wisznia7 23.09.03, 13:33 Czy ktoś może mi napisać co to oznacza w praktyce ? Może któraś z was ma Rh minus i była już w ciąży. Może znacie się na tym z racji wykonywanego zawodu ? Piszcie co na ten temat wiecie ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enter14 Re: konflikt serologiczny 23.09.03, 14:38 Witam serdecznie. Konflikt serologiczny zachodzi między odczynnikami rh, tzn. jeżeli kobieta ma grupę krwi rh(-), a mężczyzna rh(+), to może wystąpić konflikt, choć niekoniecznie, bo zachodzi on, jeżeli płód odziedziczy grupę krwi ojca, jeżeli dziecko w brzuszku ma grupę krwi matki do konfliktu nie dojdzie. Jeżeli zaś matka ma grupę krwi dodatnią to może mieć również dzieci z mężczyzną o ujemnym odczynniku, ponieważ w takim przypadku również nie dochodzi do konfliktu serologicznego. Jak tłumaczył mi lekarz tylko 20 % osób ma konflikt, zaś w tych 20% dopiero następne 20% ma jekieś powikłania z tego powodu. Z reguły pierwsza ciąża jest bezpieczna, dopiero kolejne są bardziej zagrożone. Noszę trzecią ciążę z konfliktu i jak na razie nie miałam wiekszych problemów.Trzeba tylko pamiętać, aby przy porodzie dziecka z odczynnikiem rh(+) oraz po poronieniu lub usunięciu ciąży podać matce immunoglobulinę anty-d, co zapobiega wytworzeniu sie przeciwciał i ewentualnym zagrożeniom przy kolejnej ciąży.Jest jeszcze konflikt pomiędzy grupami krwi ale o tym nie mam zielonego pojecia. Gorąco pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
polaola Re: konflikt serologiczny 23.09.03, 16:57 Czesc, my z mezem mamy konflikt serologiczny. Ja mam Rh- a maz Rh+ . Lekaz powinien u ciezarnej z Rh- (bez pytania o Rh meza czy partnera,bo ostatecznie czasem same przyszle matki myla sie co do osoby ojca) w 27 tygodniu ciazy zaaplikowac zastrzyk zapobiegajacy wytworzeniu sie perzeciwcial. Ten zastrzyk bedzie powtorzony po porodzie. W obecnych czasach konflikt serologiczny to nic przerazajacego . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
katarka Re: konflikt serologiczny 23.09.03, 22:01 O tym zastrzyku profilaktycznym w 27 tyg. to pierwszy raz w zyciu slysze, a chodzilam w ciazy 2 razy z rh(-) a maz rh(+). W pierwszej ciazy nie ma na ogol zadnych problemow (o ile wczesniej nie mialo sie poronienia lub usuniecia, bo tak jak pisaly dziewczyny wtedy trzeba podac immunoglobine). Na wszelki wypadek w ciazy powinno sie robic co 2-3 miesiace dodatkowe badanie z krwi czy nie pojawiaja sie przeciwciala. No i po porodzie koniecznie immunoglobulina, ale nad tym czuwa juz szpital i aplikuja kazdej kobiecie z rh(-). Wtedy w nastepnej ciazy nie wytwarzaja sie przeciwciala, ale profilaktycznie nalezy co jakis czas robic badania krwii na te przeciwciala itd. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: konflikt serologiczny 24.09.03, 00:01 Mam rh "-", mąż "+". Pierwszy lekarz prowadzący mówił mi, że po 20tygodniu ciąży (chyba) podaje się zastrzyk z immunoglobulina (?). Później zmieniłam lekarza, nowy mi o tym nie wspominał, ale kilkakrotnie miałam dodatkowe badania na obecność przeciwciał w trakcie. Przy pierwszej ciąży raczej problemów się nie stwierdza. Po porodzie bada się grupę krwi dziecka aby w ciągu 72 godzin podać immunoglobulinę, jeżeli bobas ma "+". Mój Michaś miał - jak ja nie cierpię zastrzyków . Na pocieszenie moę powiedzieć, że nie jest bolesny. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
domali Re: konflikt serologiczny 24.09.03, 10:48 A u mnie było tak: ja 0 Rh-, mąż A Rh +, czyli, jak to poweidział mój lekarz, najgorsza z możliwych kombinacja W ciąży miałam trzy razy robiony odczyn Coombsa, a po porodzie, ponieważ Wiktor ma grupę krwi ( i nie tylko ) ), po tacie, dostałam immunoglobulinę, dla zabezpieczenia przed konfliktem przy (ewentualnej) drugiej ciąży. O zastrzyku w czasi ciąży nic nie słyszałam... Aha, moja mama ma O Rh-, tata 0 Rh+, urodziła troje dzieci, nic nigdy się działo ( bo wszyscy mamy grupę krwi p omamie). - Pozdrawiam, Dominika, mama Wiktorka (05.10.2001) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagleb Re: konflikt serologiczny 24.09.03, 12:00 miałam identyczną sytuację, ja 0 Rh-, mąż A Rh+ w/g mojego lekarza przy pierwszej ciaży nie ma to znaczenia, nie dostałam w czasie ciąży żadnego zastrzyku, jedynie w drugiej połowie robiłam co miesiąc badanie na obecność przeciwciał w szpitalu po porodzie dostałam zastrzyk z immunoglobuliny, aby uniknąć zagrożenia w ewentualnej drugiej ciąży Kasia mama Jasia Odpowiedz Link Zgłoś
martapol Re: konflikt serologiczny 24.09.03, 11:00 Witaj Ja mam grupe A Rh- a moj maz A Rh+. Przez cala ciaze mialam kilka razy badana krew na obecnosc przeciwcial a w kolo 27 tygodnia dostalam dla bezpiecznstwa zastrzyk zapobiegajacy sie tworzeniu przeciwcial. Po porodzie okazalo sei ze maly ma rowniez Rh- wiec juz nie dostalam zadnego zastrzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: konflikt serologiczny 24.09.03, 15:55 Widzę, że nikt nie miał podobnej do mojej sytuacji. Ja mam 0 Rh-, mąż A Rh+. W badaniu po porodzie u dziecka A Rh- a 4 miesiące później B Rh+. Podejrzewam, że drugi wynik jest błędny mimo, że był robiony w Centrum Zdrowia Dziecka przed operacją. Mały nie może mieć grupy B. Natomiast jeżeli chodzi o Rh to może tu już się nie pomylili? W każdym razie po porodzie nie dostałam immunoglobuliny a teraz jestem w drugiej ciąży i trochę się boję. Słyszałam, że grupa krwi u dziecka może się zmienić i co w takiej sytuacji jeżeli się nie dostało immunoglobuliny a mały rzeczywiście ma Rh+? Odpowiedz Link Zgłoś