Dodaj do ulubionych

chlamydia - jakie sa objawy

20.10.05, 10:32
moze ktos wie cos nt. chlamydii, objawy , leczenie itp.
Obserwuj wątek
    • delilian Re: chlamydia - jakie sa objawy 20.10.05, 21:10
      Objawy to uporczywy kaszel... i nic wiecej - brak goraczki.
      U mojego dziecka w pierwszym momencie podejrzewano kaszel alergiczny, w trakcie
      leczenia p/alergicznego bylo coraz gorzej,w koncu kaszel stal sie okropny.
      Gdy w koncu osluchal go pediatra - pulmonolog, spadlam z krzesla jak uslyszalam
      diagoze - atypowe zapalenie pluc! Bez goraczki, samopoczucie dobre, apetyt
      ok... W zyciu bym nie pomyslala!
      Leczenie to 14-21 dni antybiotyku makrolidowego (np. Klacid)
      • aluc Re: chlamydia - jakie sa objawy 20.10.05, 21:52
        u nas było krócej - trzy dni antybiotyku, ale nie było jeszcze zmian ani w
        płucach ani w oskrzelach, po prosty starszy kaszlał, smarkał, bez gorączki, i
        po tygodniu leczenia objawowego dalej mu się pogarszało... antybiotyk podziałał
        momentalnie
    • weam Re: chlamydia - jakie sa objawy 21.10.05, 21:59
      U mojej córeczki kaszel trwał 3 miesiące, z różnym nasileniem suchy męczący,
      czasami bywał mokry.Syropki, antybiotyki potem leki p./alergiczne z żadnym
      skutkiem.Poprawa była na tydzień i potem znowu to samo.W końcu właściwa
      diagnoza, oprócz tego zapalenie płuc.Z tego co wiem chlamydie trzeba leczyć
      b.długo min.3 tygodnie i koniecznie zrobić wymaz z gardła po przeleczeniu
    • bkoniecz Re: chlamydia - jakie sa objawy 26.10.05, 21:51
      u nas skończylo sie u starszego 2 tygodniami w szpitalu a u malej 2 tygodnimi
      kaszelku. U mlodego choroba rozwinela sie w 4 dni - od "normalnego
      przeziebienia" w piatek przez szczekający kaszel w sobote i niedziele
      (leczylismy sie na wirusowe zapalenie krtani) w poniedzialek rano byly szmery w
      plucu w poniedzialek wieczorem powazne zmiany w obu plucach, 40 stopni
      goraczki, brak kontaktu za swiatem i sil zeby siedziec i podejrzenie sepsy jak
      dojechalismy do szpitala. Dziecko nie bylo zaniedbane bo nasza lekarka badala
      go co najmniej 1 raz dziennie, a przecietnie 2 razy. Bral antybiotyk przez 1,5
      dnia przed tym najwiekszym kryzysem, ale to nie byl Klacid.

Mloda miala kaszel przez jakies 2 tygodnie. 0 gorączki czy innych objawów> RTG
      tez wychodzilo bez problemow.

Wszystko zalezy od dziecka, ale trzeba bardzo uwaznie obserwowac.
    • grubakama Re: chlamydia - jakie sa objawy 30.10.05, 15:06
      mój mały od dwóch tygodni ma kaszel i katar. Nie ma goraczki ten kaszel nie
      jest bardzo czesty ale najczęściej jest w nocy i jak spi w południe. Czy
      powinnam iśc do lekarza żeby go osłuchać, a może to przez spływający katar do
      gardła ten kaszel?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka