Dodaj do ulubionych

Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic

IP: *.bater.net.pl 29.09.09, 22:40
Nie tylko korki. W poniedziałek doszło do niecodziennego zjawiska
drogowego twierdzi policja. MOim zdaniem zjechali sie studenci też

www.mmsilesia.pl/blog/entry/2022/Gigantyczne+korki+w+Katowicach+28.09.2009+-+Co+si%C4%99+sta%C5%82o+.html
Obserwuj wątek
    • Gość: katowiczanin Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic IP: *.chello.pl 29.09.09, 22:41
      A pan Łukasz Kałębasiak słyszał o czymś takim jak pociąg? Do pierdzenia 8 godzin w stołek w redakcji samochód raczej niezbędny nie jest. A i czas by zaoszczędził.
      • Gość: czytelnik To jest przykład niekonsekwencji dziennikarskiej IP: 188.33.33.* 30.09.09, 12:27
        Bez urazy dla Pana redaktora, ale oceniając całość jakości dziennikarskiej, od
        razu nasuwa się pewien wniosek. Każdy z nas narzeka na te remonty, ale gdyby te
        aktualne remonty były w wakacje mogę się założyć, że pojawiłyby się głosy: "Kto
        zaczyna remont dróg, kiedy trwa budowa największego węzła Murckowska!? To szczyt
        idiotyzmu, szaleństwo!" itd. No i jeszcze typowe: "Czemu drogowcy wychodzą na
        drogi, kiedy ludzie chcą spokojnie wyjechać na wakacje?? Czemu nasze dzieci
        stoją w korkach w drodze na obóz?" itd. itp. Czyli dla narzekacza, i tak źle i
        tak niedobrze. Porządny materiał dziennikarski polegałby tu na dopytaniu, czemu
        prace nie są wykonywane w nocy? Czemu nie ma więcej robotników i sprzętu?
        Dziennikarz miałby tu przysunąć do muru przedstawicieli inwestora, czy
        właściciela drogi. A tak, mamy kolejny artykuł w stylu ponarzekaj sobie, a z
        tego i tak nic nie wynika. Ludzie, więcej zaangażowania!
        • Gość: Alter_Egon Re: To jest przykład niekonsekwencji dziennikarsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 23:22
          BMW za 99 zł?

allegro.pl/show_item.php?item=760020690
          Czy warto? Oceń sam

• Gość: Yanek Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic IP: 77.223.195.* 29.09.09, 22:43
      towarzystwo w MZUiM-ie i GDDKiA jest juz tak zastygle ze jedyne co potrafi to rozkopywac ulice we wrzesniu i to najlepiej dwie rownolegle tak aby kierowca poczul ze to oni maja wladze

i tendencja do zwezania drog w Katowicach
      na Giszowcu Myslowicka zwezona, 1Maja zwezona, Warszwska zwezona
      plany zamkniecia Bankowej i jeszcze centrum handlowe w w sercu miasta to krotki plan zaglady

jedyna rada na to to motocykl i to enduro a najlepiej cross i jazda na przelaj

aby do wyborow
      i pamietajcie to co sie dzieje gdy bedziecie wybierac kandydata
      • Gość: muchaoz Re: Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic IP: *.wiara.pl 30.09.09, 07:34
        Taaa... Ja na pewno będę pamiętał na kogo nie głosować. Czas na zmiany na
        stołkach. A odnośnie zwężonej ul. 1 Maja... Nie jestem zwolennikiem teorii
        spiskowych, ale zaczynam się zastanawiać ile?/co?/kto?/jak? zalobbował (sic!),
        że tramwaje maja aż taki priorytet w tym mieście. Wysepki zajęły całą szerokość
        jednego z istniejących do niedawna dwóch pasów. W efekcie mamy jednopasmową
        jezdnię w kierunku centrum. Znaczy kierowców trzeba "zmusić", żeby trzymali się
        od Katowic z daleka. A jeszcze, żeby skorzystali z drogiej, przestarzałej,
        niepunktualnej tzw. "komunikacji miejskiej". Totalna porażka! Totalna...
        • extraschaf Re: Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic 30.09.09, 08:47
          Jaki "priorytet" mają tramwaje w tym "mieście" możesz przekonać
          się np. na światłach Poniatowskiego-Kościuszki : trzy minuty
          bezsensownego postoju (dwie zmiany świateł). Dla kierowców
          wlokących się za tramwajami w górę Kościuszki to horror,
          więc różni "sprytni inaczej" łamią wszystkie przepisy,
          aby szybciej przez to skrzyżowanie. A ludzie z tramwajów
          wychodzą na przystankach na ulicę, nie na żadne wysepki,
          często wprost pod koła takiego wariata. To trwa już od lat,
          parę programów i artykułów o tym było, ale problem musi
          najwyraźniej rozwiązać Rada Bezpieczeństwa ONZ, bo rozumki
          urzędasów z Młyńskiej 4 problem po prostu przerasta.

"Jeszcze nie jest najgorzej. Jeśli będzie gorzej, to po to,
          żeby było lepiej." Panie Uszok, tego by w kabarecie nie
          wymyślili! Chyba się pan minął z powołaniem...
      • acid.jazz Re: Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic 30.09.09, 09:18
        Gość portalu: Yanek napisał(a):
        > i tendencja do zwezania drog w Katowicach
        > na Giszowcu Myslowicka zwezona, 1Maja zwezona, Warszwska zwezona
        > plany zamkniecia Bankowej i jeszcze centrum handlowe w w sercu
        > miasta to krotki plan zaglady

Dodam prowizorycznie na razie zwężoną Sokolską w okolicach Filharmonii, ciekawe
        czy w genialnych głowach nie rodzi się plan zwężenia ulicy na stałe.
    • Gość: ala Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.09, 22:45
      Ale co dokładnie dzieje się na odcinku Ikea- węzęł murckowska?
      To chyba nie winna remontu na bagiennej.

Było już tak fajnie- 20 min do Tychów.
      Wiecie ile potrwają remonty na murckowskiej?

Dzięki za info.

ala
    • Gość: Mariooo Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic IP: *.chello.pl 29.09.09, 22:47
      nie jest zakorkowane poludnie Katowic???? z Kolejowej na os.
      Odrodzenia dzisiaj 30 minut... Wspolczucia dla ludzi ktorzy jezdza
      do Zabrza i Gliwic badz centrum Bytomia!!!
      • Gość: gość Re: Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.09, 22:52
        nie bój , nie bój! w poniedziałek byłem i w janowie i szopienicach , na giszowcu i potem aż do chorzowa.....było tłoczno nadwyraz , ale trochę pomyślunku i objechałem to bez spóźnien ( z janowa na giszowiec przez mysłowice :D ) dzisiaj też byłem w kato i spoko: korki widziałem - z daleka.
      • elpik Z Kolejowej na Odrodzenia jest 10 minut rowerem 30.09.09, 22:26
    • Gość: wkurw Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.09, 22:53
      Fakt, to był koszmar. Głupota urzędników nie zna granic.
    • Gość: omijający Katowice Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.09, 23:13
      Na Sosnowiec przez Tychy i godzinę w korku od Giszowca przez węzeł murckowski
      aż do Dąbrówki.
      Być może jeszcze nie znam wszystkich dróg, którymi można przejechać przez
      Katowice, mam swoje skróty, ale swoje i tak trzeba odstać, jak nie w jednym
      miejscu, to w innym. Po prostu w godzinach szczytu nie można szybko przejechać
      przez Katowice.
      Aż strach pomyśleć, co będzie się działo, jak jeszcze do tego śnieg spadnie...
      Ale powinniśmy wierzyć, że kiedyś będzie lepiej...
    • vonjakob Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic 29.09.09, 23:16
      ja zrezygnowalem z auta na rzecz pkp...
      mieszkam w bytomiu a pracuje w gliwicach
      codziennie musze dymac z kleinfeldu na dworzec ,po poludniu nazot...
      ranmo autem xajade w 20 minut
      tyle co sama podroz pociagiem( plus 20 min na dojscie)
      ale o co sie dzieje w gliwicach w godzinach popoludniowych przechodzi wszelkie
      pojecie jeden wielki krek
      a downy z PdG nie chca dts....
      na domiar zlego jakies ciule( z ktorymi porzadku oczywiscie nie idzie zrobic)
