lolka211 24.05.08, 09:41 Dziewczyny. Glukoza wyszla mi podwyższona. (75 g po 2 godzinach 149) Kupilam glukometr i podpowiedzcie mi jak sprawdzać cukier. Tzn ile godzin po posilku mam mierzyć i jaka wartość będzie prawidlowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaskahh Re: 1 godzinę po posiłku - do 140 24.05.08, 20:30 ja mam mierzyc 2 godz po posilku nie powinno przekraczac 120 Odpowiedz Link Zgłoś
aniana18 Re: glukometr 24.05.08, 21:34 skoro jesteś w ciąży, to dlaczego nie dostałaś skierowania od lekarza prowadzącego do poradni diabetologicznej? powinnaś byc pod stałą opieką diabetologa, który zleci Ci pomiar 6x dziennie i zasugeruje odpowiednią dietę; ja nie miałam aż tak wysokiego cukru jak Ty po tym badaniu, a mimo to chodzę na cotygodniowe kontrole; jestem na diecie, badam cukier (norma to 90 na czczo i 120 w 1 godz po posiłku dla kobiet w ciąży), a ostatnio przyjmuję nieielką ilość insuliny. Radzę czym prędzej udać się do takiej poradni, a nie działać wyłaącznie na własną rękę! pozdrawiam aniana Odpowiedz Link Zgłoś
olina10 Re: glukometr 24.05.08, 21:53 Prawidłowe normy to takie jak pisały dziewczyny wcześniej do 140 po godzinie i do 120 po dwóch godzinach. Ja cukier mierzę na czczo, godzinę i dwie po posiłku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś