moreczka1 20.01.09, 13:29 witam, czy któraś z was ma w ciąży białe, śluzowate upławy?? jestem w 21tc i pojawiły się dzisiaj, nie wiem czy to normalne, czy znów mam dzwonić do gina. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fabiankaa Re: białe upławy 20.01.09, 14:05 U mnie tez tak bylo. Przy najblizszej wizycie zapytalam - okazalo sie, ze to grzybica, niestety czesta przypadlosc ciezarnych. Globulki bralam niemal do samego porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
dejusia Re: białe upławy 20.01.09, 14:28 ja też tak mam od 20 tc i te upławy są cały czas a jestem w 32 tc, podobno to normalne w ciąży i nie ma się czym martwić. też brałam jakieś globulki,ale lekkie upławy mam cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: białe upławy 20.01.09, 14:33 ja tak mam od 3 tyg, po cytologii wyszlo mi ze jakas malenka grzybica jest, na zwyklym badaniu niewykrywalna, jestem po kuracji a uplawy jak byly tak sa, lekarz mowi ze w ciazy to normalne i te uplawy sa w normie, ale oczywiscie musi na nie rzucic okiem wlasnie ginekolog Odpowiedz Link Zgłoś
balsamina-niecierpek Re: białe upławy 20.01.09, 14:52 No więc właśnie, ja się od początku ciąży użeram z kandydozą. Miałam już tak, że cytologia nie wyszła, bo powiedzieli, że nabłonek za bardzo pokryty nalotem. Cały czas jadę na nystatynie, pomaga, ale wiadomo, że nie zwalczy do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: białe upławy 20.01.09, 14:59 Prosze,przeklejam: Ze względu na silniejsze ukrwienie tkanek, gruczoły śluzowe wydzielają zwiększoną ilość śluzu, co objawia się pojawieniem obfitszej wydzieliny pochwowej. Jest ona najczęściej bezbarwna, jasnożółta bądź biaława o łagodnym zapachu lub bezwonna, konsystencją przypominająca śluz pojawiający się podczas jajeczkowania bądź podniecenia seksualnego. Najczęściej nie stanowi ona wówczas patologii i nie zagraża dalszemu prawidłowemu przebiegowi ciąży. Jeżeli jednak upławy mają inną barwę, konsystencję bądź przykry zapach świadczyć to może o pojawieniu się infekcji, która u kobiet ciężarnych może mieć bardzo przykre następstwa. Nieleczona infekcja pochwy może bowiem być przyczyną zakażenia dolnego bieguna jaja płodowego doprowadzając do poronienia, przedwczesnego pęknięcia pęcherza płodowego i odejścia wód oraz porodu przedwczesnego. Cytologii nigdy nie zaszkodzi zrobic albo najlepiej posiew od razu ale te obfite wlasnie sie podobno pojawiajaa ok.20 tc bo jakis tam hormon sie zwieksza czy cos.Nie wiem dokladnie wiec nie pisze jaki,tylko tyle co mi gin tlumaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
seytan_a_22 Re: białe upławy 20.01.09, 15:13 Uplawy sa calkowicie normalne w ciazy, o ile brzydko nie pachna i nie sa zabarwione na inny kolor niz bialy, moga byc przezroczyste...jestem w 35tygodniu i mam ich tak duzo, ze wkladki higeniczne nie pomagaja. Na poczatku ciazy mialam lekkie zakazenie grzybicze i wiem, ze tamte uplawy roznia sie od tych o 100 stopni...wymazy mam robione przez cala ciaze za kazda wizyta i wiem, ze gdyby sluz wynikal z choroby to lekarz, by mi o tym powiedzial...to calkiem normalna rzecz, nie ma sie co martwic Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: białe upławy 20.01.09, 15:16 A mnie gin uczulał na białawą wydzielinę i mówił, że gdyby się pojawiła, trzeba to sprawdzić, bo wody też są białawe. Na Twoim miejscu wolałabym to skonsultować. Odpowiedz Link Zgłoś
seytan_a_22 Re: białe upławy 20.01.09, 15:29 Wody raczej w 20tygodniu nie odchodza a nawet jesli tak to sie odnawiaja, wiec nie ma po co siac paniki Odpowiedz Link Zgłoś
moreczka1 Re: białe upławy 20.01.09, 16:37 wody to raczej nie są, bo jest to typowy śluz. kurcze ja już sama nie wiem teraz, moze poczekam na razie i poobserwuję czy jutro też będą albo się nasilą i wtedy w razie czego zadzwonię do gina. dziękuję wszystkim za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: białe upławy 20.01.09, 16:58 seytan_a_22 napisała: > Wody raczej w 20tygodniu nie odchodza a nawet jesli tak to sie odnawiaja, wiec > nie ma po co siac paniki Tylko przekazałam co mówił mój gin. Z resztą miał właśnie pacjentkę, która taki problem miała w 16 tc. Mniejsza z tym, pewnie w tym przypadku to nic złego A swoją drogą uważam, że lepiej nadmiernie nie uspokajać (co często się na forum niestety zdarza). Sama tego doświadczyłam - zamiast pogadać z lekarzem, dałam się uspokoić forum i koleżankom, no i skutki były niestety fatalne. Ale to już zupełnie inna historia i bez sensu ją tu opowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: białe upławy 20.01.09, 18:06 seytan_a_22 napisała: > Wody raczej w 20tygodniu nie odchodza a nawet jesli tak to sie odnawiaja, wiec > nie ma po co siac paniki Oj, odchodza, odchodza. Tylko trudno je pomylic ze sluzem. Moja kolezanka tak stracila dziecko - wody odeszły jej w 19 tc. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
seytan_a_22 Re: białe upławy 20.01.09, 21:33 nawet jak odchodza to nie w takich ilosciach by siac panike...wody sie odnawiaja, wiec kazdy lekarz powie, ze nawet jak ci odejda wody podczas porodu to dziecko nie lezy na suchym bo produkowane sa nastepne...z reszta sluz wyglada inaczej niz wody Odpowiedz Link Zgłoś
beakarp Re: białe upławy 20.01.09, 22:36 a śluz z dużymi białymi grudkami? Nie piecze, nie swędzi, nie ma zapachu...i nie jest non-stop, tylko np jednego dnia co jakiś czas...o czym może świadczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: białe upławy 20.01.09, 22:40 seytan_a_22 napisała: > nawet jak odchodza to nie w takich ilosciach by siac panike... kolejna bzdura. Mojej kolezance w tym 19tc ciazy wody odeszły tak, ze az mokra byla podloga. I panika byla - uzasadniona, bo dwa tygodnie pozniej stracila dziecko. Wody sie odnawiaja, ale jesli pekniety jest pecherz plodowy - to latwo o infekcje. A stad juz blisko do poronienia/przedwczesnego porodu martwego dziecka (zalezy od tc). Odpowiedz Link Zgłoś