Dodaj do ulubionych

WADA WZROKU

11.10.03, 20:23
Dziewczyny jeszcze jedno pytanko - mam dość dużą wadę wzroku (-7). Spotkałam
się dotychczas z różnymi opiniami odnoście cesarskego cięcia w takiej
sytuacji. Jakie macie doświadzczenia, co Wam zalecano w takim przypadku???
Dzięki za info.
Obserwuj wątek
    • asiaap Re: WADA WZROKU 11.10.03, 23:13
      Ja rodzilam naturalnie. Mam wade -5 i -6. W czasie ciazy bylam na konsultacji
      u okulistki-istotna jest nie tyle wielkosc wady co stan siatkowki. Po porodzie
      wada mi sie nie poglebila. Dodam jeszce, ze rodzilam w szklach kontaktowych i
      bylo ok. Ja na to nie wpadlam ,ale moja znajoma przy zblizonej wadzie dostala
      zaswiadczenie od okulisty o wskazaniach do znieczulenia zewnatrzoponowego i
      miala je za darmo.
      POzdrawiam
      asia
      • humcajs Re: WADA WZROKU 13.10.03, 00:00
        Zależy też jak chcesz rodzić. Jeżeli naturalnie to podobno teraz można z taką
        wadą. ja mam -6 i chciałam cesarkę, na wszelki wypadek, bałam się, bo mam słabą
        siatkówkę i podwyższone ciśnienie w oku. Za cesarkę w zewnątrzoponowym nie
        płaciłam nic.
      • mosia.k Re: WADA WZROKUDo asiaap 14.10.03, 10:33
        No, to może dlatego mnie się pogłębiła, bo parłam ok. 45 minut? Pewnie
        tak...ale ogólnie nie było tak źle!smile
    • dollores1 Re: WADA WZROKU 13.10.03, 11:57
      Ja też mam taką dużą wadę wzroku i wielokrotnie okulista przypominał mi o
      konieczności zakończenia ciąży cesarką - aż do ostatniej wizyty. Podobno teraz
      opinia światka lekarskiego zmieniła się i wskazaniem do cesarki są tylko
      problemy z siatkówką.
      Jednak ja nie mam zaufania do tej nowej teorii (dostawałam przez wiele lat
      zwolnienia z WF-u od okulisty żeby przypadkiem nie obciążyć nadmiernie wzroku,
      zabraniał mi dźwigać, itd). Uważam że przy na prawdę dużej wadzie (powyżej 7
      dioptrii) kobieta powinna mieć wybór - czy poród naturalny czy cesarka. Ja
      jestem za cesarką.
    • mosia.k Re: WADA WZROKU 14.10.03, 09:53
      Zgadzam się z asiaap, od wysokości wady wzroku WAŻNIEJSZY jest stan siatkówki.
      Ja mam wadę, podobnie jak Ty -7 na każde oko. Od kilku lat postępowanie lekarzy
      w przypadku krótkowidzek zmieniło się. Otóż kiedyś, "na dzień dobry" taka
      ciężarna miała skierowanie na cesarkę, a dzisiaj zaleca się
      generalnie "skrócenie drugiej fazy porodu" (czyli pomoc ciężarnej w jak
      najszybszym wyparciu dzidziusia i skróceniu wysiłku parcia).
      Moja okulistka pozostawiła mnie samej ten wybór, ponieważ miałam ładną
      siatkówkę, "bez zagęszczenia" (cokolwiek to znaczy). Pytała czy chcę zalecenie
      na cesarkę, czy też chcę spróbować rodzić naturalnie, a w razie czego, cesarką
      zawsze może się skończyć. Mówiła, że jestem młoda (23 lata) i powinnam mieć
      szybki, sprawny poród, więc po co decydować się świadomie na cesarkę.
      Wiem, z jakimi lękami i obawami się borykasz. Ja do końca nie wiedziałam, czy
      właściwie postąpiłam decydując się jednak na poród naturalny. Bo im bardziej
      jesteśmy świadome, tym więcej w nas lęków. Ale wszystko poszło dobrze. Lekarze
      uprzedzeni o mojej krótkowzroczności czuwali przez cały czas przy mnie, nie
      było konieczne wspomaganie porodu kleszczami czy próżniociągiem (to mnie
      najbardziej przerażało i kojarzyło mi się z horrorem). No i wciąż przypominano
      mi o zamyakniu oczu podczas parcia. Po porodzie wada poszła w górę o ok. 1
      dioptrię.
      Wg mnie, ważne jest nastawienie psychiczne. Czyli, jeżeli tak bardzo się boisz
      o swoje oczy, że np. będziesz bała się przeć, to lepiej od razu podjąć decyzję
      o cesrace (tak też powiedziała mi okulistka). Pozdrawiam Mosia./
    • asiaap Re: WADA WZROKU 14.10.03, 10:20
      faktycznie ja tez mialam zalecone skrocenie 2 fazy porodu. moze dlatego ze
      trwala i tak tylko 15 min wada mi sie nie poglebila , chociaz rodzilam w wieku
      30 lat.
      • eu-iza Re: WADA WZROKU 16.10.03, 11:21
        Ja rodzilam naturalnie z wada -12 Dp. Mialam opinie od dwoch okulistow, no i
        skrocona druga faze porodu. wada mie sie nie poglebila.
        pozdrawiam
        Iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka