Dodaj do ulubionych

RTG zęba a wiadomość o ciąży

11.12.03, 21:31
Mam poważny problem i nie mogę przestać mysleć o tym. Miałam RTG zęba zanim
dowiedziałam się, że jestem w ciąży. To mógł być 2 tydzień. Miałam zakładaną
osłonę, ale nie moge przypomnieć sobie dokąd sięgała. Teraz drżę o
dzidzisia.
Obserwuj wątek
    • matizka Re: RTG zęba a wiadomość o ciąży 11.12.03, 22:06
      Ja też byłam w takiej sytuacji (choć nie jestem do końca pewna czy to było tuż
      przed czy po poczęciu) i pytałam wszystkich lekarzy, ktorych wtedy spotykałam
      czy mogło się stać.

Usłyszałam 2 argumenty:

po pierwsze była właśnie ta osłona i ona jest naprawdę duża;

po drugie to jest promieniowanie skierowane punktowo na ząb i na nic innego nie
      powinno "paść".

Generalnie wszyscy kazali się nie przejmować, a na dotychczasowych USG dzidziuś
      ma się b. dobrze.

Więc nie myśl o tym na pewno było wszystko OK.

M.
      • majek29 Re: RTG zęba a wiadomość o ciąży 12.12.03, 21:06
        Dziękuję Ci, Matizko za słowa pocieszenia. Też mam ochotę pytać wszystkich
        lekarzy wokoło, ale czy to coś zmieni... Martwię się bardzo. W którym jesteś
        teraz okresie ciązy?
        • matizka Re: RTG zęba a wiadomość o ciąży 13.12.03, 10:53
          Hej,

ciągle na początku czyli 15 tym, ale słyszałam tyle zapewnień (zresztą też tu
          wtedy pisałam i więcej dziewczyn miało takie historie - nawet wydaje mi się to
          charakterystyczne, ze co jakiś czas pojawia się taka sprawa- możesz
          poszukać "rtg zęba"), że przestałam się martwić. Robiłam tez b. dokladne USG
          przy okazji testu Pappa i dziecko wyglądało OK (wszystkie narządy jakie w tym
          okresie miały się wykształcic nie budziły zastrzeżen lekarza).

Nie martw się,

M.
          • amania Re: RTG zęba a wiadomość o ciąży 13.12.03, 12:04
            Moja kuzynka robiła sobie w ciąży małoobrazkowe prześwietlenie płuc, a dziś
            jej syn jest już studentem. Zdrowym oczywiście.
            To wszystko jednak chyba w duzej mierze od szczęścia zależy.
            Ale zrób sobie porządne USG u dobrego specjalisty, w 12, ok.20 i 30 tygodnia.
            • male_gonzo Re: RTG zęba a wiadomość o ciąży 13.12.03, 16:02
              Hej!
              Ja też w ciąży miałam rtg zęba a dzidzius rodził się zdrowy. Tak jak pisała
              matizka rtg jest punktowe, osłona skuteczna, a dawka promieniowania tak mała,
              że niczym nie powinnas się martwić. Myslę, że Twoje nerwy więcej zaszkodzą niż
              to rtg.
              Pozdrawiam. Asia mama Stasia (03.09.2003)
              • majek29 Re: RTG zęba a wiadomość o ciąży 13.12.03, 22:34
                Jestem znowu i dziękuję, że jesteście, że piszecie. To dodaje otuchy. Mój mąż
                też uspokaja, też mówi o niepotrzebnych nerwach i przywoływaniu czarnych
                myśli. Obiecuję zaczynam mysleć, ze będzie dobrze. wiara czyni cuda.
                Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka