Dodaj do ulubionych

szukam przedszola w śródmieściu (W-wa)

29.09.04, 10:50
Jestem mamą 2,5 letniej dziewczynki i od przeydzłego roku moje dziecko
pójdzie do przedszkola. Chciałabym aby to przedszkole zlokalizowane było w
sródmieściu. Brak mi zupełnie rozeznania, które z przedszkoli jest przyjazne
dziecku. Może ktoś z Was orientuje się jakie przedszkole zasługuje na
uznanie. Chciałabym zaoszczędzić mojemu Maluchowi rozczarowań i
niepotrzebnych stresów. Proszę o pomoc i informacje.!!!!!!!!
Pozdrawiam. Mama Tyśki
Obserwuj wątek
    • magda0 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 30.09.04, 11:09
      polecam przedszkole integracyjne na ul. Sniegockiej na Powislu jest super ale
      zeby sie tam dostac musisz duzo sie kolo tego nadreptac, M.
      • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 30.09.04, 14:04
        Dziekuje bardzo, czy moge mieć jeszcze prośbę o bliższe namiary na to
        przedszkole (np.telefon. Czy nadreptanie oznacza mój wysiłek włożony w to aby
        zapisać tam Rybę (chodzenie, załatwiane, itp.), czy też oznacza czasowe
        wyprzedzenie czasowe na umieszczenie Ryby w przedszkolu. Już sie boję, że nie
        zdążę i mam czarny scenariusz przed oczami "moja Ryba siedzi i płacze w jakimś
        przedszkolu wśród 40 dzieci, bo nie przyjęli jej do przedszkola na
        Śniegockiej". Napisz, proszę.
        Pozdrawiam cieplutko. Mama Tyśki
      • agamonia do MAGDA0 25.01.05, 10:37
        witaj, napisalam do CIebie list na priv gazetowy, chodzi mi o rady i porady w
        spr. przedszkola na Sniegockiej, odpowiedz prosze
        dzięki
    • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 30.09.04, 11:15
      Polecam Raj na Skarpie - ul Jazdów. Małe, ale bardzo fajne i ciepłe.
      Pozdrawiam
      wana
      • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 30.09.04, 14:08
        Mogę dowiedzieć się coś bliższego? Jakieś namiary? Co to za przedszkole?Mam
        jeszcze czas, ale już się boję, że nic nie znajdę i Mała utknie gdzieś 100 km
        od domu w strasznym miejscu i zanim ją tam dojadę z pracy będzie przed północą.
        Proszę napisz. Pozdrawiam cieplutko.Mama Tyni
      • agazet Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 30.09.04, 15:31
        Wana,
        Mozesz cos blizej powiedziec o tym przedszkolu? Ile dzieci w grupach jakie
        panie i jak dlugo tam chodzi twoja pociecha

dzieki i pozdrawiam
        aga
        • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 01.10.04, 10:59
          Hej!
          Moje dziecko chodzi tam od początku, teraz jest w sześciolatkach. Przedszkole
          jest w budynku, w którym kiedyś był szpital, czy coś takiego (ale bardzo dawno
          temu), jest tam od powojnia. Warunki nie są suuuper, ale salki są fajnie
          urządzone, maluchy mają oddzielną, reszta niestety ma przechonie, ale nie jest
          to aż tak przeszkadzające. Plac zabaw jest fajny, z reszta przedszkole jest
          między parkami, nie ma samochodów w sąsiedztwie. panie są fajne, miłe, ciepłe,
          moja córa je uwielbia. Masz dodatkowe zajęcia: angielski, taniec, rytmika, poza
          tym: religia dla chętnych, gimnastyka... Często są teatrzyki i inne imprezy dla
          dzieci. Acha - i nie ma obowiązkowego leżakowania - kto chce, kłądzie się i
          śpi, kto nie chce - bawi się cichutko. Psycholog i logopeda też jest. Wiadomo,
          bywa raz lepiej, raz gorzej, ale ja jestem z tego przedszkola zadowolona. Wiem,
          że jest bardzo wielu chętnych na jedno miejsce, ale warto się postarać. A
          telefon: 6282843.
          Pozdrawiam
          wana
          • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 01.10.04, 12:04
            witam,
            serdeczne dzięki za wiadomość, oczywiście po przeczytaniu złapałam słuchwke
            telefonu i zadzwoniłam tam. pani mnie pocieszyła, miałam wrazenie, ze chce mnie
            pogłaskac po głowie, także wiem, ze panie są miłe i ciepłe. Teraz muszę tam
            pójść i zrobić wizje lokalną. czrne chmury, które zbierały mi się nad głową
            powolutku się rozchodzą. Cieszę się. Jak twoje dziecko znosiło pierwsze dni w
            przedszkolu?. Czy odbierałaś je wcześniej, czy zostawało na cały dzień?. Czy
            panie w przedszkolu nie maja nie przeciwko temu, aby przez pierwszy okres
            adaptacyjny, maluch przebywał trochę krócej? Jak jedzenie? Czy w "maluchach"
            mają dzieci jakieś dodatkowe zajęcia?
            Pozdrawiam M.Tysi
            • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 01.10.04, 12:27
              Hej!
              Moja córa poszła mając trzy lata i miesiąc, od razu została do 16.00. Kryzys
              nastąpił dnia trzeciego, płakały wtedy wszystkie maluchy, moja też. Potem już
              było super, nawet pretensje: a czemu tak szybko przyszłaś? Maluch może być
              tyle, ile chcesz, zwłaszcza na początku. Ta miła pani, to pewnie była pani
              dyrektor, ona jezt właśnie taka ciepła i "głaszcząca". Jedzenie chyba dobrze -
              moja łobuzica nie należy do jadków, więc nie jest jej opinia miarodajna.
              Niestety, nie pamiętam, czy w maluchach są zajęcia dodatkowe, ale nawej jeśli
              nie, to i tak program jest tak ułożony, aby dziecko jak najwięcej skorzystało.
              Przejdź się, warto.
              Pozdrawiam
              wana
              • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 01.10.04, 12:48
                Wystraszył mnie ten dzień trzeci. Rany boskie i co? dzwonili do Ciebie, czy też
                dowiedziałaś się o tym przykrym zajściu w momencie gdy przyszłaś po Małą? Nie
                wiem jaka byłaby moja reakcja. Moja Dzidka jest dzieckiem, które praktycznie
                nie wylewa łez, chyba, że się uderzy lub chce coś wymusić, Podobnie jak Twoja
                pociecha, Dzidka jest "smakoszem" ma swoje smaki i nie jest ciekawa innych.
                Zupełnie nie wiem jak to będzie w przedszkolu. Jest przyzwyczajona do
                okreslonych potraw i koniec. Maluchy same jedzą, czy są karmione. Wiem, że do
                września przyszłego roku jest jeszcze czas, ale ja już widzę same problemy.
                Cieszę się,że są osoby, które to rozumieja i problem przedszkola nie jest im
                obcy.
                Pozdrawiam MamaT
                • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 01.10.04, 13:42
                  Spokojnie, to tylko tak strasznie wyglągało wink Płącz rozległ się, gdy dzieci,
                  uformowanę "w węża" szły myć ręce (rano). Potem zaczęły się bawić i o płączu
                  nie było mowy, w każdym razie u mojej. Maluchy mają kapitalne asystentki,
                  panie, które oprócz wychowawczyń pomagają ubrać się, pójść do toalety, jeść,
                  itp. A jedzeniem się nie przejmuj - w grupie coś tam skubnie, panie też pomogą,
                  choć na siłę nie karmią. Moja to już szczyt niejadka - a zobacz, tyle lat
                  przeżyła wink Z głodu nie umrze.
                  Głowa do góry!!! Ja to będę miała problem za dwa lata, jak Młodszy pójdzie do
                  przedszkola - będzie miał dopiero 2 lata i 9 miesięcy wink))
                  Pozdrawiam
                  wana
                  • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 01.10.04, 14:03
                    No to mnie pocieszyłaś. Ty jesteś już zaprawiona w boju. Nic to, jakoś to
                    będzie. Juz jestem zadowolona. Muszę kończyć bo mam pilną sprawę do zrobienia
                    na już i mój szef zaraz będzie stał mi nad głową. cieszę się, że już tyle wiem.
                    Miłego weekendu i do następnych wizyt na stronie. bo na pewno będę miała
                    jeszcze tysiace pytań.
                    Pozdrawiam MamaT
                    • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 01.10.04, 14:25
                      Trzymaj się!!!
                      wana
                      • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 06.10.04, 09:19
                        Witaj Wana,
                        trochę czasu minęło zamin się odezwałam, ale teraz właśnie moja Ryba ma katar,
                        a katar wielką chorobą jest więc troche chce mi się spać, i nie zawsze reaguję
                        tak jak powinnam. A o co mi chodzi. Powiedz mi, w jaki sposób mogę się z Tobą
                        kontaktować (jeżeli oczywiście masz na to ochotę), bo ja chciałabym wykorzystać
                        Twój niewątpliwie wielki potencjał wiedzy przedzkolnej. Czy będziemy przeglądać
                        temat "szukam przedszkola w śródmieściu". A co będzie jak on spadnie na stronę
                        102 lub gorzej, tę której już nie będzie. A sądząc po tempie to może stać się
                        już niedługo, czy możew jakiś inny sposób, Może prywatne skrzynki, może
                        telefon, a może jeszcze inaczej. Może Ty masz lepszy pomysł. Napisz
                        proszę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        Pozdrawim. mamaT
                        • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 06.10.04, 10:09
                          Kochana, ochotę mam zawsze wink Podeślę Ci adres.
                          pozdrawiam
                          wana
                        • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 06.10.04, 10:13
                          aterida@poczta.onet.pl

To ja wink))
                          Pozdrawiam
                          wana

A oto Julenio:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=14497414
                          • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 06.10.04, 10:27
                            Dzięki serdeczne, a tak na marginiesie może znasz skuteczny sposób na
                            wygonienie kataru z nałego noska? Jesteśmy imienniczkami. Fajny gość ten Twój
                            Maluszek. Julenio to zdrobnienie od .... A może nie?
                            Pa, MamaT
                            • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 06.10.04, 12:38
                              Wiesz, katarek leczony trwa tydzień, a leczony 7 dni wink. My czekamy, aż sam
                              przejdzie, ewentualnie mały nosekzakrapiamy nasiwinem - ale to w ekstremalnych
                              sytuacjach. Julenio to Juliusz - miał być Julią wink Odezwij się do mnie, to dam
                              Ci dokładniejsze namiary smile))
                              Pa pa!!!
                              wana
                              • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 06.10.04, 13:51
                                znowu ja, a co z temperaturą, podajesz swoim Maluchom jakiej preparaty na
                                obniżenie ciepłoty? Ja stosuję euphorbium w/g mnie jest ok. Może znasz jakiego
                                dobrego alergologa, bo Ryba ma ponoć ciąg dalszy skazy białkowej i to
                                szkaradztwo atakowało jej uszki i gardziołko. Czekam niecierpliwie na odzew.
                                Pa mamaT
                                • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 06.10.04, 14:04
                                  Hej!
                                  Ja nic nie podaję, chyba, że temperatura przekroczy 39,5 - wtedy panadol. Ja
                                  mam łatwiej, bo Tatuś szkrabów jest lekarzem, i spokojnie możemy czekać, aż one
                                  same uporają się z gorączką. rawdę mówiąc Glut gorączkował tylko raz, ok. 38
                                  st, jak miał pół roku - dwa dni i po wszystkim, katar miał może dwa razy, a
                                  córa to tak może raz w roku gorączkuje, ale szybko to zwalcza. Nie znam,
                                  niestety, alergologa dziecięcego, bo moje Młode nie mają problemów, ale podobno
                                  nieźli są w CePeLek-u na Koszykowej.
                                  Pozdrawiam serdecznie
                                  wana
                                  • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 06.10.04, 14:28
                                    Super Maluch, gorączkę miała 2 razy, a ten drugi to zwalił nas z nóg. 40 stopni
                                    a Mała jakby nic tylko nie chciała spać, ani kataru, ani kazslu, apetyt
                                    był.Tylko goraczka. Medyk przyjechał i powiedział "trzydniówka". Druga? (raz
                                    ponoć już była).Gdbyby nie to, że z katarem jakoś ciężko jej spać, to
                                    prawdopodobnie nawet by nie zuważywała coś nie tak jest z jej nosem. Szkoda
                                    czasu na reagowanie na bzdury, gdu dookoła jest tyle interesujących rzeczy.Pa,
                                    zazar lecę do Ryby ulżyć jej w niedoli. do zobaczenia na stronach.
                                    Pozdrowienia także dla Małych
                                    pa.mamaT
                                    • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 11.10.04, 08:52
                                      Witaj! Dwa dni byłąm na szkoleniu, więc mnie nie było wink Ja mam taki sposób:
                                      jak Młode jest wesołe, chce sie bawić, itp. - to jest OK, ale jak Starsza np.
                                      nie chce bajki w telewizji... O, to gorsza sprawa wink A tak na serio - dopuki
                                      dzieci mają energię, to same walczą z gorączką, jak są apatyczne, bez apetytu -
                                      podajemy im panadol. Jak na razie się to sprawdza.
                                      Pozdrowienia dla Ciebie i Potomstwa!
                                      wana
                                      • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 20.12.04, 13:19
                                        Witam po długiej przerwie.
                                        Znowu jestem i znowu mam problem przedszkola. Od kiedy moge składaą podanie,
                                        czy Dzidka musi być zameldowana w W-wie (czasowo, stale),czy ja też. Takie
                                        formalizmy spędzają mi sen z powiek. Nigdy do niczego nie było mi to potrzebne,
                                        no.. oprócz jednego meldunku stałego, który jak kazdy (prawie) człowiek mam. Co
                                        do przedszkola to mam dwóch faworytów. Jedno rekomendowane przez Ciebie, a
                                        drugie na Górskiego. słyszałam,że jest OK, a poza tym blisko pracy. Mam
                                        nadzieję, że zauważysz (po tak długim czasie), że tytuł Szukam przedszkola w
                                        śródmieściu znów jest aktywne. Pozdrawiam. Mama Dzidki. Potomstwo zdrowe? acha,
                                        my uszczęszczamy na basen.
                                        • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 22.12.04, 10:02
                                          Witaj!!!! Miło Cię czytać wink))
                                          Podania u nas składa się od kwietnia, ale nie jestem na 100% pewna. Co do
                                          zameldowania, to nie wiem, musisz się dowiedzieć... Ponoć to na Górskiego też
                                          jest dobre.
                                          Moje potomstwo zdrowe, im chyba walec dopiero da radę wink)) A Twoja? My też
                                          chodzimy na basen - Julenio uwielbia wodę, nie boi się jej, nawet jak się
                                          podtopi, to otrząsa się tylko ze stoickim spokojem. Ulenia pływa jak rybka - i
                                          to też jest "prezent" od przedszkola - zaraz obok, na Rozbrat (5-10 min
                                          spacerkiem) jest basen - nasze dzieciaczki utworzyły grupę w czterolatkach i
                                          chodziły (Ula do końca listopada, bo teraz nie mogę jej już zaprowadzać - ech,
                                          praca...)dwa razy w tygodniu na zajęcia z trenerem - za całe 65 zł miesięcznie.
                                          Pozdrawiam serdecznie
                                          wana
                                          • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 22.12.04, 12:38
                                            Witam,
                                            no w końcu.Już się obawiałam, że tak miło rozpoczęta pisana rozmowa zostanie
                                            zakończona z powodu mojej nioeobecności na łączach. Ale nie. U nas OK, Dzidka
                                            zdrowa, codziennie biega na spacer ze swoją Agą, nawiązała już pierwsze placowe
                                            przyjaźnie, które bardzo przeżywa. Wraca czerwona i zadowolona. I jest zdrowa,
                                            nie mam problemów z chorobami, gdyby nie jej alergia. Ale i temu dany radę.
                                            Jesteśmy twarde. Basen jest pomysłem rewelacyjnym, my uczęszczamy na Potocką,
                                            gdzie jest słonik do zjeżdżania i to stanowi główna atrakcję. Może masz pomysł
                                            na prezent dla chłopca 6 letniego? Pozdrawiam Mama Dzidki
                                            • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 22.12.04, 16:07
                                              Witaj smile))!!!
                                              My chodzimy na Polną, basen mniejszy, ale za to kameralny i... prawie pusto!!!
                                              Niestety, nie mam pojęcia, co kupić chłopcu, ale ja mojej 6-cio latce kupiłam
                                              komplet książeczek o Koszmarnym Karolku - rewelacja!!! Zaczytujemy się obie.
                                              Cieszę się, że wróciłaś na łącza, a teraz ja zmykam na Jasełka, gdzie moje
                                              dziecię za Janioła robi wink))
                                              Pozdrawiam mocno
                                              wana
                                              • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 23.12.04, 11:26
                                                Witam,
                                                ale masz przeżycie z Jasełką. Dziękuje za pomysł, zaraz będę sprawdzać te
                                                książeczki. Życzę Wam wszystkim wesołych Świąt, duzo przyjemności i prezentów
                                                oraz wiele przyjemności w Nowym Roku. Pozdrawiam i do usłyszenia po Nowym Roku!
                                                Cieplutkie całuski. Mama Dzidki
                                                • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 24.01.05, 12:57
                                                  Hej Wana!
                                                  Witaj, ja znaowu jak bumerang wracam do sprawy "jakie przedszkole".Z tego co
                                                  pamiętam polecałaś przedszkole "Raj na Skarpie" i na Górskiego. W chwili
                                                  obecnej jestem zainteresowana tym na Górskiego. Tylko czy Ty pisałaś o
                                                  Górskiego 1, czy Górskiego 5?. Ogladałam jedno i drugie i cóż ... Nie wiem,
                                                  zarówno w jednym jak i drugim są rzeczy które mi się podobają, jak i nie.
                                                  Rozmawiałam też z pracownicą "Raju na Skarpie" mało miła, która orzekła mi,
                                                  ze "pierszeństwo mają dzieci zamieszkała w okolicy". A szkoda, bo tyle dobrego
                                                  słyszałam o tym przedszkolu o Ciebie. Czy naprawdę jest takie obłożenie
                                                  dzieciakami? Odezwij się. MamaDzidki
                                                  • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 24.01.05, 13:51
                                                    Hej hej!!! MIło Cię czytać wink))
                                                    Nie znam przedszkoli na Górskiego, znam Raj na Skarpie. Radzę Ci - składaj
                                                    papiery, a może się uda?
                                                    Sorki za pośpiech, ale robota goni i szef batem pogania wink))
                                                    Pozdrawiam serdecznie
                                                    wana
                                                  • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 24.01.05, 14:01
                                                    no to załamka. Jak to nie znasz? Czy przedszkola mają jakąś wspólną bazę
                                                    danych, w której są umieszczane zapisywane dzieci? Bo zostałam ostrzeżona przed
                                                    dublowaniam mojego dziecka w różnych przedszkolach. jak przedszkola się
                                                    wymieniają informacjami o naborze dzieci? Wiesz coś? Nie daj się szefowi. W
                                                    końcu on też człowiek Buziaczki.
                                                  • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 24.01.05, 14:14
                                                    Człowiek i to całkiem fajny, dlatego się nie wymiguję za bardzo smile))
                                                    O wspólnej bazie dla przedszkoli nie słyszałam, za to słyszałam o przedszkolu
                                                    na Górskiego, ale nie znam go z autopsji. U nas są dzieci i z Ursynowa, tak, że
                                                    możesz próbować, a naprawdę warto Ja jestem baaardzo z prze3dszkola zadowolona,
                                                    mam nadzieję, że Julenio też tam pójdzie.
                                                    Pozdrowionka serdeczne
                                                    wana
                                                  • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 25.01.05, 10:24
                                                    Witaj,
                                                    jestem pocieszona, choć troszkę. Bedę tam składać, ale jeszcze muszę tam
                                                    pojechac i zobaczyć i dotknąć. Przedszkole to jest czynne od 7.00 do 17.00?
                                                    Jakie zajecie dodatkowe? liczne grupy? co z leżakowanie? co maluchy robią?
                                                    gdzie chodzą? mają osobną jadalnię? Przepraszam, ża zasypuję Ci tyloma
                                                    pytaniami, ale Ty juz to przeszłaś i wszystko wiesz. Napisz mi proszę. Dużo
                                                    chętnych? i co jeszcze... no nie wiem, bedę myśleć. Buziaki i czekam na
                                                    odpowiedź
                                                  • wana Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 25.01.05, 12:05
                                                    Ok, od czego by tu zacząć...
                                                    1. Zajęcia dodatkowe: religia, angielski, taniec, gimnastyka, można
                                                    zorganizować grupę na basen - Rozbrat o parę kroków, moja córa chodziła przez
                                                    ponad 2 lata na zajęcia z instruktorem.
                                                    2. maluchy mają oddzielną salę po drugiej stronie szatni. Reszta dzieci ma sale
                                                    też oddzielne, ale przechodnie. Jest sprawiedliwy podział: każda grupa ma
                                                    każdego roku inną salę - są małe, ale przytulne.
                                                    3. Leżakowianie nie jest obowiązkowe - kto chce, ten śpi, inni bawią się
                                                    cichutko.
                                                    4. Przedszkole ma włąsny placyk, całkiem fajny.
                                                    5. Chodzą do parku, do CSW, mają wycieczki, teatrzyki,m itp.
                                                    Na razie to tyle.
                                                    Buziaczki
                                                    wana
                                                  • martynka0403 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 25.01.05, 12:26
                                                    dziękuję bardzo, zaraz dzwonie i może tym razem coś się uda. Basen - rewelacja,
                                                    mnoja Mała byłaby już kupiona. Już teraz najlepiej byłoby gdyby tydzień składał
                                                    sie z samych niedziel (chodzimy na basen).Trzymaj się i do usłyszyska. Buzi.
                                                    MamaD
    • mona-64 Re: szukam przedszola w śródmieściu (W-wa) 19.02.05, 20:41
      Witaj Martynka! Jeśli jeszcze nie wybrałaś przedszkola, serdecznie zapraszam
      Cię razem ze swoim dzieckiem na ul Czerniakowską 128 (www.krainausmiechu.z.pl.
      Nasze przedszkole jest przyjaznie dzieciom i ich rodzicom. Pracujemy na bardzo
      wysokim poziomie, co potwierdzają nasi rodzice. Sytuacje opisywane przez
      rodziców na innych forach dotyczących przedszkoli, u nas nie mogą mieć miejsca.
      Mamy bogatą ofertę skierowaną do rodziców i dzieci. Atmosfera fantastyczna,
      estetyka na najwyższym poziomie. Zapraszam! Przyjdź i oceń sama.

Nauczycielka przedszkola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka