Dodaj do ulubionych

Ubrania dla wysokich

15.01.09, 16:17
Od ładnych paru lat słyszę od znajomych wysokich dziewczyn, że
znalezienie ciuchów uszytych z myślą o kobietach powyżej 170cm
wzrostu graniczy z cudem. Sama mam 172cm i na szczęście tylko czasem
zdarza mi się nie kupić jakiegoś ciucha z zaznaczoną talią, ponieważ
ląduje u mnie na wysokości biustu ;). Niestety, ilekroć idę na
zakupy z moją siostrą (182cm), to okazuje się, że:
1. Bardzo ciężko jest kupić płaszcz na wysoką osobę (wyżej już
wspomniana talia na wysokości biustu we wszystkich trenczach itp.
oraz za krótkie rękawy)
2. Takie same problemy jak w przypadku płaszcza występują przy
próbie dopasowania żakietu.
3. Producenci odzieży nie biora najczęściej pod uwagę, że ktoś może
być wysoki i szczupły jednocześnie, a to że może jeszcze posiadać
biust i wcięcie w talii, to już dla nich w ogóle czarna magia. Przez
to kupno właściwie kazdego elementu garderoby może stanowić problem,
ale najtrudniej jest, tak jak napisałam wyżej, z odzieżą wierzchnią
i żakietami, garsonkami itp.

Jak na razie jedyną firmą, która mogę polecić wysokim jest firma
MEXX, mają bardzo fajne płaszcze z długimi rekawami, ale niestety,
cena nie zachęca.

Dziewczyny, jesli znacie firmy, które w rozmiarówce uwzględniaja
wzrost kupującej lub po prostu sklepy, gdzie może się ubrać
dziewczyna powyżej 1,80m wzrostu, dajcie mi, proszę, znać. :)

Obserwuj wątek
    • songor Re: Ubrania dla wysokich 16.01.09, 10:57
      hmm a dla mnie tam jest zawsze wszystko za krotkie ;)
      przy swoich 180 i rozm. 36 kupuje wszelkie swetry i bluzki z dl.
      rekawem w cubusie, a zakiety czesto w h&m (oczywiscie przedzluzam
      rekaw, ale to jeden z niewielu sklepow gdzie jest spore podlozenie
      do odprucia)
      • myszanka_88 Re: Ubrania dla wysokich 16.01.09, 16:54
        O właśnie, zapomniałam napisać o problemie bluzek kończących się pod
        biustem... ;)

Dzięki za info o h m. :)
        • aniutka_aniutka Re: Ubrania dla wysokich 17.01.09, 14:17
          Mam 186 cm wzrostu i już pogodziłam się, że jeansy, to unisex, a
          elegenckie spodnie muszę szyć. Jeżeli chodzi o "górę", to polecam
          Camaieu i czasami można coś znaleźć w Tatuum. Pozdrawiam wszystkich
          wysokich!
          • marciasek Re: Ubrania dla wysokich 17.01.09, 17:31
            ja na 182 jeansy kupuję w C&A, w rozmiarze z dopiskiem long. Akurat ja kupuję
            44_long, ale oczywiście mniejsze i większe również występują. Cena 119 zł za
            parę nie odstrasza. Jeśli chcesz wydać więcej, to Levis produkuje spodnie
            damskie na pewno do 34 cali dł., a nie dam głowy czy nie mają i 36.
          • psuj-ka Re: Ubrania dla wysokich 17.01.09, 22:07
            Ja miałam kiedyś spodnie z Americanos, damskie, długość na 188 i rzeczywiście nawet były mi za długie (mam "tylko" 182) :D to raczej droga sprawa, ale chyba tam też mają promocje. Poza tym rzeczywiście polecam C&A, ceny mają bardzo przystępne i duży wybór.
            Co do bluzek nie mam pomysłów niestety. Bardzo cieszyła mnie ta moda na tuniki i long shirty, ale to już chyba przechodzi :(
    • daslicht Re: Ubrania dla wysokich 20.01.09, 21:05
      Mam całkiem niezłe spodnie z Kappahla, rozprostowałam mankiety i
      jest git (nie są zszyte, ale wiszą na wieszakach zawinięte od dołu).
      Tyle, że pasuje mi tylko jeden fason o nazwie "Vicky", pozostałe to
      krótkie i/lub ciasne w udach.
    • phial Re: Ubrania dla wysokich 22.01.09, 19:02
      O mnie:
      wzrost 180 cm
      biodra 90-91 cm
      talia 65-67 cm
      biust 30E

Sklepy:
      Zara - gdzieś kiedyś wyczytałam, że u nich wszystkie spodnie mają jednakową długość niezależnie od rozmiaru. Nie sprawdzałam tego, więc może to tylko plotka - w każdym razie mam od nich jedne letnie spodnie w kant odpowiedniej długości, niestety mogłyby być nieco bardziej dopasowane w talii (nie są to biodrówki).
      Sporadycznie kupuję jakiś sweter z takich zakrywających biodra - przyzwoicie, ale bez rewelacji.

Monton - zdecydowanie mój faworyt. Prawie rok temu przeszłam całą Arkadię w poszukiwaniu wiosennego płaszcza, do którego nie będę musiała dokupić masy grubych bransolet na nadgarstki. Znalazłam, rozmiar 36, leży super, rękawy git.
      Mam z Montona czarne spodnie w kant (nie biodrówki, w talii nieco lepsze niż te z Zary), długość miodzio.
      Mam też dżinsy (długość 34) w stylu imprezowym - błyszczące i mocno dopasowane.
      Co jakiś czas kupuję bluzki / topy (rozmiar S lub 36). Mają akceptowalną dla mnie długość "do paska", często są dłuższe.

Taranko - w ramach niezbyt udanego kompromisu kupiłam tam 2 bluzki koszulowe. Rękawy przykrótkie, bluzki też przykrótkie, ale dobrze leżą na biuście i pod. Nie mam jeszcze dobrej bluzki koszulowej, to jest najlepsze, co znalazłam.

Benetton - zimowa kurtka w rozmiarze M. Rękawy akceptowalne.

Podsumowanie:
      Najczęściej chodzę w dżinsach (długość 34), niestety raczej biodrówkach, no i w czarnych spodniach z Montona. Bluzki dobieram tak, żeby sięgały przynajmniej do paska, dobrze leżały pod biustem i nie rozszerzały się mocno na dole. Spódnice przywdziewam rzadko - dobrze wyglądam w trapezowych do pól uda, a to mało oficjalny strój. Mam dyżurny sweter, długi i wiązany, który zakładam do bluzek, które lubię, a które są zbyt krótkie. Rękawy w bluzkach mam w większości krótkie bądź do łokcia (czyli, w zamierzeniach, 3/4). Dopasowanych w talii rzeczy nie posiadam :/

Pozdrawiam,
      phial.
      • ar.pl Re: Ubrania dla wysokich 29.01.09, 13:02
        Wzrost 182, rozmiar 36-38, biust 75D

Najwiekszy problem mam tak jak wiekszosc z Was ze spodniami
        (zwlaszcza dzinsami, nie znosze biodrowek), marynarkami i
        kurtkami/plaszczami.

Spodnie: Zara, Makalu, Betty Jackson

Dzinsy: najlepsze dwie pary upolowalam rok temu w GAP (i to w
        promocji po 13 euro za pare! pasuja rozne fasony)

Marynarki: French Connection, Makalu, Reserved

Kurtki skorzane: Bata

Bluzki koszulowe: Ben Sherman

• ibelin26 Re: Ubrania dla wysokich 29.01.09, 14:13
          Wzrost 175, biust 75B, rozmiar 38-42 (w zaleznosci od producenta)

Problem może nie jest we wzroście co w długości kończyn, górnych i
          dolnych, które to konczyny posiadam długie i szczupłe.

Dżinsy, sztruksy - RIDER, dawno nie kupowałam, bo zaoptarzyłam sie
          jakiś czas temu hurtowo w kilka par klasycznych dżinsów.

www.riderjeans.com.pl/manufacture/onas/onas.htm
          Mieli w dużej ilości normalne dżinsy, bez "ozdupek", z długimi
          nogawkami, uszyte ma kobietę a nie na deskę, z których majtki nie
          wystają.

Generalnie omijam sieciówki, mam jedną pare spodni kupioną
          przypadkiem an wyprzedazy w Reserved. Jakość zadziwająca dobra, bo
          nosze je piątą zimę. I żakiet bodajże z Monnari.

Resztę kupuję w różnych sprawdzonych, sklepach, sklepikach (często w
          bocznych uliczkach, na osiedlach, w lupeksach, w podłódzkim Ptaku.
          Na płaszcz zimowy polowałam 2 lata, w końcu kupiłam taki, który ma
          rękawy odpowiedniej długości.

Generalnie dominują ubrania - jesli chodzi o styl i rozmiar - dla
          wychudzonych nastolatek i starych, grubych bab. Wersji pośredniej -
          czyli młoda kobieta, wysoka i szczupła nie ma.
        • smallfemme Re: Ubrania dla wysokich 02.02.09, 22:41
          75D i 75B? Jesteście pewne? A byłyście już na Lobby Biuściastym w wątku rozmiarowym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=89844722 ?
    • turzyca Alez prosze bardzo :) 19.02.09, 15:58
      Nie jestem wysoka, ale z roznych wzgledow jestem zainteresowana takimi informacjami.

C&A ma opcje long.
      M&S ma opcje long. I bardzo szeroka rozmiarowke.

U zary dlugosc spodni jest stala - zmienia sie proporcjonalnie do rozmiaru, wiec wysoka i szczupla osoba nie ma czego szukac. Moim zdaniem. Obserwacje na kims, oczywiscie. :)

A wiecie, ze istnieje strona zbierajaca takie informacje? Nie jest idealna, ale zawsze jakis punkt wyjscia: www.tallwomen.org/clothes/ Moze wspomozecie jej autorow? I rozreklamujecie ja nieco?
      Maja tez podstrone o butach w duzych rozmiarach - szpilki w rozmiarze 48 tez sa do dostania. :)
      • daslicht Re: Alez prosze bardzo :) 20.02.09, 02:30
        Jest jeszcze sprawa z dłuższymi bluzkami z dłuższymi rękawami, żeby
        nie wyglądały jakby się skurczyły w praniu. Opcje long obejmują
        tylko spodnie (bo wysoka kobieta tułowia nie ma, głowonogiem jest i
        basta!). I żeby biust się zmieścił, wystarczy że jestem wielka, nie
        musze robić z siebie wielkiego kloca.

Szpilki fajnie, tylko niekoniecznie muszą mieć "komfortową tęgość
        H" - długa stopa nie oznacza platfusa ani płci męskiej.

A stronkę znam i lubię :)
        • turzyca Re: Alez prosze bardzo :) 20.02.09, 17:56
          E tam, glowonogi, opowiadasz, C&A opcja long obejmuje tez gory i one sa dlugie i
          tulowiem i rekawami - i nie oszczedzaja materialu na rekawach, co sie niektorym
          firmom zdarza.
          I Quelle tez ma opcje wysokich ludzi i tez zarowno na gory jak i doly.

Luby ma 193, tesciowa cos ponad 180 cm wzrostu, tak wiec mam na kim obserwowac,
          jak te ciuchy leza. Mam obcykane wszystkie firmy dostepne u nas, ktore produkuja
          ciuchy dla wysokich. To nie jest wiedza czysto teoretyczna. :)

A biust to jest problem ogolny, niezalezny od wzrostu, nie wiem dlaczego mozna
          produkowac ciuchy meskie w wersji slim cut, a zgola extra slim (w druga strone
          tez, nie pamietam jak sie nazywa, uwzglednia jednak zroznicowane miesnie piwne)
          i to w trzech wariantach wzrostowych, a nie mozna produkowac tak kobiecych ciuchow.
          Ale kiedys to uzyskamy. :)
          • daslicht Re: Alez prosze bardzo :) 21.02.09, 00:09
            W C&A byłam, powiedzieli, że tylko spodnie. Quelle otworzyłam: dla
            niskich jest 5 stron, dla wysokich 6 ofert:
            - 2x te same spodnie dresowe niebieskie
            - 2x te same spodnie dresowe czarne
            - spodnie dresowe
            - spodnie meskie

Weź no pokaż, co nosi ta teściowa, ile z tego nie wygląda zbyt
            babcinie i co z tego można dostać w Polsce. Nie ma się co sugerowac
            niskiem, mieszkam w Polsce :P
        • marciasek a co do dużych butów... 31.03.09, 02:34
          ...to nie przesadzaj, trochę tych dużych, ładnych, kobiecych i _wąskich_ butów już w sklepach jest... Ja też mam 182 cm wzrostu i nózie numer 42 (27,5 cm), a w szafie różne cudeńka na te moje nózie, które tylko czekają na wiosnę (oraz inne, zimowe, które właśnie zamierzam zahibernować). Ty chyba z Krakowa jesteś? Toć u nas sklepów z dużymi butami jak mrówków się ostatnio narobiło (relatywnie do sytuacji sprzed jakichś 5-6 lat). Był wątek na ten temat na kafeterii, podawałam nawet spis sklepów w Krakowie. O tu: tnij.org/c5mb
          Do podanych tam adresów dorzucę jeszcze sklep Danija na galerii w Realu, dawnym Geant. Miewają całkiem spory wybór (i tanio).

