gochamasl 20.10.05, 10:32 moze ktos wie cos nt. chlamydii, objawy , leczenie itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
delilian Re: chlamydia - jakie sa objawy 20.10.05, 21:10 Objawy to uporczywy kaszel... i nic wiecej - brak goraczki. U mojego dziecka w pierwszym momencie podejrzewano kaszel alergiczny, w trakcie leczenia p/alergicznego bylo coraz gorzej,w koncu kaszel stal sie okropny. Gdy w koncu osluchal go pediatra - pulmonolog, spadlam z krzesla jak uslyszalam diagoze - atypowe zapalenie pluc! Bez goraczki, samopoczucie dobre, apetyt ok... W zyciu bym nie pomyslala! Leczenie to 14-21 dni antybiotyku makrolidowego (np. Klacid) Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: chlamydia - jakie sa objawy 20.10.05, 21:52 u nas było krócej - trzy dni antybiotyku, ale nie było jeszcze zmian ani w płucach ani w oskrzelach, po prosty starszy kaszlał, smarkał, bez gorączki, i po tygodniu leczenia objawowego dalej mu się pogarszało... antybiotyk podziałał momentalnie Odpowiedz Link Zgłoś
weam Re: chlamydia - jakie sa objawy 21.10.05, 21:59 U mojej córeczki kaszel trwał 3 miesiące, z różnym nasileniem suchy męczący, czasami bywał mokry.Syropki, antybiotyki potem leki p./alergiczne z żadnym skutkiem.Poprawa była na tydzień i potem znowu to samo.W końcu właściwa diagnoza, oprócz tego zapalenie płuc.Z tego co wiem chlamydie trzeba leczyć b.długo min.3 tygodnie i koniecznie zrobić wymaz z gardła po przeleczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
bkoniecz Re: chlamydia - jakie sa objawy 26.10.05, 21:51 u nas skończylo sie u starszego 2 tygodniami w szpitalu a u malej 2 tygodnimi kaszelku. U mlodego choroba rozwinela sie w 4 dni - od "normalnego przeziebienia" w piatek przez szczekający kaszel w sobote i niedziele (leczylismy sie na wirusowe zapalenie krtani) w poniedzialek rano byly szmery w plucu w poniedzialek wieczorem powazne zmiany w obu plucach, 40 stopni goraczki, brak kontaktu za swiatem i sil zeby siedziec i podejrzenie sepsy jak dojechalismy do szpitala. Dziecko nie bylo zaniedbane bo nasza lekarka badala go co najmniej 1 raz dziennie, a przecietnie 2 razy. Bral antybiotyk przez 1,5 dnia przed tym najwiekszym kryzysem, ale to nie byl Klacid. Mloda miala kaszel przez jakies 2 tygodnie. 0 gorączki czy innych objawów> RTG tez wychodzilo bez problemow. Wszystko zalezy od dziecka, ale trzeba bardzo uwaznie obserwowac. Odpowiedz Link Zgłoś
grubakama Re: chlamydia - jakie sa objawy 30.10.05, 15:06 mój mały od dwóch tygodni ma kaszel i katar. Nie ma goraczki ten kaszel nie jest bardzo czesty ale najczęściej jest w nocy i jak spi w południe. Czy powinnam iśc do lekarza żeby go osłuchać, a może to przez spływający katar do gardła ten kaszel? Odpowiedz Link Zgłoś