Dodaj do ulubionych

menu w przedszkolu

20.06.15, 13:34
Witam serdecznie.
Chciałabym zapytać o zdanie obecne mamy. Mój syn od września rusza do przedszkola na pełny etat. Przedszkole fantastyczne pod każdym względem za wyjątkiem... jedzenia. Uważam, że jest znacznie za mało warzyw i owoców w codziennym menu. Przedstawie je krótko:
1. Pierwsze śniadanie: płatki na mleku.
2. Drugie śniadanie: kanapki z serem, szynką, warzywami, czasem jajecznica, okazjonalnie parówka. Do picia herbata (bez cukru), czasem kakao.
3. Obiad: bardzo fajne propozycje: zawsze mała porcja zupy, następnie mięso/ryba, warzywa, kasze, ziemniaki, ryż. Okazjonalnie pierogi, pyzy na słodko, naleśniki.
4. Podwieczorek: owoce, bagietka z masłem, kanapka z konfiturą.
Zamierzam dawać synowi pierwsze śniadanie w domu, bo pomimo tego, że wcześnie wstaje jest głodny natychmiast i pije mleko. Patrząc na menu przedszkolne myślę o tym, aby zamienić to mleko na owsiankę z owocami/ jogurt z owocami i miodem. Płatków z melkiem ja nie toleruję w ogóle. Uważam, że drugie śniadanie i obiad są całkiem fajne. Natomiast mój syn, który jada bardzo dużo owoców i bardzo je lubi na podwieczorek zapewne wybierze to co reszta dzieci: czyli "bułę". Odbiorę go o 17 i w zasadzie nie mam juz kiedy "pchać" w niego owoców i warzyw. Co myślicie o tym menu? Moge poprosić w przedszkolu, aby na podwieczorek podali mu tylko owoce- tylko czy to fajne dla niego- patrzeć jak inne dzieci jedzą co innego?
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: menu w przedszkolu 20.06.15, 14:48
      Warzywa dawaj na kolacje. Z owocami nie przesadzaj. One mają też dużo cukru. A tak generalnie to się wogole nie przejmuj. Bułka też dziecku potrzebna, spali te węgla.
    • minerwamcg Re: menu w przedszkolu 20.06.15, 16:12
      Yyy? A ja myślałam, że w przedszkolu wszystkie te owoce i warzywa są obowiązkowe, w każdym. U naszej małej były jarzynowe dodatki do pierwszego śniadania, na drugie śniadanie tylko owoce albo surowe warzywa, do obiadu dwa rodzaje warzyw: gotowane i surowe, a na drogę do domu po podwieczorku dawali też zawsze jakiś owoc - jabłko, kiwi, banan, nektarynka, gruszka.
      Może dasz synkowi coś do śniadaniówki, żeby zjadł choćby do obiadu? I naprawdę do obiadu w ogóle nie dają surówek?
      • grajfrutt Re: menu w przedszkolu 20.06.15, 17:34
        No przecież napisane " Obiad: bardzo fajne propozycje: zawsze mała porcja zupy, następnie mięso/ryba, warzywa,", te warzywa to wlasnie surówka, czy gotowana jarzynka, czy co tam. Do autorki, moim zdaniem to menu jest ok, no poza śniadaniem, ja tez nie uznaję słodkich płatków. U mojego syna na śniadanie jest zupa mleczna (często wlaśnie te nieszczęsne płatki), kanapki/jajecznica/parówka. Poprosiłam panie żeby tych płatków nie jadł, nie je mimo ze inne dzieci jedzą. Syn wie dlaczego nie je (głównie z uwagi na zęby), problemu nie ma. Pije tez tylko wode albo mleko, bo u niego w przedszkolu herbaty to ulepek. na podwieczorek mają budyn/jogurt/kisiel/ciasto drożdżowe/racuchy/kanapki z dżemem/herbatniki/biszkopty plus świeze owoce. I znowu moje dziecko je wybiórczo, ma zakaz wszelkich ciastek, ale i tak woli owoce. Dodatkowo dostaje ode mnie do przedszkola jabłko/gruszkę/banana bo prosi.
        Jeśli Twoje dziecko lubi owoce to wybierze owoc a nie bułę, chyba że to Tobie się wydaje że bardzo je lubi, skoro uważasz że wygra buła. W przedszkolu synka owoce na podwieczorek pojawiły się razem z nim, narzekał, prosił panie, ja porozmawiałam z dyrekcją i owoce są. co prawda usłyszałam,ze nie dają dzieciom owoców bo nie chcą ich jesc, ale jak się pojawiły to się okazało że prawie wszystkie dzieci jedzą i lubią smile
    • zabka141 Re: menu w przedszkolu 20.06.15, 21:06
      Moim zdaniem troche przesadzasz:
      1. Sa warzywa do drugiego sniadania i do obiadu .
      2. Sa owoce popoludniu.
      3. Nie piszesz jakie platki sa na sniadanie. Muesli? Kujurydziane? Raz na jakis czas slodkie, a czemu nie? Cos tez mi sie wydaje ze platki wcale nie musza byc codziennie - pewnie bedzie tez jakis chleb, itd.

Na kolacje podajesz kolejna porcje warzyw. Na deser moga byc owoce. Podalabym tez pewnie jogurt. I dieta hest dobrze zbilansowana.

Pomysly by dziecko nie jadlo tego co inne sa moim zdaniem nietrafione

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka