normalnie, a kiedy biorę
        stanowczo spokojnieje jakby spało sobie.
        • maja252 Re: Relanium - czy jest szkodliwe? 20.08.03, 20:47
          kochane mamusie ..pociesze was brałam relanium 0.2 przez dwie ciąze po trzy
          razy dziennie...mam dwóch zdrowych chłopaków ....relanium ma za zadanie
          uspokoić równierz dzidziusia zeby intęsywnie kopiąc nie wywoływał dodatkowych
          skórczów ..niestety gdy ciąża jest zagrożona jest to konieczne ale z
          doswiadczenia wiem że na dziecko wielkiego wpływu to nie ma bo mimo brania
          relanium moje brykały jak szalone.......i są zdrowe ......wiec uszy do góry
          tak musi być

pozdrawiam Maja
          • ewelinda101 Re: Relanium - czy jest szkodliwe? 21.08.03, 09:21
            Droga Maju! Nawet nie wiesz jak mnie pocieszyłaś, tymi zdrowymi dzieciakami.
            Prawda jest taka Że jeżeli coś sie dzieje to trzeba ratować dziecko
            bezwzględnie i ufać lekarzowi, ale dobrze jest też wiedzieć, że leki które
            bierzemy to nie tylko mniejsze zło, ale naprawdę pomagają, nie robiąc dziecku
            krzywdy.
            Bedę wdzięczna za wszelkie głosy od "RELANIOWYCH MAM". EWELINDA101
    • luwoz Re: Relanium - czy jest szkodliwe? 21.08.03, 21:56
      Też biorę, ale codziennie od 26 tygodnia , wcześniej 2
      *2, ostatnio 3*2mg. Niunia jest spokojniejsza. Po
      przeczytaniu ulotki- piszą straszne rzeczy, spytałm
      swojego dr czy naprawdę jest konieczne. W odpowiedzi
      usłyszałm, że wcale nie jest takie obciążające jak
      mogłoby się wydawać, a rozluźnia mięśnie, również macicy-
      co ważne przy przedwczesnych skórczach. Skądinąd wiem, że
      to pewien standard postępowania w wypadku zagrożenia
      przedwczesnym porodem. Lu
    • anaisia Re: Relanium - czy jest szkodliwe? 21.08.03, 22:21
      Witaj. Brałam relanium parę razy ze względu na nerwicę, po 1 do 2 tabletek. Mój
      dzidziuś ma teraz 5 tyg, jest zdrowy, rozwija się normalnie. Wszystko będzie
      dobrze, zobaczysz.
    • ola2511 Re: Relanium - czy jest szkodliwe? 23.08.03, 18:54
      raźniej jest wiedzieć, że ktoś jeszcze ma takie problemy. Ja miałam przepisane
      Relanium od 5 miesiąca iiiiii do tej pory nie wzięłam ani jednej tabletki, bo
      miałam takie same obawy jak większość z Was. Teraz jestem w 33 tygodniu a
      dzidziuś bryka w brzuszku w najlepsze. Choć muszę przyznać, że nie obyło się
      bez szpitala (3 tygodnie temu) !!!!. PAMIĘTAJCIE! NAJWAŻNIEJSZE TO NIE MASOWAĆ
      BRZUCHA ANI PIERSI w okresie kiedy was łapią skurcze. Jeśli chcecie się
      posmarować kremem, to go tylko delikatnie nałóżcie, ale nie masujcie. Ja w
      momencie kiedy łapał mnie skurcz masowałam brzuch, bo chciałam "rozmasować"
      ten skurcz (tak jak w łydce) i tym tylko potęgowałam skurcze, aż wylądowałam w
      szpitalu płacząc z bólu. Tam dowiedziałam się, że w momencie kiedy łapie
      skurcz, nie wolno o nim myśleć, tak jak by nic się nie działo. Od tamtej pory
      ani razu nie miałam silnego skurczu. Będę szczęśliwa jeśli tym co napisałam
      pomogę chociaż 1 kobiecie. Ja za tą poradę kilka miesięcy temu dużo bym dała.
      Serdecznie pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka