Dodaj do ulubionych

PRZEDSZKOLE ZAKONNE

09.10.05, 12:37
Prosze o opinie na temat przedszkoli prowadzonych przez siostry. Zastanawiam
sie nad takim przedszkolem dla mojej córki. A moze ktos zna przedszkole na
Januszowickiej we Wrocławiu?
Obserwuj wątek
    • aiona2 Re: PRZEDSZKOLE ZAKONNE 09.10.05, 13:31
      Kiedy jeszcze mieszkałam we Wrocławiu, to prawie każdego dnia mijałam to
      przedszkole. Zawsze widziałam tam uśmiechnięte i zadowolone dzieciaki. Chodzi
      tam nawet dziecko mojej kuzynki i też nie może się nachwalić, że tyle zajęć
      dodatkowych i taka dyscyplina, i plan dnia tak ciekawie ułożony. Zanim jeszcze
      przeniosłam się do Poznania to myślałam, żeby tam dać moją małą. Poszłam tam i
      troszkę mnie jednak zaskoczyło - negatywnie. Otóż cały personel rozmawiał ze
      mną jak z natrętnym petentem w urzędzie, każde moje pytanie trakując jako
      podważanie ich kompetencji. Na koniec skwitowano, że jak się nie zdecyduję to i
      tak na to miejsce jest 10 innych. Zapytałam kuzynki czy też ma takie wrażenie.
      Potwierdziła aczkolwiek jej to nie przeszkadza. Dla niej najważniejsze jest
      samopoczucie dziecka i to że jest tam bezpieczne. A dzieci są tam traktowane
      jak książątka.
      Jeśli się zdecydujecie to najlepiej już zacznijcie koło tego chodzić bo
      konkurencja jest rzeczywiście ostra!

Powodzenia
      • lilla_veneda Re: PRZEDSZKOLE ZAKONNE 10.10.05, 14:14
        Mój syn chodzi do zakonnego przedszkola. Jestem b. zadowolona. Siostry sa
        przemiłe i nigdy nie widziałam, zeby ktos miał tyle cierpliwości do dzieci.
        Wstyd się przyznac, ale lepiej sobie radzą z moim urwisem niz ja sama. Zawsze
        usmiechniete, pogodne, gotowe do pomocy. Żadnego pouczania ani nadęcia. Owszem,
        jesli sa uwagi to przekazywane bardzo grzecznie i taktownie. Dzieciaki maja
        ciekawy program, wiele czasu spędzaja na powietrzu. Na jedno tylko musisz sie
        przygotować. Jesli jesteś niezbyt religijna może razic Cię/przeszkadzać sposób
        wychowywania dzieci. Ciagle towarzyszy im modlitwa, przed jedzeniem, po
        jedzeniu, przed spaniem po spaniu itd. Nie kazdy rodzic posyłając tam dziecko
        zdaje sobie z tego sprawę. A powinien, bo potem jest niemile
        zaskoczony.Denerwuje go ciagle składanie rąk, a dziecko czuje rozdźwięk miedzy
        tym, czego uczą w przedszkolu a zwyczajami panującymi w domu. Taką decyzję
        trzeba przemysleć, aby maluch nie czuł się zagubiony.
        Słyszałam rózne opinie nt. zakonnych przedszkoli - bardziej i mniej przychylne.
        Wszystko zalezy od tego czego oczekujesz od takiej placówki. Ja nie mam nic
        przeciwko temu, że moje dziecko mówi "Szczęść Boże" i żegna się przed snem.
        Czasem mnie rozbraja, gdy wstaje podczas obiadu i składa rączki.
        Pozdrawiam,
        • anulla1 Re: PRZEDSZKOLE ZAKONNE 10.10.05, 15:05
          Ja pracowałam w przedszkolu u zakonnic i mam bardzo złe wrażenie- nie chodzi mi
          tu o moje utarczki z dyrekcją, ale o sposób traktowania dzieci (opinia mojej
          dyrektorki- lepiej dziecko szarpnąć niż na nie krzyknąć- bo nikt tego nie
          usłyszy... itp) i jawne okłamywanie rodziców przez dyrektorkę. Nie chcę
          generalizować, i stawiać w niekorzystnym świetle wszystkich przedszkoli
          prowadzonych zakonnice, ale ja sie bardzo zraziłam.
          Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka