Dodaj do ulubionych

CC w Orłowskim, proszę o opinie.

16.04.10, 08:48
Witam, okazało się, że jednak będę miała cesarskie cięcie w szpitalu
im.Orłowskiego. Mam kilka pytań, może któraś z Was Kochane opisałaby co i jak...?
Czy dają dziecko od razu do karmienia?
Ile trzymają po zabiegu w szpitalu?
Jaka jest opieka pooperacyjna i na salach poporodowych?
Jak z położnymi laktacyjnymi?
I...jaka jest atmosfera?

Dziekuję z góry za odpowiedźsmile)))))
Obserwuj wątek
    • aksa00 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 16.04.10, 13:55
      troche już o tym było. nawet dosyć szczegółowo ostatnio opisywano.
      ale odpowiem na twoje pyt.
      dziecka nie dają od razu do karmienia, tylko na drugi dzień. to b. dobry pomysł,
      bo nie ma siły aby sie ruszać i byłoby to niebezpieczne.
      po zabiegu jestes wypuszczana 3 dnia.
      opieka jest dobra. wiadomo są mniej i bardziej miłe położne. ale ogólnie jest ok.
      położnych laktacyjnych jesli ktos potrzebuje to musi trochę sam popytać.
      preferuje sie karmienie piersią.
      atmosfera...szpitalna. dosyć ciasno, ale ja czułąm sie bezpiecznie dlatego
      rodziłąm tam przez cc 2 razy. chociaz po 1 razie chciałąm wybrac inny szpital,
      lecz po wstepnej orientacji uznałąm że wcale lepszego nie znajdę.
      moze byc lepszy pod względem pokoi itd, ale opieka i wyposażenie tu jest b. dobra.
      • mamaolkaifranka Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 16.04.10, 17:19
        DZIĘKUJĘ Ci serdecznie!
        Wbrew pozorom mało jest wiadomości na temat cc w Orłowskim, szukam już od
        przedwczoraj, tym bardziej serdeczne podziękowania.
        Mam jeszcze pytanko - jakie kosmetyki i rzeczy trzeba mieć ze sobą, a co
        zapewnia szpital? Tego też starałam się "doszukać", ale niestety nie znalazłam,
        a na stronie szpitala zero informacjisad((
        Buźka wink
        • aksa00 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 18.04.10, 14:45
          trzeba mieć ze sobą wszystko dla dziecka. tzn szpital żadnych kosmetyków nie
          daje, chyba że w 1 dobie "pożyczy" do pierwszych przewijań, ale ogólnie wszystko
          swoje.
          jakby co to pytaj. bo jestem na świeżo z inf smile
          • mamaolkaifranka Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 18.04.10, 19:41
            Kochana, a powiedz, jak jest z tym kąpaniem Maluchów? Zabierają je, czy w ogóle
            nie kąpią? Bo ja pamiętam z pierwszego porodu (w Zośce), że przychodziła położna
            i myła dziecię, ale w Orłowskim słyszałam, że zupełnie nie...?
            I powiedz jeszcze, czy musiałaś domagać się, żeby po cc przynieśli Ci dziecko do
            piersi, czy same położne bez problemu i przypominania to robiły?
            I.... jak generalnie "wrażenia"...?

Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!!! smile))))))
            • aksa00 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 19.04.10, 13:09
              Jesli jestes w szpitalu normalnie, czyli te 3-4 dni po cc, to dziecku robią
              tylko toaletkę, czyli bez kąpania. pielęgnują pępek, wycierają na mokro itd. nie
              ma zbiorowego kąpania- to plus , bo w szpitalu nie jest to zbyt higieniczne, a
              dziecku przez te kilka dni brak wanienki nie zaszkodzi, za to kąpanie w wspólnej
              wannience i narażanie na jakies bakterie jest na pewno groźniejsze.

dziecko po cc widziałam od razu, ale przez chwilę i nie d piersi. nie miałabym
              na to siły i mleka tez od razu nie było. "docelowo" dostaje sie dziecko po nocy
              spędzonej na sali pooperacyjnej i poźniej już jest ono cały czas z tobą. przez
              tą noc jest dokarmiane przez położne. mój mały i mała nie mieli potem problemu
              z piersią i z ssaniem. jak już dostaniesz dziecko, to karmisz piersią i raczej
              nie ma dokarmiania, chyba że jest problem z mlekiem u ciebie.

wrażenia....jak pisałam, po 1 cc chciałam wybrać inny szpital np. praski,
              międzylesie, kasprzaka, ale w ostatniej chwili zdecydowałam że nie bede
              ryzykować i skoro wszystko za 1 razem było ok, to i za 2 razem wybrałam
              orłowskiego. chodziłam po tamtych szpitalach i wywarły na mnie gorsze wrażenie.
              ale można porównywać dopiero jak sie gdzieś urodzi.
              samo cc w orłowskim miałam bez komplikacji. nic sie złego nie działo. więc to
              chyba najważniejsze. mnie tylko denerwuję to że jest tam ciasno w salach. no ale
              to już inna sprawa.
              • mamaolkaifranka Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 20.04.10, 17:30
                jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedźsmile)))
    • eu81 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 21.04.10, 21:19
      Miałam CC pod koniec stycznia tego roku o 2 w nocy. Małego dostałam na stałe już
      o 9 rano. Jak dla mnie, jeśli chodzi o warunki to szpital jest ok, bez rewelacji
      ale spokojnie da się wytrzymać. Wychwalić mogę za to lekarzy i położne. Super
      atmosfera, bardzo mili i pomocni. Wyszłam ze szpitala w 3 dobie. Jeśli w
      przyszłości będę miała kolejne dziecko to wrócę do tego szpitala. Dla siebie i
      dziecka trzeba mieć wszystkie niezbędne przybory.
      Pozdr.
      • mamaolkaifranka Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 22.04.10, 07:14
        Witaj smile
        Gratuluję Maluszkasmile)))
        A powiedz, jak jest z odwiedzinami? Czy przestrzegają "żelaznych" zasad, czy
        przymykają oko na tatusiów, którzy nieco później się wymykają...?
        A może wiesz coś na temat sal pojedynczych poporodowych, czy są dostępne?
        Serdecznie pozdrawiam
        • eu81 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 22.04.10, 12:28
          Leżałam również na oddziale na początku stycznia, kiedy panowała grypa i ogólnie
          był całkowity zakaz odwiedzin. Wisiały kartki itp. Ale prawda była taka że każdy
          przychodził i wychodził kiedy chciał, nie było z tym żadnego problemu smile. Jeśli
          chodzi o sale pojedyncze to są, oczywiście odpłatne. Jedna sala jest
          jednoosobowa a jedna chyba dwuosobowa. Nie jestem w stanie powiedzieć nic o ich
          standardzie bo z nich nie korzystałam. Sama leżałam na sali 3 osobowej i muszę
          powiedzieć że było nawet luźno i w miarę spokojnie. Jeśli masz jeszcze jakieś
          pytania to z chęcią odpowiem. smile
          • mamaolkaifranka Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 23.04.10, 08:24
            Nawet nie wiesz, jak mnie podniosłaś na duchusmile))
            Mało jest generalnie informacji na temat szpitala im.Orłowskiego - wbrew
            pozorom. Ja wybieram się tam już 4 maja... Mam nadzieję, że wszystko będzie
            przebiegalo prawidłowo.
            A powiedz, kto robił Ci cesarskie cięcie?
            Jakie miałaś znieczulenie?
            Ja będę miała cc (wg planu) o 9.00 rano, prof.Jakiel ma je zrobić.
            Ciekawe, kiedy dostanę Maluchasmile))
            • gorzkacava Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 23.04.10, 09:53
              mamaolkaifranka, wysłałam Ci maila na priv. będę wdzięczna za kontakt
              ze mną.
              Pozdrawiam serdecznie,
              • mamaolkaifranka Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 26.04.10, 09:45
                odpisałam, ale... Ty chyba gdzieś zaginęłaśsmilesmilesmile
            • eu81 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 26.04.10, 09:43
              CC miałam robione przez dwie lekarki, jedna młoda, bardzo sympatyczna i dobrze
              mnie zszyła, wiem że ma na imię Kornelia ale nazwiska nie pamiętam.
              Na sali leżała ze mną dziewczyna która miała cc rano o 9 i bobasa dostała z tego
              co pamiętam chyba wieczorem tego samego dnia.
              Trzymam kciuki za pomyśle rozwiązanie
              Pozdrawiam
    • fossetta Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 27.04.10, 23:38
      Sama nie rodziłam w Orłowskim (na Karowej dwa razy), ale dwe moje
      znajome rodziły tam w przeciągu ostatniego m-ca.. ja byłam jako
      odwiedzjąca. Za to opinie o szpitalu-nie o personelu-słyszałam jedne
      z gorszych. Sale na położnictwie- faktycznie - moim zdaniem i w
      porównaniu z Karową..zdecydowanie za ciasne..mało w nich miejsca,
      panuje ścisk, tłok i zaduch.
      Pacjentki bardzo narzekały na stan toalet.. mówiły, że panuje w nich
      skandaliczny brudsad
      Nie wiem czy to przypadek, ale oby dwie znajome miały dokarmiane
      dzieci butelką ze sztucznym mlekiem z powodu skromnego pokarmu...sad
      Najlepiej wcześniej odwiedzic szpital i sprawdzić jakie panują w nim
      warunki..
      • mamaolkaifranka Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 28.04.10, 17:15
        Kurcze...Brzmi nieciekawie...
        Wystraszyłaś mnie troszkę, ale powiedz iluosobowe są sale?
        • fossetta Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 28.04.10, 18:43
          Znajoma przebywała w sali 4-osobowej. Sala naprawdę nieduża, miałam
          wrażenie, że dziewczyny miały tyle miejsca, żeby obrócić sie wokół
          własnej osi..zero intymnościsad Ale nie wiem, może są sale o
          podwyższonym komforcie..
          • eu81 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 28.04.10, 21:18
            hmm, tylko czy idziemy do hotelu czy do szpitala. Ja tam rodziłam nie ze względu
            na warunki powiedzmy bytowe ale ze względu na to że szpital ma trzeci stopień
            referencyjności i to było dla mnie najważniejsze a 2 czy 3 dni da się wytrzymać
            w każdych warunkach smile (a tam wcale nie są takie złe)
            • mamaolkaifranka Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 29.04.10, 08:32
              No tak, masz rację, oby opieka nad Maluchem i nade mną była jak najlepsza.
              Resztę się przeżyjewink))
              Dzięki wielkie za opinie dziewczynkismile))
              • agnieszka_z-d [...] 29.04.10, 12:45
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • fruzielka27 poród sn 02.05.10, 01:21
                  Ja rodziłam w Orłowskim latem. Co prawda nie miałam CC, ale byłam i
                  widziałam.
                  W lato tłok był nieprawdopodobny, chcieli nas odesłać jak
                  przyjechaliśmy, ale się uparłam, bo bardzo chciałam tu rodzić.
                  Szpital znałam wcześniej, leżałam 2 razy w b. przykrych
                  okolicznościach, ale dlatego, że obeszli się ze mną "po ludzku"
                  chciałam do nich wrócić.

Sale - owszem są dosyć małe i jak do każdej ktoś przyjdzie robi się
                  ciasno, ale to chyba nie jest najważniejsze? Zawsze można iść na
                  Karową, gdzie warunki bytowe sa bez porównania lepsze i zazwyczaj
                  łazienki w sali. Ale czy idziemy rodzić czy jedziemy na wczasy? wink
                  Ja mając wybór (znam lekarkę i to nie jedną z Karowej) wolałam
                  rodzić w Orłowskim, mimo że leżałam i w jednym i w drugim i mam
                  porównanie. Nawet w gorszych warunkach da się wytrzymać 3-4 dni.
                  Zresztą tu nie ma jakiejś tragedii. W WC brudu strasznego nie
                  widziałam, bardzie mi przeszkadzała niewielka ilość łazienek na
                  oddziale, ale z drugiej strony czekałam chyba tylko raz. A te co
                  narzekają na warunki w Orłowskim zapraszam na wizję lokalną do
                  dziecięcego szpitala na Niekłańską.

Tu na pewno mają super sprzęt dla maluszków i dobrych lekarzy.
                  Orłowski nie jest modny jak właśnie Karowa czy Zofia, a jak trzeba
                  zrobić cc to robią, a nie trzymają do ostatniej sekudny jak w dwóch
                  wymienionych wyżej.

Lekarze są fajni (ja nie spotkałam jakiegoś wybitnie niemiłego
                  podczas 3 pobytów), a dr Kornelia baaardzo sympatyczna! Mnie szyła
                  inna młoda lekarka, ale tez miała wyjątkową do mnie cierpliwość.
                  Położne super, szczególnie p. Małgosia, przy takim "cyrku" jaki był
                  wtedy w nocy, ruch jak na Marszałkowskiej (sama pół porodu spędziłam
                  na korytarzu, bo nie było miejsca) miała morze cierpliwości,
                  uśmiech, czas na pójście ze mną do WC, spytanie czy nie trzeba mi
                  czegoś itd. A nie była to opłacona położna, tylko dyżurna. Nie
                  sądzę, żebym umiała być taka ciepła i miła w środku nocy na takim
                  wariackim dyżurze. U nas nawaliła neonatolog, ale z drugiej strony
                  to był weekend, tłum ludzi i akurat było skomplikowane cc i tam
                  musiała być.

Dla dziecka jak pisza dziewczyny trzeba mieć wszytsko, dla siebie
                  środki higieniczne też.
                  Odwiedziny wg mnie bez ograniczeń, ale nie wiem jak jest jak jesteś
                  po cc.

Karmić zalecają piersią, ale jak któraś ma problemy to są gotowe
                  mieszanki, nikt nie każe walczyć z wrzeszczącym dzieckiem i
                  przystawianiem na siłę.

Gdybym miała rodzić raz jeszcze na pewno u nich. (pierwszy raz
                  rodziłam na Inflackiej)
                  • mamaolkaifranka Re: poród sn 02.05.10, 08:29
                    Jejku... nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak mnie podbudowałaśsmile)) Jestem trzy
                    dni przed pójściem do szpitala (5 maja mam już cc) i im bliżej tym bardziej się
                    denerwuję...
                    Dziękuję za opinię, mam wielką nadzieję trafić na równie miły personel, do
                    jakiego TY miałaś szczęście. Jeśli chodzi o sale, - wszystko się przeżyje, oby z
                    Maluszkiem było wszystko OK i opieka pediatryczna była dobrasmile))
                    Jeszcze raz dziękuję!
                    • fruzielka27 Re: poród sn 02.05.10, 11:49
                      Nie ma sprawy, jak męczy Cię jakieś pytanie, to pisz śmiało. Trzeba
                      pamiętać, że to są szpitale, a my idziemy tam rodzić, a nie na
                      spotkanie towarzyskie. Wiadomo - przyjemniej jest jak traktują Cię
                      po ludzku, ale wg moich doświadczeń tak właśnie jest.
                      Pozdrawiam
    • fineasz1 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 17.05.10, 12:48
      podnoszę,może są jakieś aktualne wspomnienia big_grin
      wszystko dla dziecka trzeba mieć, tzn dokładnie co oprócz ubrań?
      krem do pupy,płyn do mycia?
      • eu81 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 17.05.10, 20:51
        trzeba mieć wszystko dla dziecka,
        wieczorem przychodzą tylko pielęgniarki(???) i robią pobieżną pielęgnacje
        dziecka (przetarcie buzi i pępka, ważenie itp)
    • anna23441 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 21.05.10, 08:00
      Jak rozmawiałam z położną poradziła, aby mieć dodatkowo ręcznik dla
      dziecka, podobno zaraz po porodzie zawijają w niego maluszka i dają
      rodzicom.
      • mamaolkaifranka Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 03.06.10, 11:47

• gorzkacava Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 03.06.10, 15:07
          WIELKIE GRATULACJEsmile Cieszę się, że wszystko w porządku.
          Oj, ja będę miała do Ciebie wiele pytań. Mam nadzieję, że mnie jeszcze pamiętaszsmile CC przeprowadzał prof. Jakiel?
          Napiszę do Ciebie maila, bo pytań mam sporosmile
          Jeszcze raz szczerze gratulujęsmile
        • fruzielka27 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 05.06.10, 23:46
          Gratuluję smile Zaglądam tu i czekałam na wieści od Ciebie! To fajnie,
          że masz miłe wspomnienia. Podobnie jak i ja, choć ja rodziłam SN.
          Też jakbym miała rodzić raz jeszcze, to tam!
    • aniau1 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 06.06.10, 09:25
      Urodziłam w orłowskim przez cc 1.06. - opieka fantastyczna, bardzo sympatyczny CAŁY personel smile
      Bardzo szybkie reakcje lekarzy i położnych w przypadku złego samopoczucia, bólu, problemów z karmieniem.
      Z zamkniętymi oczami można tam jechać rodzić. Jedyną wadą jak dla mnie są bardzo ciasne sale, ale to przecież nie najważniejsze.
      • mamaolkaifranka Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 07.06.10, 15:01
        Witajciesmile
        Jesli chodzi o sale, Nam udało się i mieliśmy jedynkę. W sumie nie jest to
        (stosunkowo) droga sprawa, bo za dwie doby zapłaciliśmy 200 zł. (cc miałam 5.05
        a w domku byliśmy 07.05)
        Więc generalnie poród MARZENIEsmile
        • fruzielka27 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 08.06.10, 00:13
          Wiecie co, ja leżałam na sali 3 osobowej, która była przejściowa do
          następnej 3 osobowej. Do tego był żar na dworze, żaluzje zepsute, w
          sali jak piekarniku!
          I przeżyłam! oczywiście, pod nosem często mruczałyśmy z gorąca
          itd. wink Ale to naprawdę da się przeżyć. Ja po 2 dniach byłam w
          domu, więc nawet bez jedynki człowiek da radę smile
          • aurelia76 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 10.06.10, 17:55
            Też miałam cc w szpitalu im. Orłowskiego w zeszłym roku, w sierpniu. Owszem,
            przydałaby się klima wink zwłaszcza, że pokój 3-osobowy przez parę dni robił za
            4-osobowy, a leżałam tydzień. Generalnie było ok, jak dziecko jest dłużej niż 5
            dni to kąpią, tylko trzeba się przypomnieć. Moja córka miała dużą żółtaczkę i
            była chudziutka, dlatego zostawili nas dłużej.
            • fruzielka27 Re: CC w Orłowskim, proszę o opinie. 13.06.10, 15:54
              To może byłyśmy w jednym czasie? Bo ja też byłam w sierpniu, wtedy
              kiedy był starszny tłok - ja pierwszą dobę leżałam na patologii, bo
              nie było miejsc na położniczym wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka