Dodaj do ulubionych

USG połówkowe u dr. Hameli

13.02.08, 14:52
Witam wszystkie mamy i przyszłe mamy! Obecnie jestem w 19 tygodniu ciąży (+ kilka dni). Zapisałam się na USG połówkowe do lek. med. Anity Hameli-Olkowskiej (wówczas będę w 21 tygodniu ciąży +kilka dni). Nie wiem, czy wybrałam dobrego lekarza. Czy ktoś może był u tej lekarki na USG? Zastawiam się też, czy dobry termin wybrałam na to USG. Będę wdzięczna za wszystkie opinie i rady.
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: USG połówkowe u dr. Hameli 13.02.08, 15:18
      To dobry termin - od 21 do 23t.
      Co do terminu, są różne opinie, ale mam wrażenie, że wiekszosc lekarzy - w
      każdym razie w Polsce - woli/zaleca ok. 21-23 tygodnia.
      Jak masz wątpliwości, zadzwoń i spytaj jak oni zalecają. Ja robiłam właśnie w 22t.

Ja u dr Hameli na Agatowej robiłam połówkowe bo zależało mi na porządnym
      sprawdzeniu serca, a oni się w tym specjalizują (na wszelki wypadek, bez
      wskazań). Świetny sprzęt, długo i dokładnie, podejście całkiem OK, choć jak dla
      mnie troszkę tak chłodno.

PS. Ale sama na pewno tak "osobowościowo" wolałam lekarkę, która robiła mi
      wszelkie inne USG, dr. Renatę Jaczyńską, z Cerdentu. (tu link:
      www.medserwis.pl/nm.asp?p=6176,1,-2,60428 )
      Była przemiła, na luzie, lepiej się z nią czułam. Ale to przecież nigdy nie
      wiadomo, jak będzie, jaki lekarz komu "podejdzie". Dr. Hamela to na pewno dobry
      wybór.

PS 2 Na Agatowej w cenie USG dostałam płytkę CD ale były tylko zdjęcia! Bardzo
      się rozczarowałam (choć oczywiście wiadomo, że to nie najważniejsze!!) bo na USG
      w 11t w Cerdencie dostałam calutkie badanie nagrane "na żywo" na CD, i już
      sądziłam, że to standard.
      • mamusia.anusia Re: USG połówkowe u dr. Hameli 13.02.08, 16:11
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Człowiek jest zawsze spokojniejszy, jak pozna czyjeś zdanie. Rzeczywiście dziwne, że na Agatowej nie nagrywają całego badania, byłam przekonana, że przecież o to właśnie w tym chodzi, tzn. z tym nagraniem na płytę. Mam więc pytanie w związku z tym, czy na Agatowej dostała Pani opis USG wydrukowany dla siebie i zdjęcia USG wydrukowane, czy już tylko na płycie. Dla mnie to standard, ale wolę spytać. Bardzo proszę o odpowiedź i jeszcze raz bardzo dziękuję.
        • kaeira Re: USG połówkowe u dr. Hameli 13.02.08, 16:19
          mamusia.anusia napisała:
          > Mam więc pytanie w związku z tym, czy na Agatowej dostała Pani opis USG
          > wydrukowany dla siebie i zdjęcia USG wydrukowane, czy już tylko na płycie.

Oczywiście dostałam także dokładny opis z wydrukiem zdjęć.
      • florideks Re: USG połówkowe u dr. Hameli 13.02.08, 16:11
        wybralas swietnie smile dr. Hamela jest przemila osoba i bardzo
        kompetentna, widac, ze to co robi, robi z pasja a nie na odwal.
        Sprawdza wszystko b. dokladnie, polowkowe trwa ok. pol godziny. poza
        tym na agatowej jest b. dobry sprzet wiec widoki sa super.
        ja bylam b. zadowolona.
        • florideks Re: USG połówkowe u dr. Hameli 13.02.08, 16:13
          ja dostalam calutkie badanie nagrane na plytke 9w cenie usg
          oczywiscie).
          • mamusia.anusia Re: USG połówkowe u dr. Hameli 13.02.08, 20:07
            A co do nagrania płyty z badaniem USG, może w przypadku Pani "kaeira" było tak, że po prostu nie nagrało się badanie. Chociaż to nie jest najważniejsze, to mam nadzieję, że jak będę na wizycie, to wszystko będzie OK i zostanie mi pamiątka.
            Jak sięgam pamięcią, to gdy byłam w pierwszej ciąży i byłam zapisana do przychodni przyszpitalnej IBIS przy Szlenkierów, to niestety nie było możliwości nagrania badania. Pamiętam, że trochę się wtedy zawiodłam, bo wcześniej dowiadywałam się, czy jest taka możliwość i zapewniano mnie, że tak. A jak co do czego przyszło, to okazało się inaczej.
            Na szczęście pamiątkę z tamtego badania mam, dzięki pomysłowości mojego męże, który nagrał kamerą część badania i zrobił również zdjęcia. smile
        • mamusia.anusia Re: USG połówkowe u dr. Hameli 13.02.08, 19:49
          Dziękuję za wypowiedź. Mam nadzieję, że ja też będę bardzo zadowolona.
    • mamusia.anusia Re: USG połówkowe u dr. Hameli 13.02.08, 20:21
      Poszerzając temat, który podjęłam, zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą. W
      marcu jestem bowiem zapisana do lekarza, który zajmował się moją pierwszą ciążą.
      Kiedyś chodziłam do tego lekarza państwowo, ale teraz póki co udało mi się
      zapisać jedynie prywatnie.

Dzisiaj dzwoniłam do sekretariatu tego gabinetu w celu dowiedzenia się, czy mają
      tam aparat USG i dowiedziałam się, że nie. Ten lekarz nie robi USG, tylko zleca
      wykonanie badania innemu lekarzowi. Lekarz ten kieruje do dr. Makowskiego, ale
      wtedy kiedy ja powinnam zrobić USG, to wszystkie terminy są zajęte u tego
      lekarza. I jutro późnym popołudniem mam dostać namiary na lekarzy, których
      poleca lekarz do którego mam iść na wizytę.

Ale tak na wszelki wypadek, wolałam już mieć gdzieś zarezerwowany termin na USG
      połówkowe i dlatego zapisałam się do dr. Hameli na Agatową. No i teraz mam
      dylemat. Czy już zostać przy wizycie u tej lekarki z Agatowej, czy zapisać się
      na USG do lekarza polecanego przez ginekologa, do którego będę chodzić.

Proszę więc o wypowiedzi i rady.
      • songoflove Re: USG połówkowe u dr. Hameli 18.02.08, 16:33
        Zdecydowanie zostan u dr Hameli. Bardzo dokladna i kompetentna
        lekarka. No i sprzet super. Badania nagrywa w calosci (a nie tylko
        zdjecia), robi dokladny opis, zawsze porozmawia i wszystko wyjasni.
        No i sprzet tez jest super. Oczywiscie nic nie zastapi doswiadczenia
        lekarza, ale ja akurat bylam na USG w jeszcze dwoch innych miejscach
        i nigdzie nie bylo tak dokladnie jak u dr. Hameli. Soro i tak za to
        placisz, to nie musisz isc do lekarza, ktorego poleca Ci prowadzacy.
        Wolny wybor.
    • ada_m1 Re: USG połówkowe u dr. Hameli -polecam 19.02.08, 21:26
      Polecam dr Hamelę. To bardzo kompetentna lekarka. Bada bardzo dokładnie, wszystko wyjaśnia. Według mnie jest bardzo miła i wprowadza ciepłą atmosferę podczas badania. Ma kilka międzynarodowych ceryfikatów z USG - możesz to sprawdzić na stronie gabinetu na Agatowej. Przy tym cena badania nie jest wygórowana.
      I nagrywa całe badanie na płytkę DVD plus daje dużo zdjęć. Byłam u niej dwa razy w ciąży i idę trzeci raz na USG w 30 tyg.
      Pozdrawiam, Ada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka