Dodaj do ulubionych

Ile dzieci w grupie?

15.04.05, 10:11
Hej,
mam pytanie ile dzieci ma pod opieka jedna opiekunka w waszych przedszkolach??
U nas to 25 dzieci pod opieka jednej pani, czy to nie za duze obciazenie dla
jednej osoby?? Czy sprawa w rezultacie nie wyglada tak ze dzieci zajmuja sie
same soba??
Prosze o opinie.
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • anek.anek Re: Ile dzieci w grupie? 15.04.05, 10:28
      U nas grupa 20 dzieci (w przysłym roku powiększy się do 26) i dwie opiekunki na
      stałe. podczas posiłków, czy przy wychodzeniu na spacer dodatkowo jeszcze jedna.
      Przedszkole państwowe.
    • aniask_mama Re: Ile dzieci w grupie? 15.04.05, 10:34
      W maluchach na stałe są 2 panie dzieci ok. 25
      Ale w starszych grupach - a konkretnie np. w grupie mojego dziecka jest
      zapisanych 24, chodzi 18 jak dobrze pójdzie i pani jest jednak (w
      newralgicznych momentach np. obiad) są dwie.
    • sdomitrz Re: Ile dzieci w grupie? 15.04.05, 20:30
      U nas (3-latki) obecnie jest 25 osób w grupie, na to 2 Panie + jedna do pomocy.
      Panie wymieniają się (jedna jest od rana do obiadu, druga od obiadu do wieczoru)
      Na następny roz (4-latki) zapisano aż 32 osoby, a w 5-latkach na liście aż
      35 !!!!
      Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której miałaby zostać jedna Pani na tyle
      dzieci - po prostu nie dałaby sobie rady ani fizycznie ani psychicznie.

Zastanawiam się też nad tym, co będzie jak wszystkie dzieci przyjdą naraz.....
      będzie taki tłok... nawet w obecnej sytuacji czasem wchodzę na salę po dziecko
      i widzę, że warunki lokalowe raczej nie są odpowiednie dla takiej ilości, a co
      dopiero dla 32 osób!
    • przedszkole2 Re: Ile dzieci w grupie? 15.04.05, 21:00
      Przepisy traktują, że grupa przedszkolna moze liczyć do 25 dzieci, w Warszwie
      określona jest tez dolna granica, żeby mozna było otworzyć oddział to 21.
      Chociaż o jedno czy dwoje nikt się nie czepia. Proszę mi wierzyć, że sytuacja
      jest do opanowania. W najmlodszej grupie są dwie nauczycieli na kazdej zmienie
      jedna, czyli od rana do ok. 12 i od 12 do 17. Dodatkowo jest pomoc nauczyciela
      ( tylko w maluchach i w grupach 3-4 latków jeśli maluchów jest - jak dobrze
      pamiętam ponad 10 ). Dochodzi tez woźna, ktora również pomaga jeśli nie
      zajmuje się podawaniem posiłków, sprzątaniem, czy zmywaniem. Prosze mi wierzyć,
      że sytuacja jest do oponowania. Pamiętam pracę z grupami ponad 30 dzieci, było
      ciężko ale też nauczycielki dawały radę. WIem, że patrząc na jednego
      nakręconego malucha trudno sobie to wyobrazić ale w przedszkolu jest innaczej.
      O to proszę się nie martwić. Nauczycielka realizuje zajęcia, prowadzi zabawy ,
      a równiez jest też czas na dowolną zabawę pod jej okiem ( to też jest bardzo
      ważne ). Do ogrodu wychodzi też zawsze pomoc, która zresztą pomaga cały czas w
      sali. Wrzesień może wyglądac trochę tragicznie jednak wszystko się z czasem
      stabilizuje. To tylko odczucie osób patrzących z zewnątrz. Chociaż jest to dla
      pracowników tez bardzo trudny i wyczerpujący okres.
      • gosia_grabosia Re: Ile dzieci w grupie? 16.04.05, 15:22
        Potwierdzam, ostatnio byłam w komisji rekrutacyjnej w warszwskim przedszkolu.
        Dzieci powinno być 21 do 25 w jednej grupie. Pozostałe informacje podane przez
        przedszkole2 co do ilości wychowawczyń, opiekunow i pomocy tez są zgodne z tym,
        o jest w przedszkolu mojej córki.
    • kasiazk Re: Ile dzieci w grupie? 21.04.05, 08:50
      Teraz jest 7-ro dzieci i 2 panie na stale. Od wrzesnia synek pojdzie do 3-
      latkow i tam max. bedzie 12 dzieci i nadal 2 panie.
      Przedszkole prywatne w Wawie.
      Kasiazk
    • freon2 agulka322 21.04.05, 11:55
      A kto to jest opiekunka?! wink
    • mamaluna Re: Ile dzieci w grupie? 23.04.05, 12:19
      u nas grupy sa tez 25-osobowe.
      W 3 i 4-latkach sa po 3 panie (wychowawczyni plus dwie panie do pomocy)
      W 5-latkach juz tylko 2 panie na grupe czyli wychowawczyni i jedna pani
      pomagajaca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka