10.11.08, 21:05
Dziewczyny mam problem, ale po kolei. Aktualnie jestem w 30 t.c. Dwa tygodnie
temu okazało się, że mój mąż cierpi na zapalenie jąder. Urolog, gdy dowiedział
się, że przez 1,6 roku mieliśmy problemy z zajściem w ciążę zasugerował męzowi
zrobienie testów na obecność chlamydii. Okazało się na ppodstawie jednostek
Igg i Igm, że mąż chlamydię przechodził, lecz teraz nie jest aktywna. Ja nie
robiłam tych badań, bo moja gin. stwierdziła, że w czasie ciąży, w razie
czego, i tak nie można mnie leczyć. Teraz nie jesteśmy w stanie dokładnie
stwierdzic, kiedy chorowaliśmy, a bardzo się boję jak to mogło zaszkodzić
dzidziusiowi. Może miałyście podobny problem, albo rozmawiałyście na taki
temat ze swoimi gin.?
Obserwuj wątek
    • ula243 Re: chlamydia 10.11.08, 21:36
      powiem Ci jedno-jezeli faktycznie tak Ci powiedziala Twoja pani GINEKOLOG-to ja
      zmien od reki.Chlamydie sie leczy i to jak najbardziej.niewyleczona moze
      prowadzic do poronienia i jezeli dziecko podczas porodu sie zarazi to prowadzi
      to rowniez do jakis konplikacji-wpisz w wyszukiwarke chlamydia i
      poczytaj.Powinnas byc leczona razem z mezem rownoczesnie.U mnie tez wykryto te
      bakterie-bralam antybiotki przez 10 dni-3 razy dzienie tu w Niemczech nazywaja
      sie ERYTHRO-CT 500mg-silniejszych kobieta w ciazy niewolno.Moj maz jakies
      inne.Dzis odebralam akurat wyniki i wynik wyszedl negatywny-czyli jest juz
      wszystko w porzadku.
      • alicja0000 Re: chlamydia 10.11.08, 22:53
        Ło matko! jak ginekolog mógł Ci powiedzieć, że chlamydii się nie leczy w
        ciąży?????? Leczy się i to rutynowe badanie (test)na chlamydię trachomatis w
        ciąży około 34 tygodnia. Mnie kosztował 50 zł, robiłam go w gabinecie u mojego
        gina. Możesz zakazić dziecko podczas porodu (co jest bardzo prawdopodobne) i
        wywołać u noworodka zapalenie spojówek, atopowe zapalenie płuc, zapalenie ucha
        środkowego. Chlamydia ma wpływ na wcześniejsze pęknięcie błon płodowych i
        przedwczesny poród a co za tym idzie niską masę urodzeniową dziecka. Leczy sie
        odpowiednimi antybiotykami zarówno Ciebie jak i partnera. Zrób ten test bo warto.
        • mizzad Re: chlamydia 11.11.08, 19:37
          A czy wystarczy badanie z krwi, czy wymaz? A jeżeli wyjdzie mi tylko Igg
          dodatnie, a Igm ujemne to też muszę brać leki? Czy zagrożenie dla dziecka
          istnieje tylko wtedy, gdy podczas porodu będę właśnie przechodzić infekcję?
          • aneta231 Re: chlamydia 12.11.08, 12:27
            Ja mam 10 dni do terminu porodu.......na chlamydie bralam juz 2
            rozne antybiotyki i wynik ciagle byl pozytywny....
            Jutro odbieram kolejny wynik - co jesli nadal bakteria jest?
            Czy powinno byc cc ze wzgledu na mozliwosc zarazenia dziecka, czy
            moze podaje sie dziecku po porodzie antybiotyk? Ginka do tej pory
            nic na ten temat nie mowila ;-/
    • fluorka78 Re: chlamydia 27.11.08, 17:44
      Zmień lepiej lekarza, skoro nie każe Ci się zbadać. Jeżeli Ty również masz
      chlamydię, co jest wysoce prawdopodobne (ona nie znika ot tak sobie sama) to nie
      możesz rodzić siłami natury, ponieważ podczas porodu możesz zarazić dziecko. Dla
      niego to na pewno nie będzie dobre... Leczyć teraz faktycznie nie możesz, ale