ma-la 20.04.07, 23:42 Witam! Jestem nowa i jeszcze nie w ciazy. Jednakze mam pytanie - chcemy starac sie o dzidziusia. Czy powinnam jesc kwas foliowy i kiedy zaczac, jesli "zaczymamy" za kilka miesiecy? ) I jeszcze jedno, czy moj J. tez moze lykac kwas foliowy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anet29 Re: Kwas foliowy 21.04.07, 00:08 Czesc. Kwas foliowy to możesz już zacząć łykać- niezbedne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. A co do męża to w sumie nie nie wiem, choć ja zmusiłam swojego do łykania "Folika", bo długo się staraliśmy (bezskutecznie), a gdzieś słyszałam, że to pomaga, ale jak powiedziałam to swojemu lekarzowi, to się uśmiechnął i powiedział, że wszystko dobre, co prowadzi do celu. Trzymam kciuki już teraz, choć zamierzacie troszkę poczekać z "celowaniem". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Kwas foliowy można przyjmować długo. 21.04.07, 00:26 Idealnie co najmniej na trzy miesiące przed poczęciem. Tak jak i odstawić alkohol, ewentualne inne używki, ograniczyć żarcie z konserwantami - taka ogólna higiena. Minimum to 400 mikrogramów, czy co to tam za jednostki, dziennie, ale nie ma problemu, żeby brać 800 - kwasu nie można przedawkować. Polecam Puritans Pride - wychodzi najtaniej i jest w wygodnym opakowaniu )) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
olesia233 Re: Kwas foliowy 21.04.07, 11:42 powinnas jesc kwas foliowy tak od 3-4 miesiecy przed proba zajscia w ciaze sadze ze tobie w zupełnosci wystarczy tego kwasu Odpowiedz Link Zgłoś
genka1 Re: Kwas foliowy 23.04.07, 09:06 Kwas foliowy należy brać na co najmniej 3 miesiace przed zajściem w ciążę. Mój mąż kwasu foliowego nie brał. Za to ja już przed zajściem w ciążę zaczęłam brac witaminy i brałam feminatal razem z kwasem foliowym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: Kwas foliowy 23.04.07, 17:57 Witaj. Kwas foliowy mozecie brac od zaraz oboje. 0,4 to dawka która nie jest wstanie w zaden sposób Wam zaszkodzic nawet jesli bedziecie ja lykac przez wiele wiele miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda73 Re: Kwas foliowy 23.04.07, 20:10 Ja podobnie jak któraś z poprzedniczek zaczęłam brać jeszcze przed ciążą i folik i witaminy z kwasem foliowym (feminatal), żeby ogólnie wzmocnić organizm. Zdecydowanie łykaj sobie kwas foliowy jesli chcesz zajść w ciążę Odpowiedz Link Zgłoś