julia_olszak 26.06.08, 11:08 Bardzo Was proszę o pomoc.Mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy którą leczę od 11 tyg.4 dni ciąży.Czy mam szansę urodzić psychicznie zdrowe dziecko?.Jestem w 35 tyg.ciąży i bardzo martwię się.Pomóżcie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia2122 Re: Niedoczynność tarczycy a zdrowe psych.dziecko 26.06.08, 11:16 Jak duza masz niedoczynnosc? Bierzesz leki od poczatku ciaży i kontrolujesz hormony tarczycy? Jesli bierzesz leki i jestes pod opieka dobrego endokrynologa to mysle ze nie masz sie co martwic. Odpowiedz Link Zgłoś
julia_olszak Re: Niedoczynność tarczycy a zdrowe psych.dziecko 26.06.08, 11:26 Tak jak napisałam biorę leki od 11 tyg.4 dni ciąży i kontroluję wyniki TSH,FT3,FT4 z endokrynologiem który jest uważany za dobrego lekarza w moim mieście ale i tak bardzo martwię się.Czy Ty masz też niedoczynność tarczycy?.Czy podczas USG 3D lekarz stwierdziłby upośledzenie umysłowe? Odpowiedz Link Zgłoś
sielke1981 Re: Niedoczynność tarczycy a zdrowe psych.dziecko 26.06.08, 13:54 halo, halo, niedoczynnosc tarczycy mam stwierdzona od kilku lat. Do tej pory brałam Letrox dawkę 25. Obecnie jestem w 26 tc W ok 20 tyg. na podstawie kontrolnych badan poziomu TSH okazało sie że dawka leku nie jest wystarczająca a poziom TSH znacznie odbiegał od normy. Miałam wtedy takie obawy jak Twoje. Uspokoił mnie lekarz, zwiększył dawke do 50, stale kontrolujemy poziom hormonów, powiedział, że aby doszło do jakiś uszkodzeń u dziecka moja niedoczynność musiałaby być większa i WOGÓLE nieleczona. Zrobiłam też wtedy USG 3D- wszystko u naszej córeczki w porządku. Głowa do góry-już za kilka tyg. bedziesz trzymała na rękach swoje ukochana, zdrowe maleństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
julia_olszak Do Sielke1981 26.06.08, 15:19 Dziękuję Ci za odp..Chciałabym więcej z Tobą pogadać.Jakbyś też miała ochotę to napisz do mnie.Mój gg to 12747950 Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Niedoczynność tarczycy a zdrowe psych.dziecko 27.06.08, 10:14 Mogę Cię pocieszyć. Mam niedoczynność tarczycy od wielu lat, zaszłam z nią w ciążę i będąc na suplementacji hormonalnej urodziłam 100%zdrowe dziecko. Jeśli jesteś pod opieką dobrego endokrynologa i kontrolujesz pozom hormonów tarczycy, to nie masz się czym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
emisia21 Re: Niedoczynność tarczycy a zdrowe psych.dziecko 27.06.08, 13:47 lecze sie na niedoczynnosc od 1,5 roku jestem na dawce euthyrox 100. Kontroluje wyniki i jest ok. Wczoraj bylam na usg 3d (22 tydzien ) i nasza dzidzia zdrowo sie rozwija, wszystkie wymiary w normie, ogromnie mnie to uspokoilo ( dodam ze 2 lata temu mialam podany jod 131 to mnie tez troszke niepokoilo) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gerka Re: Niedoczynność tarczycy a zdrowe psych.dziecko 27.06.08, 18:01 Na niedoczynność leczę się od 10 lat. Zaszłam w ciążę i urodziłam zdrowego syna. Ważne abyś cały czas była pod kontrolą lekarza i aby dawka leku była dobrana do poziomu hormonów. Wszystko będzie dobrze. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
julia_olszak Re: Niedoczynność tarczycy a zdrowe psych.dziecko 27.06.08, 22:55 Dziękuję Wam za odp.ale ja martwię się też tym że za pózno zaczełam leczyć tą niedoczynność tarczycy tz.11/12 tydzień ciąży (( Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Niedoczynność tarczycy a zdrowe psych.dziecko 28.06.08, 08:18 Zaczęłam leczyć niedoczynność w 8 tygodniu, ale właściwie przez większą część ciąży miałam TSH powyżej normy, bo lekarka nie mogła tak od razu ustawić mnie na dużej dawce Letroxu. Zaczęła od dawki 25, a teraz (po 2,5 roku) biorę 150! Czyli przez całą ciążę jakiś tam niedobór miałam. Dziecko w 100% zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Niedoczynność tarczycy a zdrowe psych.dziecko 28.06.08, 08:21 Moim zdaniem lekarze powinni badać TSH rutynowo u kobiet w wieku "rozpłodowym", a już na pewno na początku ciąży, razem z HBS-ami i innymi WR-ami. Koszt 20 zł. Bo to chyba coraz częstsza przypadłość ostatnimi czasy. Mnie by nie przyszłoby w życiu do głowy zrobić jakiegoś TSH, gdyby mnie moja babcia nie męczyła... Bo żaden lekarz o nim nie pomyślał. Odpowiedz Link Zgłoś