Dodaj do ulubionych

Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie...

28.02.05, 15:11
Cześć !!!
Mam termin na poczatku marca i waham sie nad wyborem szpitala, tylu różnych
rzeczy naczytałam sie o nich na necie, że kompletnie sie pogubiłam. A
chciałabym rodziś razem z mężem i jesliby sie udało to nie ponosić z tego
tytułu dodatkowych opłat. Zależy mi też na tym aby opieka dla mojego
dzidziusia tuż "po" była jak najlepsza. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • dorota29 Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 28.02.05, 15:27
      to bardzo trudne pytanie - ile ludzi tyle doświadczeń - i wszystko zależy na
      kogo się trafi i jak będzie przebiegał Twój poród - z wielkim smutkiem
      przeczytałam doświadczenia dziewczyny w szpitalu na Styarynkiewicza (poprzedni
      Twój wątek) niestety to może się wydażyć wszędzie - ja mam podobne dośw ze
      szpitala na karowej (na całe szczęście nie tak tragiczne - moje dziecko żyje) a
      wydawałoby się że to najlepszy szpital, z najlepszym sprzętem itd - wiem
      również że wiele kobiet bardzo sobie chwali Karową (i napewno ma rację - mój
      poród był ciężki) - więc tak naprwdę to loteria
    • hguk Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 28.02.05, 17:05
      Też zaczynam poważnie myśleć o Karowej...
    • e5121 Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 28.02.05, 23:22
      Jak Cię przyjmą. Byłam na Karowej zasięgnąc informacji i powiedziano mi,że
      nawet wykupienie połoznej nie gwarantuje miejsca w szpitalu. także
      zrezygnowałam i stanęło na Zelaznej. Nie żałuję.Było super.
      • sylraf Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 01.03.05, 10:21
        Jeśli chodzi o bezpłatny poród rodzinny, to jest na pewno na Solcu.
    • marianka.m Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 01.03.05, 14:04
      Ja zamierzam rodzić w Szpitalu Praskim. Poszukaj w wyszukiwarce, było kilka
      wątków, w których rodzące mamy bardzo chwalą opiekę około- i poporodową.
      Dodatkowo, poród rodzinny nie kosztuje ani grosza. Oddział położniczy jest
      świeżo po remoncie, wszystkie sale poporodowe dwuosobowe - są dwie bardzo ładne
      sale jednoosobowe, za które płaci się 75 zł/dobę (to b. mało w porównaniu do
      innych szpitali). Na sali porodowej są dwa łóżka przedzielone parawanem, możesz
      też rodzić w osobnej sali do porodów rodzinnych. Prywatny dyżur położnej
      kosztuje 300 zł.
    • anka271 Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 01.03.05, 23:58
      Ja rodziłam w listopadzie w Szpitalu Praskim, szczerze polecam !!! Rodziliśmy
      wspólnie z mężem na sali ogólnej, nie płaciliśmy nic, rewelacyjna młoda położna-
      Emilia pomogła mi szybko przebrnąć przez truda porodu, po trzech godzinach
      cieszyłam się już moim synkiem; i wiem,że to jej zasługa; przez dwie godziny
      praktycznie była przy mnie non stop, pomagała prawidłowo oddychać, dopingowała
      do aktywnego rodzenia. Po porodzie bardzo dobra opieka pielęgniarek i przede
      wszystkim pediatry; ta pani doktor to taka "ciocia-mama" dla wszystkich
      dzieciaczków. W razie problemów w dzień czy w nocy mogłam liczyć na pomoc
      personelu, w tym bardzo skrupulatna i profesjonalna pomoc w sprawach laktacji.
      Tylko jedna rzecz jest odstręczającą to wygląd: sali porodowej, korytarza i
      łazienek. Mnie jednak nie przysłoniło to pozytywnego wizerunku tego szpitala.I
      jeszcze jedno opieka położnej w sali porodów rodzinnych( podobno ładniejszej
      niż ogólna) kosztuje 400 zł. A tak w ogóle to życzę szczęśliwego rozwiązania...
      pa...pa
      • marianka.m Do anka271 02.03.05, 21:25
        Oddział Położniczy jest świeżo po remoncie. Kiedy byłam tam pod koniec
        stycznia, remont właściwie jeszcze trwał, ale już na klatkach. Obecnie są
        bardzo ładne łazienki, porodówka czyściutka i przebudowana - z trzech stanowisk
        zostały dwa, z nowymi łóżkami do porodów. Ordynator mówił, że prywatny dyżur
        położnej kosztuje 300 zł, nie 400 zł (za salę jednoosobową, jak do tamtej pory,
        się nie płaciło). Z Twojego postu wynika, że raczej nie warto opłacać takiego
        dyżuru, potwierdzasz opinie, że opieka w Praskim jest na medal - bardzo mnie to
        cieszy. smile
        Pozdrawiam serdecznie.
    • hguk Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 02.03.05, 09:31
      ...a ulu osobowe sa sale w praskim?
      • marianka.m hguk... 02.03.05, 21:29
        ... pisałam o tym wyżejwink
        1. porodówka ogólna - dwa stanowiska lub poród w sali jednoosobowej;
        2. sale poporodowe - wszystkie dwuosobowe lub - za dopłatą - dwie sale
        jednoosobowe z dwoma fotelami dla gości, szafami we wspólnym dla obu jedynek
        przedpokoju i (co bardzo ważne) osobną łazienką dla tych pokoi.
    • hguk Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 02.03.05, 20:07
      Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i czekam na nowe informacje, bo jeszcze nie
      jestem pewna?
    • patrycja112 Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 02.03.05, 21:40
      Ja rodziłam w Międzylesiu i nie wyobrażam sobie lepszego miejsca na poród.
      Bardzo miłe położne i lekarze, czyściutko, pachnąco i kolorowosmile Ani przez
      chwilę nie poczułam że jestem w szpitalu czułam się jak w domu. Jest tam bardzo
      kameralnmie pacjentka jest otoczona fachową i troskliwą opieką. Nawet mając
      bóle porodowe i do głowy przychodzą czarne myśli położne przychodzą z pomocą i
      w mgnieniu oka zozwiewają złowrogie chmury. Wtedy poczułam że jestem w dobrych
      rękach i że wszystko dobrze się skończy. Serdecznie polecam ten szpital również
      dlatego że poród rodzinny kosztuje tylko 200zł !!!
    • mamamai5 Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 08.03.05, 22:47
      Witam.
      Ja urodziłam Maję w czerwcu 2003 na Wołoskiej w szpitalu MSWiA. Poleca z całego
      serca było super. Chodziliśmy do szkoły rodzenia prowadzonej przez Jeanette
      Kalytę- wtedy położna nr 1 z Żelaznej. Miałam rodzić na Żelaznej, ale po tych
      zajęciach mieliśmy wrażenie że chodzi tam tylko o pieniądze. Naprawdę to jakaś
      piramidalna głupota, jak oni wykorzystują przejęcie przyszłych rodziców.
      Na Wołoskiej nie ma luksusów, ale chyba nie to jest najważniejsze. Jest tam
      wspaniała i kompetentna opieka. Poród rodzinny BEZPŁATNY. Wszyscy specjaliści
      są na miejscu- ja potrzebowałam konsultacji chirurga naczyniowego i on był- w
      typowo położniczych szpitalach nie można na to liczyć. Doskonała położna -
      dzięki niej poród był wspaniałym przeżyciem i trwał w sumie 2 godziny. Polecam
      pamiętam tylko jej nazwisko-Piotrowska. Po porodzie wykupiliśmy pojedyńczą salę
      z łazienką, tv- 270zł za dobę. Poród z wybraną wcześniej położną 600 zł. My nie
      wybieraliśmy, nikogo tam nie znałam.POLECAM
      • lolalilu Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 08.03.05, 23:04
        mamamai5 napisała:

Chodziliśmy do szkoły rodzenia prowadzonej przez Jeanette
        Kalytę- wtedy położna nr 1 z Żelaznej. Miałam rodzić na Żelaznej, ale po tych
        zajęciach mieliśmy wrażenie że chodzi tam tylko o pieniądze. Naprawdę to jakaś
        piramidalna głupota, jak oni wykorzystują przejęcie przyszłych rodziców.

Skoro tam nie rodziłas to na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski? Bo chyba
        szkoła rodzenia to trochę za mało... A podobne pieniądze na dzień dzisiejszy
        pobiera między innymi Karowa i IMID. A sam poród rodzinny na Żelaznej jest
        bezpłatny. Płaci się za poród w sali o podwyższonym standardzie.
    • sempkas Re: Gdzie rodzić w Warszawie ??? Doradźcie... 09.04.05, 17:50
      ja szykujac sie do porodu nie myslalam gdzie ale z kim chce rodziec
      wybralam polozna K Komose i rodzialm na Solcu w 2004 jeszcze przed remontem
      po porodzie wiem ze moja decyzja byla sluszna nie zmienilabym jej
    • aurelia70 Polecam IMiDz 09.04.05, 20:00
      Zdecydowanie polecam Kasprzaka. Rodziłam tam 4 miesiące temu i jestem bardzo
      zadowolona: miałam poczucie, że ktoś się interesuje mną i moim dzieckiem, że
      nie wypychają na śiłe do domu (mała miała drobną, poporodową infekcję).
      Przypuszczam, że duże znaczenie miał fakt, że rodziłam z dobrą położną, która w
      trudnym momencie zachowała zimną krew i wiedziała którego lekarza wezwać. To
      ważne, jak nie ma czasu na eksperymenty. Nazywa się Sylwia Prymowicz.
      Jeśli masz ochotę, mogę Ci podać do niej komórkę, tylko napisza n priva.
      Pozdrawiam i życzę łatwego porodu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka