Gość: Martucha75 IP: *.* 25.02.03, 15:31 Jak wygląda sprawa opłat w sytuacji kiedy po opłaceniu porodu fizjologicznego okaże się niezbędna cesarka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Słoneczko Re: pytanie o Damiana IP: *.* 25.02.03, 20:04 Witaj,poród opłacasz "po", czyli przy opuszczeniu szpitala wystawiają rachuneczek. Musisz dowiedzieć się, lecz napewno cesarka, która okazuje się niezbędna podczas porodu naturalnego jest liczona sporo taniej niż ta na życzenie, podana w cenniku.Ale najlepiej pójść na oddział i porozmawiać o tym, bądź poprostu zadzwonić.Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
agatkar1 Re: pytanie o Damiana 21.07.03, 11:47 U nas w Koninie płaci się tyle samo za poród rodzinny w przypadku cesarki co normalnie... jeżeli rodzice leżeli przed całym zabiegiem w pokoju rodzinnym czyli 200 złotych. Jeśli pokój jest zajęty płacisz za rezerwowy nieco brzydszy..., ale dobre i to. Oczywiście za poród rodzinny odpłaty dokonuje się przy wyjściu ze szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_edziecko Re: pytanie o Damiana 22.07.03, 16:23 Ale Damian to prywatna klinika, w które poród fizjologiczny i cc mają zupełnie inne ceny. Stąd pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
justakoko Re: pytanie o Damiana 23.07.03, 15:11 wczoraj tam byłam,rozmawiałam z lekarzami którzy będą przy moim porodzie jeśli się zdecyduję na Damiana.Bardzo kompetetni i sympatyczni,warunki też super. Cena niestety wysoka,no ale cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
juliapoludniewska Re: pytanie o Damiana 23.07.03, 16:52 A moglabys napisac cos wiecej o Twoim wrazeniu, ich ofercie i cenach Odpowiedz Link Zgłoś
ndowson Re: pytanie o Damiana 24.07.03, 10:06 No coz, rzeczywiscie Damian ma mila atmosfere i piekne wnetrza. Ale co najwazniejsze dla mnie nie ma oddzialu dla dzieci, gdyby cos. Wioza do innego szpitala, nie wiem nawet czy maja jakis inkubator. NIestety nigdy nie wiesz, czy bedzie potrzebny Twojemu maluszkowi. Dlatego nawet tak duze firmy prywatne jak medicover nie maja wlasnych szpitali tylko korzystaja z panstwowych gdzie opieka jest zapewniona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata_edziecko Re: pytanie o Damiana 24.07.03, 10:31 Nie wiesz, czy mają inkubator? Ja też nie wiem, czy na Żelaznej mają, bo nie widziałam, nie byłam tam. A Ty byłaś w Damianie? Jeśli nie, to dlaczego piszesz coś takiego? Zresztą wystarczy zajrzeć na ich stronę www, żeby przeczytać, jak wypiosażona jest porodówka: Sala porodów i sale obserwacyjne wyposażone w specjalistyczny sprzęt: inkubator, lampa do fototerapii,, respirator, nowoczesny fotel do rodzenia, sala operacyjna obok porodowej, aparaty KTG. Nie twierdzę, że są przygotowani do prowadzenia najcięższych przypadków, ale myślę, że nie należy im jeszcze ujmować tego, co akurat mają. Pozdrawiam agata Odpowiedz Link Zgłoś
dusiak Re: pytanie o Damiana 24.07.03, 11:21 agata_edziecko napisała: > Nie wiesz, czy mają inkubator? Ja też nie wiem, czy na Żelaznej mają, bo nie > widziałam, nie byłam tam. A Ty byłaś w Damianie? Jeśli nie, to dlaczego piszesz > > coś takiego? Zresztą wystarczy zajrzeć na ich stronę www, żeby przeczytać, jak > wypiosażona jest porodówka: > > Sala porodów i sale obserwacyjne wyposażone w specjalistyczny sprzęt: > inkubator, > lampa do fototerapii,, > respirator, > nowoczesny fotel do rodzenia, > sala operacyjna obok porodowej, > aparaty KTG. > > ==>inkubator widzialam osobiscie, jest normalny oddzial neonatologiczny. Szpital polozniczy jest wyposazony we wszystko, w co powinien. Przeciez oni musza spelniac wymogi ministerstwa, nikt nie moze sobie w Polsce ot tak zakladac szpitala bez sprzetu. Damian nie ma oddzialu intensywnej terapii dla noworodkow - jak wiekszosc innych szpitali w Warszawie (oprocz IMID i Karowej - moze jeszcze jakis). Dlatego np. nie przyjmuja do porodu wczesniakow. Ja zamierzam tam rodzic, bylam, widzialam, rozmawialam. Moje 2 kuzynki i 2 kolezanki byly zachwycone opieka. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata_edziecko Re: pytanie o Damiana 24.07.03, 11:33 Właśnie, masz rację, aby w ogóle móc otworzyć taki oddział musieli spełnić określone wymagania. Jeśli zaś chodzi o transport szczególnie ciężkich przypadków do innego szpitala, to taka sama sytuacja jest w większości szpitali - wożą dzieci na Karową, Litewską lub do IMiDz. Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
ndowson Re: pytanie o Damiana 25.07.03, 16:16 Ja tylko wyrazilam swoja opinie, niestety mam tez bardzo zle doswiadczenie z tym szpitalem. Ale oczywiscie wybor nalezy do kazdego indywidualnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
femalespirit Re: pytanie o Damiana - do ndowson 29.08.03, 11:52 ndowson napisała: > Ja tylko wyrazilam swoja opinie, niestety mam tez bardzo zle doswiadczenie z > tym szpitalem. Na czym polegalo to doswiadczenie? Bede wdzieczna za odpowiedz, bo zastanawiam sie nad Damianem. Odpowiedz Link Zgłoś
justakoko Re: pytanie o Damiana 28.07.03, 14:23 Jeśli chodzi o wrażenia to jak wcześniej pisałam-bardzo pozytywne. Każdy z leakrzy,który będzie przy moim porodzie rozmawiał ze mną,opowiadał co będzie robił przed po i w trakcie i odpowiadał na moje pytania. Wszyscy byli b.mili, po porodzie zajmują się tylko tobą i nie masz wrażenia że im przeszkadzasz i że zadajesz głupie pytania. Są tylko dla ciebie,zawsze pomogą. Co do sprzętu to niżej już ktoś się wypowiadał i podpisuję pod tym. Mają wszystko co trzeba, a w nagłych przypoadkach przewożą ( w zeszłym roku mieli takich przypadków 3), ale to nie tylko oni- z Żelaznej np też przewożą. Cena za poród fizjologiczny to 4400 zł, wszystko możesz sobie zobaczyć na stronie www.damian.com.pl pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: pytanie o Damiana 04.08.03, 21:37 a ja slyszalam ze ten Damian to niezle przereklamowana sprawa a kasy sie buli ze ho ho no ale ja swoich opinii nie wyrazam bo zupelnie nic nie wiem na temat tej kliniki - pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata_edziecko Re: pytanie o Damiana 05.08.03, 09:26 No bardzo rzeczowa, konkretna wypowiedź, brawo! Przepraszam, ale nie wiem, jak sie ilustruje sarkazm w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: pytanie o Damiana 05.08.03, 23:01 przepraszam ale do mnie to bylo bo chyba czegos tu nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: pytanie o Damiana 05.08.03, 23:07 no bo jesli to do mnie bylo to chyba zle ocenilas moja wypowiedz no ale jak to w necie bywa nie wyczujesz nastroju drugiej osoby. Nie mialam niczego zlego na mysli, pisalam jedynie to co uslyszalam od pewnych osob no i w swojej wypowiedzi od razu podkreslilam ze sie nie wypowiadam bo w zasadzie nic konkretnego na temat tej kliniki nie wiem... prosze nastepnym razem baczniej czytac czyjes wypowiedzi bo to sie ma nijak do sarkazmu... ech czy wszystkie kobiety sa tak przewrazliwione Odpowiedz Link Zgłoś
agata_edziecko Re: pytanie o Damiana 06.08.03, 11:06 Owszem, odniosłam sie do twojej wypowiedzi. Poraziła mnie jej "konkretność", z sarkazm tego właśnie dotyczył. Po pierwsze, co to znaczy "przereklamowany". To znaczy, że co obiecują, a tego potem nie dają? Bo tak rozumiem przereklamowanie, że jakichś obietnic się nie spełnia. Na przykład: twierdzą, że mają pojedyncze sale a nie mają. Twierdzą, że przy porodzie jest taka i taka asysta, a nie jest. Twierdzą, że jest dobra opieka i sympatyczna atmosfera, a to okazuje sie nieprawdą. Osoby, które wyraziły taką opinię, jakie miały oczekiwania, które nie zostały spełnione? Chodzi mi o to, że kobiety rozważające, które miejsce wybrać na urodzenie dziecka szukają moim zdaniem konkretów, a nie takich stwierdzeń, które nic nie znaczą. Oczywiście najlepiej, jak są to opinie świadków naocznych, ale jeśli zasłyszane, to niech chociaż coś mówią. A Twoja wypowiedź nic nie mówi. O to właśnie mi chodziło. Nie jestem przewrażliwiona, chyba że na punkcie logiki i rzeczowości oraz nierzucania bezpodstawnych tekstów. To tak. Nie jestem na pewno przewrażliwona na punkcie Damiana, bo po pierwsze wyraziłam swoją o nim opinię nie pozbawioną uwag krytycznych a po drugie drugie dziecko postanowiłam urodzić gdzie indziej. Ale nie dlatego, że Damian był przereklamowany, tylko ze względu na koszty oraz fakt, że mój lekarz z Damiana rozpoczął wówczas pracę w szpitalu. Nie gniewaj się za moją wypowiedź, ale uważam że takimi ogólnikami wyrządza się krzywdę dobrym placówkom, lekarzom, a także wprowadza zamęt w głowach kobiet ciężarnych, które akurat na punkcie ciąży, dziecka, porodu z pewnością są przewrażliwone. Zawsze uważałam, że nie sposób wybrać racjonalnie placówki do porodu, bo można się o każdej naczytać i dobrych i bardzo złych opinii. To są po prostu konkretne przypadki, czasem trudne, bolesne. To już dostatecznie komlikuje sprawę wyboru. Ale to są przynajmniej konkrety. Nie trzeba dokładać jeszcze takich wypowiedzi, jak Twoja. Chyba, że masz coś więcej do powiedzenia, co ci znajomi Ci mówili, jakieś szczegóły. Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: pytanie o Damiana 06.08.03, 17:30 a mnie porazilo Twoje przewrazliwienie na punkcie innych kobiet nie sadze bym swoja wypowiedzia skrzywdzila kogokolwiek poniewaz jak jeszcze raz pragne zaznaczyc ( bodajrze 3 ) napisalam konretnie - nie wypowiadam sie poniewaz nie znam do konca opinii na temat tej klinikii. Jeszcze raz zaznacze sarkazm nie ma tu nic do rzeczy - blednie odczytalas to co mialam do przekazania. A to co slyszalam o Damianie - w zwiazku z brakiem odpowiedniego sprzetu zdarzaly sie przypadki smiertelne w tej klinice, gdy istnialo zagrozenie zycia dziecka trzeba je bylo natychmiast przetransportowac do innego szpitala - to jest to co slyszalam no i o ilosci kasy jaka nalezy uiscic za porod ... wiecej sie nie rozwodze na ten temat. Nadal podtrzymuje to co powiedzialam - nikogo nie krzywdze swoja wypowiedzia a i do przesadnej ironii jest tu daleko .... Neta Odpowiedz Link Zgłoś
madzik_ma Re: pytanie o Damiana 06.08.03, 17:46 ja275 napisała: > a mnie porazilo Twoje przewrazliwienie na punkcie innych kobiet nie sadze bym > swoja wypowiedzia skrzywdzila kogokolwiek poniewaz jak jeszcze raz pragne > zaznaczyc ( bodajrze 3 ) napisalam konretnie - nie wypowiadam sie poniewaz nie > znam do konca opinii na temat tej klinikii. Jeszcze raz zaznacze sarkazm nie ma > > tu nic do rzeczy - blednie odczytalas to co mialam do przekazania. > A to co slyszalam o Damianie - w zwiazku z brakiem odpowiedniego sprzetu > zdarzaly sie przypadki smiertelne w tej klinice, gdy istnialo zagrozenie zycia > dziecka trzeba je bylo natychmiast przetransportowac do innego szpitala - to > jest to co slyszalam no i o ilosci kasy jaka nalezy uiscic za porod ... wiecej > sie nie rozwodze na ten temat. Nadal podtrzymuje to co powiedzialam - nikogo > nie krzywdze swoja wypowiedzia a i do przesadnej ironii jest tu daleko .... > Neta Nie gniewaj sie Neta, ale na miejscu Damiana gdybym przeczytala taka wypowiedz to podjelabym chyba kroki sadowne, slowo. To troche nie fair. Majac wiadomosci z drugiej albo i trzeciej reki mowisz o wypadkach smiertelnych!!! Twierdzisz, ze UMARLO DZIECKO w Damianie z powodu braku sprzetu. To bardzo powazne oskarzenie. Tym bardziej, ze w Damianie sa inkubatory i sprzet jaki jest w wiekoszosci szpitali. A nie wiem czy wiesz, ze faktycznie ciezkie przypadki przewozi sie z niemal wszystkich szpitali polozniczych, takze np. z Zelaznej i wielu innych! Przewozi sie nie dlatego ze te szpitale sa zle, ale dlatego ze po to sa specjalistyczne kliniki i oddzialy. Zeby nie bylo; nie mam zadnych zwiazkow z Damianiem, ani zadnego interesu w bronieniu tej placowki, ale przeraza mnie ze tak beztrosko mozna rzucic OSKARZENIE O SMIERC DZIECKA. Bo jedna osoba powiedziala cos drugiej, tamta powtorzyla cos trzeciej... Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: pytanie o Damiana 07.08.03, 10:59 ... czy Ty kobieto czasem nie przesadzasz ? droga sadowa po prostu smiech na sali - widze ze sa na forum kobiety ktore uwielbiaja afery i tego typu historie ... jedna osoba stad prosila o "konkretna " wypowiedz wiec sie do prosby ustosunkowalam. Widze ze nie warto jest wypowiadac sie w niektorych sprawach bo czlowiek tylko niepotrzebnie sie stresuje - nie ma to jak net - nie widzisz czlowieka, nie czujesz tego co chce Ci przekazac, a osadzac i blednie odczytywac kazdy potrafi. Dochodze do wniosku ze nie warto wogole pisac czegokolwiek i o czymkolwiek bo jeden zrozumie tak a drugi siak. Odechciewa sie byc na tym forum i odwiedzac te strone ... Neta Odpowiedz Link Zgłoś
madzik_ma Re: pytanie o Damiana 07.08.03, 12:45 ja275 napisała: > ... czy Ty kobieto czasem nie przesadzasz ? droga sadowa po prostu smiech na > > sali - widze ze sa na forum kobiety ktore uwielbiaja afery i tego typu > historie ... jedna osoba stad prosila o "konkretna " wypowiedz wiec sie do > prosby ustosunkowalam. Widze ze nie warto jest wypowiadac sie w niektorych > sprawach bo czlowiek tylko niepotrzebnie sie stresuje - nie ma to jak net - nie > > widzisz czlowieka, nie czujesz tego co chce Ci przekazac, a osadzac i blednie > odczytywac kazdy potrafi. Dochodze do wniosku ze nie warto wogole pisac > czegokolwiek i o czymkolwiek bo jeden zrozumie tak a drugi siak. Odechciewa sie > > byc na tym forum i odwiedzac te strone ... > > Neta Nie sadze, ze przesadzam. Oskarzylas te placowke o smierc dziecka. Zrobilas to publicznie. W dodatku na podstawie, ze cos gdzies tam ktos od kogos slyszal. Nie jestem pracownikiem Damiana wiec mnie to ani ziebi ani grzeje, ale chcialabym tylko zauwazyc ze za slowa trzeba byc odpowiedzialanym, lekkomyslnoscia latwo wyrzadzic komus krzywde. Rozumiem zreszta, ze trudno by ci bylo udokomentowac te plotki o rzekomo zmarlym dziecku z powodu Damianie? Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: pytanie o Damiana 08.08.03, 17:11 swoje wypowiedzi na temat Damiana zakonczylam, nie wdaje sie juz w dyskusje ... szkoda nerwow ... Odpowiedz Link Zgłoś
madzik_ma P.S. 07.08.03, 12:50 Neta; czy powiedzenie ze gdzies tam slyszalas ze w Damianie umarlo dziecko z powodu braku sprzetu (choc rozumiem, ze gdzie, kiedy i jak raczej nie wiesz to wlasnie ma byc wedlug ciebie ta konkretna wypowiedz? coz ludzie maja rozne wyobrazenia na temat konkretow m. p.s. a czy Ty przypadkiem tych plotek nie przynioslas z magla?)) Nie zebym byla zlosliwa... Pozdrowienia mimo wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: P.S. 08.08.03, 17:12 nie badz zlosliwa ....rozsmieszasz mnie do lez swoimi wypowiedziami wiec zaprzestane dyskusji z Toba bo chyba pekne ze smiechu... a moze Ty odwiedzasz magiel he he Odpowiedz Link Zgłoś
agata_edziecko Re: pytanie o Damiana 06.08.03, 17:53 Ty też błędnie odczytałaś moje intencje: sarkazm dotyczył mojej wypowiedzi. napisałam, że Twoja wypowiedź wydała mi się "bardzo konkretna" i to właśnie było sarkastyczne z mojej strony. Lub ironiczne, jak wolisz. Szkoda, że nie odpowiedziałaś na moje uwagi. O tym przereklamowaniu. Ja o niebie, Ty o chlebie. Popieram wypowiedź koleżanki "pode mną". W każdym szpitalu zdarzały się wypadki śmierci noworodków, z każdego też (prawie) przewozi sie dzieci do specjalistycznych klinik. Pozdrawiam agata Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: pytanie o Damiana 06.08.03, 20:23 Na szczescie kazdy ma prawo wyboru i jesli mu nie pasuje moze zapukac gdzie indziej. Jesli w Damianie umierja dzieci z powodu braki sprzatu to trzeba szukac innego miejsca-tylko gdzie takowe jest? Zadna placowka nie jest doskonala,a prywatna choc za kase,to pozwala poczuc sie bardziej komfortowo.Jesli kogos nie stac to tez sa panstwowe miejsca do wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
malwina18 Re: pytanie o Damiana 05.08.03, 10:30 A propos Damiana. Urodziłam tam córeczkę. Miałam cesarkę zaplanowaną ze wskazań medycznych. Klinike moge zdecydowanie polecić - bardzo dobra opieka medyczna i super warunki po porodzie (naprawdę można odpocząć przed powrotem do domu, położne przychodza jak tylko dziecko zapłacze i pytaja czy pomóc, mąż może być przez całą dobę itd). Również po wyjściu do domu mozna całą dobę dzwonić do położnej (np. w przypadku jakichś problemów z karmieniem piersią) albo przyjechać do kliniki po poradę ( u nas tak było bo Mała miała żółtaczkę i nie chciała ssać). Naprawdę mogę powiedzieć, że nie miałam żadnych traumatycznych przeżyć związanych z porodem, a to się raczej rzadko zdarza. Następne dziecko też na pewno urodzę w Damianie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek25 Re: pytanie o Damiana 29.08.03, 12:22 Jest super kliniką. Rodziła tam rok temu i następne dziecko też tylko tam będę rodzić.Naprawde polecam. Mati Odpowiedz Link Zgłoś