Dodaj do ulubionych

rada rodziców pytanie

31.03.12, 14:00
czy rada rodziców ma cos wspólnego z prowizjami za zakup ksiązek, ubezpieczenie dzieci, teatrzyki, zajecia dodatkowe itp. czy ta prowizja trafia do budzetu przedszkola czy na konto rady rodziców? prosze o podpowiedz czy pieniące rady rodziców to tylko te dobrowolne wplaty rodziców czy cos jeszcze
Obserwuj wątek
    • tus-ka Re: rada rodziców pytanie 31.03.12, 14:47
      Pieniądze, którymi dysponuje Rady Rodziców to tylko te z dobrowolnej składki rodziców i nic więcej smile
    • wrzesniowamama07 Re: rada rodziców pytanie 31.03.12, 16:39
      Za teatrzyki, zajęcia dodatkowe etc. nie ma żadnej prowizji, wręcz przeciwnie, płaci się wystawione faktury - właśnie z pieniędzy na radę rodziców.

Być może przy ubezpieczeniu jest jakaś prowizja, i przy książkach - ale jeśli tak, to na pewno nie jest ona księgowana w budżecie przedszkola
      • gosiapal Re: rada rodziców pytanie 01.04.12, 10:16
        Nie wiem co rozumiesz przez zajęcia dodatkowe- jeśli mówimy tu o plastyce, balecie , judo itp.- to za te zajęcia płacą rodzice indywidualnie i nie ma to nic wspolnego z RR.
        Rada nie ma tez nic wspolnego z ubezpieczeniem i podręcznikami, to orgaizuje dyrektor przedszkola. Wiem, ze przy ubezpieczeniach dyrektor czesto ma zniżki i w związku z tym np moze zwolnic z oplaty kilka osob.
        Rada płaci za teatrzyki, wycieczki, paczki, materiały plastyczne, imprezy dla dzieci.
        Składka jest dobrowolna, ale w zależności od jej wysokości planowane sa atrakcje dla dzieci.
        Rada opłaca wystawione faktury, przygotowuje rozliczenia i wszystko jest do wglądu. Jej dzialanosć jest jawna.
        • gosiapal Re: rada rodziców pytanie 01.04.12, 10:17
          Pieniądze , ktorymi dysponuje RR pochodzą wyłącznie z dobrowolnych wpłat rodziców.
        • wrzesniowamama07 Re: rada rodziców pytanie 01.04.12, 11:42
          U nas za zajęcia dodatkowe płaci RR, ale wiem że w większości przedszkoli rodzice indywidualnie
          • ullanna Re: rada rodziców pytanie 01.04.12, 19:47
            [i]dziekuje za podpowiedzi
            u nas w przedszkolu jest jakaś prowizja od zakupu podręczników (czyli rodzice placą za ksiazki, dyrekotrka je kupuje i dostaje prowizję) i własnie nie wiem dlaczego znalazła sie spora kwota na koncie rady rodziców, są to pieniązki za podręczniki oraz za zajęcia dodatkowe - rytmika i angielski
            • ullanna Re: rada rodziców pytanie 01.04.12, 19:51
              jeszcze dodam ze dla mnie logicznie myslac (jesli tak jest hehe) to podreczniki sa pomocą naukową, my rodzice za nie placimy a ze ciało pedagogiczne dostaje za to dodatkowa kase to powinna ona chyba isc na zakup innych pomocy naukowych itp dla dzieci jesli takie pieniadze sie pojawiły to nurtuje mnie dlaczego one sa na koncie rady i czy tak jest w innych przedszkolach - od przybytku glowa nie boli zreszta ... tylko czy tak powinno być?
              • wrzesniowamama07 Re: rada rodziców pytanie 01.04.12, 21:39
                Ale przecież rada rodziców nie nakupi sobie za nie kremówek??

Według mnie na koncie przedszkola takie pieniądze znaleźć by się nie mogły, bo jak miałyby zostać zaksięgowane? Tam księguje się tylko wpływy od rodziców za jedzenie i opłatę stałą, nawet za zajęcia dodatkowe pieniądze idą chyba na jeszcze inne konto. Przedszkole jako jednostka budżetowa nie może mieć innych wpływów poza tymi które wynikają z przepisów
                • bbkk Re: rada rodziców pytanie 02.04.12, 10:35
                  to chyba dobrze że udało się dostać rabat na książki a nadwyżki zostaną przeznaczone na dzieci?
                  skoro rodzice już zdecydowali że są w stanie dać np.25zł na książki a potem okazało się że książki kosztują 22zł to jak dla mnie więcej zachodu byłoby ze zwracaniem tych pieniędzy - a tak - dzieci mogą mieć dodatkowy teatrzyk

w przedszkolu moich dzieci niestety nikt takich rabatów nie dostaje
                  • sajgonetka Re: rada rodziców pytanie 02.04.12, 16:58
                    > w przedszkolu moich dzieci niestety nikt takich rabatów nie dostaje

hm.. rabaty, prowizje i udziały w wejściu do przedszkoli firm zewnętrznych są.
                    tylko nikt oficjalnie o nich nie mówi.
                    od chyba dwóch lat toczy się postępowanie wyjaśniające takie zagrywki p.dyrektor jednego z ursynowskich przedszkkoli, tam podobno ok. 4 tys. miesięcznie wplywało dla p.dyrektor crying

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8381787,Przetarg_na_rytmike_za_pieniadze_rodzicow.html
                    • wrzesniowamama07 Re: rada rodziców pytanie 02.04.12, 17:22
                      rabat to coś innego niż prowizja. Jeśli RR finansuje teatrzyk, to płaci kwotę, która jest na fakturze - być może uwzględnia ona rabat, czyli jest mniej do zapłacania, fizycznie pieniądze się nie pojawiają.

Prowizja dla pani dyrektor jest możliwa zawsze, to się nazywa łapówka. I zapewniam, że nie księguje się jej ani na koncie przedszkola, ani na koncie RR wink
    • reges Re: rada rodziców pytanie 02.04.12, 14:40
      Tak, na konto RR mogą wpłynąć inne pieniądze np. własnie prowizje. Czasem przedszkole organizuje jakiś kiermasz czy loterię i zebraną kwote wpłaca się na konto RR, do jej dyspozycji. Czasem jakiś sponsor "rzuci" trochę grosza. Wszystko jest oficjalnie załatwiane, rada powinna tylko sie cieszyć.
      • ullanna Re: rada rodziców pytanie 02.04.12, 17:55
        tylko problem w tym ze tych pieniedzy nie było, dyrektorka zalila sie na kazdym zebraniu ze na radzie rodziców jest malo pieniązków i nie ma za co wyposazyc placu zabaw itp i nagle !pojawiła sie duza kwota w gotówce w marcu kiedy jest juz dawno po zakupie podreczniku itd. moze jestem przewrazliwiona ale jednak ... cos mi tu nie gra
        • wrzesniowamama07 Re: rada rodziców pytanie 02.04.12, 18:29
          Ale co Ci nie gra? Jak się pojawiła na koncie rady rodziców, to przecież pani dyrektor nie wypłaci sobie do kieszeni, pieniądze z tego konta są rozliczane chyba w najbardziej przejrzysty sposób. I idą na potrzeby dzieci i przedszkola. W przeciwieństwie do kont przedszkolnych, na które łapę może położyć wydział edukacji gminy w każdym momencie - co się stało np. w Krakowie w pewnym momencie, kiedy zgarnęli kasę za jedzenie i przedszkola kupowały jedzenie "na krechę"
          • ullanna Re: rada rodziców pytanie 02.04.12, 19:23
            no ok ze są, znalazły sie ale jednak przedtem były wielkie żale ze malo pieniędzy i by zwiekszyć kwotę na radę rodziców od września nawet dwukrotnie - taka byla propozycja samej dyrektorki; chodzi mi o to dlaczego wlasnie teraz i są to pieniądze z kilku lat wiec pytania same rodzą się gdzie były ukryte? dlaczego nikt wczesniej nie mówił o prowizjach? chce znalezc logiczne wytłumaczenie by zabic swoją podejrzliwośc wink
            • bbkk Re: rada rodziców pytanie 02.04.12, 20:37
              no forum CI tego nie powie
              ja w ogóle nie wiem o co Ci chodzi ...
            • gosiapal Re: rada rodziców pytanie 03.04.12, 17:30
              a ja wiem o co ci chodzi smilei bynajmniej nie o to, ze dyrektorka położy łapę na pieniądzach smile
              • gosiapal Re: rada rodziców pytanie 03.04.12, 17:35
                Teraz sie zastanawiam czy wy wiecie skad wziela sie ta wpłata. Bo ja od razu pomyslalam ze to wplata od dyrekcji. I dlatego załozyłam , ze wiem o co ci chodzi.

miśki letnie
                miśki jesienne
                • klara_0204 finanse RR 07.04.12, 14:31
                  Jestem w RR jednego z przedszkoli i mogę powiedzieć, że u nas:
                  1. przychody są ze skłądek rodziców, każdy dostaje KP, wszystko ewidencjonowane;
                  2. wydatki: teatrzyki, dzień dziecka, art. plastyczne ponadstandardowe, wycieczka, czynsz za stojaki za wodę, inne rzeczy w miarę potrzeb

Książki kupowane są przez przedszkole (z pominięciem RR) - pieniadze zbierają nauczycielki.

Nie wiem o żadnych prowizjach za cokolwiek. Owszem zdarzają sie rabaty (ok. 5%) za duże zamówienia (np. w mojebambino. pl czy nowaszkola.com) ale one widoczne są na fakturach. Czasem za cykl koncertów udaje sie wynegocjować niższą stawkę niż za pojedynczy koncert, ale wtedy f-ra po prostu opiewa na niższą kwotę.

Powiem tylko, ze gospodarowanie pieniędzmi RR jest trudne z dóch powodów:
                  1. wydatki trzeba w miarę zaplanować na cąły rok, a wpływów nie da sie zaplanować. Co prawda rodzice składają deklaracje dot. wysokości wpłat, ale to niewiążąca deklaracja. Wpłacą albo nie. Na szczęście wpłacają.
                  2. jest więcej potrzeb niż funduszy
                  • ullanna Re: finanse RR 21.04.12, 13:09
                    opłaty za ksiażki w przedszkolu zbierały nauczycielki we wszystkich grupach i przekazywały je do dyrektorki ona zakupywała co roku książki z jednego wydawnictwa dla wszystkich dzieci (z ręki do ręki) i otrzymywała przy tym prowizję tak przynajmniej było/jest w tut. przedszkolu, prowizji tej nie było widać kilka lat - teraz pojawiła się gotówka na biurku która została wpłacona na konto rady rodziców,obecnie trwa w tej sprawie postępowanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka