Dodaj do ulubionych

placic dodatkowo w Damianie???

09.10.06, 19:31
Pomozcie, juz niedlugo mam termin porodu (naturalny), moj lekarz polecil mi
polozna, z ktora on zazwyczaj pracuje. Nie wiem jednak, czy powinnam zarowno
lekarzowi, jak i poloznej zaplacic dodatkowo. Dodam, ze oboje poinformowali
mnie, ze jak sie zacznie (niezaleznie od pory dnia), to mam zadzwonic i oni
zaraz przyjada. Czy ktoras z Was rodzila w Damianie? Podpowiedzcie.
Obserwuj wątek
    • black_currant Re: placic dodatkowo w Damianie??? 09.10.06, 23:17
      W Damianie wszystko (a więc i dyspozycyjność lekarza i położnej) masz wliczone
      w cenę porodu.
      • justakoko Re: placic dodatkowo w Damianie??? 10.10.06, 10:28
        jest dokładnie tak jak pisze black_currant nic nie dopłacasz, wszystko masz w
        cenie. mozesz dowolnie dobrać sobie zespół z którym chcesz rodzić i są oni do
        twojej dyspozycji 24h/d.
        na pewno bedziesz zadowolona, ja tam znów rodzę styczen-luty smile
        • alfa156 do justakoko:) 10.10.06, 11:25
          A jak rodziłaś?Sn, szukam relacji z naturalnego porodu. Chcę tamrodzić w marcu,
          chodzę do Kucharskiego, ale strasza mnie ze niby panstwowy to bezpieczniejszy,
          ale cos nie jestem przekonana. ciąża jak do tej pory (puk puk) bardzo dobrzesmile
          • justakoko Re: do justakoko:) 10.10.06, 12:39
            hej, miałam cc bo małemu tętno zanikało podczas moich skurczów. moje dwie
            kolezanki rodziły tam sn, obie zadowolone. obie pierwsze porody miały w
            panstwowych a drugie w Damianie i mowią że nie ma porównania. Z tym sprzętem to
            straszą ci, którzy tam nie rodzili, to bzdury. Zresztą jak do nich pójdziesz
            przed porodem to cię oprowadzą i wszystko powiedzą.
            Nie chodzę do Kucharskiego, ale on ma super opienie więc na pewno będziesz
            zadowolona.Chodzę do Niemca, bo z nim rodziłam pierwsze dziecko i drugie też
            chcę z nim, uwielbiam go. serio smile
            • monikadulny Re: do justakoko:) 10.10.06, 12:51
              Ja też rodziłam córeczkę trzy lata temu w Damianie i był to poród naturalny.
              Sam poród: opieka w trakcie i po była cudowna, niezapomniane wspomnienia ale co
              do tego sprzętu to nie jest tak do końca jak piszesz. Taka niby banalna sprawa
              ale jakże często spotykana - żółtaczka. Nas wypisano ze stwierdzoną żółtaczką
              ale nie zrobiono poziomu bilirubin. Niestety po dwóch tygodniach okazało się,
              że poziom jest na tyle wysoki, że praktycznie grozi naszej córeczce transfuzja
              krwi (wykryto to dopiero w przychodni rejonowej) a na pewno konieczne są
              natychmistowe naświetlania. W Damienie rozłożono ręce a my na własną rękę
              musieliśmy szukać szpitala, który przyjmie nasze dziecko na oddział. W końcu
              Basia została przyjęta do IMiD ale tylko ona bez mamy. Nie mieliśmy innego
              wyjścia... To były dla nas bardzo trudne chwile. Teraz jestem w drugiej ciąży i
              trudno jakoś zniosę szpital państwowy ale za to może przynajmniej sytuacja się
              nie powtórzy, i moje dziecko będzie miało zapewnioną opieką w ewentualnej
              każdej sytuacji.
              • smok27 Re: do justakoko:) 13.10.06, 10:24
                ja rodzilam w czerwcu przez cc w Damianie, Mloda miala b.duza zoltaczke i byla
                naswietlana na miejscu!
                • justakoko Re: do justakoko:) 13.10.06, 11:54
                  mój tez był naswietlany na miejscu i nie było problemów z zółtaczką w domu.
                  może miałaś pecha sad ale skąd gwarancja że w państwowym tego dopilnują???
                  • monikadulny Re: do justakoko:) 16.10.06, 11:47
                    trochę drogi ten pech jak dla mnie. Za te pieniądze nie zakładam pecha tylko
                    opiekę fachową w 100% a nie 99%.
                    Ja rodziłam siłami natury i przekanywano mnie, że to normalne, że dziecko ma
                    żółtaczkę i na pewno w domu minie...
                    W Instytucie Matki i Dziecka gdzie zostałyśmy przyjęte nie było takich luksusów
                    ale czuło się znacznie większy profesjonalizm.
                    Nie piszę tego aby zniechęcić kogokolwiek bo sama byłam z porodu bardzo
                    zadwowolona po prostu takie są fakty. Zawsze są dwie strony medalu...
                    • miska77 Re: do justakoko:) 16.10.06, 13:12
                      Moniko ale to bylo 3 lata temu a od tego czasu bardzo duzo sie zmienilo,
                      oczywiscie na korzysc smile

P{ozdr,
                      Ewa
                  • laminja Re: do justakoko:) 17.10.06, 10:37
                    jedno jest faktem do państwowego szpitala możesz wrócić jeśli okaże się, że
                    poziom bilirubiny wzrósł po wypisie. Przyjmowana jest wtedy matka z dzieckiem.
                    Do Damiana pewnie też możesz wrócić, ale po pierwsze wiąże się to z dodatkowymi
                    kosztami, a po drugie musi być wolna naświetlarka.
              • ewa_bb ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 17.10.06, 10:21
                ja bede rodzic w damianie za 2 -3 tygodnie , porod sn jak sie oczywiscie uda .
                dodatkowych oplat oczywiscie nie smile chyba oplata 5 tys za porod jest
                wystarczajaca na to aby zespol byl do twojej dyspozycji . tym bardziej , ze
                ile razy skorzystasz z tego telefonu ? raz , dwa w razie jak sie zacznie ? nie
                przesadzajmy . Co do sprzetu i naswietlania , to Monika od 3 lat sie wiele
                zmienilo . Naswietlaja na miejscu smile Dla wszytskich co maja waptpliowosci
                proponuje spotkanie z pediatra (oni organizuja takie spotkanie : anastezjolog ,
                pediatra , polozna w 36 tygodniu , ale mozesz poprosic wczesniej) na tym
                spotkaniu dowiedziec sie mozna wszytskiego o opiece , o sprzecie , o uslugach .
                Oczywiscie jesli dziecko urodzi sie naprawde chore ptfu ptfu odpukac to zawioza
                je do specjalistycznego szpitala -ale dziewczyny z kazdego szpitala dziecko
                zabiora jesli np bedzie mialo wade serca , oczywiscie nie zycze nikomu , ale
                hipotetycznie . nie beda leczyc takiego dziecka ani w Sw Zofii ani w bielanskim
                itd . Przewiozą do IMID albo Dziekanowa . Dlatego naprawde warto isc na
                spotkanie i dowiedziec sie . Ja mialam mnostwo watpliwosci -tez straszono mnie
                brakiem sprzetu itd . Po spotkaniu wszystko stalo sie jasne , opieka moim
                zdaniem jest na najwyzszym poziomie . Mam nadzieje , ze za 3 tygodnie utwierdze
                sie w tym przekonaniu i jesli ktoras bedzie chciala opowiem smile
                pozdrawiam ewa
                • laminja Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 17.10.06, 10:41
                  Sprzęt jest. Specjaliści też są. Trzeba tylko brać pod uwagę, że mogą dojść
                  dodatkowe koszty jeśli trzeba będzie dziecko np. naświetlać kilka dni dłużej.
                  • ewa_bb Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 17.10.06, 10:57
                    > Sprzęt jest. Specjaliści też są. Trzeba tylko brać pod uwagę, że mogą dojść
                    > dodatkowe koszty jeśli trzeba będzie dziecko np. naświetlać kilka dni dłużej.

dokladnie smile Ale np z wadą serca dzieciaczka odsylaja , co jest absolutnie
                    logiczne . Przyjmuja ciaze tylko donoszone , po usg u lekatrza z damiana , wiec
                    prawdopodobienstwo wiekszych wad jest małe . Ale jakby co przewozą do szpitala
                    specjalistycznego
                    • laminja Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 17.10.06, 11:03
                      bo do leczenie wad serca są specjalistyczne szpitale. Nie mówimy tu jednak o
                      większych wadach, ale o konieczności pozostania na obserwacji kilka dni dłużej
                      (żółtaczka wymagająca naświetlania, zbyt duży spadek wagi, itp.), a tu warto
                      pamiętać, że mogą się pojawić dodatkowe koszty.
                      • ewa_bb Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 17.10.06, 11:10
                        laminja napisała:

> bo do leczenie wad serca są specjalistyczne szpitale. Nie mówimy tu jednak o
                        > większych wadach, ale o konieczności pozostania na obserwacji kilka dni
                        dłużej
                        tzn nie rozumiem moze Ty nie mowisz , ja mowie i o tym i o tym i chyba mam
                        prawo . Ty uzgadniasz o czym mowimy ? ja odpowiadam na post i piszę o
                        sprzecie . Ja mowie o naswietlaniu to jedno o wadach to drugie .A ze Ty mowisz
                        o jednym to Twoj problem , nie rozumiem narzucania innym

> (żółtaczka wymagająca naświetlania, zbyt duży spadek wagi, itp.), a tu warto
                        > pamiętać, że mogą się pojawić dodatkowe koszty.
                        • laminja Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 17.10.06, 11:39
                          ale czemu się tak denerwujesz? Oczywiste jest to, że dzieci z wadami serca
                          trafiają do ośrodków specjalistycznych.

Natomiast odnośnie naświetlania przy żółtaczce warto pamiętać, że może się to
                          wiązać z dodatkowymi wydatkami. Tyle chciałam przekazać smile)

Myślę, że powinnaś przeczytać swój post (ten na który w tej chwili odpowiadam)
                          i zastanowić się czy faktycznie jest zrozumiały smile
                • alfa156 do ewa_bb 17.10.06, 11:23
                  Kochana po pierwsze powodzeniasmile
                  Po drugie do kogo chodzisz?
                  A po trzecie czekam na wieści, bo ja też chcę tam rodzic pod koniec marca.
                  • spa76 Re: do ewa_bb 17.10.06, 21:14
                    ewa,
                    tez czekam i to na dobre, bo dla mnie już będzie za późno na zmianę decyzji, no
                    chyba, że się spotkamy na miejscu wink)
                    • ewa_bb Re: do ewa_bb 20.10.06, 20:39
                      ja mam termin na 3.11 , ale dziisaj byłam na ktg i NIC sad tzn mlody się nie
                      pcha na świat smile ja chodze do dr Kucharskiego. Ale tylko pod koniec ciązy ,
                      całą ciąże prowadziłam u lekarki ze straynkiewicza, mimo wszytko p.Kucharski
                      przyjął mnie miło , kompetentnie i z usmiechem . Mam nadzieje , że jednak Młody
                      sie zdecyduje wczeniej . A na kiedy macie dziewczyny terminek ?
                      > chyba, że się spotkamy na miejscu wink)
                • bobalicona Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 17.10.06, 19:32
                  Dziekuje bardzo za odpowiedx. Czy tobie rowniez polozna zaproponowala
                  poinformowanie jej, jak juz sie zacznie? A lekaz, bo rozumiem, ze tez jest z
                  DAmiana.
                  • spa76 Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 17.10.06, 21:12
                    to jest standardowy ciąg komunikacyjny zdaje się - dzwonisz do położnej, ona
                    pierwsza jedzie i czeka na ciebie na miejscu i informuje resztę zespołu.
                    • spa9998 Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 20.10.06, 09:52
                      Ja już urodziłam. Było OK, tak jak tego oczekiwałam. Było szybko, prawie
                      bezboleśnie . Czuło się pełen profesjonalizm i pewność lekarza i jego zespołu,
                      a jednocześnie atmosfera pełna luzu. Córa urodziła się w 3 godz. na 10 punktów.
                      Po porodzie super, opieka doskonała. Polecam CMD i zespół Dr Kucharskiego. a
                      szczególnie Panią Agnieszkę Danaj , która praktycznie i rzeczowo przygotowała
                      mnie do porodu .
                      • smok27 Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 20.10.06, 10:24
                        Gratuluje! i znowu podpisuje sie obiema rekami - prowadzenie ciazy,porod ipobyt
                        w Damianie wspominam rewelacyjnie! i mialam ten sam zespol co spa9998
                        • alfa156 Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 20.10.06, 13:12
                          Możecie wymienić osoby z tego zespólu. Chodzę do Kucharskiego, i facet jest
                          genialnysmile Chcę tam rodzić, nie ma przeciwwskazń. A jak to jest (oczywiście
                          dopytam jak przyjdzie pora). Cena podana w cenniku, cos ponad 5, co obejmuje.
                          Pobyt,poród znieczulenie?? Jak to jest. Iel Wam finalnie wyszło za poród, ze
                          zniżka, jaką czy bez.
                          Dzięki za informacje pozdrawiam
                          • spa9998 Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 20.10.06, 14:20
                            Cena za poród jest stała , dochodzą doby pobytu i badania dodatkowe ,gdy musza
                            być zrobione. Płaci się tuż przed wypisem ze szpitala. Dokładnie o cenach można
                            dowiedzieć się od lekarza prowadzącego lub położnej oddziałowej A.
                            Danaj.Znieczulała mnie dr Gralińska a moim pediatrą była dr Balicka.
                            • smok27 Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 20.10.06, 16:37
                              ja mialam dokladnie ta sama ekipe: dr Kucharski, dr Gralinska, dr Balicka i
                              polozna p.Agnieszka Danaj.
                              • ewa_bb Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 20.10.06, 20:44
                                a ja dzięki smok27 smile bede miala dokladnie te samą ekipę . doktor super,
                                połozna anioł jak dla mnie . Procedura jest taka , ze dają numer telefonu i do
                                poloznej i do lekarza . Polozna każe dzwonic o kazdej porze dnia i nocy jakby
                                cokolwiek się działo . Od razu . Ona za to podejmie decyzję na podtsawie
                                telefonu , barwnego opisu smile itd czy to już czy nie . Jesli juz dzwoni do
                                całej ekipy , ekipa jedzie smile Ja mam daleko do szpitala wiec na pewno oni
                                zdążą
                                pozdrawiam ewa
                      • spa76 Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 20.10.06, 17:46
                        gratulacje!!!
                        w jaki sposób pani Agnieszka Cię przygotowała? miałas nacięte krocze, czy się
                        udało?
                        • spa76 powyższy post do spa9998 20.10.06, 17:47
                      • bobalicona Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 23.10.06, 20:18
                        Gratuluje!!! Pani Agnieszka jest rowniez w moim zespole. A to juz lada moment...
                        • smok27 Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 23.10.06, 21:09
                          a bedziesz rodzic sn czy cc?
                          • smok27 Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 23.10.06, 21:10
                            ups - juz wiem: sn! smile)
                        • ewa_bb Re: ja bede rodzic w damianie za 2 tyg 23.10.06, 22:44
                          chyba mamy szansę się spotkać smile
    • xixx Re: placic dodatkowo w Damianie??? 24.10.06, 15:32
      Ja rodziłam w Damianie 9 maja, poród zaczął się w nocy i potwierdxam, są na
      każde zawołanie. Miałam cc z powodu bardzo wąśkiej miednicy, Dr Kucharski super,
      Anestezjolog P. Gralińska też polecam, czułam się przy niej bezpiecznie, położna
      Agnieszka Danaj - dla mnie bez rewelacji, taka nijaka, przyszła tylko kilka
      rtazy spytać czy wsztystko ok ale jakoś tak nie zainteresowała się nami
      bardziej. Za to położne dyżurujące na odziale rewelacja, zwłaszcza taka pulchna
      pani, chyba pani Jola, skarbnica wiedzy, bardzo cierpliwa kobieta. Pediatra
      Balicka, w czasie porodu jakoś mi przemknęła, więc nie jestem w stanie
      powiedzieć jak się spisała, za to po kilku wizytach u niej już z małym Julkiem
      stwierdzam - TRAGEDIA! Kobieta chyba jest przekonana o swojej boskości i
      traktuje wszystkich (chociaz może tylko mnie, sama nie wiem) z wyższością, kiedy
      zadawałam jej pytanie odnośnie Julka czułam się prawie winna, że śmiem wogóle
      zabierać jej cenny czas. Odpowiadała zdawkowo, np. na pytanie czy już mogę
      wprowadzac jedzenie oprócz mleka - odpowiedź: tak, ogólnie trzeba było z niej
      wyciągać informacje i robiła łaskę ż odpowiada, myślałam nawet o napisaniu
      skargi na nią ale odpuściłam i zmieniłam lekarza. Acha, raz poszłam na wizyteę z
      Bartkiem myśląc, że jestem przewrażliwona ale on miał te same odczucia, lekarka
      nas najwyrażniej zbywała więc jej NIE POLECAM!
      • ewa_bb Re: placic dodatkowo w Damianie??? 24.10.06, 16:36
        odnośnie położnej to chyba wynikało to ze sposobu porodu . po prostu przy cc
        polozna ma mniej roboty , moze takie są ustalenia , tu paleczkę przejmuje
        lekarz . No nic ja się przekonam w trakcie porodu smile
        • smok27 Re: placic dodatkowo w Damianie??? 24.10.06, 16:47
          rozumiem, ze probujesz sn? smile
          • bobalicona Re: placic dodatkowo w Damianie??? 25.10.06, 12:52
            Taki jest plan smile Na razie czekam z niecierpliwością.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka