dasia_p Re: Czy w CZMP są porody rodzinne? 02.03.06, 10:53 Jasne że są trzeba tylko kpić ubranko dla taty. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiusia-lidusia Re: Czy w CZMP są porody rodzinne? 02.03.06, 11:30 Tak. Rodziłam tam we wrześniu zeszłego roku. Był to poród rodzinny,zresztą nie wyobrażałam sobie,że może być inaczej. Nie jestem pewna,ale chyba są dwie sale przystosowane do porodu rodzinnego. Wygląda to tak,że jest pokój w którym są piłki,worki sako,kanapa na której można się wyciągnąć,fotel.Niestety ja nie przebywałam na tej sali,bo gdy przyjechałam do szpitala miałam już 4cm rozwarcie i lekarz położył mnie na sali gdzie byłam podłączona do ktg.Byliśmy tam z mężem sami i tylko co jakiś czas przychodziła położna sprawdzić jakie jest rozwarcie i czy wszystko jest ok. Cały czas słyszeliśmy tętno naszego dzidziusia(co jest niesamowite!)i bardzo mile wspominamy tę fazę porodu. A jak wygląda ta sala rodzinna to wiem bo chodziliśmy do tego szpitala do szkoły rodzenia i tam na jednych zajęciach zostaliśmy oprowadzeni po bloku porodowym.Zobaczyliśmy jak wygląda sala do porodu rodzinnego,sala ogólna,sala do porodu w wodzie no i wogóle położna,która pełniła akurat dyżur wszystko nam opowiedziała co i jak po koleji się odbywa. To były bardzo ciekawe zajęcia.Zobaczyliśmy z mężem w jakich warunkach bądziemy rodzić i dzięki temu mieliśmy jakieś wyobrażenie całości. Pozdrawiam Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
dasia_p Re: dzięki 02.03.06, 12:12 Słyszałam, ze strój dla taty to wydatek 11zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1005 Re: dzięki 02.03.06, 19:48 z tego co się orientuije poród rodzinny jest bezpłatny.mam taka nadzieję, bo razem z męzem planujemy taki poród w MP Odpowiedz Link Zgłoś
kasiusia-lidusia Re: dzięki 02.03.06, 20:07 Ja nie zapłaciłam ani złotówki za poród rodzinny.Moim lekarzem prowadzącym był dr.Podciechowski z tego szpitala i znam się z nim 7 lat,więc ktoś by mógł powiedzieć,że to dzięki znajomościom,ale nie. Wydaje mi się,że to nic nie kosztuje bo 3 dni po mnie rodziła moja koleżanka,którą prowadził lekarz nie pracujący w tym szpitalu i również nic nie zapłaciła za poród rodzinny.A poród wspomina bardzo miło. Znieczulenie ZOP również nic nie kosztuje i jest na życzenie,tylko rozwarcie musi być nie mniejsze jak 4 cm. Odpowiedz Link Zgłoś