ala1-9716 15.07.09, 18:48 jestem we wczesnej ciąży,jeszcze o niej nie wiedząc miałam robiony rtg zatok.Prosze napiszcie czym to grozi.Jestem załamana... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybka0203 Re: rtg a ciąża 15.07.09, 19:18 nie martw sie, promieniowanie przy jednorazowym rtg nie jest wysokie, a zalecanme jest nierobienie rtg w ciazy tylko dlatego ze jakby nie daj boze dziecko urodzilo sie chore to zeby kobieta nie miala dosiebie pretensji ze to przez przeswietlenie, dopiero wielokrotne silne naswietlania mogly by spowodowac jakies zmiany w organizmie dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
mwiktorianka Re: rtg a ciąża 15.07.09, 19:34 Nie martw się,leżałam w szpitalu z kobitką,która w bardzo wczesnej ciąży zrobiła RTG płuc(badania okresowe)i urodziła zdrowego chłopca.Zyczę spokojnej ciąży i zdrowego dzieciaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
perlitek Re: rtg a ciąża 15.07.09, 21:34 Przez pierwsze dwa tyognie ciąży kiedy zazwyczaj o niej nie wiemy dziecko jest chronione (komórki nawet jak będą uszkodzone to "wymieniają" się na nowe, a dopiero później się specjalizują i wykształcają poszczególne oragany etc.). Zdania są podzielone ale raczej rtg jest niewskazane. Ja ostatnio chciałam zrobić rtg zęba (tylko się domyślałam że chyba jestem w ciąży) i poszłam do gabinetu a tam jak byk pyło napisane że nie robią kobietą w ciąży no to nie zrobiłam. Ale... Alu nie martw się! Wiele rzeczy się łyka, pali i pije nie wiedząc że jest się w ciąży! Ważne aby się nie zadręczać bo wierzę że będzie dobrze i maleństwo urodzi się zdrowe. Robiłaś już 1 usg? Jak wyszło? Napewno nic się stanie dziecku, torchę wiary!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ala1-9716 Re: rtg a ciąża 15.07.09, 21:40 dziękuję wam za słowa otuchy,mam nadzieje że wszystko sie uda.Nie byłam jeszcze u lekarza,nie jest to moja pierwsza ciąża,a wiek mój też już nie najmłodszy.To mój kolejny powód do zmartwienia.Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: rtg a ciąża 15.07.09, 22:42 ja mialam robione rtg stopy i nie mialam pewnosci czy w ciazy nie jestem, wiec zalozono mi taki specjalny fartuch, zeby pochlonal promieniowanie mysle ze jednorazowa dawka nie zaszkodzi dziecku, ale spytaj jeszcze lekarza podczas wizyty Odpowiedz Link Zgłoś