24milenka 27.08.06, 13:12 Witam serdecznie! Szukam informacji o szpitalach, gdzie można w czasie DRUGIEJ fazy porodu wybrać sobie pozycję rodzenia (inną niż leżąca na plecach lub półsiedząca). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
24milenka Re: Gdzie II faza PiOnOwO? 27.08.06, 13:12 Przy okazji polecam: kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,69626,3078596.html kobieta.gazeta.pl/rodzicpoludzku/1,70807,3078592.html oraz: kobieta.gazeta.pl/rodzicpoludzku/1,70807,3354086.html?as=2&ias=2&startsz=x "Spróbuj urodzić w pozycji pionowej. Podczas porodu nie daj się położyć. Uważaj - czasami pretekstem jest badanie wewnętrzne, czy słuchanie tętna dziecka - te czynności można wykonać także bez problemu, kiedy kobieta stoi, klęczy, a nawet kuca. Najkorzystniejsze dla ciebie i dla dziecka będzie parcie w pozycji wertykalnej - kucznej, półprzysiadzie lub kolankowo-łokciowej. W takiej pozycji siłę parcia wspomaga siła grawitacji, drugi okres porodu skraca się, a tkanki krocza są mniej narażone na pęknięcie. Postaraj się wywalczyć jak najbardziej pionową pozycję (tu właśnie przydaje się obecność osoby towarzyszącej!). Nie daj się namówić na pozycję półsiedzącą - jest ona równie niekorzystna jak leżąca." Odpowiedz Link Zgłoś
orzechowabis Re: Gdzie II faza PiOnOwO? 27.08.06, 17:50 Teoretycznie wszędzie... Mój ginekolog powiedział że jeśli nie chcą pozwolić mi na urodzenie w II fazie pionowo, np. w kucki, to mogę powiedzieć że złożę skargę. Nie chciałabym jednak awanturować się w trakcie porodu... bo jeszcze ktoś zechce się mścić... a i nie wiem czy będę miała siłę na negocjacje z personelem... Praktycznie: wiem że takie porody są standardem na Żelaznej. Także w Domu Narodzin oraz ... porodach domowych. Gdzie indziej: podobno położne mogą NIE POTRAFIĆ (?) odeberać porodu np. z pozycji kucznej i np. nalegać na leżenie na plecach ze względu na bezpieczeństwo dziecka - boją się po prostu robić inaczej niż zwykle. Wiem że zdarza się móc rodzić w II fazie pionowo, w zależności od położnej, na Madalińskiego czy Wołoskiej (nie pomnę), oraz podobno w Wołominie. To jednak z drugiej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
pawliba Re: Gdzie II faza PiOnOwO? 30.08.06, 20:35 ja rodzilam w Katowicach mozesz tam wszystko ja mialam moment kiedy kleczalam maz mnie trzymal a glowa prawie dotykalam ziemi i nikt mi nie przeszkadzal pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: Gdzie II faza PiOnOwO? 06.09.06, 18:16 pawliba, a gdzie rodziłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
metis1 Re: Gdzie II faza PiOnOwO? 07.09.06, 11:26 Rodzilam ponad rok temu na Solcu w W-wie. Na stojaka! POczytaj tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=34284026&a=47726827 Odpowiedz Link Zgłoś
fairycharlotte Re: Gdzie II faza PiOnOwO? 11.09.06, 16:01 Może ktos jeszcze coś wie, bo po poczytaniu o przywiązywaniu rodzacych do łóżek porodowych tym bardziej mi zależy na ludzkim traktowaniu i możliwości wyboru pozycji... Odpowiedz Link Zgłoś
kolibu Re: Gdzie II faza PiOnOwO? 12.09.06, 22:40 W Wołominie pod Warszawą. Rodziłam w kucki na stołku porodowym Odpowiedz Link Zgłoś
agaw00 Re: Gdzie II faza PiOnOwO? 13.09.06, 08:58 chyba wszedzie a jak mozna kogos zmusic zeby lzał w I fazie skoro czasami ból krzyza jest gorszy od skurczy ja chodziłam do samego konca do 10 skakałam na piłce a najlepiej stałam oparta o drabinki poozyłam sie na samo parcie Odpowiedz Link Zgłoś
24milenka Re: Gdzie II faza PiOnOwO? 13.09.06, 20:10 agaw00 napisała: > chyba wszedzie > poozyłam sie na samo parcie Na właśnie, ja pytam, gdzie DRUGA faza porodu pionowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek_1981 Re: Gdzie II faza PiOnOwO? 13.09.06, 20:44 No właśnie, jak dasz radę - to wszędzie. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
tatiw Re: Gdzie II faza PiOnOwO? 13.09.06, 12:38 Rodziłam Wojtka na Żelaznej i między innymi próbowałam w pozycji pionowej. Generalnie położna proponowała mi różne pozycje i wypróbowałyśmy wiele z nich. Z powodu braku postępów w porodzie zrobiono mi w końcu cc, ale wszystko, na prawdę wszystko było ze mną ustalane. Włącznie z tym, że pytano mnie, czy chę aby mój mąż był przy cięciu. Odpowiedz Link Zgłoś