      myja szyby na styku gliwic i zabrza, nawet tym ktorzy tego sobie absolutnie
      nie zycza...
      gliwice to komunikacyjny syf
      lepiej isc pieszo, a szkoda, bo po co auto ma pod domem stac?
      po co je oplacac jesli chodzi o ubezpieczenia, serwis , utrate wartosci, skoro
      90% czasu jest nieuzywane, ale jesli chodzi o te 10% to musi byc bo dzieki
      zapchlonemu kzk gop nigdzie dojechac sie nie da, a jak juz zajmuje to 5 razy
      wiecej czasu niz autem i kosztuje 3 razy tyle...
      gdyby jeszcze dalo sie wprowadzic laczony bbilet pkp -kzk,ale to chyba
      przechodzi mozliwosci wyobrazni jelopow z obu spolek...
      zapomnialem ze w polsce auto to dobro luksusowe, fanaberia ...
      przepraszam
      • Gość: bazooka Rudy, nie ściemniaj IP: 213.227.87.* 30.09.09, 13:55
        Reno dymasz co arbajtu, chyba ze się popsuje , czyli często :D
    • Gość: egon Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic IP: *.cus.pl 29.09.09, 23:37
      Byle dalej od Katowic to ja radze wszystkim , nie tylko kierowcom.
    • Gość: Keson Tu jest tysiąc punktów zapalnych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.09, 23:40
      Ja widziałem w poniedziałek, jak robili 1 pas na murckowskiej i jeden na
      Bocheńskiego. A we wtorek panowie policjanci blokowali radiowozami 1 pas pod
      kładką na Roździeńskiego. Siedzieli se w suce i pisali protokół.
      • Gość: dx Re: Tu jest tysiąc punktów zapalnych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 01:37
        no niestety psiarnia w katowicach to jacys kompletni debile. Czasem na placu wolnosci cos sie stuknie i ci kretyni zamiast kazac zjechac "stluczkonym" w 3 Maja to blokuja jeden pas na rondku i sie korki robia na Mikolowskiej az pod AWF. Normalnie do drogowki w Katowicach to przyjmuja chyba samych kretynow?
        • Gość: Amok Re: Tu jest tysiąc punktów zapalnych... IP: *.silesialan.pl 30.09.09, 08:02
          Nie - kretyn stoi na samym czele i firmuje ten syf - to Prezydent Uszok ...
    • Gość: lala Osiedle Witosa-Dworzec PKP IP: *.chello.pl 30.09.09, 00:07
      Dzisiaj to była masakra, z Witosa na Dworzec jechałem równą godzinę,
      zaczęło się na zjeździe z A4 i tak do samego dworca, masakra.
    • magor_ek Radzimy kierowcom: Byle dalej od Katowic 30.09.09, 00:35
      Cóż. Wyjeżdżający z Katowic autobusami nie mieli się lepiej. Mój
      autobus zamiast o 16.12 przyjechał o 16.42, po czym przejechał 20
      metrów i utanął do 17.10 w korku do wyjazdu z Pl. Skargi na ulicę
      Sokolską. Potem już poszło "gładko". Wysiadłam szczęśliwie o 17.40
      (zamiast o 16.40)
    • Gość: Zenek dzisiaj (30.09) rano korka nie było??? IP: *.bedzin.enion.pl 30.09.09, 07:06
      przynajmniej od Sosnowca do Katowic
      remont się zakończył czy cud jakiś???
    • Gość: Neo1113 Radzimy kierowcom: Byle jak najdalej od Katowic IP: 188.33.55.* 30.09.09, 07:44
      Coś mi się wydaje, że gdyby do Katowic,codziennie, zjeżdżało się tylko kilka tysięcy kierowców z innych miast to nie było by takiego problemu. Pan dziennikarz, chciał chyba napisać inną liczbę.
