Dodaj do ulubionych

odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do ekspertów

28.09.08, 14:46
Witam,
szukam informacji na temat odżywiania zarodka.
Wiele z nas w początkowym okresie ciży nie jest o tym świadoma, iż
nosi "pod sercem " nowe życie.
Moze sie zdażyć, że spożyjemy alkohol lub inną używkę. Stąd moje
pytanie.
W pierwszych dniach od zapłodnienia do momentu zagnieżdzenia zarodka
jest on odżywiany przy pomocy blstocysty. Oznacza to, jak
rozumiem, że nie ma on połączenia z krwią matki.
bardzo proszę o szczegółowe informacje na powyższy temat lub
wskazanie odpowiedniej literatury.
Pozdrawiam serdecznie
lucja_ja
Obserwuj wątek
    • lucja_ja Re: odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do eksp 28.09.08, 14:49
      www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/cz%C5%82owiek/18806-od_pocz%C4%99cia_do_urodzenia.html

Warto poczytac. jednak nie znajduje tu jednoznacznej odpowiedzi.
      Moze inne pozycje ktoś znajdzie?
      • absit Re: odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do eksp 28.09.08, 16:00
        Skoro masz dostęp do internetu to sama znajdziesz interesujące Cię wiadomości - tutaj nikt nic nowego Ci nie napisze. To nie jest forum eksperckie.
    • artdesign84 do idź do eksperta lub 29.09.08, 00:00
      www.google.pl
    • malwes Hmmm... 29.09.08, 09:27
      Wiele z nas w początkowym okresie ciży nie jest o tym świadoma, iż
      > nosi "pod sercem " nowe życie.

Mnie się wydaje, że większość z nas to planuje swoje ciąże i nawet
      jeśli nie jest pewna, czy są w ciąży czy nie - to wiedzą, że mogą
      być i odżywiają się racjonalnie (choćby nie pijąc alkoholu i innych
      używek).

Wracając do pytania - w Empikach znajdziesz książkę "W oczekiwaniu
      na dziecko" - tam jest naprawdę spory rozdział o odżywianiu się w
      ciąży. Z tej samej serii wyszła też książka wyłącznie poświęceona
      diecie w czasie ciąży i po porodzie. Praktycznie każdy podręcznik o
      ciąży zawiera sporo porad w tym temacie.
      Ogólnie zapotrzebowanie na kalorie nie zwiększa się drasycznie - od
      200kc w I trym do około 500kc później - nie trzeba więc jeść za
      dwoje. Należy unikać kontaktu z surowym mięsem i jajkami
      (toskoplazmowa i listerioza), serami pleśniowymi, nie pić mleka
      niepasteryzowanego (można ogólnie zwrócić uwagę na to aby jeść
      głównie przetwory mleczne z sera pasteryzownego), unikać wędlin
      które są wędzone ale nie gotowane (parzone), to samo z wędzonymi
      rybami. Nie jemy surowych owoców morza, unikamy surowego ananasa i
      papai, kiełków surowych - poza tym ogólnie je się wszystko w
      zdrowych proporcjach.
      O używkach nie będę pisać bo mnie się to wydaje oczywiste, że nie
      palimy papierosów, nie pijemy alkoholu - ograniczamy kawę i mocną
      herbatę. Nie należy też pić ziół bez konsultacji z lekarzem.
      Zresztą wszystkie te rzeczy powinien Ci powiedzieć prowadzący
      ginekolog - niekoniecznie trzeba pędzić do dietetyka.
      • archeopteryx Re: Hmmm... 29.09.08, 10:41
        Nie wiem czy większość planuje swoje ciąże, ale nie ulega
        wątpliwości, że są kobiety, które ich nie planują. Na przykład ja smile
        i najwyraźniej autorka wątku, skoro pyta o spożyzwanie alkoholu w
        pierwszych tygodniach ciąży.
      • kamila22-1985 malwes 29.09.08, 10:48
        > Mnie się wydaje, że większość z nas to planuje swoje ciąże i nawet
        > jeśli nie jest pewna, czy są w ciąży czy nie - to wiedzą, że mogą
        > być i odżywiają się racjonalnie (choćby nie pijąc alkoholu i innych
        > używek).

Ja spodziewalam sie ze bede w ciazy, kilka dni po terminie @ mialam isc na
        urodziny. Robilam test dzien po terminie @ i jescze za 2 dni- negatyw jak nic
        wiec poszlam sobie na urodzinki gdzie oczywiscie wypilam troszke. Po tygodniu @
        nadal nie przychodzila, powtorzylam test a tam druga krecha!! Jakiez bylo moje
        przerazenie, zwlaszcza ze nie oszczedzilam organizmu kilka dni szybciej a 2
        miesiace szybciej bylam w ciazy ktora obumarla. Na szcescie lekarz powiedzial ze
        to nic nie zaszkodzilo, za szybko bylo. Teraz jestem w 31 tygodniu i nosze pod
        sercem dorodnego synka smile
    • chmielanka Re: odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do eksp 29.09.08, 10:11
      Witaj! Rozumiem Twoje obawy, ja miałam podobne, zarówno przy I ciąży, jak i
      teraz. Uważam, podobnie jak Ty, że mało która wie od razu, że jest w ciąży.
      Zazwyczaj orientujemy się w 5 tygodniu. Próbowałam rozwiać moje wątpliwości
      (chodziło o alkohol) z moją ginekolog; powiedziała, że nie powinno mieć to
      wpływu na dziecko. I faktycznie, 2 lata temu, jak zaszłam w ciążę, nie miałam o
      tym pojęcia; było kilka suto zakrapianych imprez, na szczęście lekarka miała
      rację i syn urodził się zdrowy! Także bez obaw, teraz, jak już masz świadomość,
      że spodziewasz się dzieciątka, odstaw wszystkie używki. Trzymaj się cieplutko.
    • lucja_ja Re: odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do eksp 30.09.08, 23:05
      Troszkę szkoda, że nikt nie umiała konkretnie odpowiedzieć na
      pytanie tylko mnie odsyła do internetu (oczywiście to zrobiłam bez
      skierowania przez koleżankę)lub do literatury, gdyż tez to potrafię
      poczynić.
      Pytanie nie dotyczyło także odżywiania matki w pierwszych tyg,
      miesiącach ciąży tylko zarodka a następnie płodu-w jaki sposób jest
      on odżywiany.
      rozwinął się też wątek planowania poczecia. jest on tutaj
      nieistotny. jest sprawą oczywistą, iż wiele pań było, jest i bedzie
      w ciaży niezaplanowane.
      jeżeli znacie odp. na pyt. to z zainteresowaniem poczytam
      pozdro.
      • absit Re: odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do eksp 01.10.08, 06:26
        lucja_ja napisała:

> Troszkę szkoda, że nikt nie umiała konkretnie odpowiedzieć na
        > pytanie tylko mnie odsyła do internetu (oczywiście to zrobiłam bez
        > skierowania przez koleżankę)lub do literatury, gdyż tez to potrafię poczynić.

I co? Nie było zadnych interesujących tekstów? Eksperckich??? Zupełnie nie rozumiem na co Ty liczysz kierując swoje pytanie na forum zamiast właśnie czytać to co internet zawiera na dany temat. Myślisz,że odzywianie zarodka czy płodu różni się w praktyce od tego co wyczytasz w internecie???? uncertain Kompletnie Cię nie rozumiem - nawet w tym linku, ktory podałas masz wiele informacji... mamy siedzieć na necie i szukac dla Ciebie inne podobne linki???? Sama sobie poszukaj.
        • goblin.girl Re: odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do eksp 01.10.08, 11:52
          > I co? Nie było zadnych interesujących tekstów? Eksperckich??? Zupełnie nie
          rozumiem na co Ty liczysz kierując swoje pytanie na forum zamiast właśnie czytać
          to co internet zawiera na dany temat.

Absit, a czy Ty przeczytałaś sama ten tekst, który zalinkowałaś? Bo
          jednoznacznej odpowiedzi na konkretne pytanie autorki, czyli: czy i w jaki
          sposób potencjalnie szkodliwe substancje mogą przenikać do zarodka w
          początkowych tygodniach ciązy - to tam nie ma. Podobnie nie ma jej w "W
          oczekiwaniu na dziecko" ani w innych poradnikach. Odsyłanie do google ani
          cytowanie doskonale znanych zaleceń nt. odżywiania w ciazy też nie ma sensu, bo
          jestem pewna, ze autorka jest ich świadoma. Konkretne pytanie brzmiało, czy
          spożywanie alkoholu na początku ciązy moze zagrozić i jaki jest mechanizm
          powstawannia tego zagrozenia. Odpowiedzie na nie trzeba by szukać w fachowej
          literaturze, nie w googlach, a nie każdy ma dostęp do baz danych artykułów
          naukowych, nie mówiac juz o tym, ile trzeba czasu, zeby tę wiedze przyswoić.
          Poza tym na temat tego typu badań mam swoje zdanie, które wiaże się z metodyką
          zbierania danych; nie mam ochoty tu robic wykładu na ten temat, ale w skrócie
          chodzi o to, ze mamy do czynienia z ludźmi,a nie z myszkami, które mozna
          zamknac w klatce i stworzyć im w 100% kontrolowane warunki eksperymentu.
          Wszystkie badania na ludziach są obarczone pewną dozą niepewności, bo do konca
          nie wiemy i nie bedziemy widzieć, czy uwzględniliśmy wszystkie czynniki.
          Dlatego ja wolę kierowac sie zdrowym rozsądkiem, który mi podpowiada, ze natura
          wykształcila mechanizmy w dużym stopniu broniace zarodek przed szkodliwymi
          czynnikiami w tym okresie, kiedy matka nie jest swiadoma jego istnienia; stąd
          sie bierze duza liczba samoistnych poronien w pierwszych tygodniach poza
          zaplodnieniu; jeżeli zarodek to przetrwał, to jest duża szansa, ze jest OK. Sama
          mam za soba w pierwszych tc wyjazd do Bułgarii, gdzie było wino i śpiew , i jak
          dotąd nie stwierdzono żadnych nieprawidłowosci w mojej ciąży; podobnie znam dużo
          kobiet, kóre zaliczyły imprezy w pierwszych tc i wszystko było ok. Odnośnie
          przygotowywania sie do ciazy i odstawienia alkoholu przed, to zwracam uwagę, ze
          nie jest to, całe szczęscie, powszechna i obowiazujaca praktyka. Moja znajoma w
          ten sposób podeszła do sprawy - odstawienie alkoholu i używek, zdrowa dieta,
          wyciszanie - i przez rok nie mogła zajść w ciażę; w końcu dziewczyna się
          odstresowała, napiła się konkretnie i skutek ma teraz dwa latka i jest okazem
          zdrowia smile
          • absit Re: odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do eksp 01.10.08, 15:38
            goblin.girl napisała:

> Absit, a czy Ty przeczytałaś sama ten tekst, który zalinkowałaś? Bo
            > jednoznacznej odpowiedzi na konkretne pytanie autorki, czyli: czy i w jaki sposób potencjalnie szkodliwe substancje mogą przenikać do zarodka w początkowych tygodniach ciązy - to tam nie ma.

No to juz sama wyjasniłaśsmile

Podobnie nie ma jej w "W oczekiwaniu na dziecko" ani w innych poradnikach.

to nie ja polecałam.

Odsyłanie do google ani cytowanie doskonale znanych zaleceń nt. odżywiania w ciazy też nie ma sensu, bo jestem pewna, ze autorka jest ich świadoma.

Też nie moje porady ani cytaty ( odpowiadam bo post skierowany do mnie a opisujesz zachowania innych uczestniczek forum ). Resztę tekstu poniższego kasuję odpowadajac, po pierwsze dlatego, że temat mnie nie interesuje, a po drugie dlatego, że skoro autorka wyraźnie prosi o cytuję: "bardzo proszę o szczegółowe informacje na powyższy temat lub wskazanie odpowiedniej literatury" i sama podaje przykładowy link do tekstu, który ją zainteresował..odbieram to jak dosłowną prosbę i wskazanie podobnych stron. Sama potem zaprzecza temu co napisała wcześniej, że żałuje iż odsyła się Ją do zasobów internetu czy książek... no to przepraszam - wygląda na to, że sama nie bardzo wie czego chce. A jak już wspomniałam ekspertów na tym forum nie ma.
        • goblin.girl Re: odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do eksp 01.10.08, 11:54
          poprawka - Ty nie linkowałaś żadnego tekstu, tylko autorka, tym niemniej
          konkretnej odpowiedzi tam nie ma smile
      • figa79 Re: odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do eksp 02.10.08, 10:44
        ja gdzieś o tym czytałam, może nie pamietam szczegółów biologicznych, ale
        mniej-wiecej jest tak jak piszesz. zarodek nie ma połączenia z matką przez
        pierwsze 14 dni, wtedy zazwyczaj następuje zagnieżdzenie w macicy i od tego
        momentu alkohol, czy papierosy mogą dziecku zaszkodzic. wystarczy zaczac na
        siebie uwazac po terminie spodziewanej miesiaczki, jesli zaszalalas wczesniej,
        to sie nie musisz o nic martwic.
        • lucja_ja Re: odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do eksp 03.10.08, 23:41
          Dzięki, dzięki. ciężko tylko znaleść literaturę, czarno na białym,
          potwierdzającą nasze tezy.
          • kiniox Re: odżywianie zarodka i alkohol, pytanie do eksp 04.10.08, 12:53
            Nie jest to raczej lektura, która by potwierdzała teorię o ochronie zarodka w
            początkowej fazie ciąży, ale warto poznać drugą stronę medalu:
            www.usd.edu/cd/publications/fashandbook.pdf
            Poza tym, do wyszukiwania informacji nieco bardziej naukowej polecam nie google,
            tylko serwisy typu www.scirus.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka