aaaniula
20.06.15, 13:34
Witam serdecznie.
Chciałabym zapytać o zdanie obecne mamy. Mój syn od września rusza do przedszkola na pełny etat. Przedszkole fantastyczne pod każdym względem za wyjątkiem... jedzenia. Uważam, że jest znacznie za mało warzyw i owoców w codziennym menu. Przedstawie je krótko:
1. Pierwsze śniadanie: płatki na mleku.
2. Drugie śniadanie: kanapki z serem, szynką, warzywami, czasem jajecznica, okazjonalnie parówka. Do picia herbata (bez cukru), czasem kakao.
3. Obiad: bardzo fajne propozycje: zawsze mała porcja zupy, następnie mięso/ryba, warzywa, kasze, ziemniaki, ryż. Okazjonalnie pierogi, pyzy na słodko, naleśniki.
4. Podwieczorek: owoce, bagietka z masłem, kanapka z konfiturą.
Zamierzam dawać synowi pierwsze śniadanie w domu, bo pomimo tego, że wcześnie wstaje jest głodny natychmiast i pije mleko. Patrząc na menu przedszkolne myślę o tym, aby zamienić to mleko na owsiankę z owocami/ jogurt z owocami i miodem. Płatków z melkiem ja nie toleruję w ogóle. Uważam, że drugie śniadanie i obiad są całkiem fajne. Natomiast mój syn, który jada bardzo dużo owoców i bardzo je lubi na podwieczorek zapewne wybierze to co reszta dzieci: czyli "bułę". Odbiorę go o 17 i w zasadzie nie mam juz kiedy "pchać" w niego owoców i warzyw. Co myślicie o tym menu? Moge poprosić w przedszkolu, aby na podwieczorek podali mu tylko owoce- tylko czy to fajne dla niego- patrzeć jak inne dzieci jedzą co innego?