justi9 16.12.03, 16:32 Sluchajcie, czy mozna pojsc pare razy do solarium w 10/11 tyg??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leigh4 Re: SOLARIUM 16.12.03, 16:58 Niestety nie można. Chodzi o promieniowanie czy coś - nie pamiętam już dobrze, choć sama zadałam to pytanie na forum, tyle, że kilka miesięcy temu (wiosną). Wiem tylko, że nikt pozytywnie o solarium w ciąży się nie wypowiedział. POzostaje więc tylko samoopalacz... Ja używałam Yves Rocher i Diora bez żadnych skutków ubocznych. Moja koleżanka zamiast brudzących samoopalaczy piła karotkę (sok), i dzieki niej miała bardzo fajną opaleniznę przez całą ciążę. Niestety ja akurat na widok i woń marchwi dostawałm torsji, więc karotka odpadała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anuchna1 Re: SOLARIUM 16.12.03, 17:30 Mój gini od razu na początku powiedział, że żadnego solarium. Nie wiem dlaczego, ale wiem, że nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
sznoberka Re: SOLARIUM 16.12.03, 17:38 Ja też słyszalam, ze jest szkodliwe. Nie chcę nikogo straszyć bo moze to tylko zbieg okoliczności, ale mam kumpelę, która swego czasu często (naprawdę często) chodziła na solarium i poroniła. Więc lepiej nie ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
martaurb Re: SOLARIUM 16.12.03, 17:46 Ja czytalam ze nie wolno - nie pamietam juz wszystkich powodow, jedyny ktory mi nie "ulecial" to ewentualne braki kwasu foliowego spowodowane nadmiernym promieniowaniem (one sa powodowane tak samo przez np zbyt intensywne przebywanie na sloncu) Odpowiedz Link Zgłoś
mcten Re: SOLARIUM 16.12.03, 21:29 mi lekarz powiedział, ze solarium nie jest tak grozne dla dzidzi jak dla Twojej skóry, przy takiej burzy hormonów nigdy nie wiesz co może CI się stać (przebarwienia itp), ale tez odradził( mc10 i 12 tyg. dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
mueller2 Re: SOLARIUM 17.12.03, 08:47 mcten napisała: > mi lekarz powiedział, ze solarium nie jest tak grozne dla dzidzi jak dla > Twojej skóry, przy takiej burzy hormonów nigdy nie wiesz co może CI się stać > (przebarwienia itp), ale tez odradził( > > mc10 i 12 tyg. dzidzia Mi to samo powiedział, że nie ma zagrożenia dla dziecka, tylko dla matki, bo łozysko wydziela hormony, i mogą pojawić się przebarwienia (podobno paskudne brązowe plamy, które nigdy nie zejdą!!!) Moja znajoma ma takie własnie plamy i pokazały się dopiero po porodzie!!! Wyglądaja okropnie, ma je na czole, niczym się nie da ich zatuszować. Dziecko ma zdrowe, ale te plamy sa naprawdę szpecące. Ja w pierwszej ciązy chodziłam na solarium, plam nie mam i córkę zdrową, ale teraz za to mam problem z łożyskiem i nie chodzę na solarium. Jakoś wytrzymam, w końcu i tak noszę teraz spodnie i długie bluzki. a twarz mozna delikatnie popudrować albo posmarowac samoopalaczem i nie jest źle Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: SOLARIUM 17.12.03, 00:26 Czesc.Ja bym nie ryzykowala.Przed ciaza chodzilam czesto na solarium i powiem tak ze tylko dobrze zrobi twojej skorze.Moja zrobila sie zdrowasza--no tylko bylam bardziej bladsza.Ale co tam.Najwazniejsza dzidzia.Potem sobie pochodzisz.PA Odpowiedz Link Zgłoś
justi9 Re: SOLARIUM 17.12.03, 10:00 no to najwyrazniej nie mozna... dziekuje za wszystkie informacje! Ja zazwyczaj to i tak nie chodze ale wybieram sie na bal sylwestrowy w dosc wydekoltowanej + bez plecow suknie A JESTEM PASKUDNIE BLADA!!! No wiec bede musiala zadzialac albo samoopalaczem albo make-up na caly dekolt i plecy! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martynka30 Re: SOLARIUM 17.12.03, 10:12 Ja absolutnie nie namawiam na solarium, chciałam tylko powiedzieć, że mój gin twierdził, że można, ale pod pewnymi warunkami. Po pierwsze: nie za często i krótko. Nie można dopuścić do poparzenia (ale to podobnie jak ze słońcem), bo podwyższona temperatura może być szkodliwa dla dziecka. Po drugie nie moga chodzić osoby ze skłonnościami do podrażnień skóry, które opalają się na czerwono, które mają duzo pieprzyków, lub jakiekolwiek znamiona. Po trzecie należy obserwować swoją skórę, jeśli pojawi się jakiekolwiek podejrzenie, że moga zrobić się przebarwienia (najpierw są niewielkie, prawie niewidoczne i takie znikają) natychmiast trzeba zrezygnować. Ja prawie przez całą ciąże chodziłam na solarium, ale tylko po 5 minut raz na 2 tygodnie, dzięki temu nie byłam opalona, ale też nie wyglądałam jak przysypana mąką. Przebarwień nie mam żadnych. U mnie niestety samoopalacze odpadają, bez względu na markę (próbowałam i polskich firm, i Diora i innych) zawsze nierówno schodziły, po kilku dniach opalenizna (mimo bardzo intensywnego nawilżania) schodziła płatami i plamami. Jeśli macie na to jakieś rady, to chętnie w następnej ciąży je wykorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
miska77 Re: SOLARIUM 17.12.03, 10:19 witam ! moja gin. zabronila mi chodzic do solarium i sauny bo panuje tam za wysoka temperatura, ktora niekorzystnie wplywa na syst. nerwowy dzidzi. Pozdro,Ewa i 35 tyg. brzucho Odpowiedz Link Zgłoś