gato.domestico 19.04.10, 11:51 Czy zawartosc torby do szpitala dla kobiet ktore rodza sn i cc jakos rozni sie? czy zabrac np mniejsza ilosc podkladow ginekolog. przy cc etc?czy sa jakies roznice? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawka74 Re: co do szpitala- cc 19.04.10, 14:15 Majtki - zażądałam przywiezienia takich, które mają wysoki stan, żeby gumka nie ocierała się o bliznę. Podkłady były potrzebne w ilości półhurtowej (z tym, że ja używałam ligniny szpitalnej , a nie tych okropnych pielucho-podkładów Belli, które się często poleca). Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczkaija Re: co do szpitala- cc 19.04.10, 14:42 a jak dla mnie podklady belli były dobre myśle że nie ma żadnrj różnicy miedzy tym a tym Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: co do szpitala- cc 19.04.10, 14:49 a co do porodu? szpital daje jakieś wdzianko czy można być w swojej koszuli/podkoszulku? Odpowiedz Link Zgłoś
mamafrania04 [...] 19.04.10, 15:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
leniwiec26 Re: co do szpitala- cc 19.04.10, 15:04 Gato.domestico, zadajesz pytania, które ja chcę zadać ja Cię poproszę później o sprawozdanie, też będę mieć cc na Ujastku, ale po Tobie - jakoś w drugiej połowie czerwca! Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: co do szpitala- cc 19.04.10, 15:28 nie ma problemu. zdam relacje a co sadzicie o podkladach ginekologicznym ABSORGYN? Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: co do szpitala- cc 19.04.10, 16:36 Absorgyn to ponoć to samo co Bella mi podkłady Belli przydały się przez pierwsze dwa dni gdy więcej leżałam, jak już całkiem wstałam to idealny był Hartman tak naprawdę tolista rzeczy jest taka sama jak do sn, przydatna może być woda mineralna w małej butelce na początek Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: co do szpitala- cc 19.04.10, 18:48 czy mozna od razu po cc pic, jesc- po jakim czasie ? Generalnie wiem ze cc sa przeprowadzane rano, wiec kiedy mozna zaczac wstawac?nastepnego dnia czy moze wieczorem? czy to zalezy od samopoczucia czy sa jakies standardy?( chyba 12h plackiem bez podnoszenia glowy to wymagane minimum?) Jak wyglada sprawa srodkow p/bólowych? czy nie ma z tym problemu? czy podaja do wenflonu, czy domiesniowo? Sorry ze tyle pytan, ale zbliza sie cc wielkimi krokami a wizyte mam za 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
anta1981 Re: co do szpitala- cc 19.04.10, 20:00 Jedzenie i picie to zależy czy będziesz znieczulona ogólnie czy w kręgosłup. Przy tym drugim to raczej nie będzie problemu ale ja chyba tylko piłam na jedzenie jakoś na początku nie miałam ochoty. A przepraszam przypomniało mi się że pierwszego dnia dostawałam kroplówki więc nie jadłam. Ja miałam cc o 9 rano i wstać pomogła mi pielęgniarka o 23:00. Ale ja ją poprosiłam żeby mnie spionizowała bo sama na bank bym nie wstała. Co do leżenia plackiem to właśnie jeśli znieczulenie w kręgosłup to trzeba leżeć ale mi szybko znieczulenie zeszło i leżałam na poduszce, mogłam przewracać się z boku na bok (przy innej operacji miałam zespół po punkcyjny właśnie dlatego że za szybko usiadłam i to była masakra- przez 4 dni czułam się jakby ktoś walił mnie wielkim młotem w głowę ale przy cc na szczęście to mnie ominęło i czułam się bardzo dobrze). Jak środki przeciwbólowe przestawały działać to wołałam położną i dawał kolejną dawkę. Ja dostawałam domięśniowo bo jestem uczulona na pyralginę. A tak to pewnie jest w kroplówce. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: co do szpitala- cc 19.04.10, 22:00 Miałam cc tuż przed północą (znieczulenie podpajęczynówkowe, cięcie metodą Misgav Ladach). Usiadłam następnego dnia około południa (miałam leżeć do chwili, w której nie zejdzie znieczulenie), po kolejnych trzech czy czterech godzinach poszłam pod prysznic. Przez całą noc po cc szły kroplówki, dostałam też środek przeciwbólowy dożylnie (pierwszy i ostatni, nawet o niego nie prosiłam) i zastrzyk przeciwzakrzepowy w brzuch (nic nie boli). W ciągu następnej doby tylko piłam, ale niewiele i małymi łykami. Półtorej doby po cc zjadłam normalne śniadanie. Ze szpitala wyszłam trzy doby po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: co do szpitala- cc 20.04.10, 22:12 te zastrzyki w brzuch mam od 1 dnia ciazy wiec mozna powiedziec ze przywyklam Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: co do szpitala- cc 20.04.10, 16:18 jeśli dobrze kojarzę masz mieć cc na Ujastek ? więc leżeć będziesz do następnego dnia rano najprawdpodobniej na sali pooperacyjnej, potem pomogą Ci wstać, prysznic i przeniosą Cię na oddział, pić można, jeść dostajesz dopiero na drugi dzień, środki przeciwbólowe sa dostępne bez problemu- najpierw kroplówki, zastrzyk a potem Paracetamol jeśli masz jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości to śmiało pisz na gazetowego, jeśli będę mogła to pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: co do szpitala- cc 20.04.10, 14:11 Podkładów weź tyle samo. Będziesz ich potrzebować. Dobrze jest mieć wysokie majtki, żeby nie dotykały do blizny. Jeśli będziesz miała niskie - zroluj sobie ich brzeg na odpowiednią wysokość. Możesz bardzo się pocić - przygotuj sobie kilka koszul na zmianę. Ale to bez względu na rodzaj porodu. Dobrze, żebyś miała kogoś bliskiego kto pomoże Ci pod prysznicem. Zasadniczo szykujemy to samo przy każdym rodzaju porodu. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: co do szpitala- cc 20.04.10, 21:59 Bardzo dobre są siatkowe majtki (nie flizelinowe tylko siatkowe). Rana się w nich dobrze wietrzy, przytrzymują podkłady, są wielorazowego użytku - można je prać. No i są na tyle wysokie, że brzeg/gumka nie zahacza o ranę. Odpowiedz Link Zgłoś