mama_groszka 01.07.04, 12:52 Bardzo bym chciała urodzic do wody. CZy ktoras z Was ma to za soba? Wrocławianki pomozcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkostki Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 01.07.04, 13:07 Cześc Wprawdzie nie jestem z Wrocławia, a poród wodny mam dopiero w planach, ale przypadkiem wiem, że do wody mozna rodzić we Wrocławiu w szpitalu na ul. Kamieńskiego 73A, tel. 071 327 03 81, strona www.wssk.wroc.pl Przy okazji, jeśli masz ochote poczytać o porodzie wodnym , to zebrałam trochę informacji, które mozna znaleźć tu: ciaza-porod-dziecko.blog.plPozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 01.07.04, 14:45 Ja jestem z Wroclawia i tez chce rodzic w wodzie. Z tego co wiem to mozemy tylko w dwoch miejscach; na wspomnianym Kaminskiego (podobno taniej) i na Klinikach, czyli na Chalubinskiego (tutaj troche drozej). Moja kolezanka rodzila 1,5 roku temu wlasnie na Klinikach i byla bardzo zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
mama_groszka Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 01.07.04, 15:41 A troszke drożej to ile?? Wiesz może jakie są ceny za taki porod? A Twoja koleżanka rodziła z mężem czy sama? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oluncia Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 01.07.04, 17:10 Wiam Ja wprawdzie nie myslalam o porodzie w wodzie ale chcialabym rodzic z mezem i ze znieczuleniem, nie bardzo wiem jak zabrac sie za zbieranie informacji na ten temat tym bardziej, ze lekarza prowadzacego wybralam w innym miescie. Powiedzcie mi jak to zalatwic tu we Wroclawiu, dzwonic do szpitali? trzeba sie umowic na porod rodzinny i znieczulenie? Blagam pomozcie! Pozdrawiam Ola i Jas(podobno Jas) Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 01.07.04, 19:46 Nie pamietam dokladnie ile ale bede sie z nia widziala w przyszlym tyg. to zapytam. Cos mi sie kojrzy ze ok 300 zl (raczej mniej niz wiecej) za wode i ok 150 za meza, a na Kaminskiego ok 150 za wode a za meza nie wiem ile. Ale na pewno mozna zadzwonic i zapytac, bo jest do tego cennik.Ja sie jeszcze nie spiesze bo mam termin dopiero na styczen/lutyZ tego co pamietam to moja kolezanka chodzila tam (na Kliniki) do szkoly rodzenia - za darmo, potem po prostu tam pojechala rodzic. Basen i rodzinny chyba wykupila wczesniej (bo oni te wanne musza przygotowac). Wypytam jej dokladnie i Wam powiem. Mowila mi o tym ze sto razy ale wiecie jak mnie to nie dotyczylo to nie zapamietalam. W kazdym razie po porodzie byla zadowolona "no ciezko bylo, ale w sumie wcale tak nie bolalo"i powiedziala ze nastepne dziecko tez bedzie w wodzie rodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_groszka Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 02.07.04, 11:17 Fajnie! Bedziemy czekac na wszelkie info na ten temat. Ja mam termin na listopad wiec powoli musze sie przygotowywac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oluncia Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 02.07.04, 12:31 Aj zapomnialam jeszcze wczoraj zapytac o dobra szkole rodzenia.Mama groszka zdecydowala sie juz na jakis szpital? gryze sie! Tak slabo znam to miasto a szpitale Wroclawskie to wogole jakis kosmos dla mnie a tu taka decyzja uff) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_groszka Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 02.07.04, 23:34 Witaj, Najprawdopodobniej skorzystam ze szkoły tzn. jestem zdecydowana na 99% To adres: www.szkola-rodzenia.bluel.pl/index.html Moje dwie przyjacółki uczyły sie u tej położnej i były zachwycone. Szkoła trwa 2 miesiące, więc najpierw zaplanowany urlop z mężem na przelomie lipca i sierpnia, potem wyjazd służbowy a potem szkoła rodzenia Życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.mama.wojtusia Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 10.07.04, 08:53 hej,ja pierwszego synka urodzilam na Dyrekcyjnej i byłam zachwycona,tam co prawda nie ma porodów do wody ale opieke mialam rewelacyjna a sam poród też szybki i łatwy.Teraz ciążę prowadzę u Jarosza i sama nie wiem gdzie rodzić,brałam pod uwagę Dyrekcyjną(tyle ze jak mnie wezmie rano a porodówka rodzinna bedzie zajeta to do poludnia na slai ogólnej nie wolno rodzic z mezem),! maja albo KAmienskiego,Jarosz zachecał mnie włąsnie do kamienskiego,ze jak mnie wezmie to mam dzwonic do niego a on już uszykuje ekipę do rodzenia dla mnienie myslalam o porodzie w wodzie ani do wody ale teraz po przeczytaniu tego watku chyba to rozpatzre czy do takiego porodu tzeba się jakos przygotowac specjalnie czy tak po rpostu przyjezdzam i rodze? bede wdzieczna za info-Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mama_groszka Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 10.07.04, 09:47 Na Kamieńskiego trzeba miec nastepujace badania do porodu w wodzie: 1.HBs (czy nie jest się chorym na żółtaczkę) 2.HIV 3.WR (ważne przez 1 miesiąc) 4.Stan czystości pochwy (wymaz z pochwy) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
adomi Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 10.07.04, 22:11 Hej! Choć sama jeszcze nie rodziłam (31tc) mogę Wam coś powiedzieć na temat porodu do wody na Kamieńskiego, bo ostatnio położna mówiła o tym szczegółowo w szkole rodzenia (chodzę do szkoły SAGGE-FAMME). Więc kosztuje 400 zł, przedtem trzeba zrobić wskazane przez szpital badania - ok. 70 zł. Oczywiście nie można mieć żadnych zmian na skórze czy stanów zapalnych/ grzybic itp. Ciąża musi być bez komplikacji i donoszona, czyli jak dzidziuś będzie chciał wcześniej na świat to nic z tego. Do wody wchodzi się gdzieś przy rozwarciu 5 cm. Jeden pobyt w wodzie trwa ok. 30 min, potem się wychodzi (chodzi tu o temperaturę, gdyż woda ma 37 stopni i za długie jednorazowe przebywanie w niej mogłoby "podgotować" dzidziusia). W międzyczasie woda jest wymieniana i wchodzi się znowu. Ponoć za drugim, najdalej trzecim wejściem dziecko już się rodzi. Jest też możliwość na sam poród wyjść z wody (niektóre mamy się boją o dziecko), a tylko korzystać z wody by zmniejszyć ból. To chyba tyle co pamiętam jakbyście miały jakieś pytania to chętnie odpowiem. Aha - nie można przy porodzie do wody pobrać krwi pępowinowej. Pozdrawiam ode mnie i 31 tyg. Syneczka. Odpowiedz Link Zgłoś
daaisy1 kamińskiego 11.07.04, 13:43 witaj mamo groszka, polecam Kamińskiego - oglądała wanne i cały pokój - jest ok, bardzo chciaam tam rodzić...ale niestety skończyło się na cc - teżw tym szpitalu. Położne ok, personel również godny polecenia. POzdrawiam Edytka Odpowiedz Link Zgłoś