aaagggaaa16 02.06.08, 21:37 czesc dziewczyny, znacie jakieś domowe sposoby na zaparcia? to mój 21tc i masakra po prostu. z góry dzięki za porady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
landri83 Re: zaparcia 02.06.08, 22:05 Polecam musli/crunchy na sniadanie. Mi pomagalo Jem codziennie. A dodam, ze biore caly czas zelazo, co dodatkowo utrudnia... Tylko na zimno, bo z cieplym mlekiem (niktorzy lubia) nie ma tego efektu. No i oczywiscie w jedzeniu duzo nieprzetworzonych produktow. Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: zaparcia 02.06.08, 22:14 ja polecam zupy. dużo zup. z kaszami i ryżem. mało zagęszczane. i dużo błonnika, warzyw i owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: zaparcia 02.06.08, 23:02 Ja stosowałam laktulozę - poleconą przez lekarza. Jeżeli nie pomaga ci picie dużych ilości płynów i prawidłowa dieta, to myślę, że to najlepsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
w_isienka Re: zaparcia 02.06.08, 23:22 Ja polecam śliwki suszone. Wystarczy jakieś 5-6 dziennie - super regulują wypróżnienia. Oprócz tego kefir. No i magnez na mnie działa też lekko przeczyszczająco wystarczy wziąć 2 tabletki na raz. To moje patenty. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.cherry Re: zaparcia 03.06.08, 08:20 - dużo się ruszać - z rana na czczo chrupać jabłka i zapijać je wodą - zjadać suszone śliwki - odrzucić słodycze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: zaparcia 03.06.08, 09:28 dużo wody i jeszcze raz wody a jak to nie pomoze to polecam duphalac Odpowiedz Link Zgłoś
ishtar Re: zaparcia 03.06.08, 09:33 Mnie nie pomogło żadne z powyższych niestety i od 30 tyg. mam takie atrakcje Odpowiedz Link Zgłoś
holy07 Re: zaparcia 03.06.08, 10:03 Ja stosuje od czasu do czasu czopki glicerynowe owoce, warzywa,suszone śliwki i picie ogromnych ilosci wody na mnie nie działa Odpowiedz Link Zgłoś
hanka13 Re: zaparcia 03.06.08, 11:52 Na sniadanie obowiazkowo albo pieczywo razowe, albo platki owsiane na mleku (mozesz z bakaliami, zeby bylo smaczniej). Unikaj bialego pieczywa - a zwlaszcza drozdzowek, paczkow itp... W ciagu dnia sporo owocow i warzyw, duzo wody niegazowanej. Zamiast slodyczy przegryz kilka sliwek albo moreli - suszonych, bardzo dobrze dzialaja; super sa tez owsiane ciasteczka - sa takie "Zlotoklose", z maki owsianej + razowa, a mimo to naprawde bardzo smaczne. No i dobrze jest codziennie zjesc jogurt, ja robie sobie mix krojonych owocow (jablka, gruszki, melon np) z jogurtem naturalnym. Tez mialam straszne zaparcia, ale za malo zmienilam w diecie - zlekcewazylam sprawe, i skonczylo sie to wypadnieciem guzka hemoroidalnego,.,. przykra sprawa. Jak juz chirurg uratowal sytuacje, postaralam sie naprawde przestrzegac diety j/w i sytuacja diametralnie sie zmienila, naprawde. Nie potrzebuje zadnych srodkow typu duphalac itp, czopki tym bardziej powinny byc ostatnia deska ratunku, bo sie organizm przyzwyczaja... a dieta dziala, i w dodatku jest zdrowa takze dla dzidziusia pozdrawiam, hanka Odpowiedz Link Zgłoś
glorcia Re: zaparcia 03.06.08, 14:39 Ja mialam straszne zaparcia 11-13tc, teraz w 17tc i jest ok. Pomaga mi ruch. chodze kilka razy w tygodniu na basen i nastepnego ranka murowana wizyta w toalecie Odpowiedz Link Zgłoś
niecierpliwa3 Re: zaparcia 03.06.08, 15:38 mnie pomagają otręby, jak nie smakują Ci zwykłe, spróbuj granulowanych smakowych, np. z Sante. można dodawać do jogurtów, a nawet wcinać solo Odpowiedz Link Zgłoś
japetra Re: zaparcia 03.06.08, 16:21 Moje metody: na czczo duża szklanka ciepłej! wody. Potem płatki owsiane z jogurtem, a dopiero potem reszta śniadania według uznania. i tak absolutnie codziennie. Ponadto suszone śliwki i suszone morele (śliwki zdecydowanie skuteczniejsze). W trudnych dniach zjadałam chyba z 10-15 dkg takich śliwek - efekt murowany. no a kiedy naprawdę nic nie pomagało, raz czy dwa wspomogłam się syropem Lactulosum - bezpieczny w ciąży i skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
barasia Re: zaparcia 03.06.08, 18:37 mnie polozna poradzila picie na czczo szklanki cieplej wody z lyzeczka miodu i kilkoma kroplami cytryny.Czasami dziala. Do tego dodalam sliwki suszone jedzone w ciagu dnia. Lykam tez dwa razy dziennie preparat z flora bakteryjna - regulacja flory jelit.. Jeszcze taki przepis: wieczorem utrzec jablko ze skorka, pokropic sokiem z cytryny i wkroic kilka suszonych sliwek. Odstawic na godzine. A potem zjesc powoli, lyczka, popijajac rzadkim kisielkiem (obojetne jakiego smaku) - toprzepis pani ginekolog, ktora dodatkowo zajmuje sie naturalnymi preparatami suplementacyjnymi Odpowiedz Link Zgłoś
pychu Re: zaparcia 19.06.08, 22:06 Moim niezawodnym sposobem były i są jogurty różnego rodzaju. Naprawde pomagają Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: zaparcia 19.06.08, 22:11 Nienawidzę tej reklamy i nigdy nie sądziłam, że to napiszę ale gdy już zawiodły wszystkie sposoby kupiłam Activię i faktycznie pomogła. W pierwszej ciąży nie mogłam tego jeść bo miałam cukrzycę ciążową i musiałam brać tabletki wspomagające trawienie ale teraz jakimś cudem cukrzycy nie ma. Efektu doczekałam się trzy dni po jedzeniu jednej dziennie, teraz mam nadzieję, że się utrzyma na dłużej..... Odpowiedz Link Zgłoś
mezi6 Re: zaparcia 19.06.08, 22:22 mój lekarz mi doradził żeby nawet 3 litry wypijać dziennie (włączając zupy) moje spostrzerzenia - starta marchew z jabłkiem - śliwki zalane wodą i wszystko wypite i zjedzone - activia raz pomogła i na tym się skończyło Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulki080506 Re: zaparcia 19.06.08, 22:50 moje sposoby: przegotowana woda rano na czczo kawa (zawsze na mnie działała) czereśnie (od kilku dni opycham się nimi i nie mogę przestać, właściwie to mnie już porządnie przeczyściło) dużo wody jabłka Odpowiedz Link Zgłoś