      Co do korków to często wyjeżdżam z Bogucic, w tunel pod rondem. Tworzy się korek, bo na krótkim odcinku mieszają się 2 strumienie ruchu, tych co z Szopienic i Mysłowic chcą jechać w kierunku ronda i tych, którzy jadąc z Sosnowca wbijają się w tunel. Jest ciasno, i o stłuczkę nietrudno. Rozwiązanie komunikacyjne genialne w swojej prostocie. Być może taki mix ma być częścią, niewybudowanej jeszcze większej całości, bo jeśli nie to projektantom gratuluję niekompetencji.
      Przy okazji, krótki przejazd ze ślimaka, nawrotu w stronę Bielska, tak, żeby dostać się na nitkę, z której zaraz można skręcić w kierunku Bogucic, jest cholernie niebezpieczny. Trzeba, najczęściej ze startu zatrzymanego, włączyć się prawie pod kątem prostym w strumień rozpędzonych samochodów jadących w stronę centrum, po to by po kilkunastu metrach skręcić w prawo.
      Pozdrawiam wszystkich jeżdżących po naszych wspaniałych drogach.
    • Gość: erwin Radzimy kierowcom:z altrechu przestac snokwiać ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 08:19
      .. albo znaleźć se robota np w Czeladzi
      • Gość: gogel Re: Radzimy kierowcom:z altrechu przestac snokwia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 13:56
        i dojezdac pociagiem:)
    • Gość: Gosc Radzimy kierowcom: Byle jak najdalej od Katowic IP: *.cable.smsnet.pl 30.09.09, 09:08
      Wczoraj jechalem do Katowic konkretnie na Porcelanowa , z Sosnowca 1 godz 20
      min . Korek zaczal sie na wusokosci Rozdzienia, zalowalem ze nie pojechalem
      przez Myslowice
    • Gość: yoda Radzimy kierowcom: Byle jak najdalej od Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 09:11
      Ależ wy ludzie jesteście marudni, jak remontują to źle, jak nie remontują to
      płacz, że dziury.
      Gdyby remonty były tylko w wakacje to już widzę to święte dziennikarskie
      oburzenie, dlaczego pracuje się tylko w wakacje, przecież asfalt lać można do
      listopada, jak jest ładna pogoda...
    • Gość: bruno Radzimy kierowcom: Byle jak najdalej od Katowic IP: *.kopnet.pl 30.09.09, 09:12
      I nie będzie lepiej. Tylko sprawna komunikacja zbiorowa a zwłaszcza
      kolejowa jest w stnie rozwiązać ben problem
    • Gość: HH Panikujecie! Przesiądźcie się do banki... IP: *.comarch.com 30.09.09, 09:14
      ... i będziecie szybciej chociaż trochę niewygodniej.
    • Gość: greg Jak by z Sosnowca sam do IP: *.chello.pl 30.09.09, 09:16
      roboty nie przyjeżdżali to nie było by korków . Banda wyzyskiwaczy i pachołków
      stalina
      • Gość: dd Re: Jak by z Sosnowca sam do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 10:11
        wstyd mi że takie trole jak ty chodzą po moim mieście
        Nienawidzę takiego małomiasteczkowego stereotypowego podejścia trola który
        wypowiada się nie na temat
        sr... na śląskość która potrafi pokazać tylko tyle co ty
        • Gość: greg Re: Jak by z Sosnowca sam do IP: *.chello.pl 30.09.09, 13:16
          po jakim twoim mieście ? z jakiej wsi pochodzisz ? gó... wiesz gó... widziałes
          gorolu
          • Gość: dd Re: Jak by z Sosnowca sam do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.09, 08:51
            ja wiem ze nie należy karmić trola ale

CIUL z ciebie kolego :)
            miłego dnia
      • Gość: Gorzelikowe BYDŁO Re: Jak by z Sosnowca sam do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 14:03
        Masz rację i dlatego potrzebna jest autonomia która automatycznie
        wszystko załatwi , a moze nawet zmiana przynależności
        państwowrej... .Kto wie?
      • Gość: bsh Re: Jak by z Sosnowca sam do IP: 57.66.197.* 30.09.09, 15:12
        Moze mieszkancy Katowic sa za slabi zeby ich zatrudniac? Bo innego
        wytlumaczenia nie widze :)
    • Gość: ponkol Radzimy kierowcom: Byle jak najdalej od Katowic IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.09, 09:49
      To był poniedziałek, fakt była tragedia i to od 9 rana. gdzieś do 18. Jechało
      sie żółwim tempem od każdej strony. Ale wczoraj i diś jest już spoko.
      • Gość: mega jack Re: Radzimy kierowcom: Byle jak najdalej od Katow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 09:55
        Mnie najbardziej poruszyło, że w poniedziałek po południu w okolicy murckowskiej
        i ikei nie widziałem ANI JEDNEGO robotnika. Takie remonty w tak drażliwym
        punkcie wykonuje się nawet w nocy. Ale nie w Katowicach.
    • Gość: Katowitz Radzimy kierowcom: Byle jak najdalej od Katowic IP: *.telpol.net.pl 30.09.09, 09:49
      A może pan Łukasz Kałębasiak i inni mieszkańcy Sosnowca znajdą prace
      u siebie? Wtedy nie będzie korków w Katowicach.
      • Gość: katowiczanin Re: Radzimy kierowcom: Byle jak najdalej od Katow IP: *.chello.pl 30.09.09, 10:08
        a może ty raus do londka na zmywak wsioku
      • Gość: bsh Re: Radzimy kierowcom: Byle jak najdalej od Katow IP: 57.66.197.* 30.09.09, 15:09
        A moze mieszkancy Katowic pojda do szkol - wtedy to wlasnie ich
        zatrudnia...
    • Gość: swoboda_t Radzimy kierowcom: Byle jak najdalej od Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 10:45
      W 310-tysięcnzych Katowicach zarejestrowanych jest 260 tysięcy
      miejsc pracy. O tym, że do miasta wjeżdża nieco więcej niż "kilka
      tysięcy kierowców" spoza niego można się przekonać obserwoując
      poranne/popołudniowe potoki od/do Zagłębia (największe), zachodu,
      południa i wschodu. Wali tu mnóstwo ludzi, a natężenie ruchu na
      głównych ulicach Katowic jest porównywalne tylko z Warszawą (vide
      raporty SDR). Owszem, w poniedziałek była masakra, niczym kataklizm.
      Ale pomyślcie, że w Warszawie, czy Wrocku tak wygląda zwyczajny
      dzień, w Krakowie też niewiele lepiej. Wtedy będziecie trochę mniej
      narzekać i zdrowiej pożyjecie :D Co nie zmienia faktu, że obecny
      natłok remontów ma związek z przyszłorocznymi wyborami. Na tę
      okoliczność szykuje się też m.in. zakup nowych autobusów
      przegubowych, które Katoweice kupią w przyszłym roku. Szkoda, że
      wyboirów w Kato nie ma co roku, to by się Uszok ciągle tak starał.
      Pogońby ty dziadostwo w najbliższych wyborach, bo dla Katowic i
      całej aglomeracji ekipa uszatka już nic dobrego nie zrobi.
    • Gość: gościu_gościu jak dziury źle,jak remont to dopiero źle IP: 212.2.115.* 30.09.09, 11:03
      w wakacje był remont Górnośląskiej, jakby wtedy robić ten remont podniósłby
      się wrzask że całe Katowice dookoła zakorkowali.
      Nie ma to jak nasza główna cecha narodowa narzekać, narzekać, narzekać...i
      biadolić
      Ja tam mogę pocierpieć i stać w korkach aby tylko było potem lepiej.
    • elpik Ludzie - kupta se rowery 30.09.09, 11:04
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka