Dodaj do ulubionych

Moje dziecko nie dostało się do przedszkola

18.04.13, 13:28

do którego chodzi od września 2012. Jestem w trakcie szukania pracy, poprzednią straciłam w lutym 2013 i informacja o nie przyjęciu dziecka na 2013/2014 rok powoduje że nie mam po co szukać pracy. Już zostałam zwolniona za L-4 na dziecko ,mniejsza o to . Moje pytanie brzmi czy mogę się odwołać i czy jest jakaś podstawa ku temu. Uprzedzam złośliwe komentarze, nie jestem w domu na wakacjach, nie stać mnie by płacić 300/400zł więcej miesięcznie.
Kolejna właściwie ważniejsza kwestia to to że dziecko przez rok chodziło już do jednego przedszkola, teraz powinno iść do innego lub nie ( nie wiem jak działa wyobraznia pani dyrektor w tym zakresie) i za rok czyli 2014/2015 będzie MUSIAŁA iść nawet gdybym jej posyłać nie chciała.Pani dyrektor nawet powiedziała że ja przyjmie bo MUSI!!! A co z dzieckiem jego poczuciem bezpieczeństwa, ze znajomymi koleżankami?
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: Moje dziecko nie dostało się do przedszkola 18.04.13, 14:03
      Jesteś ze Szczecina? Podobno te praktyki zostały zaskarżone i miały być zmienione.
      • moleslaw Re: Moje dziecko nie dostało się do przedszkola 18.04.13, 14:11
        Nie jestem z innego miasta. A czy orientujesz się może gdzie to odwoływać?
        • moleslaw Re: Moje dziecko nie dostało się do przedszkola 18.04.13, 14:41
          Jestem po rozmowie z Wydziałem Oświaty i na razie ułyszałam że takie sa przepisy i że żyjemy w Polsce!!!!!
          • mood_indigo moleslaw 19.04.13, 14:07
            Niefajnie, rozumiem Twoje rozgoryczenie ale - właśnie, takie są przepisy. Teraz jesteś osobą bez pracy, więc automatycznie macie mniej punktów. System jest jaki jest, niestety poczucie bezpieczeństwa dziecka nie ma tu nic do rzeczy...
            • melancho_lia Re: moleslaw 19.04.13, 14:38
              Ale jakoś w wielu innych miastach nie wywala się dzieci z przedszkola. Przy kolejnym roku uczęszczania jaest tylko deklaracja ze chcesz nadal posyłać swoje dziecko do pkola i nikt nie sprawdza już żadnych punktów- można tak? Można.
              Takie praktyki jak opisane powyżej są zwyczajnie chore.
              • mood_indigo melancho_lia 19.04.13, 14:44
                W Szczecinie na ten przykład rekrutacja elektroniczna odbywa się dla wszystkich dzieci co roku. Co roku przedstawiamy zaświadczenia o zamieszkaniu i zatrudnieniu, co roku zbieramy za to punkty albo nie i co roku czekamy na wyniki.
                Też uważam, że dzieci uczęszczające do przedszkola powinny być automatycznie przyjmowane na przyszły rok. Tak jak uważam, że obowiązek przedszkolny powinien obejmować już trzylatki. Teraz natomiast jest jak jest.
                • melancho_lia Re: melancho_lia 19.04.13, 14:52
                  Nie wszędzie tak jest (np. w warszawie na szczęście jest zwykła kontynuacja).
                  • mood_indigo Re: melancho_lia 19.04.13, 14:59
                    Zgadzam się i powtarzam - ja też uważam, że trzylatki powinny być automatycznie przepisywane na następny rok. Moim zdaniem rozwiązaniem byłoby wprowadzenie obowiązku przedszkolnego od 3 roku życia, wyszłoby to na dobre wszystkim, przede wszystkim dzieciom.
                    • eo_wina Re: melancho_lia 19.04.13, 17:01
                      Ale chwileczke! Czyli ze wytyczne te sa regulowane przez kazde miasto oddzielnie???? Nie do pojecia. Takie rzeczy powinny byc ustalane odgornie! Niedlugo w jednym miescie beda podstawowki, gimnazja i licea, a w innych powrocimy do starego, dobrego systemu 8 lat podstawowki i 4 lata liceum.
                      • slonko1335 Re: melancho_lia 19.04.13, 17:34
                        eo_wina napisała:

> Ale chwileczke! Czyli ze wytyczne te sa regulowane przez kazde miasto oddzielni
                        > e????

Dokładnie tak, gminy ustalają swoje zasady.
                        Od przyszłego roku bodajże mają być ujednolicone zasady przyjęć do przedszkoli.
                      • jakw Re: melancho_lia 20.04.13, 07:26
                        eo_wina napisała:

> Ale chwileczke! Czyli ze wytyczne te sa regulowane przez kazde miasto oddzielni
                        > e???? Nie do pojecia. Takie rzeczy powinny byc ustalane odgornie!
                        Może i powinny, ale odgórnie to państwo chyba żadnej kasy na przedszkola nie daje.
                        • hugo43 Re: melancho_lia 20.04.13, 15:48
                          dokladnie,przedszkola fnansuja gminy i ustalaja zasady na posiedzeniach rad gmin.
                  • binkaa Re: melancho_lia 19.04.13, 21:40
                    w Łodzi też kontnuacja
                    niby jest co roku zapisywanie
                    ale nie słyszałam by dziecko wyrzucili
    • binkaa Re: Moje dziecko nie dostało się do przedszkola 19.04.13, 21:40
      musisz napisac odwolanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka