Dodaj do ulubionych

Matka Polka w Łodzi

18.09.06, 13:14
Opiszcie swoje opinie o porodach tam przebytych, czy trzeba wcześniej coś
załatwiać (np. położną) i czy jest to szpital bezpieczny dla dziecka i dla
matki? Piszcie wszystko co wiecie z chęcia przeczytam.
Obserwuj wątek
    • inga34 Re: Matka Polka w Łodzi 18.09.06, 15:21
      ja jeszcze nie rodziłam, ale koleżanki dzieciate - odradzają ten szpital
      mówiąc,że masówka...a nazwa ma się nijak do opieki tam zapewnianejsad
    • anetakm1 Re: Matka Polka w Łodzi 18.09.06, 17:48
      Rodziłam w tym szpitalu trzy lata temu, ale z tego co wiem nic się nie
      zmieniło. Rodziłam z własną położną (umówioną 1,5 miesiąca wcześniej), która
      nie chciała podać kwoty, a później była niezadowolona. Kiedy się pojawiła na
      porodówce już nikt inny do mnie nie przyszedł. Myślę, że umówiona położna nie
      jest konieczna - chyba, że jest w tym samym czase więcej porodów. Ja
      zdecydowałam się na pomoc położnej dla własnego lepszego samopoczucia. Lewatywa
      i nacięcie kroku to standart - nikt nie pyta o zgodę. Za ocecność męża przy
      porodzie nic nie płaciłam - a był przy mnie przez całe 6 godzin. Z porodu
      pamiętam spacery wokół sali porodowej i gorący prysznic. Po porodzie położono
      mi synka na piersi, później zważono go, zmierzono i owinięto w pieluszkę. Mąż
      zrobił nawet zdjęcia. Atmosfera była miła, spokojna, szczęściwy tatuś dostał
      maluszka na ręce. Po wszystkim położono mnie na sali z dzieckiem i po jakiś
      1,5 - 2 godzinach położna zawiozła nas na oddział noworotkowy. I tu kompletna
      znieczulica. Sam poród był bez zastrzeżeń, ale na oddziale noworotkowym
      koszmar. Zero pomocy przy dziecku, 24h na dobę miałam synka przy sobie. Jedynie
      dziecko było zabierane na kąpiel. Miałam problemy z karmieniem, lekarz
      twierdził,że będzie ok, a siostry na oddziale mimo moich próśb nie raczyły mi
      pomóc. Dopiero ostatniego dnia jedna się zlitowała i pomogła mi przystawić
      synka do piersi. Bez problemu można dokarmiać dziecko butelką - mleko było do
      dyspozycji
      • julitka1984 Re: Matka Polka w Łodzi 18.09.06, 18:13
        Dzięki za odpis.
        Ja jestem z Bełchatowa, a chodze do lekarza który pracuje w Matce Polce i
        dlatego myślałam o porodzie tam. W moim mieście renoma szpitala jest straszna i
        dlatego bardzo obawiam się tutaj rodzić. Czy do szpitala potrzebne jest
        skierowanie, czy mogę wybrać jaki chcę szpital w Łodzi i tam rodzić (coś trzeba
        przy tym załatwiać?). Chcę rodzić tam gdzie mają dobrą opieke bez względu na
        koszty, ponieważ jestem nosicielem HBS i boję się zarazić moje maleństwo
        podczas porodu, chodzi mi o fachową opiekę. Czy zmieniłoby moją sytuację w
        Matce Polce odpowiednie "wynagrodzenie" za przeprowadzony poród? A może
        moglibyście polecić mi np. inny szpital i panujące tam warunki? Termin
        rozwiązania zbliża mi sie, a nie chcę pozostać bez niczego konkretnego.
        Strasznie się obawiam, więc czekam na dalsze odpisy.
        • doniak0 Re: Matka Polka w Łodzi 19.09.06, 06:50
          Witam!
          ówniez moja gin pracuje w CZMP, ale ja bedę rodzic w Koperniku.Dlaczego ?
          1. mojej przyjaciolki mama jest pielegniarka na oddziale noworotkowym-
          najwazniejszy argument.
          2. Moja gin rodzila 2 lata temu zgadnij gdzie..... w Koperniku ( mowi, ze
          sentyment, bo bardzo dlugo tam pracowała, ale równiez nie chce być numerkiem w
          statystyce CZMP)
          3. Lekarze w CZMP kiedy nie maja dyzuru, to nie moga wejśc na oddział- czyli
          jakiekolwiek "wynagrodzenie" chyba nic nie pomoże.

To jest oczywiscie tylko moja opinia.Równiez na poczatku ciązy myslałam o
          porodziew CZMP, ale po opiniach jakie krążą na temat tego szpitala,zmienilam
          zdanie.
          Pozdrawiam
          • dasia_p Re: Matka Polka w Łodzi 19.09.06, 16:01
            Ja rodziłam w czerwcu 2006. W CZMP są 3 oddziały. 2 matka + dziecko , 1 matka
            bez dziecka. Sama sobie wybierasz oddział jaki chcesz , nie potrzeba
            skierowania do szpitala czy na oddziął. Myślę, ze jeśli są jakieś problemy to
            CZMP jest najlepszym miejscem na poród. Ja rodziąłm "swojego" bez lekarza
            i "swojej" położnej, gdyż teraz nie ma takiej możliwości w CZMP. Jesli chodzi o
            poród na 1 oddzile był ok, gorzej na oddziale poporodowym - brak opieki ze
            strony położnych, trzeba sobie radzić samemu, samemu prosić o to czy tamto...
            Nie wiem co jeszcze chcesz wiedzieć??
            • julitka1984 Re: Matka Polka w Łodzi 20.09.06, 17:30
              Dziki za odpis
              jak zrozumialam to ty le|aBa[ na tym oddziale bez dziecka? Poród oceniasz
              pozytywnie tylko zastrze|enie masz co do pomocy przy dziecku? A wiesz moze cos
              na temat tego odzdziaBu gdzie matka lezy razem z dzieckiem? czy tam opieka jest
              podobna? Z tego co zrozumialam to jak zacznie sie porod to nalezy udac sie na
              Izbe przyjec i tam wybiera sie samemu oddzial na ktorym sie rodzi i porod
              przyjmuje ten lekarz, ktory akurat ma dyzur?
              • dorinda1 Re: Matka Polka w Łodzi 21.09.06, 19:07
                Ja rodziłam w ICZMP w lutym tego roku. Wrażenia z porodówki : moge rodzić co
                tydzień wink Aż do przyjścia męża i później prawie też ktoś przy mnie był.
                Rodziłam przez "dwie zmiany" więc trochę personelu się przewinęło. Wszyscy się
                do mnie serdecznie uśmiechali, zero problemów, żeby dostać znieczulenie itd.
                SUPER (Rodziłam na 2 oddz). Jak będziesz na położniczym, to lepiej, żeby ktoś
                Cię codziennie odwiedzał, bo na niektórych zmianach to położnej się o nic nie
                doprosisz, z to jak ktoś jest na chodzie to wszystko jest dostępne (pościel,
                podkłady, koszule, mleko itp. Jeśli dziecko jest, z Tobą, to oprócz kąpieli
                wszystko robisz sama.
                • anetka7444 Re: Matka Polka w Łodzi 22.09.06, 15:49
                  Rodziłam w maju 2006. Sam poród ok, nie szukaj wcześniej położnej ani lekarza bo
                  oni mają zakaz przychodzenia do porodów nie na swoich dyżurach i sie do tego
                  stosują. Sam poród ok, lekarze i położna mili. Jest do porodów taka hala
                  przedzielona parawanami albo pokój rodzinny. Ja rodzilam na tej hali z mężem,
                  ale to nie jest problem wierz mi, równie dobrze mogłabym rodzić na srodku
                  stadionu wink
                  Rodziłam na 2 oddziale. 2 godziny po porodzie przenieśli mnie na V piętro .. i
                  tam nie było juz tak różowo. Nikt Ci nie pomoże, możesz liczyć tylko na siebie.
                  Łacha ze wszystkim. Przyciski do alarmu są chyba tylko ozdobą bo nikt na nie nie
                  reaguje. Pielęgniarki bardzo niemiłe, nie pomogą Ci w niczym!!! Jeżeli chodzi
                  jednak o sprzęt to Matka Polka jest najlepsza. Jeżeli masz kłopoty z ciążą to
                  się nie zastanawiaj. V piętro jakoś przeżyjesz, długo tam nie trzymają, ja byłam
                  2 i pół doby. Powodzenia.
    • jolcia590 Re: Matka Polka w Łodzi 30.09.06, 23:37
      hejka smile))Miałam okropne zdanie o CZMP dzięki necie i mamom,które tam
      rodziły.Lekarz jednak mnie przekonał,bo gdyby coś to....mają dobry
      sprzęt.Niechętnie ale w dniu porodu tam się pojawiłam.I przeżyłam szok.Wszystko
      ok.Lekarze uśmiechnięci,położne również zainteresowane przyszłymi
      mamami.Rodziłam na matczyno-plodowym ( c.c).I pan dr.Miller wyjął z brzuszka
      małego Kacperka Na pooperacyjnym tez nie bylo zle (lezy sie okolo 3 godz),a
      pozniej zawoża na gore,gdzie czeka ukochane malenstwo.Pierwszą dobę dzidzią
      zajmują się życzliwe położne,a pózniej mamusie.Takze czasami warto słuchac kilku
      opinii.Ja byłam zadowolona w 100% i dodam,że ani ja ,ani moje współtowarzyszki
      nie dałyśmy grosza wystarczy uśmiech i dziękuję.Urodziłam 06.04.2006.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka