Dodaj do ulubionych

Ile za szkołę rodzenia?

16.11.03, 23:20
Dziewczyny, ile u Was kosztuje szkoła rodzenia?
Ja płacę 300 PLN. Cykl obejmuje 5 tygodni, raz w tygodniu zajęcia
obowiązkowe, raz nieobowiązkowe ćwiczenia dla ciężarnych.
Jeżeli chce się mieć poród rodzinny, to szkoła rodzenia jest obowiązkowa, ale
za poród juz sięnie płaci.
A jak jest u Was???
Obserwuj wątek
    • kj74 Re: Ile za szkołę rodzenia? 16.11.03, 23:37
      U mnie szkoła rodzenia (10 tematów) i poród rodzinny bezpłatnie. Mam nadzieję,
      że do marca nic się nie zmieni.
      pozdrawiam smile
    • natasha28 Re: Ile za szkołę rodzenia? 17.11.03, 00:08
      My chodzimy do przyszpitalnej szkoły rodzenia, płacimy w sumie 100 zł i
      zajęcia trwają 7 tygodni. Jest super.
      • leigh4 Re: Ile za szkołę rodzenia? 17.11.03, 08:55
        Na Inlanckiej w w-wie szkoła rodzenia 400zł, poród rodzinny 500zł, znieczulenie
        też chyba 500 (o ile dobrze pamiętam) sala poporodowa 1-osobowa 200zł. Nie
        wiem, czy w przypadku porodu rodzinnego szkoła jest obowiązkowa, ale chyba nie.
    • corecki Re: Ile za szkołę rodzenia? 17.11.03, 22:34
      Cześć.
      Ja chodze do szkoły rodzenia która obejmuje 5 tygodni po dwa razy w tygodniu -
      raz teoria, a raz ćwiczenia i wszystko jest darmowe. Nawet jeśli byś nie
      chodziła do szkoły rodzenia to i tak można rodzić z mężem bez jakichkolwiek
      opłat. Dodam że jestem z Krakowa i nie wszystkie tu szpitale maja zajęcia
      darmowe.
      Pozdrawiam Agnieszka
      • helbig Re: Ile za szkołę rodzenia? 18.11.03, 00:24
        a ja wybieram sie do szkoly rodzenia z zona. jest w 5 miesiacu - czy to nie za
        wczesnie jeszcze? od ktorego miesiaca chodzilyscie albo chodzice? szukam
        szkoly w Warszawie lub bliskiej okolicy. w internecie znalazlem fajna stronke
        www.oceka.pl - zajrzyjcie jak bedziecie mialy czas. to tez szkola rodzenia,
        ale fajnie zrobiona...zastanawiamy sie czy nie skorzystac!smile)) ale podzielcie
        sie swoimi uwagami radami i w ogole...
        pozdrawiam,
        jarek
        • leigh4 Do jarka 18.11.03, 02:11
          Wcale nie za wcześnie. My zaczęliśmy chodzić niestety bardzo późno, bo dopiero
          w 32 tyg i okazało się, że nie mogę już ćwiczyć, tak że sporo mnie ominęło.
          Chyba właśnie 6-7 miesiąc jest najlepszy na rozpoczęcie szkoły.
          Raczej polecałabym Ci szkołę rodzenia w tym szpitalu, w którym chcecie rodzić.
          Prowadzona jest wtedy przez położne z tego szpitala i odnosi się do realiów tej
          konkretnie placówki. Ja początkowo myślałam o szkole rodzenia Chicco, ale
          zrezygnowałam za namową koleżanki ( z powodu powyższego) i nie żałuję.
          Wiesz, kiedy tak patrzę na tę szkołę, to wydaje mi się, że ma ona na celu nie
          tyle nauczyć rodzić, co oswoić z samym zjawiskiem porodu i otoczenia, w którym
          będzie się on odbywał. Po kilku zajęciach czujesz się trochę pewniej, mniej
          zagubiony(a) w szpitalu, wiesz czego mniej więcej się spodziewać, gdzie
          toalety, sklepik, barek, poradnia laktacyjna, kogo i o co pytać itd. Może to
          drobiazgi, ale ważne.
          • magdawe Re: Do jarka 18.11.03, 09:34
            Leigh4 - jaka to szkoła, przy którym szpitalu? Warszawa?
            Pozdro., Magda
            • leigh4 Re: Do jarka 18.11.03, 09:55
              cześć magda,
              to jest szpital położniczy przy inflanckiej w warszawie. Tam są dwie szkoły:
              pani Beaty Szol i Ewy szwarc. Ja chodzę do p. Szwarc i jestem zadowolona, pani
              Beaty nie znam, ale podobno też jest bardzo fajnie. Nie pamiętam nr tel, ale
              jeśli zadzwonisz do Izby Przyjęć, to wszystko Ci powiedzą. Jeśli się
              zdecydujesz, to najlepiej mieć przy zapisywaniu się na pierwszych zajęciach
              zaświadczenie od lekarza, że nie ma przeciwskazań do ćwiczeń, choć wiem, że
              takie zaświadczenie nie jest konieczne: jeśli wiesz, że nie możesz ćwiczyć, a
              nie masz zaświadczenia, to po prostu mówisz. Wtedy opłata za szkołę jest
              odpowiednio niższa.
      • jaga2003 Re: gdzie ta darmowa szkoła? 19.11.03, 17:48
        Cześć,
        napisz proszę, co to za szkoła (ja też jestem krakowianką smile bo już myślałam,
        że zawsze trzeba płacić. Dzięki z góry i pozdrawiam,
        jaga
        • jaga2003 sorry, to był post do corecki 19.11.03, 17:51
          ale zapisał się w innym miejscu, niż planowałam sad(
    • agatka7777 Re: Ile za szkołę rodzenia? 18.11.03, 10:13
      Szkoła rodzenia do której się wybieram mieści się we Wrocławiu, koszt 200zł
      zajęcia przez 7 tygodni.
      Aga
    • nolinka.s Re: Ile za szkołę rodzenia? 19.11.03, 14:36
      Dziewczyny, dzięki za informacje. Widzę, że u mnie ta szkoła rodzenia wcale nie
      jest taka tania, tym bardziej, że mieszkam w średniej wielkości mieście - w
      Kielcach. Wczoraj byliśmy pierwszy raz, chociaż jestem już w 33 tyg. Było nawet
      fajnie, lekarz fachowo ale przystępnie wszystko wyjaśnia, tylko krzesła
      strasznie niewygodne. Takie plastikowe, ogrodowe, no i bardzo duszno w sali,
      chociaż okno było otwarte. Dzisiaj idę na ćwiczenia i zajęcia praktyczne z
      położną. Zobaczymy.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka