fil.ona 07.12.10, 17:39 W kwietni czeka mnie cc i szukam szpitala w którym będę czuła się dobrze z maleństwem .sszukam info o szpitalu bródnowskim i praskim .Jak wygląda planowana cesarka , trzeba mieć skierowanie?,ilu osobowe sa sale poporodowe?itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tetetka.81 Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 08.12.10, 17:53 Też się dopisuje, kto może napiszcie jeszcze czy mąż może być przy cc i jak wygląda pobyt od razu po cięciu, (czy na specjalnej sali, czy może ktoś być i kiedy przynoszą dzidzię)? Odpowiedz Link Zgłoś
marta_an Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 09.12.10, 13:54 Ja rodziłąm 5 lat temu na Karowej (SN-co prawda). Nie wiem jak sam poród wygląda, ale po CC przewożą na salę "pooperacyjną" gdzie pomagają w opiece nad dzieckiem i jest ciągle przy mamie. Po dobie przewożą już na "zwykłą" salę. Też ciekawa jestem jak to wygląda. Jak długo przed terminem porodu należy się udać do szpitala ze skierowaniem do CC? Każdy powinien przyjąć/zapisać? Odpowiedz Link Zgłoś
bluex Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 09.12.10, 18:02 Polecam Madalińskiego. Praski i Bródnowski odrzuciłam, chociaż jakoś do nich bardziej po drodze miałam. Głównie ze względu na złe opinie i takie szczegóły jak np. wkładanie w praskim cewnika na żywca tj. przed podaniem znieczulenia brrrrr Na Madalińskiego na cc trzeba mieć oczywiście skierowanie od ginekologa i przyjść z nim na konsultację do ordynatora. On kwalifikuje do cc. Mi wyznaczono konkretny termin, kiedy miałam przyjechać na cc . Na pierwszą konsultację przyszłam w skończonym 37 tc, drugą miałam tydzień później (musiałam mieć nowsze USG)i wtedy zapisano mnie na cc na 06.09.2010 czyli w skończonym 39 tc. Aha. Na konsultację trzeba się zapisać telefonicznie, bo ordynator przyjmuje tylko w poniedziałki i są mega kolejki. Byłam baaaaardzo zadowolona z opieki, maluch jest od razu z Tobą - położne przystawiają go do piersi od razu jak przewiozą Cię na salę pooperacyjną czyli ok. 30 minut po cc - wcześniej (na Sali operacyjnej) przytulają Ci malucha do twarzy )) Tatuś może być przy cc za dodatkową opłatą (bodajże 150 pln) i to on dostaje Malucha jak Ciebie szyją. CC miałam w poniedziałek a w czwartek wróciłyśmy do domku ) Dodam, że mój ginekolog nie pracuje w tym szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
margarita2388 Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 09.12.10, 23:32 A z jakich wskazań miałaś cc? Ja do tej pory rozwazałam szpital bródnowski ale po ostatniej wizycie na ip mam wątpliwości i biore właśnie pod uwagę madalińskiego. Mój lekarz prowadzący tez nie pracuje w zadnym szpitalu ale widzę, ze u Ciebie nie miało to znaczenia. Długo czekałaś na konsultacje u ordynatora? Odpowiedz Link Zgłoś
tetetka.81 Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 10.12.10, 11:33 Piękną wizję tu roztaczasz, nie wiecie czy nie ma tam problemów z podważaniem wskazań poza ginekologicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
bluex Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 10.12.10, 17:25 To nie jest kwestia roztaczania wizji tylko moich przeżyć i odczuć. Oczywiste jest to, że znajdziesz sto wpisów negatywnych na temat Madalińskiego a jednocześnie 100 pozytywnych na Praski czy Bródnowski. Bo każda z nas inaczej odbiera poród i wszystko co z nim związane i ma zupełnie inne oczekiwania. Można też trafić na inną zmianę personelu itd. Ja miałam planowe cc, bo to była moja pierwsza ciąża a Mała była ułożona miednicowo i była dość spora. Myślę, że ordynator z Madalińskiego (dr Adamowicz) może mieć zastrzeżenia co do poza ginekologicznych zaleceń do cc, ale to moje subiektywne odczucie. To dość specyficzny (czyt. ciężki) człowiek… Jak dzwoniłam żeby się do niego zapisać to wolny termin był na za 2 tygodnie. Jako ciekawostkę napiszę, że świetny ordynator jest w praskim (Dr Czempiński) i akurat rozważałam cc w Praskim głównie ze względu na niego, no ale finalnie stanęło na Madalińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
margarita2388 Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 10.12.10, 21:50 Dzięki za odpowiedź. Zadzwoniłam dzis na Madalińskiego i umówłam sie na konsultację do ordynatora na najbliższy poniedziałek. Myslałam, ze dłuzej bedę musiała czekać, ale pewnie udało sie tak szybko ze wzgledu na moj termin porodu (za 3 tyg). Mam przyjechac między 12 a 13-tą. Ty tez miałas pojawic sie w danych godz czy byłaś umówiona na konkretną? O godz wejscia do gabinetu decyduje kolejność przyjścia pacjentek, długo czekałaś? Piszesz, ze to dość specyficzny człowiek, na co konkretnie trzeba sie nastawić przed wizytą z nim? Moze masz jakies wskazówki? Kurcze zaczynam sie stresować.... Odpowiedz Link Zgłoś
bluex Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 11.12.10, 12:17 To fajnie, że udało się tak szybko. Przyjedź wcześniej, bo przed wizytą u niego musisz iść do rejestracji a potem na pomiary (waga, ciśnienie, tętno płodu). Bez tego ordynator Cię nie przyjmie, a na pomiary czasem nie ma kolejki a czasem jest meeeeeega długa (decyduje kolejność przyjścia, na dodatek dziewczyny na KTG wchodzą bez kolejki do tego samego gabinetu a bywa, że jest tylko jedna położna). Więc zdarza się, że pomiar odbębnisz w 3 minuty a innym razem utkniesz w kolejce do pomiarów i przeleci Ci kolejka do Adamowicza. Ruletka. Ja robiłam tak, że przyjeżdżałam o 11:30, zajmowałam sobie kolejkę do ordynatora (bo już zazwyczaj ktoś czekał) i szłam do kolejki na pomiary. Dr Adamowicz zazwyczaj przyjmuje w asyście położnej. Będzie oglądał Twoje dokumenty (skierowanie, wyniki, USG czy co tam masz), może poogląda brzuch. Pacjenta traktuje raczej jak przypadek medyczny a nie człowieka, no ale jest mega fachowcem. Potem nie będziesz miała z nim raczej nic wspólnego Nic się nie bój (chociaż ja też się stresowałam A dlaczego masz skierowanie na cc? Odpowiedz Link Zgłoś
margarita2388 Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 11.12.10, 14:15 Dziekuję za cenne wskazówki. U mnie cc ze względu na dystocje szyjkowa. Pierwszy poród miałam wywyłowany trzy razy i dopiero za trzecim podejsciem pojawiły się mega skurcze, które trwały 12h a moja szyjka nawet nie drgnęła, nie skróciła sie, nie mówiąc juz o jakimkolwiek rozwarciu. Urodziłam 10 dni po terminie przez cc. Mam nadzieję, ze to bedzie wystarczjące wskazanie, tym bardziej, ze jestem juz po jednym cieciu i nie wyobrazam sobie przechodzic przez to wszystko jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
bluex Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 11.12.10, 15:36 Trzymam zatem kciuki !!! I koniecznie napisz jak tam po wizycie. Zakładam, że masz skierowanie od lekarza prowadzącego ? Odpowiedz Link Zgłoś
waforki Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 11.12.10, 20:10 Pozwolę sobie wtrącić się do rozmowy. Mam również wskazanie do cc z powodu ułożenia miednicowego przy pierwszej ciąży. Byłam już raz na konsultacji u dr. Adamowicza w 37 tc, otrzymałam potwierdzenie, że faktycznie poród odbędzie się przez cc, natomiast dr. zalecił czekać do samoistnego rozpoczęcia akcji porodowej, wtedy mam jechać na IP i odbędzie się cesarka. Bluex, napisz mi proszę jak było w twoim przypadku - czy miałaś wcześniej ustalony termin cc (przed terminem, czy po?). Jak wyglądało przyjęcie na IP? Czy doktor zalecił przed cc jakieś dodatkowe badania, czy bazowaliście na tych, które robiłaś wcześniej? Z góry dziękuję za info - może mnie troszkę uspokoisz bo czekanie do terminu baaaardzo mnie stresuje Odpowiedz Link Zgłoś
bluex Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 13.12.10, 00:41 Mnie dr Adamowicz wyznaczył konkretny termin cc - drugą i ostatnią konsultację miałam 30.08 a wyznaczony termin cc na tydzień później tj 06.09. Gdyby coś się zaczęło dziać wcześniej tj. przed wyznaczonym tym terminem, to kazał natychmiast jechać na IP i wówczas cc na gorąco. Generalnie termin porodu wg OM miałam na 11.09 ale wszystkie USG wskazywały na wcześniejszą datę, na dodatek Mała miała mieć (wg ostatniego USG) ok. 4kg a ja jestem b.drobna. Sam dr Adamowicz stwierdził, że mam bardzo duży brzuch, ale cały czas uważał, że cc odbywa się przed terminem… Oprócz dużej wagi córeczka miała pępowinę dwunaczyniową. Nie wiem co zadecydowało, że ja miała konkretny termin a TY nie… może powyższe ? Aha. Doktor po pierwszej konsultacji kazał zrobić ponownie USG, bo to które miałam liczyło kilka tygodni. Żadnych innych badań nie kazał robić. CC po rozpoczęciu akcji porodowej ma dużo zalet, bo Maluch wtedy na pewno jest gotowy na przyjście na ten świat. Nic się nie martw Odpowiedz Link Zgłoś
waforki Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 13.12.10, 21:35 Dziękuję za wyjaśnienie. Mam jeszcze tydzień do terminu więc siedzę i czekam cierpliwie na USG wybieram się w 40 tyg. mam nadzieję ostatecznie potwierdzić ułożenie maluszka. Pewnie w okolicy Świąt maluch będzie się pchał na świat Odpowiedz Link Zgłoś
margarita2388 Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 14.12.10, 19:50 Skierowanie od lekarza prowadzącego miałam ale nikt tak na prawde o nie nie prosił, ani w rejestracji ani sam ordynator. Wizyta u ordynatora zakończona sukcesem. Zerknął na ostatnie usg, pytał o pierwszą ciażę, poród i cc. Obejrzał bliznę po cc i wyznaczył termin cięcia na 28.12. Upewnił się jeszcze czy na pewno nie chce próbować rodzić sn i czy chce mieć drugie cięcie. Jak poród zacznie sie wczesniej to przyjeżdżam na IP i rozwiazują przez cc. Teraz juz mogę spac spokojnie, bo to, co ostatnio sie działo i czego nasłuchałam sie w innym szpitalu spędzało mi sen z powiek. Faktycznie lepiej wczesniej sie tam pojawic. Ja byłam ok 11.20, od razu zajełam sobie kolejkę u ordynatora (i juz byłam 4), sporo czasu spedziłam w kolejce do rejestracji i później w kolejce żeby zrobic pomiary. Odpowiedz Link Zgłoś
bluex Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 15.12.10, 11:15 No to super ! Bardzo się cieszę, że wszystko się udało I oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
eva24c Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 13.12.10, 22:50 Ja miałam planowane cc w szpitalu Praskim. Trzeba mieć skierowanie od lekarza prowadzącego ciążę. MNiej więcej w 36-37 tyg ciąży trzeba się zgłosić na izbę przyjęć ze skierowaniem na wyznaczenie daty cięcia. Ja miałam wskazania kardiologiczne - nikt ich nie podważał i nie musiałam wcześniej się kłaść na patologię w celu weryfikacji wskazań (co zaproponowano mi w szpitalu MSWiA). Dzień przed planowaną cc (i oczywiście wcześniej wyznaczoną) zostałam przyjęta na patologię ciąży (tam miałam pobrane badania krwi, ktg, rozmowa z anestezjologiem) i następnego dnia miałam cc. Przed zabiegiem miałam wykonaną lewatywę (wcześniej zapytano mnie o zgodę), cewnik moczowy miałam założony już po znieczuleniu. Mąż czekał za drzwiami - zanim zdążyli mnie pozszywać mąż widział dziecko i mógł z nim pobyć kilka minut. Po cc przewieźli mnie na salę pooperacyjną - tam kilka razy przynosili mi synka do karmienia. Na sali poporodowej są 3 łóżka - ale panie połozne przychodziły często, podawały leki przeciwbólowe i ogólnie były zainteresowane i sympatyczne. Następnego dnia po cc trafiłam na salę ogólną. Wszystkie sale są 2-osobowe i odremontowane. Jest cicho i kameralnie. Jedyny minus to 2 łazienki - ale nie ma tam tłoku więc kolejek nie było. Wszystkie położne bardzo miłe, panie noworodkowe również. Polecam ten szpital. Jeśli miałabym rodzić kolejne dziecko to tylko w tym szpitalu. Jeśli byś miała jakieś pytania to pisz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eva24c Re: Planowanie cc w którym szpitalu wawa 13.12.10, 22:53 Zapomniałam dodać że nie miałam lekarza prowadzącego z tego szpitala. A co do możliwości obecności męża przy cc to się nie orientuję. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga123 do Eva24c 14.12.10, 18:15 Proszę napisz mi dokładnie jak mam postępować aby się zapisać na cc:poprostu mam przyjść na IP ,dzwonić ,umawiać się najpierw do jakiegoś lekarza ?.Będę wdzięczna za podpowiedź bo jestem tak przerażona tym cc że sama nie wiem co mam robić... Odpowiedz Link Zgłoś
eva24c Re: do Eva24c 14.12.10, 21:49 Ja zrobiłam tak: poszłam w 37 tyg na IP ze skierowaniem - w tym czasie miał dyżur zastępca ordynatora (tak mi się trafiło - więc może lepiej wcześniej zadzwonić i dowiedzieć się kiedy ma dyżur) - zostałam podłączona do ktg przez położną, potem przyszedł dr i ustalił termin kiedy mam się zgłosić. Nie ustalałam wcześniej swojego przyjścia. Byłam na IP z rana, tak ok 9. Miałam jeszcze zaświadczenie ze wskazaniem do cięcia od swojego kardiologa i wszystkie badania z ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga123 Re: do Eva24c 15.12.10, 14:35 Ewo, Bardzo dziękuję za informację. Baaardzo mi pomogłaś (zrobię podobnie) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eva24c Re: do Eva24c 16.12.10, 09:21 Nie ma za co. Życzę pomyślności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś