Dodaj do ulubionych

grypa w ciązy

27.03.08, 11:05
czy któras z was chorowała na początku ciąży?wpłynęło to na dziecko?
Obserwuj wątek
    • ewuncia.a Re: grypa w ciązy 27.03.08, 11:08
      Ja chorowałam. Byłam przeziębiona, miałam problemy z zatokami. Skończyło się na
      antybiotyku, bo inaczej się nie dało. Jestem obecnie w 36 tc a dotychczasowe
      badania USG wykazały, że mała rozwija się jak należy. Nie martw się, jeśli
      domowe sposoby leczenia nie poskutkują to idź do lekarza.
    • lena_lodz Re: grypa w ciązy 27.03.08, 11:11
      moja szwagierka podłapała jakąś infekcję w I trymestrze, miała dość wysoką
      gorączkę. Niestety skończyło się poronieniem. Dlatego uważaj na siebie !!
      • ewuncia.a Re: grypa w ciązy 27.03.08, 11:21
        Mój lekarz powiedział, że nie jest groźna temperatura do 37,6. Jak wzrasta ponad
        ten poziom to należy wziąć APAP lub Paracetamol (ale nie Ibuprom).
      • bafami Re: grypa w ciązy 29.04.08, 20:17
        Dzięki za radysmile ja już jestem w III trymestrze, dzidziuś szaleje.
        Katar minął, trochę boli mnie jeszcze głowa i chyba jednak pójdę do
        lekarza, choć nie mialam na to przez 2 dni siły. Dużo śpię i łykam
        apap, wolałabym unikać ostrzejszych medykamentów. Mam apetyt to
        chyba nie jest ze mną tak źlesmile
      • dosaf Re: grypa w ciązy 29.04.08, 20:32
        Witaj, ja chorowałam w ok 7 tyg. na "coś" co spowodowało wielkie osłabienie,
        olbrzymi katar i kaszel. Mój ginekolog powiedział, że i tak nie mogę niczego
        brać więc wyleczyłam się domowymi sposobami (czosnek, sok malinowy, cebula). W
        14 tygodniu usg wykazało dużą przezierność karku... Nie jetem w grupie ryzyka,
        pierwsza ciąża ok, a teraz takie coś! Jestem pewna, że to przez tą chorobę ale
        mogę się mylić.
        Idź do lekarza, nie lekceważ żadnej choroby ani przeziębienia.
        Pzdr
    • memphis90 Re: grypa w ciązy 28.03.08, 09:54
      Grypa (czyli choroba wywołana przez wirusa grypy) moze być szkodliwa dla płodu,
      bo wirus hula sobie po całym organizmie. Natomiast wszystkie inne katarki,
      przeziębienia, zapalenia gardła, wszystkie infekcje bakteryjne (czyli takie,
      które ustąpiły po antybiotyku) mogą być szkodliwe o tyle, że powodują gorączkę.
      Jeśli więc zachorowałaś- gorączkę koniecznie trzeba zbijać, nie chować pod
      pierzynę "żeby wypocić". Jeśli rzeczywiscie masz grypę (znów zaznaczam, że grypa
      to b. poważna choroba, która moze doprowadzić do śmierci chorującego- nie mylić
      jej z przeziębieniem)- należy włączyć specjalne leki przeciwwirusowe.
    • beata2502 Re: grypa w ciązy 30.04.08, 11:18
      cześć ja na początku ciąży złapałam wirusa "biegunki" później "
      wymiotów" byłam przeziębiona i nic się nie stało ani mi ani małemu teraz ma już
      5.5 mies.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka