verticale 09.06.09, 17:54 ile wasze dzieciatka wazyly i mierzyly w tych tyg ciazy? jakie sa normy? z tych, ktore znalazlam w inecie, kazda pokazuje inne przedzialy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verticale Re: 18-19t ciąży 10.06.09, 06:23 18_lipcowa1, dziekuje Ci moze jeszcze ktoras sie podzieli? i mam jeszcze jedno pytanko... w ktorym dokladnie tyg mialyscie usg polowkowe? co sie dokladnie bada podczas niego? na co sie nastawiac? czy 22 tydzien jest ok? chcialam w tym czasie zrobic tez 3d. czy dziecko nie bedzie zbyt male jeszcze? nie warto byloby poczekac troszke z takimi 3wymiarowe ujeciami? poradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: 18-19t ciąży 10.06.09, 08:56 verticale napisała: > 18_lipcowa1, dziekuje Ci > > moze jeszcze ktoras sie podzieli? > > i mam jeszcze jedno pytanko... w ktorym dokladnie tyg mialyscie usg > polowkowe? co sie dokladnie bada podczas niego? na co sie nastawiac? > czy 22 tydzien jest ok? chcialam w tym czasie zrobic tez 3d. czy > dziecko nie bedzie zbyt male jeszcze? nie warto byloby poczekac > troszke z takimi 3wymiarowe ujeciami? poradzcie. Ja robilam w 18 + 5 ,a potem w 21. Te z 18 bylo ok,lekarz ocenia rozwoj dziecka, mierzy dlugosc dziecka, obwod glowy,brzucha. Sprawdza stan serca,prace nerek, zoladka,pecherze, bada fald karkowy, kosc nosowa,twarz, kregoslup, Twoje przeplywy, lozysko,pepowine, no ogolnie wszystko. To bylo badanie prywatne, dostalam plytke CD. W 21 dokladnie to samo. To bylo w szpitalu ,dostalam kilka zdjec. Takze w tym wczesniejszym badaniu w 18 tyg mialam 3d i bylo slabo wyrazne. Widzialam twarz dziecka, jak sobie wklada reke do ust, oczy,nos,ale bardzo slabo. Jak chcesz 3d, to idz na to polowkowe ok 22 tygodnia. Ja bede robila tez 3d w 30tym. Odpowiedz Link Zgłoś
masafiu Re: 18-19t ciąży 10.06.09, 08:57 Na 18tyg i 1 dzien - dlugosc dziecka 12cm. Wagi nie znam. Wielkosc glowy 4.16cm. A 3D zalecal mi zrobic miedzy 19 a 21 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta28 Re: 18-19t ciąży 10.06.09, 19:17 Właśnie wróciłam od lekarza. Małe w 18tyg.3 dniu ma 14cm i waży 227 gram. Odpowiedz Link Zgłoś
verticale Re: 18-19t ciąży 11.06.09, 09:33 dziekuje! pytalam, bo wlasnie spore wyszlo dzieciatko po ostatnich pomiarach usg w trakcie 19tyg. waga az 270g ale widze, np u Ciebie Gatta28, ze masz podobne, ze to chyba norma? kiedy robisz polowkowe, Gatta28? Odpowiedz Link Zgłoś
gatta28 Re: 18-19t ciąży 11.06.09, 13:22 Eee tam, mnie nawet do głowy nie przyszło martwić się "dużą" wagą. Dzieciaki rosną w miarę równo do 12 tygodnia, a potem już każdy swoim tempem. Pomiary mojego szkraba mieściły się w normach dla danego tygodnia i to najważniejsze. A waga i tak nie jest mierzona precyzyjnie, bo to tylko aparat i określa wagę szacunkowo. Najwyżej dziecko będzie duże (po mamie ). O połówkowym nie rozmawiałam z lekarzem na wczorajszej wizycie, ale kolejną mam za miesiąc, więc myślę, że wtedy zrobi połówkowe. Wszystko mam robione w jednym gabinecie przez jednego lekarza, więc nie ma sensu wcześniej ustalać konkretnych dat. Za miesiąc będzie 22 tydzień. Z resztą wczoraj już oglądaliśmy pęcherz, żołądek, serduszko, mierzona była kość udowa, główka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
verticale Re: 18-19t ciąży 12.06.09, 12:24 Gatta28, ja tez sie nie martwie ale moja dzidzia od poczatku wyprzedza normy (obecnie jest 2 tyg dalej niz wynika z OM), a teraz - choc wiem, ze to tylko aparat i czesto maja miejsce pomylki, odchyly - naprawde 'ciezka' wyszla w badaniu no i na pewno nie po mamusi (jestem niska i szczupla), po tatusi takze nie wiem, po kim, jesli... na polowkowe ide w 22-23 tyg. chce wtedy zrobic tez 3d, fajnie by bylo wiec, by dzieciatko bylo juz spore - bedzie wiecej, i ladniej widac. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta28 Re: 18-19t ciąży 12.06.09, 17:07 Vetricale, a może owulację miałaś później? Ja się dokładnie obserwowałam, bo staraliśmy się dobrych kilka miesięcy, więc wiem kiedy wypadła owu i rozmiar mojego bejbika na USG zgadza się praktycznie co do dnia . Z resztą nawet jeżeli owu miałaś o czasie, to 2 tygodnie w przód bądź w tył, to norma. Póki co najważniejsze, że ciąża prawidłowo się rozwija . Chociaż też się zastanawiam nad porodem... Ale do tego jeszcze długo . Na środowej wizycie gin przełączył na chwilę na obraz 3d i powiem Ci, że przez chwilkę było widać buźkę z profilu, ale małe się ruszało i ciężko było coś uchwycić, więc fotkę dostałam rozmazaną. To jeszcze za wcześnie, ale myślę, że za miesiąc będzie dużo lepiej widać. Odpowiedz Link Zgłoś
masafiu Re: 18-19t ciąży 11.06.09, 12:07 ale macie duze dzieciaki Zaskoczylyscie mnie, bo ja zawsze sprawdzam dlugosc dziecka na e- brzuszek.pl i mieszcze sie w normie. Ale widac co dzidzia to inna Odpowiedz Link Zgłoś
verticale Re: 18-19t ciąży 12.06.09, 12:26 heh, spore... mam nadzieje, ze juz tak gonic strasznie nie bedzie, bo nie wiem, jak ja... urodze! bardzo chcialabym rodzic naturalnie... Odpowiedz Link Zgłoś