Ja w każdym bądź razie nie narzekam. W dzieciństwie marzyłam o złotych relaxach (tak tak, dawno to było ;), ale niestety, były za małe. Liceum przechodziłam w welurach i Bogu dziękowałam za tę uniseksualna modę, bo inaczej bym się pochlastała herbatnikiem. Wczesna młodość minęła mi w adidaskach (jak się dobrze zasznuruje to i męskie z nóg nie spadają) i potwornych buciskach niby-damskich robionych u szewca na zamówienie. A teraz? Kolekcja obuwia nie mieści mi się w szafie :) Odruch kupowania każdych dobrych butów "bo są" mi pozostał i muszę walczyć z nałogiem :)))
          • ibelin26 Re: a co do dużych butów... 31.03.09, 10:51
            Marciasek, nie jestem z Krakowa, ale może i w moim mieście pojawi
            się więcej sklepów z dużymi i wąskimi butami. Kraków nie za górami i
            nie za lasami - może pojadę na wycieczkę:)

Kupuję w ECCO i CCC, Ryłko ma bardzo ograniczony wybór, głównie na
            wysokich obcasach, a ja potrzebuję na płaskm.

Natomiast Daichman jak dla mnie to porażka - okropne wzory,
            niechlujne wychonanie, buty pseudoskórzane - po pół godzinie stopy
            śmierdzą niemożebnie (tzw. buty z węża - strażackiego)

I w moim przypadku dochodzi jeszcze jeden element - mam baaaardzo
            delikatne stopy. Buty musza byś super wygodne i super miękkie, wierz
            mi nie raz nie da miałam stopy poobcierane do krwi.
            • marciasek Re: a co do dużych butów... 31.03.09, 11:47
              w takim razie szukaj w Zebrze, Gortz17, Danija, Humanic. Wszystkie znajdziesz w
              Krakowie. Każdy z tych sklepów sprzedaje obuwie skórzane oraz sztuczne, to
              kwestia wyboru. Ja kupuję wyłącznie z naturalnej skóry i jestem bardzo
              zadowolona. Co więcej, mam jedne zimowe kozaki z naturalnej skóry kupione
              właśnie w... Daichmannie i nie dam na nie złego słowa powiedzieć. Są świetne.
              Ponadto dla dziewczyn ze stopą powyżej 42 Daichmann nierzadko jest wybawieniem...
      • annazwrocka Re: Alez prosze bardzo :) 27.12.13, 16:25
        Owszem, MS i CA maja opcję long, ale tylko w spodniach. Żakiety, swetry,bluzki, płaszcze mają jedną długość.
    • daslicht Cholerne gacie! 21.02.09, 00:13
      A dopiero co mówiłam, że "na szczęście z majtkami to nie problem,
      S/M jest wszędzie". I co? Wszędzie cholerne szorty-biodrówki, co
      tyłka do końca nie zasłaniają. Jutro znowu zwracam dół od kostiumu,
      bo producenty oszczędzają na materiale.
      Rozmiar L nie był wyższy od M, był tylko szerszy. Bo moze bym
      ewentualnie kupiła L i podszyła...
    • szelmiasta Re: Ubrania dla wysokich 31.03.09, 13:30
      Taaak, spodnie, heh. Spodnie to jest jakaś ciemna strona mojego życia ;-). W
      zasadzie od jakiegoś czasu kupuję głównie spódnice - żeby sobie nerwów nie psuć.
      Mam 176 cm wzrostu, ale dość długie nogi (no niby plus, ale nie jeśli trzeba je
      jakoś zakryć...). W Mexxie i Esprit, sklepach, z których uwielbiam spódnice, na
      spodnie nie ma nawet co liczyć - jeśli są dobre w talii, to sięgają mi do
      kostek. Suuuuper... Ale spódnice mają fajne i żakiet też udaje mi się kupić.
      Fajne dżinsy w moim rozmiarze udaje mi się kupić w Gapie (ach, przeceny i dżinsy
      za 20 funtów!) i w Pepe Jeans (te trochę droższe, ale mają fajne modele i dobrze
      na mnie leżą).

Z płaszczami też nie ma lekko - mój ukochany płaszcz z Orsaya, który kupiłam
      wbrew zdrowemu rozsądkowi, bo się w nim zakochałam ;-), ma pasek powyżej mojej
      talii, co mnie jeszcze dość głupio wydłuża w dolnej części. I rękawy są na styk.
      Ale cóż - i tak go lubię ;-).

I taki to los wysokich osób :-D. Jeśli ktoś podróżuje w tamtym kierunku, to
      polecam zakupy odzieżowe w Holandii. Udało mi się kupić parę fajnych rzeczy na
      przecenach w lutym :-).
    • renatadz Re: Ubrania dla wysokich 09.12.13, 13:30
      Droga myszanko_88,
      o jak bardzo rozumiem Twoje i Twojej siostry problemy :)
      Chociaż mam zaledwie 178 cm, zaliczam się już do wysokich osób.
      Wiele razy miałam problem z kupieniem odpowiedniej dla siebie odzieży, bo właśnie wspomniana przez Ciebie, talia lądowała mi zaraz pod biustem. Kiedy była to sukienka, to oczywiście z tyłu robił się charakterystyczny odstający "bochen".... Długość sukienek tez pozostawiała wiele do życzenia... 86 -90 cm hm cóż to jest za długość dla osoby o takim wzroście jak ja.... a cóż dopiero mają powiedzieć osoby jeszcze wyższe ???
      Ponieważ moje obowiązki zawodowe oraz rodzinne nie pozwalały mi na ciągłe chodzenie po sklepach i poszukiwanie odpowiedniej odzieży (poszukiwanie tej odzieży raczej powinno się nazywać polowaniem na bardzo rzadki okaz) dość często robiłam zakupy w internecie. Sklepów z odzieżą dla wysokich po prostu jest jak na lekarstwo :( - dlatego postanowiłam to zmienić i zaczęłam projektować odzież dla kobiet, które mają więcej niż 180 cm wzrostu. Każdy projekt jest analizowany i dopasowywany do wymiarów wysokich kobiet. Talia znajduje się tam gdzie powinna, odległość od ramienia do talii też jest odpowiedniej długości. Jednym słowem - rozpoczęłam produkcję odzieży dla wysokich kobiet. Na początek w ofercie są sukienki, teraz szykuję się do żakietów, później będą spodnie....

Na razie modele te można kupić tylko w sklepie internetowym pod bardzo wdzięczną nazwą UbraniaDlaWysokich.pl Zachęcam do odwiedzin i zapoznania się z ofertą.
      Zachęcam też do zapisania się na newsletter lub polubienia sklepu na FB. Tam zamieszczane są promocje, niespodzianki i organizowane różne konkursy (www.facebook.com/Ubraniadlawysokichpl)
      • panikota1 Re: Ubrania dla wysokich 28.01.15, 12:45

Cześć! ;)

Jest temat-inicjatywa. Co myślicie o takim pomyśle?

Gdy kupujecie spodnie w sieciówce bywają za krótkie, zbyt wąskie, ciężko przechodzą przez łydkę lub udo, itp..?

Z przyjaciółmi wymyśliłam, coś co rozwiąże ten ważny problem ludzkości, w dodatku przez internet. Chcemy kroić i szyć spodnie na Wasz indywidualny wymiar z możliwością wyboru graficznego, tematycznego wykończenia.

Podoba Wam się ten pomysł? Pomożecie nam go zrealizować? ;)

polakpotrafi.pl/projekt/na-miare
        • kasica_k Re: Ubrania dla wysokich 28.01.15, 20:36
          Mnie się podoba. A będą też ze streczu? Bo mi niewygodnie w nierozciągliwych portkach :)
        • kasica_k Re: Ubrania dla wysokich 28.01.15, 20:38
          A, i wpiszcie się jeszcze tu
          forum.gazeta.pl/forum/f,194562,Lobby_wysokich.html
    • ann27a Re: Ubrania dla wysokich 13.02.17, 21:47
      ostatnio w carry widziałam świetną spódnicę, idealna dla wysokiej dziewczyny: carry.pl/pl/ona/9857-spodnica.html#/kolor-szary_melanz mi brakuje niestety kilku centymetrów :-/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka