sialalka 01.03.09, 15:50 Kupiłam sobie te gatki poporodowe (z siateczki)-2 sztuki. Mam pytanie ile sztuk bedzie potrzebnych?Czy faktycznie sa lepsze niz zwykłe majtki bawełniane?Czy one sa przydatne tylko w przypadku porodu sn czy tez po cc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamakoran Re: majtki poporodowe-pytanie 01.03.09, 16:01 Te jednorazowe są na tyle fajne, że używasz i wyrzucasz , nie musisz prać. Ale mi jednak zwykłe bawełniane gatki były wygodniejsze I przy sn i cc Bo obie wersje przerabiałam Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: majtki poporodowe-pytanie 01.03.09, 17:15 ja mialam cc. po porodzie rana troche sie zle goila, wiec kazali mi byc jak najwiecej bez majtek. Te siatkowe sa badziewne moim zdaniem, zle trzymaja ta gigaaaaantyczna podpaske, ale z drugiej strony, fakt, sciagasz, wywalasz i luz Odpowiedz Link Zgłoś
teritom Re: majtki poporodowe-pytanie 01.03.09, 17:23 Dramatycznie się prezentują ale jak się pobrudzą to zdejmujesz i wywalasz, więc nie o prezencję tu chodzi. Przydadzą się po porodzie sn i po cc. Ja używałam ich tylko w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
karola983 Re: majtki poporodowe-pytanie 01.03.09, 21:06 ja również tylko w szpitalu. Ale były wygodne, trzeba tylko pamiętać, żeby wziąć większe niż nosisz zazwyczaj. A że się źle prezentują? Założysz koszulę do karmienia i nikt ich nie zobaczy. a Tobie będzie wszystko jedno, gwarantuję Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: majtki poporodowe-pytanie 01.03.09, 21:55 po porodzie to w ogóle trudno, żeby ciało kobiety w tamtych okolicach nie prezentowało się dramatycznie... ale za parę groszy można kupić w jakimś markecie bawełniane, też nie szczególnie się prezentują, ale ponieważ kosztują "parę" groszy, to też je można wyrzucić. Ogólnie rzecz biorąc połóg trwa przynajmniej teoretycznie 6 tygodni i też na taki okres krwawienia należy się przygotować, a przy takim krwawieniu zwykła miesiączka to pikuś więc i tak będziecie prały majty i tak ja się obyłam bez tych siateczkowych jednorazówek. Odpowiedz Link Zgłoś
pestka_ks Re: majtki poporodowe-pytanie 02.03.09, 08:16 Ja przy pierwszym porodzie miałam 2 opakowania po 6 szt. Zużyłam wszystkie, cześć w szpitalu resztę w domu, kiedy krocze powinno być często wietrzone. To idealny ( i w sumie niedrogi) pomysł, bo po pierwsze nie brudzisz bielizny (a naprawdę okres to "nic" w porównaniu do krwawienia po porodzie), poza tym są luźnie i przewiewne, co dobrze wpływa na gojenie się rany i znakomicie przytrzymują ogromniastą wkładkę poporodową Na niektórych oddziałach ( w tym i na moim) są jedynymi dopuszczalnymi majtkami po porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: majtki poporodowe-pytanie 02.03.09, 09:45 Ja nie stosowałam tych jednorazowych fizelinowych albo siateczkowych gatek, zarówno jedne jak i drugie są niewygodne, spadają z tyłka i nie trzymają dobrze tej gigantycznej podpaski, niektóre dziewczyny odparzały sobie przez nie pupy i uda. Ja kupiłam sobie takie bawełniane duże 3pary. na targu za 2zł szt.I tratowałam je jako jednorazowe, zabrudziłam, wyrzuciłam,,, Po 3dniowym pobycie w szpitalu tuż po porodzie nie dało by sie pzbyc' plam z kilku par. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: majtki poporodowe-pytanie 02.03.09, 09:51 szczerze powiem ja chodziłam w takich około tygodnia stwierdziłam ,ze im bardziej przewiewnie tym lepiej i może faktycznie bo goiłam się ekspresowo a nie zawsze tak to u mnie wygląda ,ze wszelkie ranki goją się szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: majtki poporodowe-pytanie 02.03.09, 11:26 ja dostałam te siatkowe galoty i mi wystarczyły na pobyt w szpitalu. Gacie siatkowe są lepsze, bo się w niej mieści pielucha poporodowa. W domu kursowałam już w zwykłych majtkach bawełnianych (kupiłam sporo najtanszych, zeby nie płakać po nich jak nie będę mogła doprać) i z podpaską. Odpowiedz Link Zgłoś
julenka3 Re: majtki poporodowe-pytanie 02.03.09, 12:39 Ja używałam swoich zwykłych ciążowych bawełnianych. Totalnie nie pasowały mi te jednorazowe. A w ogóle to w szpitalu majtki zakładałam tylko idąc do toalety i jak ktoś do mnie przychodził, wygodniej było z podłożonym podkładem wietrzyć krocze - mniejszy ból i dyskomfort. Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: majtki poporodowe-pytanie 02.03.09, 13:08 ja miałam takie flizelinowe i siateczkowe (chyba Hartman) - flizelinowep porażka! podklad czy podpaska w nich fruwa i raz mi nawet wypadła jak po schodach w szpitalu szłam ;P natomiast te drugie - takie niebieskie siateczkowe rewelacja! szczególnie takie jakby z mini-nogawkami. Dobrze się trzymały, przewiewne, pielucha czy podpaska się nie przesuwały. A w razie potrzeby (mój pobyt w szpitalu się przedlużył) możnaje przeprać i założyć jeszcze raz - jedno czy dwa takie "ręczne prania" wytrzymają spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
nastoletnia-mama Re: majtki poporodowe-pytanie 02.03.09, 13:53 julenka3 napisała: > A w ogóle to w szpitalu majtki zakładałam tylko idąc do toalety i > jak ktoś do mnie przychodził, wygodniej było z podłożonym podkładem wietrzyć > krocze - mniejszy ból i dyskomfort. Mam małe pytanie... Czy podkład wkładałaś między nogi czy leżałaś na nim jak na prześcieradle? Odpowiedz Link Zgłoś
julenka3 Re: majtki poporodowe-pytanie 02.03.09, 16:49 Leżałam na nim, a pod sobą miałam jeszcze taki podkład jak do przewijania dzieci (Seni - do kupienia w aptece chyba 6zł za 5 szt) żeby nie brudzić prześcieradła jakby co. Myślę, że to wietrzenie nie jest takie głupie, bo 2 tygodnie po porodzie i już po ranie śladu nie ma. Z tym, że w domu to ja tylko w nocy takie wietrzenie uskuteczniałam i mi na prawdę przynosiło ulgę (chociaż wcześniej nie wyobrażałam sobie jak można leżeć z gołą pupą krwawiąc i tylko pod kocem czy kołdrą - da się jednak) Odpowiedz Link Zgłoś
hanulllka Re: majtki poporodowe-pytanie 02.03.09, 17:46 Te jednorazowe są bardziej przewiewne, właściwie tak jakby ich nie było, a przytrzymują podkłady czy podpaski, więc są wygodniejsze. Wentylacja jest lepsza, więc rana szybciej się goi. Używałam w szpitalu i z 2 dni po powrocie, dopóki krwawienie było dość silne. Potem przerzuciłam się już na normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: majtki poporodowe-pytanie 02.03.09, 17:56 U mnie w szpitalu nie wolno majtek poza takimi jednorazowymi. A ponieważ ja po cc nie musiałam krocza wietrzyć, siatkowe gatki były dla mnie ok. W domu skończyłam paczuszkę, która została mi ze szpitala, a potem to juz latałam w zwykłych bawełnianych gatkach, tylko takich wyższych, bo te pod brzuch "jeździły" mi po miejscu nacięcia... Odpowiedz Link Zgłoś