Dodaj do ulubionych

Czy to ruchy?

24.06.08, 21:59
Witam, jestem w 20 tygodniu ciąży i zastanawiam się czy to co czuję to moga być ruchy dziecka. Mam dwa pytania do bardziej doświadczonych
1. Czy w 20 tc dziecię może kopać prawie przy samej kości biodrowej? ( chyba mało prawdopodobne, żeby tam dosięgło, co nie?)
2.Te " kopniaki" wcale nie są przyjemne. Nie są bolesne, ale myslałam, że pierwsze ruchy to jakieś delikatne łaskotanie, smyranie czy coś w tym rodzaju.
A może jednak to tylko jelita ( zwłaszcza, że mam z nimi problem), a ruchów jeszcze nie czuję?
Obserwuj wątek
    • loca20 Re: Czy to ruchy? 24.06.08, 22:20
      Ja pierwsze ruchy odczułam w 19 tc (obecnie 23). I też pierwsze ruchy były takie
      niewyraźne i myślałam, że mam jakąś niestrawność, tym bardziej, że lekarz mówił,
      że pierwsze ruchy są wyczuwalne przez matkę w 20-22 tc. Ale na drugi dzień byłam
      już pewna, że to Maleństwo w końcu daje o sobie znać. Niektóre ruchy do dziś są
      dość "dziwne", bo np. czasem czuję, że kopie tak nisko, że to już nie brzuch
      tylko... wink I mam wrażenie, że zaraz wystawi mi między nogami swoją nóżkę wink
      Jeśli te ruchy będziesz odczuwać codziennie to pewnie będzie to zasługa
      Maluszka, tym bardziej, że to już czas aby Mały dał znać o sobie wink Trzymaj się
      dzielnie wink Mój Mały czasem tak mocno kopie, że mam ochotę Mu oddać wink I tak
      śmiesznie brzuch mi wtedy podskakuje wink Ale w końcu chociaż czuję, że jestem w
      ciąży! wink Uwielbiam jak kopie! Pozdrawiam!
    • ewuncia.a Re: Czy to ruchy? 25.06.08, 22:19
      W 20 tc możesz czuć ruchy. Ale czy to, co czujesz to ruchy Twojej dzidzi trudno
      powiedzieć. Poczekaj jeszcze trochę, aż staną się na tyle wyraźnie, że nie
      będziesz miała wątpliwości.
    • niunia8982.2 Re: Czy to ruchy? 26.06.08, 16:31
      Ja jestem w 16 tyg ciąży w pierwszej ciąży i czuje ruchy takie łaskotanie nieraz
      plumkanie i raz mnie kopnał w okolicach biodra.wszystko jest mozliwe poniewaz
      moje dziecko ma juz 16 cm a twoje napewno około 20cm albo wiecej.ja wyczuwam
      ruchy wczesniej chyba dlatego ze jestem szczupła przed ciaza wazylam 54kg na
      164cm wzrostu.
    • caroline1974 Re: Czy to ruchy? 26.06.08, 20:14
      Coraz bardziej skłaniam sie do opcji, że to jednak jelita a nie ruchy , zbyt
      wyraźne to jest jak na 20 tydzień wg. mnie, chociaż nie mam porównania bo to
      pierwsza moja ciąża. No cóż na ruchy musze chyba jeszcze trochę poczekać ( nie
      należę do osób najszczuplejszych)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka