Dodaj do ulubionych

Glukoza w domu - problem?

26.06.08, 10:11
Cześć!
Byłam dziś na teście glukozy 50g i mocno się zdziwiłam, bo w
popprzedniej ciąży tez piłam glukozę w domu i nie było problemu.

Panie w laboratorium dzwoniły gdzieś, czy w ogóle mogą mi pobrać
krew na to badanie, a mnie dostało się za narażanie się na
niebezpieczeństwo, bo kto by mnie ratował gdybym zasłabła po tej
glukozie. I że powinam wypić glukozę na miejscu, bo nie można potem
chodzić, tylko siedziec.

Czy takie postepowanie rzeczywiście jest niebezpieczne? Lekarz chyba
by mnie nie narażał? Dodam, ze wypicie glukozy nie jest dla mnie
problemem, nie mdli mnie po niej.

Podzielcie się proszę swoją wiedzą, a lekarza spytam oczywiście też.
Obserwuj wątek
    • gku25 Re: Glukoza w domu - problem? 26.06.08, 10:27
      Kiedy robiłam badanie na glukozę, to podstawą tego badania było pobranie krwi
      przed wypiciem i w określonym czasie po wypiciu. Ja i druga dziewczyna słabłyśmy
      i mdlałyśmy po tym, więc chyba nie bez powodu pielęgniarki cię zrugały.
    • slonko1335 Re: Glukoza w domu - problem? 26.06.08, 10:28
      Co laboratorium to obyczaj, w moim tez nie zrobią testu po samodzielnym wypiciu
      glukozy w domu, tylko, że nikt mi nie wciska że to dla mojego bezpieczeństwa. Po
      prostu Pani powiedziała, że nie podpisze się pod wynikiem bo nie jest w stanie
      udowodnić, że ja właściwą dawkę glukozy wypiłam. Co do samopoczucia po glukozie
      to faktycznie wiele kobiet słabnie, robi się sennymi, jest im niedobrze. Po
      wypiciu glukozy powinno się czas do badania odczekać w spokoju, no może nie
      siedzieć kołkiem, można się przespacerować ale nie biegać, chodzić po schodach
      czy się męczyć bo wynik będzie niewiarygodny.
    • memphis90 Re: Glukoza w domu - problem? 26.06.08, 10:55
      Przecież przed badaniem trzeba zrobić glukozę na czczo... I, rzeczywiście, można
      zasłabnąć jak cukier gwałtownie spadnie.
      • lavia78 Re: Glukoza w domu - problem? 26.06.08, 11:35
        raczej w domu nie będzie miarodajne...mi w laborat powiedziały ze na miejscu sie
        pije i czeka.... bo inaczej badanie nie jest miarodajne..
        a po 50g i 75 g(która wykazała nietolerancje fefe) chciało mi się spać, ale nie
        słabłam.....
        • agasobczak Re: Glukoza w domu - problem? 26.06.08, 11:39
          Dziewczyny.. rzeczywiscie co laboratorium to obyczaj.. dwa lata temu robilam
          .... i bez problemu wypilam w domu... Nie bylam na czco wiec nei mdlalam...
          bylam dwie godziny po posilku i wynik wyszedl w normie. Wcale nei trzeba zrobic
          na czczo jesli wynik wczesniejszy byl prawidlowy.. wczesniejszy pomiar cukru
          jest do porownania... ale... co laboratorium to obyczaj. A wypicie glukozy to
          nic innego jak zjedzeni obfitego posilku - tyle ze w krotkim czasie. Jesli sie
          czlwoiek naje szybko to i zdrowemu zdarza sie zrobic slabo nie?
          • agasobczak Re: Glukoza w domu - problem? 26.06.08, 11:45
            I cos znalazlam z edzieckosmile
            "Na samym początku ciąży ginekolog kieruje kobietę na badanie, które pozwala
            oznaczyć poziom glukozy w surowicy krwi. Jest wykonywane na czczo. Nawet jeśli
            jego wynik jest zupełnie prawidłowy, każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem
            ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po
            godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia
            glukozy. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także
            znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe
            uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Jeśli poziom cukru
            wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy.
            Nieprawidłowe wyniki oznaczają konieczność wizyty w poradni diabetologicznej.
            Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik
            drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz
            test obciążenia 75 g glukozy."
    • bafilek Re: Glukoza w domu - problem? 28.06.08, 20:47
      Przez 5 lat pracowałam jako laborantka, więc mam tam same znajome. I
      w pierwszej i teraz w drugiej ciąży sama sobie pobieram krew z
      palca, dopiero jak trzeba z żyły, to idę do nich. Tak też było z
      glukozą. Wypiłam w domu, po godzinie pobrałam sobie krew i zaniosłam
      do laboratorium. Nie widziałam żadnego problemu. Zniosłam to dobrze
      za pierwszym razem i teraz. Pierwsze słyszę, że trzeba potem
      siedzieć.

Czekamy na Wojtka - 32 tc.
      • slonko1335 Re: Glukoza w domu - problem? 28.06.08, 22:08
        Diabetolog bardzo mnie uczulał, żeby nigdy nie pobierać krwi do badania przy
        obciążeniu z palca. Powiedział, że jak chce mieć zrobione porządnie badanie i
        miarodajny wynik mam znaleźć laboratorium gdzie pobiorą z żyły. A za bardzo
        ruszać się nie wolno bo glukoza łatwo się spala i po wysiłku wynik wychodzi
        niepoprawny.
        • tygrysiatko1 Re: Glukoza w domu - problem? 28.06.08, 22:18
          to prawda!!! badanie z palca po obciążeniu jest niemiardajne...
          i nie wolno się ruszać za bardzo po glukozie bo to zaburza wyniki...
    • tygrysiatko1 Re: Glukoza w domu - problem? 28.06.08, 22:17
      podstawowym pomiarem testu jest pobranie krewi PRZED wypiciem
      glugozy i PO i porównanie wyników...
      jeden wynkik wyłącznie po jest niemiarodajney i nic nie wnosi...
      a Panie miały rację... nie należy wychodzić z przychodni po wypiciu
      glukozy...
      • memphis90 Re: Glukoza w domu - problem? 29.06.08, 10:40
        Ja się zastanawiam jaki sens ma to badanie, jeśli 1. nie wykonuje się go na
        czczo, 2. nie ma wyniku przed wypiciem glukozy. Generalnie jest różnica między
        kobietą, która pierwszy wynik miała np. 90 , po glukozie 160 (-> od razu
        podejrzewamy zaburzenia gospodarki glukozą), a kobietą, która przed badaniem
        napchała się spaghetti i na starcie ma już 140, a po dodatkowej glukozie 160 (->
        zjadła zbyt dużo przed badaniem)... A już opieranie się na wyniku glukozy na
        czczo sprzed kilku tygodni to zupełna porażka- przecież do 20tc kobiety mają
        tendencję do spadków (!) glukozy, a po 20tc- pojawia się skłonność do
        hiperglikemii i cukrzycy. Tak działają hormony ciążowe, łożysko itd...
    • mamawif Re: Glukoza w domu - problem? 28.06.08, 22:23
      A mi pobrały krew, kazały jechac do domu, w domu wypic i wrócic za 2
      godziny.
      Co laboratorium, to obyczaj smile
    • osa551 Re: Glukoza w domu - problem? 28.06.08, 22:25
      przy tym badaniu zwykle pobiera sie krew przed wypiciem glukozy, a potem godzinę
      po. Aby badanie było miarodajne po wypiciu glukozy nie powinno się chodzić ani
      specjalnie się ruszać.

Tak przynajmniej było przy moich badaniach.
    • deodyma Re: Glukoza w domu - problem? 29.06.08, 08:35
      gdy poszlam na test z glukoza, to pamietam, ze wypilam ja w laboratorium a potem
      bebki powiedzialy, ze musze siedziec przez godz, ale moge sie przejsc i za godz
      wrocicsmile poniewaz mieszkam bardzo blisko przychodni, poszlam do domu a potem
      wrocilam spowrotemsmile
    • zefirekk Re: Glukoza w domu - problem? 29.06.08, 09:14
      dla mnie ten test jest niewiarygodny. Bo przecież, normalnie jemy posiłki i po nich nie czekamy ileś tam czasu w bezruchu (żeby nie zemdleć albo coś) tylko normalnie funkcjonujemy.
      • anulka59 Re: Glukoza w domu - problem? 29.06.08, 09:58
        W jednym labolatorium powiedziały mi że najpierw na czczo a po godz od wypicia
        drugi raz bo one tak robią,w drugim nie widziały problemu w pominięciu tego
        pierwszego.Glukozę wypiłam w domu i poszłam do labolatorium Mój gin zresztą
        powiedział że mam sobie wypić w domu i zajść do labolatorium.Co do omdlenia z
        powodu spadku cukru jak to jedna z dziewczyn napisała-po glukozie poziom wzrasta
        a nie spada bo glukoza to nic innego jak cukier.
        • memphis90 Re: Glukoza w domu - problem? 29.06.08, 10:45
          Co do omdlenia z
          > powodu spadku cukru jak to jedna z dziewczyn napisała-po glukozie poziom wzrast
          > a
          > a nie spada bo glukoza to nic innego jak cukier.

Generalnie cukier wzrasta po posiłku, ale tu pijesz czystą glukozę, która nie
          ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, więc wchłania się natychmiast.
          Organizm- widząc tak obfitą dostawę- wyrzuca cały zapas insuliny, spodziewając
          się długotrwałej dostawy energii, insulina mocno zbija cukier... i wtedy okazuje
          się, że w żołądku nie pozostało już nic do strawienia i wchłonięcia, a insulina
          we krwi wciąż działa. Cukier leci gwałtownie w dół, wpadasz w hipoglikemię, robi
          Ci się słabo...

Na tej samej zasadzie zjedzenie słodkiego batona hamuje głód na krótko, po
          krótkim czasie znów jesteś głodna i znów musisz sięgnąć po słodką przekąskę.
          Koło się zamyka...
          • magda1104 Re: Glukoza w domu - problem? 30.06.08, 10:51
            Dzięki za odzew. Rzeczywiście, widać tu rózne praktyki.
            Glukoza wyszła mi 71 do 135, to chyba nie jest strasznie nisko.
            Jutro wizyta i ciekawe jak skomentuje to lekarz.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka