goja_mak 25.06.09, 12:01 Witam, mam pytanie: czy podczas laktacji gdy zrobi się test ciążowy wynik będzie miarodajny? Dodam, że nie miałam jeszcze miesiączki po porodzie. Z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nglka Re: laktacja a test ciążowy 25.06.09, 13:55 Laktacja nie ma żadnego wpływu na wynik testu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: laktacja a test ciążowy 25.06.09, 18:31 nglka napisała: > Laktacja nie ma żadnego wpływu na wynik testu. Dokładnie Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
goja_mak Re: laktacja a test ciążowy 25.06.09, 19:33 Dzieki za odpowiedzi! Moze i rzeczywiscie nie ma nic wspolnego, ale mi sie wydawalo, ze skoro laktacja hamuje owulacje, to ma wplyw na poziom tych samych hormonow, co po zaplodnieniu hamuja nastepna owulacje. Stad moje pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: laktacja a test ciążowy 25.06.09, 20:55 Po zapłodnieniu progesteron hamuje owulację. Przy karmieniu - prolaktyna (i tez wcale nie zawsze, miesiączkuję od stycznia, młoda miała wtedy 4 miesiące, teraz ma 10 a ja regularnie już owuluję i cykle = 30/40 dni). To, że coś hamuje owulację nie oznacza, że jest odpowiedzialne a produkcję hormonu ciążowego. hormon ciążowy produkowany jest tedy, gdy komórka zagnieżdża się w macicy; gdy powstaje cysta na jajniku i organizm mylnie bierze ją za ciążę; gdy jest silna nadczynność tarczycy, bo hormon tsh jest podobny w wiązaniach do hcg. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka *popr 25.06.09, 20:56 nie nadczynność ale niedoczynność, bo przy niedoczynności tsh jest a dużo Odpowiedz Link Zgłoś
aniagrooda Re: laktacja a test ciążowy 25.06.09, 20:57 hej ja miałam dwie miesiączki po porodzie karmiłam piersia 11 miesięcy poziom prolaktyny wysoki a mimo to dwie kreseczki na teście wykrył ciążę 3 tygodniowąteraz jest już prawie 8tydz. pozdrawiam i zycze satysfakconującego wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś