camadreja 09.04.11, 21:05 Witam, będę miała planową CC w szpitalu na Wołoskiej, będę bardzo wdzięczna za opinie, odnośnie warunków, podejścia lekarzy, położnych i pomocy przy karmieniu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coccin_elle Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 02.05.11, 21:30 Hej, nie wiem czy Twoje pytanie jest jeszcze aktualne (na kiedy miałaś termin?)... Ja miałam planowe/nieplanowe cięcie na Wołoskiej - po prostu dzidziuś się trochę pospieszył i przyszedł na świat przez cc, ale na kilka dni przed planowanym wcześniej terminem. Samo cięcie wspominam świetnie - szybko, praktycznie dla mnie bezboleśnie (dostałam tylko jeden raz po wszystkim kroplówkę przeciwbólową, bo więcej nie potrzebowałam), po kilku godzinach mogłam sobie przejść z pooperacyjnej do własnego pokoju a po dwóch dniach wróciliśmy z dzieckiem do domu. Jeśli tylko możesz sobie na to pozwolić finansowo, polecam wynajęcie indywidualnego pokoju (są dwa, ze wspólną łazienką). Dla mnie było to super rozwiązanie, przede wszystkim dlatego, że mąż mógł być z nami dowolnie długo, a nie ograniczany godzinami odwiedzin (chociaż, jak się zorientowałam, na oddziale nie jest to bardzo rygorystycznie przestrzegane). My również zafundowaliśmy sobie indywidualną opiekę poporodową i były to chyba jedne z lepiej wydanych w życiu pieniędzy - przemiła pielęgniarka noworodkowa towarzyszyła mi przez 12 godzin pomagając przy dziecku i ucząc jak postępować z maluchem (dla mnie było to bardzo wartościowe, mimo, że wcześniej chodziliśmy na szkołę rodzenia). Generalnie mam wrażenie, że pielęgniarki noworodkowe są bardzo fajne, miłe i pomocne. Natomiast położne bardzo różne - od przemiłych po jedną taką bardzo brutalną zołzę (jej "pomoc" przy nauce karmienia to istny koszmar!). Jak masz jakieś konkretne pytania, to pisz! Odpowiedz Link Zgłoś
bee.ba coccin_elle 03.05.11, 20:13 Wstępnie wybrałam sobie Inflancka do porodu, ale faktycznie mswia mam niemalże pod domem. Napisz jak to finansowo wygląda. Jakie są oplaty. bo może warto byloby jednak mi wybrac ten szpital.. Odpowiedz Link Zgłoś
kiki74 Re: coccin_elle 04.05.11, 08:41 Jeśli się zastanawiasz nad Inflancką i Wołoską, to przy sn nie wybrałabym żadnego z tych szpitali. Ja mam planowe cc pod koniec tygodnia i wybrałam Wołoską. Odpowiedz Link Zgłoś
bee.ba Re: coccin_elle 04.05.11, 11:31 A możesz coś więcej napisać? dlaczego do sn (na razie nie mam przeciwwskazań do niego) lepiej nie podchodzić na Inflanckiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
kiki74 Re: coccin_elle 04.05.11, 12:22 Nie to,że lepiej nie podchodzić. Bez przesady. Ja opieram się głownie na co słyszałam od siostry, ale jest tutaj też wątek o Inflanckiej. U siostry wyglądało to tak,że o 21.00 pojechali z mężem na porodówkę i ona została położona - kazali spać, a mąż wrócił do domu. Wzięła zzo (bardziej z ciekawości), oxytocynę, nacięcie. O 8.00 rano urodziła córkę i następnego dnia wypis. Ja się trochę zdziwiłam się,że cały poród odbył się na leżąco. Żadnych aktywnych pozycji, prysznica. W sumie ani nie narzekali ani nie chwalili. Warunki - ok, bo szpital po remoncie. Ale czy to nacięcie było konieczne jak dzieciak mały? Może to jedynie kwestia wykupienia położnej dopytania o warunki. Ja 4 lata temu wybrałam Madalińskiego (mimo,że mieszkam blisko Inflanckiej) z własną położną,tyle że nie była potrzebna bo od razu miałam cc. I teraz jak bym rodziła naturalnie też bym wybrała ten szpital, bo warunki i opieka są tam naprawdę super. Pomoc laktacyjna bardzo ważna przy pierwszym dziecku. Siostra miała problemy z karmieniem - ja nie. Po prostu nikt się tam nią nie zajął tak jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
coccin_elle Re: coccin_elle 04.05.11, 18:30 Jeśli chodzi o opłaty za indywidualny pokój czy za indywidualną opiekę poporodową, to szpital ma oficjalny cennik tych usług. Ja już nawet za dobrze nie pamiętam ile to kosztowało (taka byłam zaaferowana narodzinami dziecka, że nie spamiętałam) ale taki 12-godzinny indywidualny dyżur pielęgniarki noworodkowej to koszt rzędu, jeśli dobrze kojarzę, ok. 350zł. Najlepiej zadzwoń na oddział, to Ci szczegółowo podadzą ceny. Tak mi się wydaje, że fajnym pomysłem jest odwiedzenie oddziału np. w weekend (jest wtedy najspokojniej) i zobaczenie samej , czy Ci tam odpowiada (ja tak zrobiłam na kilka tyg przed porodem). Co zaś do sn na Wołoskiej, to oczywiście się nie wypowiem, bo miałam cc, ale z tego co słyszałam, to tam jest bardzo trudno o zzo jeżeli się chce rodzić w znieczuleniu (nie mają anestezjologa na oddziale). Z minusów tego szpitala, to dla mnie był właściwie jeden - brak odpowiedniego doradztwa laktacyjnego (doradca laktacyjna jest bodajże raz w tygodniu - ja nie utrafiłam, bo byłam tylko 2 doby). Oczywiście każda położna uważa, że na takim doradztwie się zna i każda mówi co innego, więc mnie już drugiego dnia od tego głowa bolała! Ale poza tym byłam zadowolona. Przy czym nie wiem jak bardzo moje doświadczenia są reprezentatywne, bo przecież brałam usługi zindywidualizowane, więc pewnie i trochę i byłam traktowana inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
bee.ba Re: coccin_elle 05.05.11, 09:23 To można tak po prostu wejść sobie do szpitala na oddział? Przyznam nie wiedziałam. Podobno podczas kursu szkoły rodzenia jest wizyta na oddziale szpitala, ale sądziłam że ogląda się ten w którym się decyduje rodzić. Jeśli tak, to bardzo fajna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
coccin_elle Re: coccin_elle 05.05.11, 13:13 Tak, można sobie wejść. Możesz ewentualnie zadzwonić wcześniej i powiedzieć, że chciałabyś przyjść (ja tak zrobiłam i położna, która odebrała tel doradziła mi weekend, że wtedy jest najspokojniej) - mnie powiedziano, że nie ma problemu, aby sobie przyjść i obejrzeć. Nr tel znajdziesz na stronie internetowej szpitala. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bee.ba Re: coccin_elle 05.05.11, 13:49 Bardzo Ci dziekuję za tą informację. Na pewno skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
asiasia_86 Re: coccin_elle 19.01.12, 18:36 Ja rodziłam w szpitalu na Wołoskiej pod koniec września. I zupełnie nie zgadzam się z Twoją opinią na temat pań noworodkowych. Spędziłam w szpitalu kilka dni, bo mały musiał dostawać antybiotyk. Na początku też zupełnie nie radziłam sobie z karmieniem i przystawianiem go do piersi. Ale siostry noworodkowe zawsze z życzliwością służyły pomocą i dobrą radą. Po kilkanaście razy dziennie pytały czy sobie radzę. Faktem jest, że podawały wiele różnych informacji, ale patrząc na to z perspektywy czasu wiem, że mają one ogromną wiedzę i znają wiele "sztuczek", dzięki którym udało mi się przebrnąć przez pierwsze trudy związane z laktacją. Wykonują naprawdę ciężką pracę, która nie ogranicza się tylko do zmierzenia ciśnienia i siedzenia na korytarzu. Jestem im bardzo wdzięczna, bo bez nich na pewno zrezygnowałabym z karmienia piersią. I jeżeli będę rodzić drugi raz to tylko na Wołoskiej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
carollka_27 Re: coccin_elle 28.01.12, 10:39 Podpisuje się pod poprzedniczką. Szpital super, opieka jeszcze lepsza. Rodziłam na Wołoskiej 10 stycznia więc całkiem na świeżo mogę wyrazić swoją opinię. Wszyscy mili i pomocni, siostry od noworodków, pielęgniarki, lekarze. Złego słowa nie powiem, jak rodzić to tylko tam Odpowiedz Link Zgłoś
ana.tolka Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 23.05.11, 13:03 dzięki za ten wpis. Ja również będę miała planowe cc za 7-8 tygodni i chce wykupić pojedyncza sale. Chciałabym podpytać o te pielęgniarkę noworodkowa, za którą dodatkowo płaciłaś. Pamiętasz może jak się nazywała? I jeszcze jedno - czy mąż mógł być z Tobą na sali operacyjnej, czy czekał na korytarzu? Z góry dzięki za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
coccin_elle Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 23.05.11, 18:45 Tak, Mąż był ze mną na sali operacyjnej podczas całego cc i to było świetne przeżycie, bo razem po raz pierwszy ujrzeliśmy naszego synka, wspólnie usłyszeliśmy jego pierwszy krzyk... bardzo to było wzruszające. Więc jeśli tylko Twój M nie ma nic przeciwko uczestnictwu, to polecam! Oczywiście Mąż był od strony mojej głowy, więc obydwoje mieliśmy pole operacji zakryte parawanem. Co do uczestnictwa Męża w cc był, z tego co pamiętam (rodziłam kilka miesięcy temu) tylko jeden warunek - musiał mieć swoje, kupione wcześniej specjalne ubranko (takie jak noszą lekarze na salach operacyjnych). Wydaje mi się, że możliwość uczestnictwa M w cc jest tam standardem, ale możesz jeszcze spytać (czy cięcie będzie wykonywał lekarz prowadzący Twoją ciążę?) - w każdym razie u nas nie było z tym najmniejszego problemu, przy czym miałam to właśnie uzgodnione jeszcze w czasie ciąży z moim lekarzem prowadzącym. Co do jednoosobowej sali, to zwrócę jeszcze Twoją uwagę na to, że jedna z tych pojedynczych sal ma coś w rodzaju wanienki. Co prawda jeśli nie masz wykupionej indywidualnej opieki poporodowej, to nikt Ci dziecka przy Tobie kąpać nie będzie, ale z taką indywidualnie się Tobą opiekującą pielęgniarką możesz uzgodnić, że chcesz przy niej przećwiczyć pierwszą kąpiel malucha. Ja sobie ten trening bardzo chwaliłam, bo w ogóle ten indywidualny dyżur pielęgniarki dał mi dużo pewności siebie w opiece nad dzieciaczkiem. Wiesz co, nie jestem pewna imienia tej pielęgniarki (nie wiem czy to szalejące po porodzie hormony, czy zaaferowanie noworodkiem spowodowały u mnie taką amnezję dotyczącą różnych detali z okresu pobytu w szpitalu - zresztą jak pisałam, ja rodziłam kilka miesięcy temu) - wydaje mi się, że Ola, ale głowy sobie uciąć nie dam. To była młoda, przesympatyczna dziewczyna, pamiętam, że mówiła, że pochodzi z Lublina. Przy czym ja jej nie umawiałam wcześniej, tylko po porodzie powiedziałam położnej, że będę chciała z takiej indywidualnej opieki skorzystać i to położna spytała pielęgniarek noworodkowych która chce sobie wziąć taki dodatkowy dyżur. Generalnie swoje życzenia co do takich indywidualnych usług (pokój, opieka poporodowa) radzę zgłaszać jak najszybciej gdy jesteś już w szpitalu, żeby sobie to zaklepać (jak wspomniałam, są tylko dwa takie indywidualne pokoje). Odpowiedz Link Zgłoś
ana.tolka Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 23.05.11, 18:52 wielkie dzieki za szybka odpowiedz! Tak, cc bedzie wykonywal lekarz prowadzacy. Juz niedlugo mam kolejna wizyte, na ktorej doprecyzujemy szczegoly, a pozniej planuje odwiedzic oddzial, zeby wszystko "dograc". jeszcze raz wielkie dzieki za podpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
monicar Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 23.06.11, 17:38 Dziewczyny, jestem w 32 tc ciąży bliźniaczej i planuję rodzić właśnie na Wołoskiej. Będę miała skierowanie na cc od lekarki, która tam pracuje, ale chodzę do niej prywatnie. Mam pytanie, jak wygląda opieka po porodzie. To znaczy kiedy po cc dają dziecko "na zawsze", tzn. przynoszą mamie i ma sobie radzić. Ile kosztuje wynajęcie pokoju pojedyńczego, a ile kosztuje wynajęcie pielęgniarki/położnej do pomocy? Dla mnie to b. ważne, bo to będą moje pierwsze dzieci i nie wyobrażam sobie, że ogarnę to wszystko tak od razu. Z góry dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kiki74 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 23.06.11, 21:12 Urodziłam tam przez cc planowane 6 maja rano. Dziecko do opieki odstałam następnego dnia o 7 rano. Miałam dwójkę, jedynkę zajęła dziewczyna z pakietem Medicoveru. Opieki po porodzie nie dało się wykupić tzn. położna z dyżuru powiedziała,że obdzwoni koleżanki i zapyta kto chce wziąć taki dyżur. Niestety nikt się nie zgłosił. Miałam lekarza prowadzącego z tego szpitala, który powiedział,że nie ma na to wpływu. Było mi bardzo ciężko - na szczęście szybko nas wypisali Odpowiedz Link Zgłoś
ana.tolka Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 25.06.11, 16:08 Zaciekawilo mnie to co napisalas, ze jedynke zajela dziewczyna z pakietem Medicoveru. Czy wiesz cos wiecej na ten temat? Czy szpital ma podpisana jakas umowe z Medicoverem? Odpowiedz Link Zgłoś
kiki74 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 25.06.11, 21:32 Tak mają umowę, na parterze w szpitalu jest rejestracja Medicover. Mi lekarz na wizytach mówił,żeby nie liczyć na tę jedynkę, więc się nie nastawiałam. Dwójka też jest OK zwłaszcza w miłym towarzystwie - ja takie miałam, ale jest dość ciasna. Inne sale - nie wiem. U nas było tak,że był to dzień cesarek, bo była nas kilka. Ja cięta byłam jako pierwsza i jako pierwsza opuściłam salę pooperacyją. Położna, która mnie przenosiła mówiła coś mówiła o tym że jedynka jest dla kogoś z Medicover. Natomiast z tą opieką po porodzie to jest jakaś ściema - niby jest - wiadomo ile kosztuje, a nie było jak z niej skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
ana.tolka Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 25.06.11, 21:59 Dzieki za potwierdzenie. W takiem raziemusze zglebic kwestie tej wspolpracy z Medicover. tak na marginesie, w Medicover nic nie wiedza o wspolpracy z MSWIA przy porodach. Odpowiedz Link Zgłoś
kiki74 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 26.06.11, 11:04 No to nie wiem, może od kiedy Medicover ma szpital bardziej zachęca do porodu u nich a tutaj nieoficjalnie dają pierwszeństwo osobom z pakietem z uwagi na współpracę w ogóle. www.medicover.com/plpl/ubezpieczenia/1131,Siec-szpitali.htm W każdym razie jak będziesz miała możliwość to na wszelki wypadek umów się na cc w piątek, wtedy zostajesz na weekend kiedy jest mniejszy ruch i mąż czy inna osoba do opieki może siedzieć u Ciebie cały dzień. W tygodniu jest to bardziej ograniczone. PS Kup sobie takie siateczkowe majtki Hartman na po porodzie Jak coś jeszcze mogę pomóc, to pytaj Odpowiedz Link Zgłoś
ana.tolka Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 29.06.11, 15:51 dziewczyny, po cc! mam jeszcze pytanie o to, kiedy przenosza z sali pooperacyjnej na poporodowa. Przeczytalam juz kilka sprzecznych wpisow. Czy odbywa sie to tego samego dnia popoludniu (a wiec juz pierwsza noc na poporodowej), czy dopiero po 24 h? Oczywiscie pytm o planowe cc, ktore ma miejsce przed poludniem. kiki74 - zakupy juz poczynione!dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
coccin_elle Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 30.06.11, 19:51 Przeczytałam, że kiki nie udało się załatwić indywidualnej opieki poporodowej - współczuję Ci, bo ja się na to na przykład już przed porodem mocno nastawiałam i byłabym zła, gdyby mi się nie udało jej mieć. Ale jak pisałam we wcześniejszych postach - ja akurat miałam, bo pielęgniarka noworodkowa się zgłosiła i mnie to odpowiadało, o czym już pisałam. Co do leżenia na pooperacyjnej po cc, to nie wiem jak to jest standardowo, ale jak się okazuje na moim przypadku - można dość sprawnie przejść na poporodową. Ja miałam cesarkę robioną nad ranem (Mały postanowił do nas wyjść wcześniej niż planowany termin cc) i już około południa zostałam przeniesiona na poporodową (a więc jakieś 6-7 godzin po porodzie). Stało się tak dlatego, że obok mnie przywieźli na pooperacyjną kobietę po cc, u której zaczęło się ostre krwawienie. Zbiegli się więc na tą pooperacyjną chyba wszyscy lekarze, a że salka jest mała, to się mnie postanowili szybko z niej pozbyć A że anestezjolog orzekł, że już mogę wstać, to i z chęcią się spionizowałam przy pomocy pielęgniarki (nie takie pionizowanie straszne, jak je opisują!) i przy pomocy Męża przedreptałam sobie do zarezerwowanej wcześniej sali jednoosobowej. A tak na marginesie - na oddziale są 2 jedynki, chociaż to oczywiście zależy od obłożenia, czy uda się ją sobie zarezerwować. Jak pisałam, warto chyba jak najwcześniej po przyjeździe do szpitala zgłaszać takie życzenia. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ana.tolka Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 17.07.11, 14:34 W miniony poniedzialek dolaczylam do mam, ktore sa juz "po". Wiedzac jak bardzo wszystkie informacje odnosnie porodu sa cenne, postanowilam jak najszybciej opisac jak to wygladalo w moim przypadku. CC mialam planowe.O 7.00 stawilam sie na IP, bylam jedyna zapisana na ten dzien, wiec od razu zrobili mi KTG, badanie, podali kroplowke. Jeszcze przed 10.00 bylam na sali operacyjnej. Dostalam znieczulenie (super anestezjolog i cudowna asystentka - dzieki niej zachowalam niesamowity spokoj do konca operacji), do akcji wkroczyli lekarze operujacy. Maz byl ze mna od samego poczatku, na czas operacji zostal przeniesiony do pokoju obok i przez okienko wszystko obserwowal. Dzieciako bardzo szybko pojawilo sie na swiecie i zostalo przekazane pielegniarkom noworodkowym. Nie ma pierwszego kontaktu na piersi, mozna jedynie ucalowac. Gdy ja bylam szyta, maz wrocil na korytarz i dostal lozeczko z synkiem. Gdy zostalam pozszywana, przeniesina na lozko, wszyscy razem pojechalismy do sali pooperacyjnej. Zostalam tam az do 5 rano nastepnego dnia. Standardowo pionizowanie odbywa sie po 12 h od podania znieczulenia.opieka poloznych na sali pooperacyjne - fantastyczna. Milo i profesjonalnie. Na pochwale zasluguje rowniez personel neonatologiczny, poza kilkoma wyjatkami - pelen profesjonalizm i zaangazowanie! Polecam wynajecie pojedynczej sali poporodowej. Daje to niesamowity komfort pierwszych chwil z noworodkiem. Na tej sali nie sa zupelnie pzestrzegane godziny odwiedzin. Doba w pokoju 220 zl, nocleg osoby towarzyszacej 214zl. Na koniec kilka porad: CO WARTO ZABRAC: - majtki sietkowe Hartmann - rozmiar L dla osob w rozmiarze 40 w czasie ciazy - wkladki Hartmann - 1 opakowanie maxi (mi wystarczyko kilka szt; 1 opakowanie midi, jesli wypuszcza po 2 dobach) - podklady na lozko - 2-3 szt - wlasne sztucce i kubek - laktator - nakladki do karmienia - (uratowaly mi zycie!) - zgrzewka wody niegazowanej + butelka z 'dziobkiem" - suchary - masc na obolale sutki - polecam Bepanthen - przedluzacz CZEGO NIE WYKORZYSTALAM: - recznikow dla dziecka - byl kapany raz po porodzie przez pielegniarki - pieluchomajtek dla doroslych - kupilam w panice, ze bedzie tyle krwii... to wcale nieprawda! Suegeruje nastawic sie optymistycznie do cc - nie taki diabel straszny. Jestem tydzien po opercji i nie spodziewalam sie ze bede sie tak dobrze czula. I na koniec: uwazam, ze jesli zdecydujecie se na pojedyncza salke, nie warto wychodzic po 2 dobach na sile - my bylismy 4, ze wzgledu na niska wage synka. Dzieki temu wrocilismy do domu spokojni, ze wszystko wiemy i ze damy sobie sami rade. Ja bylam juz "na chodzie", dziecko jadlo regularnie, waga zaczela wzrastac. polecam z czystym sumieniem szpital do cc planowego! Odpowiedz Link Zgłoś
megi-616 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 24.07.11, 12:14 Witaj! Gratuluję udanego porodu. Za 6 tyg mam planowane cc w tym szpitalu,mam pytanie:kiedy załatwiałaś sobie tą salę jednoosobową?Ja mam zamiar to załatwiać ok 3 tyg przed porodem,czy to nie za późno?(skoro są tylko 2 takie sale??)I jeszcze jedno:czy nie orientujesz się czy mają tam dobry sprzęt dla noworodków??Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ana.tolka Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 28.07.11, 18:39 Sale rezerwowalam 2 tyg przed porodem, jak juz mialam umowiony termin. Sale sa 2, to prawda. Zasada jest taka - pierwszeństwo ma osoba, ktora pierwsza zostala przyjeta do szpitala. Czyli jesli komus przedluzy sie pobyt ( tak bylo w moim przypadku), a ty mialas rezerwacje, sali nie dostaniesz. Warto rezerwacje zrobic osobiscie, w czasie zwiedzania oddzialu (najlepiej wybrac sie w w-end). Co do sprzetu - szpital ma III stopien referencyjnosci - czyli najlepszy sprzet dla noworodkow. Taki sam poziom jak na Karowej. daj znac, jesli w czyms moge jeszcze pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
aniag1982 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 03.08.11, 08:44 Cześć dziewczyny, A czy ktoś mógłby coś napisać o porodzie naturalnym na wołoskiej? Jak jest obecnie ze znieczuleniem, lekarz zapewnia że od ok 2 miesięcy jest i to bezpłatne...? Jakie wrażenia, warunki na położnictwie, czy brałyście położną na poród? Będę wdzięczna za wszystkie informacje, za 2 miesiące mam termin, stamtąd mam lekarza prowadzącego i zastanawiam się.. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga9520 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 18.11.11, 16:03 Ja rodziłam na Wołoskiej naturalnie 10 pażdziernika 2011r. Sam poród przebiegł bez komplikacji, chociaż ból był nie do zniesienia ( nie mialam znieczulenia). Położne na sali porodowej super natomiast ja w przeciwieństwie do większości opinii mam dużo zastrzeżeń do pań położnych które zasiadają przy konsoli na korytarzu. Poza podaniem leków przeciwbólowych nic nie robią chociaż i z tym jest problem na nocach bo jeśli ktoś chce dostać coś w środku nocy to najpierw musi znaleźć położną ( podpowiem że zazwyczaj śpią w środku tam gdzie jest konsola ale obudzone nie są miłe). Co do karmienia też nie można liczyć na ich pomoc bo zawsze odsyłają do pielęgniarek noworodkowych. Ja miałam duże problemy z karmieniem piersią bo nie miałam mleczka w piersiach i mały nie chciał ssać ale panie z noworodków mimo różnej opinii co do sposobu karmienia zawsze służyły pomocą a przede wszystkim są dostępne CAŁĄ NOC. Podsumowując opiekę na wołoskiej : - położne na sali porodowej SUPER - ginekolodzy OK - położne na korytarzu przy konsoli ZERO POMOCY -pielęgniarki noworodkowe i lekarze od dzieci BARDZO POMOCNI Odpowiedz Link Zgłoś
magdamam Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 27.02.12, 19:00 Ja również rodziłam na Wołoskiej trzy tygodnie temu. Mam piękną zdrową córeczkę, co do opieki przychylam się do wypowiedzi kingi9520 opieka jest super z wyjątkiem pań zasiadających na korytarzu. Jeśli przychodzi się do nich z jakimś problemem z dzieckiem to nie pytają nawet o co chodzi tylko od razu odsyłają na noworodki. Nie potrafią udzielić żadnej porady w sprawie dziecka. Co do samej opieki nad moją Córeczką chciałam serdecznie podziękować panią z noworodków które mimo faktycznie nieco różnych wersji co do karmienia piersią bardzo mi pomogły. Miłe i zawsze służące pomocą super. Mam tylko zastrzeżenie do pani pediatry która codziennie rano bada dzieci, mało konkretna i strasznie wścibska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
camadreja Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 03.08.11, 22:18 hej, założyłam ten wątek jakiś czas temu i teraz sama mogę już podzielić się doświadczeniami Generalnie jestem BARDZO zadowolona z CC na Wołoskiej. Sama operacja przebiegała w miłej atmosferze, super profesjonalnie, bardzo miła anestozjolog, pediatra, która badała dziecko - wszystko super. Po operacji przewożą na salę operacyjną, gdzie w zależności od godziny i nateżenia ruchu na sali moze też być obecny ojciec dziecka no i dziecko oczywiście też Potem dają trochę odpocząć i po 12 h pionizują i przechodzi się do sali, gdzie już ma się dzidziusia cały czas. Początkowo planowałam wykupienie sali indywidualnej, ale na miejscu stwierdziłam, że sala podwójna też jest w porzadku, zwłaszcza, że można się podzielić doświadczeniami z inną mamą, a godzin wizyt personel prawie w ogóle nie przestrzega i mąż mógł być z nami kiedy tylko chciał. Jeśli chodzi o personel to od salowych po lekarzy wszyscy są bardzo mili, pomocni i atmosfera jest naprawdę bardzo w porządku. JEdyna uwaga to pielęgniarki noworodkowe, które udzielają pomocy odnośnie karmienia, mają różne teorie na ten temat, często sprzeczne i trochę można od tego zacząć wariować, zwłaszcza jeśli są jakieś problemy z karmieniem, a niestety na początku jest to częste. Generalnie jednak odział jest naprawdę fajny i jeśli kiedyś będę jeszcze musiała skorzystać z tego typu usług, na pewno będę rodzić na Wołoskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
aniag1982 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 03.08.11, 22:28 Gratulacje serdeczne!!! A co z porodami sn na wołoskiej? znajdzie się ktoś, kto by troszkę opisał bieżącą sytuację.... Odpowiedz Link Zgłoś
megi-616 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 04.08.11, 13:54 Gratulacje!!! Za 3 tyg też będę tam miała cc i mam pytanko:czy jeżeli jest wszystko w porządku to dają dziecko do przytulenia na sali operacyjnej czy tylko pokazują?Miałam już kiedyś cc,ale w innym szpitalu i nie dali mi dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
justina86 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 04.08.11, 19:05 Także mam planowane CC na Wołoskiej 22 sierpnia i też dołączam się do poprzedniego pytania. A dodatkowo chciałam zapytać -Czy przed zabiegiem jest wykonywana lewatywa czy wystarczy być na czczo i dzień wcześniej zjeść lekką kolację? -Czy wystarczy z ubranek dla dziecka zapakować praktyczne pajacyki zapinane z przodu (czapeczki, łapki niedrapki)? -Jak szybko po zabiegu dziecko jest podawane matce do przystawienia do piersi? Będę baaaardzo wdzięczna za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
ana.tolka Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 05.08.11, 18:27 Prosze, oto odpowiedzi: -Czy przed zabiegiem jest wykonywana lewatywa czy wystarczy być na czczo i dzień wcześniej zjeść lekką kolację? wystarczy byc na czczo -Czy wystarczy z ubranek dla dziecka zapakować praktyczne pajacyki zapinane z przodu (czapeczki, łapki niedrapki)? body, pajacyk, czapeczka, niedrapki + rozek / becik -Jak szybko po zabiegu dziecko jest podawane matce do przystawienia do piersi? 1-2 h po, w zleznoci od sytuacji. Na sali operacyjnej daja tylko do ucalowania Będę baaaardzo wdzięczna za odpowiedź smile Odpowiedz Link Zgłoś
justina86 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 05.08.11, 21:53 Dziękuję za ekspresową i profesjonalną odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
justina86 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 06.08.11, 20:08 Jeszcze jedno pytanko. Czy przy planowanym CC jest możliwość "porodu rodzinnego". Tzn mam na myśli - na ile blisko mój mąż może uczestniczyć/być ze mną podczas operacji? Czy pobierana jest za to opłata jak w przypadku porodu rodzinnego siłami natury? Odpowiedz Link Zgłoś
ana.tolka Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 07.08.11, 09:52 Maz siedzi w pomieszczeniu obok i obserwuje wszystko przez okienko. Nie ma opcji wejscia na sale operacyjna. Pozniej, dziecko jest "obrabiane" zaraz obok tego okienka. Odpowiedz Link Zgłoś
camadreja Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 31.08.11, 21:04 tu muszę sprostować, to zależy chyba od lekarza, u mnie mąż mógł być na sali i wszystko sobie oglądać, a potem uczestniczyć, a raczej przyglądać się jak oporządzają małego i pocieszać go, żeby nie płakał I co ważne nikt nie chciał za to od nas żadnych pieniędzy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
carollka_27 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 12.12.11, 21:02 podbijam temat. któraś ostatnio rodziła w MSWiA ? Odpowiedz Link Zgłoś
lady2009 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 21.12.11, 10:58 ja mam termin cc na za tydzień i bardzo się denerwuję czy ktoś kto miał planowaną tam cesarkę, mógłby napisać kiedy zakładają cewnik? tzn. przed, czy już po znieczuleniu? będę wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonsik Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 16.02.12, 22:31 podbijam temat planuję zajść w drugą ciążę. Wcześniej rodziłam na Madalińskiego, poród długi, męczący i zakończony cc w trakcie s.partych...Koszmar...Reszta to taśma i chciałabym tego uniknąć. Dziękuję Bogu, że mam zdrowe dziecko po tym wszystkim!! Szukam lekarza ginekologa, do którego mogłabym już teraz zacząć chodzić, który wykona cc, ma usg w gabinecie, najlepiej w okolicach Mokotowa, Wilanowa, Ursynowa, Centrum, Saska Kępa Odpowiedz Link Zgłoś
alissa1981 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 21.04.12, 06:42 Podbijam temat. Ktos miał planowe cc na Woloskiej ostatnio? Czy naprawdę nie można mieć dziecka na pooperacyjnej? I po ilu godzinach wkoncu pionizuja? Po 12 czy 24? Odpowiedz Link Zgłoś
kretka27 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 02.06.12, 17:42 i ja podbijam. Chcę rodzić tam za miesiąc (najpewniej cc), może jakaś mama niedawno tam rodziła? Odpowiedz Link Zgłoś
ania.nie.nie Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 05.06.12, 09:34 to i ja dołączam do pytania o planowaną cc na wołoskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
karolar2012 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 11.06.12, 17:40 Rodziłam na wołoskiej w marcu i naprawdę polecam ten szpital. Bardzo miłe położne, wspierają i mobilizują. Położna cały czas ze mną była. Jedna rzecz tylko bardzo mi się nie spodobała że dziewczynie zaczeli wywoływać poród już na patologii i niestety oksytocyna nie dawała rezultatów i dziewczyna się męczyła całą noc i prawie cały dzień dopiero chyba koło 16 zrobili jej cesarke. Jak rozmawiałam z jej mężem to nie dawała już rady, przelewała mu się przez ręce. Po za tą sytuacją nie słyszałam nic negatywnego na temat szpitala. Z czystym sercem mogę polecić ten szpital Odpowiedz Link Zgłoś
doris7701 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 27.03.13, 09:47 To ja podbijam wątek. Czy ktoś może napisać coś o porodzie w ostatnich miesiącach w tym szpitalu? Chodzi mi przede wszystkim o informacje odnośnie porodu naturalnego - - jaki jest koszt wynajęcia położonej - czy znieczulenie rzeczywiście jest bezpłatne i jak się chce to je dają - czy nie ma problemu z przyjęciem jak się nie ma ani lekarza ani położnej z tego szpitala Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 29.03.13, 18:52 Miałam cc, ale coś nie coś z racji dłuższego pobytu na patologii i położnictwie mogę powiedzieć. Znieczulenie można dostać raczej bez problemów ( koleżanki z sali te co chciały to dostały). Co do przyjęcia do porodu to też powinno być ok. Na cały mój prawie 3 tyg pobyt tylko raz była taka sytuacja, że było bardzo dużo porodów ( naturalnych i cc). Wtedy wszystkie miejsca na porodówce i sali pooperacyjnej były zajęte. Dzień wcześniej porodówka była zupełnie pusta - tylko ja na cc. Wszystko zależy od sytuacji. Oddział jest bardzo sympatyczny ale malutki. Odpowiedz Link Zgłoś
manhattanka Re: Szpital na Wołoskiej w Warszawie -najnowsze o 30.04.13, 22:37 Rodziłam pod koniec lutego przez cc (niby planowe, ale akcja porodowa zaczęła mi się wcześniej, więc poród był zwołany na szybko w środku nocy...). Samo cięcie bezproblemowe, robiła mi je fajna ekipa lekarzy/położnych/noworodkowych. Mąż nie mógł uczestniczyć, za to w momencie jak już wyjęli Młodego to pozwolili mężowi zajrzeć przez szybę z sali obok. Personel super (poza dwiema noworodkowymi i panią od obiadów, które ewidentnie miały wtedy słabsze dni), warunki bardzo przyzwoite (poza jedzeniem). Po dwóch pełnych dobach mogliśmy iść do domu. Gdybym miała wybierać ponownie, znów zdecydowałabym się na MSWiA. Odpowiedz Link Zgłoś