Dodaj do ulubionych

Wrocław -Gdzie rodzic do wody?

01.07.04, 12:52
Bardzo bym chciała urodzic do wody. CZy ktoras z Was ma to za soba?
Wrocławianki pomozcie.
Obserwuj wątek
    • mkostki Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 01.07.04, 13:07
      Cześc
      Wprawdzie nie jestem z Wrocławia, a poród wodny mam dopiero w planach, ale
      przypadkiem wiem, że do wody mozna rodzić we Wrocławiu w szpitalu na ul.
      Kamieńskiego 73A, tel. 071 327 03 81, strona www.wssk.wroc.pl
      Przy okazji, jeśli masz ochote poczytać o porodzie wodnym , to zebrałam trochę
      informacji, które mozna znaleźć tu:
      ciaza-porod-dziecko.blog.plPozdrawiam
      Magda
    • mmala6 Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 01.07.04, 14:45
      Ja jestem z Wroclawia i tez chce rodzic w wodzie. Z tego co wiem to mozemy
      tylko w dwoch miejscach; na wspomnianym Kaminskiego (podobno taniej) i na
      Klinikach, czyli na Chalubinskiego (tutaj troche drozej). Moja kolezanka
      rodzila 1,5 roku temu wlasnie na Klinikach i byla bardzo zadowolonasmile
      • mama_groszka Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 01.07.04, 15:41
        A troszke drożej to ile?? Wiesz może jakie są ceny za taki porod? A Twoja
        koleżanka rodziła z mężem czy sama?

Pozdrawiam
    • oluncia Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 01.07.04, 17:10
      Wiamsmile Ja wprawdzie nie myslalam o porodzie w wodzie ale chcialabym rodzic z
      mezem i ze znieczuleniem, nie bardzo wiem jak zabrac sie za zbieranie
      informacji na ten temat tym bardziej, ze lekarza prowadzacego wybralam w innym
      miescie. Powiedzcie mi jak to zalatwic tu we Wroclawiu, dzwonic do szpitali?
      trzeba sie umowic na porod rodzinny i znieczulenie? Blagam pomozcie!
      Pozdrawiam Ola i Jas(podobno Jassmile)
    • mmala6 Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 01.07.04, 19:46
      Nie pamietam dokladnie ile ale bede sie z nia widziala w przyszlym tyg. to
      zapytam. Cos mi sie kojrzy ze ok 300 zl (raczej mniej niz wiecej) za wode i ok
      150 za meza, a na Kaminskiego ok 150 za wode a za meza nie wiem ile. Ale na
      pewno mozna zadzwonic i zapytac, bo jest do tego cennik.Ja sie jeszcze nie
      spiesze bo mam termin dopiero na styczen/lutywinkZ tego co pamietam to moja
      kolezanka chodzila tam (na Kliniki) do szkoly rodzenia - za darmo, potem po
      prostu tam pojechala rodzic. Basen i rodzinny chyba wykupila wczesniej (bo oni
      te wanne musza przygotowac). Wypytam jej dokladnie i Wam powiem. Mowila mi o
      tym ze sto razy ale wiecie jak mnie to nie dotyczylo to nie zapamietalam. W
      kazdym razie po porodzie byla zadowolona "no ciezko bylo, ale w sumie wcale tak
      nie bolalo"smilei powiedziala ze nastepne dziecko tez bedzie w wodzie rodzic.
      • mama_groszka Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 02.07.04, 11:17
        Fajnie! Bedziemy czekac na wszelkie info na ten temat. Ja mam termin na
        listopad wiec powoli musze sie przygotowywac. Pozdrawiam
        • oluncia Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 02.07.04, 12:31
          Aj zapomnialam jeszcze wczoraj zapytac o dobra szkole rodzenia.Mama groszka
          zdecydowala sie juz na jakis szpital? gryze sie! Tak slabo znam to miasto a
          szpitale Wroclawskie to wogole jakis kosmos dla mnie a tu taka decyzja uffsmile)
          • mama_groszka Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 02.07.04, 23:34
            Witaj,
            Najprawdopodobniej skorzystam ze szkoły tzn. jestem zdecydowana na 99% To adres:
            www.szkola-rodzenia.bluel.pl/index.html
            Moje dwie przyjacółki uczyły sie u tej położnej i były zachwycone.
            Szkoła trwa 2 miesiące, więc najpierw zaplanowany urlop z mężem na przelomie
            lipca i sierpnia, potem wyjazd służbowy a potem szkoła rodzenia smile
            Życze powodzenia.
    • mama_groszka Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 09.07.04, 11:23
      podciagam temat
    • gosia.mama.wojtusia Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 10.07.04, 08:53
      hej,ja pierwszego synka urodzilam na Dyrekcyjnej i byłam zachwycona,tam co
      prawda nie ma porodów do wody ale opieke mialam rewelacyjna a sam poród też
      szybki i łatwy.Teraz ciążę prowadzę u Jarosza i sama nie wiem gdzie
      rodzić,brałam pod uwagę Dyrekcyjną(tyle ze jak mnie wezmie rano a porodówka
      rodzinna bedzie zajeta to do poludnia na slai ogólnej nie wolno rodzic z
      mezem),! maja albo KAmienskiego,Jarosz zachecał mnie włąsnie do kamienskiego,ze
      jak mnie wezmie to mam dzwonic do niego a on już uszykuje ekipę do rodzenia dla
      mniesmilenie myslalam o porodzie w wodzie ani do wody ale teraz po przeczytaniu
      tego watku chyba to rozpatzre czy do takiego porodu tzeba się jakos przygotowac
      specjalnie czy tak po rpostu przyjezdzam i rodze?
      bede wdzieczna za info-Gosia
      • mama_groszka Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 10.07.04, 09:47
        Na Kamieńskiego trzeba miec nastepujace badania do porodu w wodzie:

1.HBs (czy nie jest się chorym na żółtaczkę)
        2.HIV
        3.WR (ważne przez 1 miesiąc)
        4.Stan czystości pochwy (wymaz z pochwy)

Powodzenia
    • adomi Re: Wrocław -Gdzie rodzic do wody? 10.07.04, 22:11
      Hej!
      Choć sama jeszcze nie rodziłam (31tc) mogę Wam coś powiedzieć na temat porodu
      do wody na Kamieńskiego, bo ostatnio położna mówiła o tym szczegółowo w szkole
      rodzenia (chodzę do szkoły SAGGE-FAMME). Więc kosztuje 400 zł, przedtem trzeba
      zrobić wskazane przez szpital badania - ok. 70 zł. Oczywiście nie można mieć
      żadnych zmian na skórze czy stanów zapalnych/ grzybic itp. Ciąża musi być bez
      komplikacji i donoszona, czyli jak dzidziuś będzie chciał wcześniej na świat to
      nic z tego. Do wody wchodzi się gdzieś przy rozwarciu 5 cm. Jeden pobyt w
      wodzie trwa ok. 30 min, potem się wychodzi (chodzi tu o temperaturę, gdyż woda
      ma 37 stopni i za długie jednorazowe przebywanie w niej mogłoby "podgotować"
      dzidziusia). W międzyczasie woda jest wymieniana i wchodzi się znowu. Ponoć za
      drugim, najdalej trzecim wejściem dziecko już się rodzi. Jest też możliwość na
      sam poród wyjść z wody (niektóre mamy się boją o dziecko), a tylko korzystać z
      wody by zmniejszyć ból. To chyba tyle co pamiętam jakbyście miały jakieś
      pytania to chętnie odpowiem. Aha - nie można przy porodzie do wody pobrać krwi
      pępowinowej.

Pozdrawiam ode mnie i 31 tyg. Syneczka.
    • daaisy1 kamińskiego 11.07.04, 13:43
      witaj mamo groszka,
      polecam Kamińskiego - oglądała wanne i cały pokój - jest ok, bardzo chciaam tam
      rodzić...ale niestety skończyło się na cc - teżw tym szpitalu. Położne ok,
      personel również godny polecenia.
      POzdrawiam
      Edytka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka