Dodaj do ulubionych

Duży brzuch

14.12.03, 19:51
Cześć Dziewczyny!!! Mam pytanie przede wszystkim do mam, które już rodziły.
Jakie miałyście brzuszki pod koniec ciązy, a jaki urodził się dzidziuś?? Czy
wymiary podawane przy USG pokryły się w rzeczywistości z wymiarami
noworodka??
Mój dzidziuś wg USG jest większy od "przeciętnego" bobaska, brzuszek też mam
spory, ale przytyłam 15kg (to jeszcze nie horror).

Pozdrawiam.

Kasia - 37-tydzień.
Obserwuj wątek
    • nika2002 Re: Duży brzuch 14.12.03, 20:54
      brzuszek miałam całkiem spory,przytylam chyba z 18 kg.(pod koniec ciazy juz
      wolalam nie stawac na wage!)w/g usg dzidziuś miał mieć jakieś 4650-byłam
      przerażona-jak ja takiego olbrzyma urodze.po wszystkim okazało sie ze
      ma "tylko" 3800 i 57 cm.jakoś poszlo a mała wygladala przy 3000 noworodkach jak
      miesieczna panienka. powodzenia.duzego noworadka latwiej sie przewija ,kapie-
      ma to swoje dobre strony.
      • kasik8 Re: Duży brzuch 14.12.03, 23:16
        wielkosc brzucha chyba jest nieadekwatna do przyrostu wagi dziecka i matki. Ja
        w pierwszej ciazy przytylam 18 kg..moja corka wazyla przy urodzeniu 3500. Wody
        plodowe 1kg...i tyle! bylam przerazona..bo mama mi mowila ze po porodzie
        zrzuce kolo8-10 kg..a tu zostalo mi prawie 14 cie hehe
        Teraz przytylam jak narazie (31 tyg)12kg...a dzidzia z przedwczorajszego USG
        ma wage 1650g...wiec nawet nie wiem czy to duzo czy malo..mi sie wydaje ze
        malo..bo czy moze tak duzo jeszcze przybrac przez 9 tyg?
        Kasik
    • saramara Re: Duży brzuch 15.12.03, 01:41
      Wielkość brzuszka i waga w ciązy nie ma nic wspólnego z wielkością dzidziusia.
      Moja mama, gdy była w ciąży z moim bratem (byłam już wtedy nastolatką więc
      nawet dość dobrze pamiętam ten okres, zresztą są zdjęciasmile)) przytyła tylko 8kg
      (!), a mój brat urodził się z wagą 4,6 kg! Po wyjściu ze szpitala mama była o 3
      kg lżejsza niż przed ciążą...
      Jak była ze mną w ciąży to podobno przytyła też coś ok. 8 kg, a ja urodziłam
      się z wagą 4,2 kg, z tym, że tego to już osobiście nie pamiętam i znam ten fakt
      tylko z opowiadańsmile)))
      Mam nadzieje, ze te skłonności są dziedziczne, bo obecnie jestem w 7 tygodniu
      ciąży, a wcale nie chciałabym paradować z gigantycznym brzuchem - taki mały,
      zgrabny w zupełności by mi wystarczyłsmile)))

S.
    • haribo Re: Duży brzuch 15.12.03, 02:17
      Wszyscy dookoła mi mówią, że będzie duże dziecko, bo mam duży brzuch. A ja tak
      marzę o kruszynce ok.3600 wagi i powiedzmy 54-56 długości. No, ale u mnie w
      rodzinie jest skłonność do dużych noworodków (każdy ponad 4kg). Ostatni
      przykład - (wujeczna) bratowa została mamą cudownych bliźniaczek, które
      urodziła tylko 9 dni przed terminem i każda z nich wazyła po ponad 3kg.
      • haribo Re: Duży brzuch 21.12.03, 01:40
        Dziewczyny jak to było z Waszymi brzuchami??????????
        • haribo Re: Duży brzuch 23.12.03, 23:58
          A mój brzunio rośnie coraz większy, do porodu jeszcze 3,5 tygodnia, a moje
          maleństwo ma tam juz tak ciasno....
          • haribo Re: Duży brzuch 25.12.03, 01:25
            Nie umiem liczyć, do porodu 2,5 tygodnia, ale zgadzam się na przyspieszenie,
            powiedzmy na za półtora tygodnia wink
    • bczerwin1 Re: Duży brzuch 15.12.03, 10:11
      Witam
      Ja w obu ciążach przytyłam ok. 20 kg. Miałam niewielki brzuch, dzieciaki
      urodziły się 3850 i 54 cm i 3800 i 54 cm. Przy pierwszej ciąży lekarz z USG
      powiedział, że urodzi się dziecko z wagą 3 kg, syn był trochę większy, przy
      drugiej ciąży inny lekarz precyzyjnie określił wagę i wzrost (powiedział, że
      dziecko będzie takie jak poprzednie i rzeczywiście córka taka się urodziła).
      Pozdrawiam
      Beata
    • karolina_g_k Re: Duży brzuch 27.12.03, 14:47
      Witam!
      U mnie brzyszek (?) w 42 tygodniu 125 cm w obwodzie. A przytyłam tylko 8
      kg.Wszystko sie znalazło własnie tam smile.Dzidzius 4230g 57 cm ale do tego
      bardzo duuuzo wody.
      Wszyscy mysleli ze noszę dwójeczkę smile. Bo wygladałam smiesznie przy moich 163
      cm wzrostusmile. I jeszcze jak stałam tyłem to nikt nie widział że jestem w ciąży.
      Pozdrawiam.
    • comevorrei Re: Duży brzuch 27.12.03, 16:40
      chyba dane z usg ni zawsze sie zgadzaja. bylam z kolezanka na usg i przy
      porodzie. z usg w 36 tc wynikalo ze dzidzia miala ponad 4 kilo. urodzila w
      terminie przesliczna core 3531/51. a brzus miala spory. pozdrawiam wiki i 27t
      brzuszek
    • ese1 Re: Duży brzuch 27.12.03, 17:59
      Ja mialam podobna sytuacje. W 40-tym tyg. wazylam 15 kg wiecej, brzuch na moj
      gust mialam ooooooogromny, do tego ucisk na jedna noje w biodrze, nie moglam
      sie ruszyc a jezeli juz, to chodzilam jak kaczka. Koszmar. USG pokazalo w 39
      tyg dziecko na okolo 3800, mala urodzila sie tydzien pozniej z waga 3600, 56cm,
      a zaraz po porodzie spadlo mi 10kg (bardzo duzo wod i wielkie lozysko!).
      Pozdrawiam. Ewa mama Ady
      • kocur_1 Re: Duży brzuch 27.12.03, 19:27
        Ja miałam ogromny brzuchol, przy szczupłej sylwetce - wielkości wysoko
        sterczącej piłki lekarskiej. Misiek urodził się z wagą 4030, dł. 57 cm, ale wód
        było dużo, łożysko wielkie, pępowina gruba - Młody wyglądał jak gigant przy
        reszcie dzieci (no, przesadziłam smile).Przytyłam 15 kilo
        • haribo Re: Duży brzuch 27.12.03, 22:32
          Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Muszę przyznać, że podnosicie mnie na duchu.
          Ja cały czas liczę, że właśnie dużo wód, wielkie łożysko i cała reszta,
          oczywiście prócz mojej Iskierki. We wtorek idę na badanie (mam nadzieję, że
          ostatnie w tej ciązy) i myślę, że dowiem się coś więcej, no i zważę się aby
          wiedzieć ile dokładnie przytyłam (nie ważyłam się od początku ciązy na mojej
          wadze, więc nie jest ona tak wiarygodna jak ta u gina).

Pozdrawiam Was i Wasze pociechy.

Kasia - od dzisiaj 39 tydzień.
          • haribo Re: Duży brzuch 02.01.04, 02:04
            Mój brzuch jest wręcz przeogromny, albo ja mam urojenia.... Ale do końca tylko
            8 dni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka