Dodaj do ulubionych

ciąża 37 lat

IP: *.centertel.pl 07.02.17, 19:27
Czy ktoś marzy jeszcze o dziecku w wieku 37 lat? Ja chyba tak. Choć czasem zastanawiam się czy to aby nie jest marzenie mojego partnera. Mam już syna z poprzedniego związku. Ma 9 lat. Myślę o następnym baby. Mój kochany ma 46 lat. I pragnie dziecka. Dziewczyny czy to nieracjonalne? Mamy swoje mieszkania. Jakieś zabezpieczenie finansowe, pracę. Czuję się młodo. Choć wiem, że czas płynie szybko i już nie jest tak jak dawniej. Czy jeszcze w ogóle mogę zajść w ciążę? W tym miesiącu kochaliśmy się codziennie gdy miałam dni płodne. Czy to coś da? Nie mam pojęcia. Nigdy nie wyobrażałam sobie, że mogę być jeszcze w ciąży. Boję się tego wszystkiego strasznie. Co jeżeli nie będę mogła mieć już dzieci? Co gdy będę miała dziecko? Czy ktoś ma jeszcze oprócz mnie takie rozterki? Targają mną najróżniejsze myśli. Pomóżcie dziewczyny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • annika23 Re: ciąża 37 lat 08.02.17, 13:41
      Mam 37 lat, a mąż 43, miałam takie rozterki jak ty przez ostatnie 2 lata, teraz córka ma 3 miesiące i jest oczkiem w głowie całej rodzinysmile Przebadaj się i do dzieła, toż to jeszcze nie emeryturasmile
    • lidek0 Re: ciąża 37 lat 09.02.17, 05:37
      "Czy jeszcze w ogóle mogę zajść w ciążę?" nie pytaj nas tylko biegiem do lekarza na badania /warto sprawdzić rezerwę jajnikową między innymi/. Płodność z wiekiem spada i szkoda czasu. Ja oddałabym wiele, żeby mieć drugie dziecko a nie jedynaka , ale życie za mnie zdecydowało.
      • anita.anita80 Re: ciąża 37 lat 10.02.17, 18:18
        ja tez zaczelam sie starac sie o trzecie dziecko 3 razy mi sie nie udalo na razie musze przerwac starania od kwietnia zaczne znowu mam 36,5 ,moj maz 40 lat dlugo namawialam meza i tez czasami mysle czy powinnam sie decydowac ale serce podpowiada ze tak a rozum roznie i chce bardzo a innym razem sie boje
        pozdrawiam
        • kate008 Re: ciąża 37 lat 12.02.17, 09:20
          Jestem z listopada 80 więc wiek mamy zbliżony. Póki co czekam na okres lub na baby. Zrobiłam oczywiście dziś test ciążowy, wyszedł negatywny, ale to dopiero 7 dni od stosunku, więc może za wcześnie. Generalnie jednak nic nie czuję. A chciałabym mdłości, bóle podbrzusza itp. Nic się jednak nie dzieje. Więc pozostaje mi spokojnie czekać. Gdy byłam ostatnio u lekarza powiedział, że w razie "w" czeka mnie udrożnianie jajowodu. Brzmi naprawdę super..... /Cóż to jest tak, jak się chce to nici, jak się nie chce to bywa. Z pierwszym dzieckiem nie miałam żadnego problemu, ale miałam wtedy 28 lat. Od tamtego czasu pewnie dużo się zmieniło. Czytam wiele o starzeniu się, braku owulacji. Przeraża mnie to wszystko. Ktokolwiek to czyta i ma ochotę na podzielenie się swoimi wątpliwościami, niech pisze. To pomaga.
          • kaz_nodzieja Re: ciąża 37 lat 12.02.17, 15:42
            Ja też mam wątpliwości, bardzo późno zaczęłam o tym myśleć, a teraz się boję że będzie za późno.
            • kate008 Re: ciąża 37 lat 12.02.17, 20:00
              Cześć. Napisz coś więcej. Ile już się staracie?
              • kaz_nodzieja Re: ciąża 37 lat 13.02.17, 11:57
                Wiesz, dopiero zaczęłam. Trafiło mnie znienacka, tak około listopada. Wcześniej opcja "dziecko" była mniej więcej z gatunku "po moim trupie". Nie wiem, nagły wysyp jakiś hormonów? Boję się, że się "spóźniłam", najsmutniejsze, że najlepsze warunki miałam z 7 lat temu. Mój ówczesny mąż bardzo mnie namawiał, niestety, wiedziałam "swoje". Teraz boję się że będzie za późno, młodsze kobiety ode mnie mają problemy. Moja dwa lata starsza siostra ma już prawie pelnoletnie dzieciaki, a ja cóż...
                • kate008 Re: ciąża 37 lat 15.02.17, 18:31
                  Cześć dziewczyny

Okazało się, że chyba raczej jestem w ciąży. Dzisiaj 2 kreski, co prawda druga jest blada, ale jest. Zrobiłam 2 testy. Oba pozytywne, choć robione popołudniu. Mam nadzieję, że rano też będą dwie. Pozdrawiam
                  • kaz_nodzieja Re: ciąża 37 lat 15.02.17, 18:52
                    Gratulacje smile Jak długo się starałaś?
                    • kate008 Re: ciąża 37 lat 15.02.17, 19:43
                      W pierwszym cyklu. Obliczyłam płodne. Kochaliśmy się 6 dni do bólu.
                      • kaz_nodzieja Re: ciąża 37 lat 15.02.17, 19:52
                        Poszło jak błyskawica smile Też bym tak chciała.
                      • allegropajew Re: ciąża 37 lat 16.02.17, 23:57
                        No i teraz wystarczy, aż "śmierć nas nie rozłączy".

Nie żal męża, skoro tak się dał wkopać.

Gościula
                        • kate008 Re: ciąża 37 lat 19.02.17, 22:11
                          On jest zachwycony.
    • zzofika Re: ciąża 37 lat 11.02.17, 19:41
      Ja mam 37 lat i jestem w 6 miesiacu ciazy. To moje trzecie dziecko - dwoje mam z pierwszego zwiazku. Staralismy sie o ciaze ponad rok. Udalo sie czego i Tobie zycze!
    • moni_0123 Re: ciąża 37 lat 15.02.17, 13:37
      Dziwne pytanie! Ja w wieku 37 urodzilam po dlugich staraniach swoje pierwsze dziecko. Jest cudowne!!! czuje sie spelniona jako mama, mam teraz 39 lat a jutro wyznaczony termin drugiej cesarki!!! Bedzie jeszcze fajniej! Zycie jest piekne! Nie boj sie, powodzenia!!!
      • kate008 Re: ciąża 37 lat 15.02.17, 18:33
        Właśnie okazało się, że chyba jestem w ciąży. Druga kreska jest.... blada, ale jest. Jeszcze w sumie 4 dni do okresu. Jestem uszczęśliwiona i trochę wystraszona.
    • anna-krystyna-1 Re: ciąża 37 lat 16.02.17, 17:49
      Wiem ze w latach 60-tych, byla taka rzeczywistosc ze wiekszosc dzieci kobiety rodzily miedzy 20 a 28 rokiem zycia. Prawda jest, ze mlodszy organizm lepiej znosi ciaze i obowiazki zwiazane z opieka nad noworodkiem, ale doswiadczona kobieta, w ustabilizowanym zwiazku, ma takze sporo plusow. W krajach zachodnich, nie ma nic dziwnego w fakcie ze pierwsze dziecko rodzi sie okolo 38-40 roku zycia. Bardziej bym w tym wieku sie przejmowala utrzymaniem bardzo dobrego stanu zdrowia niz faktem czy jest to dobry czas na ciaze. Kazdy czas jest dobry jezeli przyszla matka odczuwa chec macierzynstwa i ma wsparcie partnera.
      • malgosiapod Re: ciąża 37 lat 17.02.17, 08:59
        Witam. Uważam że nie wiek matki ma znaczenie na urodzenie dziecka, matka musi czuć że to teraz chce nią być. Urodziłam pierwsze dzieci bo to bliźniaki jak miałam 40 lat. Ciąża przebiegała prawidłowo i chłopaki urodziły się zdrowe w terminie. Jest ciężko bo jest ich dwóch ale jestem szczęśliwa mamą.
      • hanusinamama Re: ciąża 37 lat 17.02.17, 10:03
        Za to 50 lat temu norma było ze kobieta 37-40 rodziła dziecko, Było to jest 5,6 czy 7 dziecko ale to nie było nic dziwnego. Ciotka mojej tesciowej mówiła ostatnio ze wtedy to było normą. Mam 34 lata , 5 letnia córke, teraz jestem w 5 miesiacu i nie wykluczam ze koło 36-37 zdecyduje sie na 3. Nie bardzo tez rozumiem róznice w stanie zdrowia miedzy 26 a 36 latka? Aaz tak bardzo się stan zdrowia w tym czasie pogarsza? Ja jestem 5 lat starsza a lepiej znoszę 2 ciąże. Przemylsec trzeba co jezeli badania wykryją ze dziecko a wadę. Ale ja uwazam ze to trzeba rozważyc w kazdym wieku, kolezanka urodziłą dziecko z zespołem Downa w wieku 25 lat...nie robiła badan, na usg prenetalne poszła do kiepskiego gabinetu na nfz bo przeciez jest młoda. Trzeba sie zasnanowic co zrobiimy jak wyjdzie wada.
    • rikol Re: ciąża 37 lat 16.02.17, 18:58
      Można zajść w ciążę do menopauzy, czyli do 55 lat, średnio.
    • pol-smoczyca Re: ciąża 37 lat 17.02.17, 08:41
      Moja mama urodziła czwarte dziecko, planowane, w wieku 42 lat. Mając 37 może nawet dwa byś zdążyła big_grin
    • antrop Re: ciąża 37 lat 17.02.17, 11:08
      Wiadomo że jak chcesz to możesz ale po co? w tym wieku chcesz się bawić pieluchami? zresztą to małe piwo, gorzej że dziecko może być downem a w naszym katolickim kraju nie ma zmiłuj będziesz musiała urodzić, dobrze się zastanów! Radziwiłł czuwa!
      • kate008 Re: ciąża 37 lat 19.02.17, 22:10
        Nie wiem kim jesteś, ale to fatalny post.
    • esmera1981 Re: ciąża 37 lat 17.02.17, 11:44
      miałam 42 jak urodziłam, partner 48 a syn jest teraz skarbem i radością wszystkich łącznie z siostrą starszą od niego o 20 lat, badania to podstawa i trwały kochający związek
      • kaz_nodzieja Re: ciąża 37 lat 17.02.17, 12:33
        A jak długo się starałaś?
        • lena2505 Re: ciąża 37 lat 17.02.17, 16:08
          to raczej partner jest zdesperowany mieć dziecko z nią,a nie ona...posiadnie dziecka to decyzja na całe życie, a nie foch jednego z rodziców...na dodatek jeszcze związek partnerski, który dziś jest a jutro może sie skończ
          • alikaria Re: ciąża 37 lat 05.03.17, 12:15
            Nie zgadzam swzględu na to, czy ze ślubem czy bez. ię. W dzisiejszych czasach małżeństwo niczego nie gwarantuje. Jeżeli para chce być razem to będzie bez
            • alikaria Re: ciąża 37 lat 05.03.17, 12:16
              Miało być smile : Nie zgadzam się. W dzisiejszych czasach małżeństwo niczego nie gwarantuje. Jeżeli para chce być razem to będzie bez względu na to, czy ze ślubem czy bez.
    • malgo8009 Re: ciąża 37 lat 18.02.17, 17:17
      Ja obecnie 38 t.c. mam 37 lat o dziecko staraliśmy sie krótko już po pierwszym cyklu się udało.Uważam, że Pani wiek jest jak najbardziej odpowiedni na ciążę,także głowa do góry ,życzę powodzenia
    • thiallin Re: ciąża 37 lat 24.02.17, 20:51
      Ja marze a skonczylam niedawno 40 smile Maz pare lat starszy, tez marzyl. Czworo naszych pierwszych dzieci to aniolki. Uslyszalam, ze juz pewnie nic z tego. Ale lekarz tylko przypuszcza, nie wie na 100%. Probowalismy dalej. Piate to roczny chlopczyk, urodzil sie tydzien po moich 39 urodzinach. Teraz czekamy na kolejne, wlasnie przeszla polowa ciazy. Jestes zdrowa, ustabilizowana, dlaczego nie? Tylko porozmawiaj przedtem, przygotuj synka, zeby nie czul sie pokrzywdzony, tylko zeby sie cieszyl z braciszka lub siostrzyczki. Mozna, u mnie w rodzinie byly takie pozne dzieci, starsze rodzenstwo szalalo na ich punkcie smile Idz do lekarza, pogadaj, ale nie wierz swieciew to co powiedza, tez moga sie mylic. Powodzenia!!!
    • alikaria Re: ciąża 37 lat 05.03.17, 11:49
      A dlaczego nie? smile Teraz granica wieku się przesuwa i kobiety rodzą coraz później. Ja też mam 37 lat i jestem w swojej pierwszej ciąży. Czuję się bardzo dobrze, nie mam większych dolegliwości. To już 3- ci trymestr i wszystko idzie gładko. Dzidzia też zgodna z parametrami idealnie w normach.
      Wiadomo, że z wiekiem zmniejsza się płodność (zarówno u kobiet jak i mężczyzn) i jest większe ryzyko chorób genetycznych, ale jakieś ryzyko jest zawsze, nawet u młodszych kobiet. Po 35 roku życia przysługują kobiecie ciężarnej darmowe badania genetyczne (w 13-tym tyg. ciąży) i połówkowe ( w 20-tym), które wykrywają najpowszechniejsze wady genetyczne. Myślę też, że również lekarze bardziej dbają o starsze pacjentki.
      Polecam też pobranie suplementów witaminowych przez ciebie i partnera. Witamina D wspiera płodność a suplementowanie koenzymu Q podobno "odmładza" trochę komórki jajowe. A jak będziecie mieli problem z zaciążeniem to polecam jeszcze akupunkturę dla Ciebie i partnera. Nam pomogła i zaszłam w ciążę naturalnie smile Ty już masz dziecko, więc myślę, że powinno pójść łatwiej.
      Pamiętaj, ze nie tylko Twój wiek się liczy, ale również partnera, chociaż teoretycznie mężczyźni mają "więcej czasu".
      Podsumowując ja jestem na tak. Powodzenia!
    • tramonia Re: ciąża 37 lat 28.07.17, 09:00
      Moj szwagier ma dwulatka w domu i za kilka tygodni urodzi sie jego wnuk smile Nigdy nie jest za pozno na dzieci.
      • zosiasamocia Re: ciąża 37 lat 28.08.17, 23:31
        wiadomo, że w przypadku mężczyzny czas może nie mieć znaczenia, ale niestety dla nad kobiet natura jest nieubłagalna..
        • zosiasamocia Re: ciąża 37 lat 28.08.17, 23:32
          *nas
    • mgoniek Re: ciąża 37 lat 31.08.17, 12:52
      Witam. Ja w pierwszą ciążę zaszłam w okolicy moich 37 urodzin. Niestety poroniłam na bardzo wczesnym etapie bo w 6 tc. 8 miesięcy później byłam w drugiej ciąży i po moich 38 urodzinach przyszła na świat Helenka. Teraz za 2 miesiące kończę 41 lat i jestem obecnie w 14 tc. Fakt, nie czułam się dobrze w ostatniej ciąży ani teraz ale mam świadomość że to stan "przejściowy". Zażywam pregnę plus i po niej czuję się lepiej. Jestem też po testach pappa i wyniki wyszły prawidłowe. Dużo wypoczywam i nie przejmuję się że czasami gary są nie umyte albo bałagan w domu. Jak mam więcej siły to wtedy biorę się za sprzątanie. Grunt to dbać o siebie i mieć dystans do wszystkiego.
    • fenrisica Re: ciąża 37 lat 05.09.17, 14:50
      Ja mam 38 lat i jestem w 16 tygodniu. 5 lat temu w 10 tygodniu straciłam swoją pierwszą ciązę w 10 tygodniu, więc bardzo się boję... W 12 tyg zrobiłam USG genetyczne, które wyszło dobrze i chciałam zrobić test PAPPA. Pytałam gdzie moge zrobic to badanie - lekarz powiedział, ze wszędzie, co nie jest prawdą. W Luxmedzie robią tylko badanie białka PAPPA, które oczywi scie zrobiłam, ale wyniki nic nie mówią. Już nie mam siły do lekarzy. Nie wiem jakie badania powinnam zrobić i gdzie. Mój ginekolog z Luxmedu olał mnie na pierwszej wizycie jak się dowiedział ze jestem w ciazy i bezceremonialnie odesłał do położnych które miały mnie skierowac na badania. Bardzo żle znosiłam pierwszy strymestr. Mdlałam jak tylko gdzies wyszłam sama. Musiałam iśc na zwolnienie lekarskie. w domu nieraz nie byłam w stanie wstac z łózka żeby sobie zrobić coś do jedzenia, a po jedzeniu wymiotowałam. Od tygodnia jest lepiej, ale w dalszym ciagu słabo się czuję i ten strach...
      • pyzarogata Re: ciąża 37 lat 09.10.17, 10:45
        I jak, jest ta ciąża? smile
        Ja właśnie skończyłam 36 lat i jestem w 21 tygodniu - to będzie drugie.
    • polkamadziecko Re: ciąża 37 lat 02.11.17, 10:47
      Ja mam 31 lat i dwójkę dzieci a marzy mi się czwórka wink Marzenia są po to by je spełniać. Jednak nie powinnaś na siłę spełniać cudzych marzeń. To musi być Wasza wspólna decyzja.
      • juleg Re: ciąża 37 lat 12.02.18, 18:06
        Spoko, rocznik 80 jest wyjątkowy wink trzy miechy temu zaliczyłam uroczą wpadkę, zabezpieczona "solidnie" i nie wiadomo jak i dlaczego ciąża z kosmosu chyba ... Plany miałam piękne na przyszły rok szkolny a tu powrót do pachnącego noworodka waniliowymi lodami, u mnie 11 tc. Powodzenia!
    • magdalena.palarz Re: ciąża 37 lat 18.12.19, 11:24
      Warto się starać w tym wieku. Nie warto się bać. W której klinice byłaś?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka