Dodaj do ulubionych

sanatorium - okres oczekiwania

19.05.10, 13:18
Chciałam zapytać osoby, które dostały skierowania do sanatorium (dla dziecka
pod opieką osoby dorosłej) ile czasu czekały od momentu złożenia wniosku i
rejestracji w NFZ do planowanego dnia rozpoczęcia pobytu w sanatorium.
Szczególnie interesuje mnie województwo mazowieckie.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kurczako [...] 20.05.10, 12:48
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • enilka Re: sanatorium - okres oczekiwania 21.05.10, 09:38
        Ja złożyłam 10 lutego i od razu dostałam przydział do Cegielskiego od 16 marca.
        Nie mogłam jechać, odesłałam od razu i po jakimś czasie dostałam info że mam
        czekać 8mcy, a 10 maja dostałam przydział na czerwiec. Jestem z mazowieckiego, i
        jak widać naprawdę nie ma reguły, zależy pewnie jak się trafi. Ja dzwoniłam do
        NFZ zapytać jak długo się czeka i powiedzieli, że skoro raz zrezygnowałam to
        teraz muszę czekać aż ktoś zachoruje i wskoczę na jego miejsce.
    • kasiaob2 Re: sanatorium - okres oczekiwania 06.12.10, 13:24
      Podbijam wątek. Właśnie dostałam pismo z NFZ, że syn został zakwalifikowany do leczenia sanatoryjnego, profil leczenia: choroby dolnych dróg oddechowych, średni okres oczekiwania - 3 miesiące.
      Zadzowniłam nawet do NFZ (Warszawa) zapytać co i jak, gdyż będzie to nasz pierwszy tego typu wyjazd no i jestem zielona. Pani zbytnio rozmowna nie była, uzyskałam jedynie informacje, że ten okres oczekiwania jest baardzo elastyczny i tak naprawdę może to być rzeczywiście 3 miesiące, a może być sześć lub miesiąc.
      Proszę napiszcie jakie macie doświadczenia z warszawskim oddziałem NFZ, jak długo czekałyście, czy po dostaniu "przydziału" do konkretnego miejsca była jeszcze jakaś możliwość zmiany w sensie z pensjonatu A na B, albo z morza na góry? Pani mi odpowiedziała: "różnie to bywa". Właściwie dalej nic nie wiem.
      Czy wiecie do jakich miejscowości kierują o tym profilu leczenia?
    • przeciwcialo Re: sanatorium - okres oczekiwania 06.12.10, 20:31
      My czekamy od sierpnia. Czekamy na termin nad morzem. Moze na wiosne? Ponoc oczekiwanie to ok. 9 mcy w małopolskim NFZ.
      • aura1508 Re: sanatorium - okres oczekiwania 24.10.11, 11:05
        podnoszę temat.
        Interesuje mnie woj. mazowieckie. Ile czasu od złożenia dokumentów czekacie na sanatorium dla dziecka?
    • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 24.10.11, 12:58
      ja dzis ide po skierowanie do lekarza, chcialabym sie zapytac mam z mazowieckiego jak skladalyscie to skierowanie? wysylal lekarz czy wy a moze udawalyscie sie (podobno gdzies na grojecka) i skladalyscie osobiscie? moze takie osobiste zlozenie sprawi ze oczekiwanie bedzie krotsze?
      • aura1508 Re: sanatorium - okres oczekiwania 24.10.11, 13:45
        kajluna84, ja też dziś idę po skierowanie smile Również jestem z mazowieckiego, mieszkam niedaleko W-wy smile
        Dziś odbiorę skierowanie a w tygodniu mąż podjedzie do NFZ na ul.Chałubińskiego i złoży osobiście. Co dalej będzie, nie wiem ale z tego co wyczytałam, w ciągu 30 dni otrzymam odpowiedź, czy dziecko się zakwalifikowało i który ma numerek. Potem można śledzić na strona nfz jak się numerki przesuwają.

Gdzie chcecie jechać? My do Dąbek, najlepiej wiosną big_grin

• kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 24.10.11, 13:58
      hej, my jestesmy z wawki, dzisiaj skierowanie, i pewnie w tygodniu podjade zlozyc, mlody ma astme wiec albo morze albo gory, choc ja wole morze, gdzies tam jeszcze znalazlam info ze mozna zlozyc oswiadczenie ze jest sie dyspozycyjnym i wtedy mozna wskoczyc na liste za kogos. tylko u nas jeszcze jest jeden problem. mlody ma 7 lat, wiec niby musi jechac sam, czego ja sobie nie wyobrazam. na pewno bede miala gdzies obok kwatere, choc najbardziej to chcialabym byc z nim w tym sanatorium. a twoje dziecie ile ma lat?
      • aura1508 Re: sanatorium - okres oczekiwania 24.10.11, 14:19
        Moja starsza córcia ma prawie 4 latka (urodziła się 25.12.2007), młodsza ma 2,5 roku także skierowanie biorę na starszą, ja jadę jako opiekun a młodsza dodatkowo.
        Moja starsza ciągle choruje na zapalenie ucha, każdy katar powoduje tą cholerną infekcję sad Ma przerośnięty migdał ale jeszcze nie do usunięcia bo nie wygląda na patologiczny, więc się nie kwalifikuje. Może się zmniejszy.
        Ja chcę nad morze do Dąbek, które uwielbiam big_grin
    • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 24.10.11, 14:26
      u nas jest zapalenie oskrzeli w okresach zimowcyh mniej wiecej co 3 tygodnie, migdalek juz wyciety jak mial 4 i pol roku ale zaczyna znow rosnac, do tego ma podobno astme oskrzelowa, zdiagnozowana tylko i wylacznie po ilosci zachorowan na zapalenie oskrzeli, mlodszy syn ma 2 ( wrzesien 2009) tez chcialabym go wziac, ale oni obaj to takie male diablysmile sluchaja sie tylko taty. mlodszy tez non stop zapalenie oskrzeli. wiec do tego sanatorium to tylko ze starszym, mlodszy pojedzie do babci, a w styczniu bede sie starac z pfronu na obu juz bo obaj maja orzeczenie o niepelnosprawnosci
      • aura1508 Re: sanatorium - okres oczekiwania 24.10.11, 14:28
        Oj to macie się z tym zapaleniem oskrzeli sad
        Moja młodsza jest z lipca 2009 smile Też choruje ale skierowania na nią nie dostanę bo jest za mała sad
        Zmykam do lekarza po skierowanie :-d
    • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 24.10.11, 14:31
      no wlasnie na mlodszego nie skladam bo dopiero od 3 lat, a i tak by nie dostali skierowania do tego samego sanatrium bo sa przedzialy wiekowe 3-6 i 7 wzwyz. na razie pojade ze starszym, zobacze jak jest a potem w styczniu na obu sie bede starac o dofinansowanie ale to z pfronu bo tam juz mozna z takim maluszkiem.
      • aura1508 Re: sanatorium - okres oczekiwania 24.10.11, 15:59
        My już po wizycie smile
        Skierowanie dostaniemy z czego już się cieszę ale najpierw mam zbadać małej krew i mocz smile
        Ponieważ ma katar i troszkę pokasłuje, w tym tygodniu syropki a w następnym badanie. Jeśli do tego czasu nic się nie wydarzy (czytaj zapalenie ucha), w następnym dostanę skierowanie.
        A w przyszłym roku postaram się również dla młodszej. Byłoby fajnie wyjechać z dwójką smile
    • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 24.10.11, 18:39
      my tez musimy porobic badanka i dostaniemy skierowanie do sanatorium.. u nas tez jest kaszel ale nasza pani doktor nie czeka az mu przejdzie bo tak bysmy musieli czekac do latabig_grin
    • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 09.11.11, 15:04
      my wlasnie dostalismy dzis list z przydzialem juz do sanatorium w kolobrzegu na 21, a skladalismy wniosek 2 listopada. wiec strasznie szybko.. na przydziale mamy date 3.11, wiec w jeden dzien rozpatrzyli nasze podanie i wyznaczyli miejsce.. a ja myslalam ze bedziemy czekac i czekacwink z jednej strony fajnie ze teraz bo balam sie ze moze wypasc na jakies swieta i ogolnie zalezalo mi zeby jechac w zimie ale z drugiej strony mam tylko tydzien na ogarniecie wszystkiego.
      • przeciwcialo Re: sanatorium - okres oczekiwania 09.11.11, 17:20
        Na samodzielne pobyty dostaje sie prawie z miejsca, na pobyt z opiekunem długo.
        • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 09.11.11, 18:08
          wlasnie nasza pediatra powiedziala mi ze to moze byc szybko bo jest duzo wolnych miejsc ale nie sadzilam ze bedzie az tak szybkowink
          • domi_33 Re: sanatorium - okres oczekiwania 09.11.11, 18:15
            no właśnie a czy jest taka zasada, że od 3 roku życia? jutro idę do pediatry, synek ma 2,7. dostanę już czy nie? kurcze musiałabym przed końcem wychowawczego się wyrobić (VIII 2012). i jak to zrobić? uncertain
            • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 09.11.11, 18:22
              wiesz co u mnie moj mlodszy skonczy 3 lata we wrzesniu 2012 i moja pediatra powiedziala ze w przyszlym roku da mi na niego tez. ze to nfz rozpatrzy wniosek, a tak jak wyzej bylo napisane matki z dziecmi dluzej czekaja wiec moze byc tak ze dostaniecie miejsce jak maluch bedzie juz mial 3. my wniosek bedziemy skladac tak okolo kwietnia wiec 5 miesiecy przed 3 urodzinami. wiesz.. nie zaszkodzi ci zlozyc wniosku, najwyzej dostaniesz odpowiedz ze jest za maly
              • domi_33 Re: sanatorium - okres oczekiwania 09.11.11, 19:38
                dzięki, to podpytam jutro. wybieram się z nim, więc jedzie z 'osobą towarzyszącą'. także okres oczekiwania dłuższy. a z jakimi kosztami się trzeba liczyć w ogóle. ktoś wie może?
                • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 09.11.11, 22:20
                  wiesz.. mysle ze to zalezy od lekarza i jego woli czy wypisze ci jesli nie skonczyl tych 3 lat czy bedzie robic problemy. a co do kosztow to zalezy kiedy pojedziecie i gdzie.. jak patrzylam mniej wiecej w tym okresie co my jedziemy na sanatoria to dla rodzica jest koszt okolo 1200, w tym masz spanie, posilki i przewaznie jeden zabieg. ale jesli termin wypadnie wam na wakacje to widzialam ceny 1600-1800. popatrz sobie na sanatoria dla dzieci z opieka.. np w rabce, debkach, swieradowie, ciechocinku.. ( nie wiem gdzie chcecie jechac) i tam w cennikach zawsze sa podane ceny dla opiekuna
                  • aura1508 Re: sanatorium - okres oczekiwania 10.11.11, 10:39
                    kaaluna84, faktycznie bardzo szybko dostałaś przydział smile
                    Ja właśnie odebrałam wyniki krwi ale po skierowanie idę w przyszłym tygodniu.
                    Chcę skierowanie dla małej ale ja jako opiekun, więc pewnie poczekamy troszkę. Sądzę, że przydział dostaniemy na wiosnę smile Zobaczymy smile
                    • przeciwcialo Re: sanatorium - okres oczekiwania 10.11.11, 14:32
                      My złozylismy w lipcu, na liście mamy nr 580. Jeszcze parę miesięcy poczekamy.
                      • domi_33 Re: sanatorium - okres oczekiwania 10.11.11, 15:06
                        bez sensu, nie dostałam dziś skierowania bo podobno odrzucają wnioski jeśli dziecko nie ma skończonych 3 lat. sad a jak skończy 3 lata to niedługo potem wracam do pracy. i teraz bym mogła poczekać i pojechać i jeszcze zdążyć a tak to muszę czekać. nie wiem czemu dzieci poniżej 3 lat są winne. co mniej chorują?
                        wrr - jestem zła, bez sensu. nie mam babć ani dziadków na emeryturach jeszcze i nie mam go z kim posłać. trzylatek sam nie pojedzie. uncertain
                        • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 10.11.11, 15:18
                          a wiesz.. moze zadzwon do nfz, i spytaj sie czy mozna wziac juz skierowanie jesli maly nie ma tych 3 lat a ty wiesz ze troche sie czeka na przydzial. moja pani doktor jak wypisywala starszemu to od razu chciala napisac mlodszemu i ja ja przystopowalam mowiac ze on dopiero 2 latka skonczyl. mama wyzej napisala ze czeka od lipca i jeszcze jest 500 osob ponad wiec wedlug mnie powinni ci pozwolic zlozyc to podanie a termin wyznaczyc po urodzinach dziecka
                        • przeciwcialo Re: sanatorium - okres oczekiwania 11.11.11, 09:56
                          Dla opiekuna nalezy sie l4- gdyby sie lekarz buntował to nalezy sie opieka z tych 60 dni w roku które się nalezą. NFZ może nie przyjac skierowania młodszego dziecka bo zwyczajnie nie będa mogli go zarejestrowac w systemie a musza zarejestrowac bezposrednio po otrzymaniu.
                          Ja do sanatorium z małym zawsze jeżdżę na opiece a nie na urlopie. Daje pediatrze skierowanie (ksero) z terminem i wypisuje mi l4.
                          • aura1508 Re: sanatorium - okres oczekiwania 11.11.11, 10:57
                            przeciwciało, owszem ale jeśli masz lekarza, który takie L4 ci wystawi. Sanatorium to albo urlop bezpłatny albo urlop wypoczynkowy, L4 jest na chore dziecko a sanatorium to nie jest szpital.Lekarze odmawiają wystawiania L4 na pobyt sanatoryjny bo dużo ryzykują wystawiając takie zwolnienie. Jest ono niezgodne z prawem.
                            Chyba, że masz lekarza, który robi wyjątek i się nie boi smile Pozazdrościć smile
                            • przeciwcialo Re: sanatorium - okres oczekiwania 11.11.11, 11:27
                              Nieprawda, owe 60 dni opieki mozna wykorzystac tez na zdrowe dziecko do 7 roku zycia bodajze. Sam pediatra to mówił więc przepisy zna. Do sanatorium z dzieckiem możesz jechac na urlopie ale możesz na opiece. Wiadomo opieka płatna jest 80% więc trzeba wybrac lepszą dla siebie opcje.
                              Lekarz niczego nie ryzykuje bo robi to zgodnie z prawem.
                    • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 10.11.11, 15:15
                      no wlasnie mega szybkosmile moja pani doktor mowila mi ze bedzie szybko ale nie sadzilam ze przydzial dostaniemy nastepnego dnia od zlozenia wniosku.. i z jednej storny dobrze bo nie trafilo nam sie na swieta a tak sie tego obawialam, i dobrze ze zima bo wtedy najwiecej jodu i najlepiej dla mojego malego, malutki minus to taki ze teraz wyjezdzamy na dlugi weekend, wracamy we wtorek i mam tylko 4 dni na przygotowanie nas do wyjazdu.. ale przynajmniej tam juz sobie odpocznebig_grin
                      • przeciwcialo Re: sanatorium - okres oczekiwania 10.11.11, 20:25
                        Starszy syn dostał tez zaraz w lipcu odpowiedź i termin samodzielnego turnusu ale zrezygnowalismy. Spróbuje zgrac chłopców w czasie.
                        • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 14.11.11, 10:14
                          bede tez tak probowala w przyszlym roku.. by obaj jechali mniej wiecej w tym samym terminie.. i zaznaczymy tylko jedno konkretne sanatorium, nie tak jak teraz byle gdzie.. moze uda sie razem..

a co do L4, jedna moja kolezanka dostala od razu L4 na cale 4 tygodnie sanatorium, pani doktor to zaproponowala.. a druga byla chyba u 4 badz 5 pediatrow i zaden nie chcial wypisac... to chyba zalezy na kogo sie trafi..
                          • aura1508 Re: sanatorium - okres oczekiwania 16.11.11, 13:52
                            Właśnie przed chwilą wróciłam od pediatry ze skierowaniem do sanatorium. Mam skierowanie nad morze, więc już się cieszę smile
                            W piątek mąż zawiezie je do NFZ i czekamy smile Mam nadzieję, że wyjedziemy wiosną smile
                            • kajluna84 Re: sanatorium - okres oczekiwania 16.11.11, 17:27
                              my jedziemy juz w niedziele tak by na rano w poniedzialek byc w kolobrzegu... mlody nie moze sie doczekac..ja znalazlam tania kwatere na przeciwko sanatorium..doslownie 50 m wiec jestem zadowolona.. odpoczne sobie.. nadrobie zaleglosci w lekturachsmile no i morzebig_grin uwielbiam je nie wazne czy latem czy zimabig_grin
                              • aura1508 Re: sanatorium - okres oczekiwania 16.11.11, 18:10
                                kajaluna84, życzę wam super wyjazdu smile Oby pogoda dopisała smile Odpoczywajcie i kurujcie się smile
                              • przeciwcialo Re: sanatorium - okres oczekiwania 16.11.11, 19:39
                                Daj namiary jak możesz na konto gazetowe. Ja czekam na terminy, jak sie trafi Kołobrzeg to może się przyda.
    • kajluna84 to ja podpijam temat;) 01.09.13, 15:38
      jakis czas temu wypowiadalam sie tu na ten temat... a teraz ja potrzebuje odpowiedziwink moj starszy w tym roku byl znow w sanatorium.. tym razem w rabce.. bylo super.. pojechal ze swoim kuzynek o rok mlodszym.. zlozylysmy ich skierowania w poniedzialek z prosba by dostali razem przydzial wyjechali w czwartekwink..

a teraz chce jechac z malym jako opieka.. ile mniej wiecej czeka sie u nas w mazowieckim na termin? i jak to jest z oplatami? jak biore pokoj dwuosobowy to znaczy ze jest dla mnie i mojego synka? czy te dwojki to dwie mamy plus dzieci? bedzie wdzieczna za kazda odpowiedzwink
      • kajluna84 Re: to ja podpijam temat;) 01.09.13, 15:39
        podbijamsmile
        • emma_me Re: to ja podpijam temat;) 02.09.13, 12:50
          właśnie wróciliśmy z Dąbek, wniosek złożyliśmy w lutym, po 3 tyg dostałam info, że wyjazd za ok 4 miesiące, w lipcu dostałam skierowanie na termin 9-30 sierpnia.
          • emma_me Re: to ja podpijam temat;) 02.09.13, 12:53
            w sanatorium w którym byłam nie łączyło się rodzin, były pokoje 2 i 3 osobowe. Ja dostałam trójkę bo jechałam z dwoma synami, za siebie zapłaciłam 2205 zł.
            • kajluna84 Re: to ja podpijam temat;) 03.09.13, 14:22
              dzieki wielkie za infowink dzis wlasnie zanioslam skierowanie.. pani z okienka powiedziala mi ze czeka sie okolo 3 miesiecy.. zobaczymy jak pojdzie.. mamy wpisane i morze i gory.. wiec moze bedzie szybciej... patrze na te ceny pokoi tak licze ze 2000 tys to bedzie na pewno.. ale za prawie miesiac nocleg plus jedzenie to i tak nie wychodzi duzo tak mi sie wydaje.. bo jak ze starszym jezdzilam i bralam kwatery to wychodzilo duzo wiecej.
              • emma_me Re: to ja podpijam temat;) 04.09.13, 09:17
                ja zapłaciłam ponad 2 tys bo jechałam w tzw sezonie, poza jest zdecydowanie taniej. My mieliśmy zaznaczone morze i może dlatego tak to się przeciągnęło w czasie smile
                • kajluna84 Re: to ja podpijam temat;) 05.09.13, 19:58
                  ja uwielbiam morze... nawet i zima... pierwsze sanatorium ze starszym byl to kolobrzeg w grudniu, a drugie sanatrium to byla rabka i styczen i pelno sniegu i tez super... wiec dla mnie lokalizacja nie gra roliwink nie jestem wybredna ... tylko zeby jak snieg to snieg byl a nie plucha.. i zeby nie padalowink tylko takie mam zyczeniewink
    • yuk-ka Re: sanatorium - okres oczekiwania 03.12.13, 10:18
      Witam,
      Mój syn w grudniu kończy 6 lat. Dużo choruje (oskrzela, płuca, ucho) i pomyślałam, że może sanatorium mu pomoże. Mam też córcię, która w styczniu 2014 skończy 3 latka. Jak myślicie jaka jest szansa, aby obydwoje dostali skierowanie w jedno miejsce w tym samym czasie? Córka nie jest jakoś specjalnie chorowita. Można tak "profilaktycznie" korzystać z sanatorium? I czy synowi przysługuje pobyt z opiekunem?
      • malwinka_86 Re: sanatorium - okres oczekiwania 31.05.17, 08:09
        czy ktoś z woj. łódzkiego otrzymał właśnie termin na wyjazd z dzieckiem? interesuje mnie kiedy było składane skierowanie do nfz oraz na kiedy zostało przyznane leczenie i gdzie (morze czy góry)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka