ros4 30.09.03, 10:16 Jestem w 4 tyg ciązy i mam silne bóle brzucha dostałam nospę i dupaston. czy ktoś brał te leki w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majcia74 Re: NOSPA i DUPHASTON 30.09.03, 10:38 Ja co prawda brałam no spę i turinal, ale z grubsza chodzi o to samo. Lekarz kazał mi bezwzględnie nosic no spę w torebce i w razie bólu natychmiast ją zażywać, nawet do sześciu tabletek dziennie. Gdy mu się przyznałam, że nie zawsze tak od razu ją biorę bo np. nie mam czym popić, np. gdy jestem w drodze a akurat poczuję ból, to okropnie mnie "skrzyczał", że po powrocie do domu może być już za późno. Należy brać ją od razu i bez obaw Od tamtej pory no spa to "mój wierny towarzysz życia" i w razie co jest wszędzie ze mną. Turinal przestałam brać w 18 tyg. ciąży, ale tu są już rózne zalecenia, chyba w zależności od indywidualnych wskazań. Pozdrawiam Maja i Groszek /25 tyg./ Odpowiedz Link Zgłoś
kaka73 Re: NOSPA i DUPHASTON 30.09.03, 10:46 Jestem po raz drugi w ciąży i duphaston brałam do 14 tyg. ciaży 2 razy dziennie po tabletce, jeżeli masz niedobór progesteronu, lub zagrażające poronienie, to bezwględniepowinnaś go brać -pomaga w zagnieżdżeniu się jajeczka w macicy - w przypadku braku tego hormonu, a nospe lekarka kazała mi brać w przypadku bólu brzucha, długich podróży jest to lek roślinny, nie jest szkodliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ania175 Re: NOSPA i DUPHASTON 30.09.03, 10:53 Ja brałam dokładnie ten sam zestaw i bardzo mi pomógł. Pamiętaj, żeby na nospę forte (jeżeli taką bierzesz) lekarz wypisał Ci receptę jak tylko jej trochę zużyjesz, bo ja byłam ostatnio w potrzebie i kobieta w aptece nie chciała mi jej sprzedać tylko dała mi taką zwykłą nospę a poza tym do końca nie wiedziała czy można ją brać w ciąży. Na szczęście jakoś mi przeszło. Pozdrawiam Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
gochagocha Re: NOSPA i DUPHASTON 30.09.03, 11:16 Poczytaj posty na tym forum. O duphastonie i nospie juz sporo bylo pisane. Mam wrazenie, ze co druga kobieta w ciazy zazywa ten zestaw. Duphaston to hormon nowej generacji (pochodna progesteronu), ktory "podtrzymuje" ciaze. A nospa jest rozkurczowa. Sama biore duphaston od 7 tygodnia (z powodu plamien) i teraz - w 17-tym tygodniu - bede go odstawiac. Nospe zazywam od czasu do czasu - w razie bolu lub gniecenia brzuszka. Zazywaj spokojnie, nie zaszkodzi - pozdrowienia Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
gaania Re: NOSPA i DUPHASTON 01.10.03, 15:14 Witam, ja również brałam ten zestaw leków od 4 do 12 tygodnia - miałam pobolewnia brzucha - objawy pzreszły, teraz jestem w 30 tygodniu i (jak narazie) wszystko o. k . Z moich informacji wynika,że ani jeden ani drugi lek nie szkodz dzidziusiowi, a Tobie - tylko tyle, że obciąża żołądek. Więc zażywaj bez obaw! Pozdrawiam - Ania i Dziewczynka (17.XII) Odpowiedz Link Zgłoś
asia033 Re: NOSPA i DUPHASTON 01.10.03, 19:57 witam, jestem w 25 tygodniu ciąży.Praktycznie od początku ciąży brałam Duphaston do mniej więcej 4-go miesiąca. nospę rowniez zalecano, ale sama odłożyłam na bok. Ciąża dobrze przebiega i w niczym te leki nie zaszkodziły,wręcz przeciwnie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadwojga Re: NOSPA i DUPHASTON 01.10.03, 20:17 Moje dzieciątka też były "nawożone" nospą i duphastonem, a także luteiną, Kaprogestem i Gravibinonem. O Rennie (pod koniec ciąży) nie wspomnę. Wyrosły rzepki jędrne i krzepkie, hihi. Nie martw się i bierz to co przepisał lekarz. Na pewno nie zaszkodzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia235 Re:relanium 20.10.03, 20:03 czy ktos z was brał relanium w ciąży? ja miałam w 10 tygodniu zagrożenie poronienia, pojawiły się przedwczesne skurcze i miałam macice przygotowana do rozwarcia , lekarz przepisał mi relanium, czy któraś z was brała ten specyfik? mam go przepisywanego cały czas, na twardnienie brzucha, a tak poza tym byłam tak nerwowa w ciązy ,ze przez to miałam najprwdopodobniej te problemy?? chciałabym wiedziec czy któras z was brala relanium w ciązy?? Odpowiedz Link Zgłoś
gochagocha Re:relanium 20.10.03, 21:30 O zazywaniu relanium w ciazy byla nie tak dawno dyskusja na forum, jakis tydzien albo dwa temu - odszukaj te posty, tam bylo mnostwo informacji o zazywaniu relanium. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
joanka75 Re: NOSPA i DUPHASTON 21.10.03, 08:57 Hej Jak juz napisala ktoras z poprzedniczek turinal ma takie samo dzialanie jak duphaston. Biore caly czas turinal a bez nospy nigdzie sie nie ruszam Znam dziewczyny ktore 70% ciazy przeszly z nospa w brzuchu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: NOSPA i DUPHASTON 21.10.03, 09:44 Ja brałam duphaston do 4 miesiąca a nospę biorę cały czas bo pojawiły się skurcze. Są one całkowicie bezpieczne, duphaston zapobiega poronieniu a nospa wiadomo jest rozkurczeniowa, więc bądz spokojna. Odpowiedz Link Zgłoś
aniamr Re: NOSPA i DUPHASTON 21.10.03, 12:39 Nospa towarzyszyła mi przez całą ciąże i dodatkowo miałam ( w ciągu całej ciąży) 3 razy tygodniowe serie papawerynki 2 razy dziennie. Duphaston od 6 tygodnia i turinal koło 16. Wszytko było ok i sie dobrze skończyło. Dzidzia sie urodziła zdrowa - dzis ma rok i 5 dni!!! Odpowiedz Link Zgłoś