Dodaj do ulubionych

agresja wśród dzieci

01.10.08, 14:45
wczoraj w przedszkolu moja trzyletnia córka została uderzona przez swojego kolegę z grupy w nos. Na szczęście polała się tylko krew.
Z chłopce są kłopoty od pierwszego września, dziecko jest agresywne, pochodzi z patologicznej rodziny, matka nic nie robi,żeby zacząć zmieniać dziecko.
Nie chcę czekać, aż dojdzie do groźniejszego wypadku niż wczoraj. Jakie są kroki dalszego postępowania : w teorii i praktyce?
dziękuję za podpowiedzi. Katarzyna
Obserwuj wątek
    • takaja3 Re: agresja wśród dzieci 01.10.08, 16:58
      nie pomoge od strony formalnej, bo rozumiem że o to pytasz
      Moja mała wczoraj wróciła z mocnym ugryzieniem na rączce, dzisiaj ma
      sińca jak o, wszytskie ząbki odbite
      Z tym chłopcem tez od początku są problemy, tzn gryzie dzieci, wych
      jest poinformowana, nie wiem co bedzie dalej, bedziemy obserwować.
      No cóż wydaje mi sie ze nie mamy dużego wpływu na wych obcych
      dzieci, podejrzewam że usunięcie dziecka z danej gr to powazna
      sprawa i mały musiałby starsznie narozrabiac.
      Tylko kto bedzie decydował o tym co to jest strasznie?
      • asik_w Re: agresja wśród dzieci 01.10.08, 19:22
        Mamy podobny problem;/ w grupie synka jest chlopiec, ktory dokucza wlasnie
        mojemu dziecku( nie wiem czy innym dzieciom)najdziwniejsze jest to, ze w
        ubieglym roku tego nie bylo. Mlody ostatnio czesto sie skarzy, ze tamten go
        odpycha, dokucza, nasmiewa sie z niego. Siedza razem przy stoliku przy jedzeniu
        a moj jest straszny niejadek nie dosc, ze wielu rzeczy nie lubi to je wolno.
        Tamto dziecko jest wieksze i mam wrazenie, ze synek boi sie go. Wczoraj
        wieczorem uslyszalam jak Maly bawi sie pluszakami i jednym byl on a drugim tamte
        dziecko i ze bilo mniejszego misia i on plakal, powiem szczerze jestem
        zaniepokojona. Dzisiaj nie bylismy w przedszkolu z powodu wizyty u lekarza i do
        konca tygodnia siedzimy w domu ale w poniedzialek porozmawiam z paniami mam
        nadzieje, ze cos z tym zrobia a jezlei nie to sama porozmawiam z mama tego chlopca!
    • justyna-25 Re: agresja wśród dzieci 14.11.08, 12:58
      W takich przypadkach na pewno należy zgłosić pani w przedszkolu, (bez
      pretensji), że takie wydarzenie miało miejsce. Gdy moje dziecko przyszło do mnie
      z podobnym problemem, to aby dodać mu otuchy powiedziałam:"jak ON jeszcze raz ci
      coś zrobi, to powiedz, że ja sobie z nim porozmawiam" (trzeba się liczyć z tym,
      że do takiej rozmowy z małym okrutnikiem dojdzie i trzeba mieć przygotowaną mowę
      na tą okazję). Jeśli wiesz, że dziecko jest z patologicznej rodziny to nie
      robiłabym sobie większej nadziei, że rozmowa z mamą dziecka coś da.Problem
      agresji wśród dzieci w przedszkolu jest coraz częstszy i na ogół ludzie (rodzice
      i nauczyciele) nie wiedzą jak temu zaradzić. Ja polecam super książki na ten
      temattongue_outortmann Rosemarie "Gry i zabawy przeciwko agresji" Kielce.Wydawnictwo
      "Jedność" 2002, Gabriel Haug-Schnabel "Agresja w przedszkolu.Poradnik dla
      rodziców i wychowawców".Kielce.Wydawnictwo "Jedność" 2001.Książki nie są z
      gatunku ble, ble, ble, lecz zawierają praktyczne wskazówki.Możesz polecić je
      nauczycielce(ja sama jestem przedszkolanką, więc temat jest zbadany przeze mnie)
      i sama trochę poczytać do poduszki (do wypożyczenia w Bibliotece
      Pedagogicznej.Można zrobić gazetkę informującą rodziców jak radzić sobie z
      agresywnym dzieckiem i liczyć, że TA MAMA coś zacznie robić. Jeżeli to, co
      opisujesz nie było pojedynczym przypadkiem, lecz zdarza się często to dobry
      nauczyciel powinien się zaangażować w rozwiązanie problemu. Powodzenia. Mam
      nadzieje, że moje rady komuś się przydadzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka