dariam32 18.06.08, 13:20 Witam jestem w 32tc dzis odebralam wyniki badań i w moczu stwierdzono 2,2g/l Glukozy Czy to dobrze czy zle? z tego co mi wiadomo nie mozna miec cukru w moczu.Dopiero jutro jade do lekarza i strasznie sie stresuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: cukier 18.06.08, 13:35 zle,bardzo zle.Cukier w moczu pojawia sie wtedy gdy przekroczony zostanie prog nerkowy 160mg%.Znaczy to ze we krwi masz bardzo wysokie stezenie cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
dariam32 Re: cukier 18.06.08, 13:40 To znaczy ze moj maluch jest zagrozony?? Moj lekarz wraca dopiero jutro chyba nic sie nie stanie jak poczekam jesszcze?? Teraz to mam stracha... Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: cukier 18.06.08, 13:35 pewnie bedziesz musiala badanie powtorzyc Po niektórych lekach glukoza może pojawić się w moczu. Nadmiar glukozy wydzielany do moczu jest spowodowany często niekontrolowaną cukrzycą. Innymi przyczynami mogą być: uszkodzenie wątroby, uszkodzenie mózgu, zatrucie specyficznymi substancjami, choroby związane z nadnerczami lub choroby nerek z upośledzoną reabsorpcją zwrotną glukozy z moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: cukier 18.06.08, 15:58 Nie, to wcale nie musi oznaczac, że jest coś źle. Próg nerkowy w ciąży dla cukru jest obnizony, więc może się on pojawic w moczu przy normalnym poziomie cukru we krwi, w niewielkiej ilości to nie jest nic złego, a wrecz normalne. Jednak dla pewności powinnaś zrobic obciążenie glukoza 750 g, co ostatecznie rozwieje wątpliwości. Jesli zostanie stwierdzona cukrzyca ciężarnych, trzeba będzie podjąc dietę i mierzyć cukier we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: cukier 19.06.08, 14:07 byc moze jst to normalne pod warunkiem ze wykluczona jest cukrzyca ciezarnych.A prog nerkowy jest obnizony niewiele,bo ze 150-180 do ponizej 150 dla ciezarnych.I nie 750 g glukozy a 75 g czyli krzywa cukrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: cukier 19.06.08, 18:30 kasiak37 napisała: > byc moze jst to normalne pod warunkiem ze wykluczona jest cukrzyca ciezarnych.A Ale to nie powód by pisać "to źle, źle, źle" O cukrzycy ciężarnych świadczyc wcale nie musi. > prog nerkowy jest obnizony niewiele,bo ze 150-180 do ponizej 150 dla > ciezarnych. czyli może się pojawić przy prawidłowych wartościaciach cukru we krwi. I nie 750 g glukozy a 75 g czyli krzywa cukrowa. Owszem, 75 g, przepraszam za "przejęzyczenie". Co to jest krzywa cukrowa wiem az za dobrze. Cukrzyce ciązową przerabiałam w obu ciążach, w obu na insulinie. Odpowiedz Link Zgłoś